Calitatea aerului în Orașul Caracal

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2314
Mărime: 93.12KB (arhivat)
Publicat de: Adelin Vereș
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Introducere
  2. Prezentare generala a orasului
  3. Mediul ambiant
  4. Calitatea si protectia aerului
  5. Posibile efecte ale poluantilor asupra stării de sănătate a populatiei
  6. Actiunile si solutiile recomandate
  7. Bibliografie

Extras din referat

Introducere

Caracalul isi randuieste propria devenire din fragmente de viata,din acele momente care astazi ne ajuta sa stim cine suntem atunci cand firesc,incercam sa vorbim despre noi lumii de dincolo de portile Cetatii.

Caracalul exista pentru fiecare cetatean al orasului.Avem o urba plina de istorie,plina de traditie,de personalitati care si-au lasat amprenta prin activitatea si viata lor asupra orasului.

Consider ca pasii esentiali spre dezvoltarea orasului sunt in continuare proiectele incepute,sa promovam ceea ce e bine facut,sa analizam greselile si neimplinirile care sa nu le mai repetam,astfel incat sa putem vorbi de o dezvoltare reala.

Prezentare generala a orasului

Orasul Caracal este situat in sudul tarii,la vest de Olt,la marginea rasariteana a Campiei Romanatilor.A fost ridicat la rangul de municipiu prin legea nr.104/24 noiembrie 1994,fiind al doilea municipiu din judetul Olt,ca urmare a ponderii pe care o detinea in zona,atat ca dezvoltare edilitara,cat si ca numar de locuitori,productie industriala si agricola,calitate a vietii culturale si sportive,zestre spirituala si potential uman deosebit.

Orasul Caracal este un important centru economic si cultural al judetului,cu functii industriale,care o data cu trecerea vremii isi restrang activitatea,un centru de productie agroindustriala si principal nod de legatura feroviara si rutiera.

Influenta lui modificatoare,se exercita in egala masura si asupra mediului inconjurator cu care intretine relatii ce tind,in multe cazuri,sa conduca la aparitia unor dezechilibre naturale,cu consecinte dintre cele mai nefavorabile asupra calitatii vietii urbane.

Teritoriul administrativ al municipiului apartine Campiei Romanatiului,subunitate a Campiei Olteniei.

Intrebuintarea terenului este in principal agricola. Cateva loturi mici acoperite cu paduri se gasesc in partea de est de Caracal (in amonte) aproape de rau.

Altitudinea medie a reliefului este de 95 m,cea maxima intalnita in nord-vestul orasului este de 137 m in dealul Foisorul-Caracal,iar altitudinea minima este de 90,9,intalnita in estul orasului,catre valea Oltului.Inclinarea pantelor in teritoriul municipiului este vizibila de-a lungul paraului Gologan ce curge de la nord-vest spre sud-est.

Campia din zona Caracalului este deosebit de favorabila culturii plantelor agricole si in special cerealelor.Cele doua trepte de relief,campul si terasa influenteaza arhitectura urbanistica a orasului.

Zona geografica in care se afla orasul Caracal are un climat temperat continental,cu usoare influente submediteraneene.

Pozitia geografica si relieful determina in mare masura si manifestarea elementelor climatice.

Vegetaţia naturală spontană, a Câmpiei Caracalului se încadrează în cele două mari unităţi vegetale: zona forestieră în nord şi zona de stepă şi de păduri xerofite în sud. Prima fâşie este reprezentata prin subzona pădurilor de stejar şi mixte de tip sud-european, iar a doua prin pajişti de silvostepă cu graminee şi diverse ierburi xeromezofile care alternează cu păduri de stejar.

Mediul ambiant

Activitatea economică a judeţului incluzând industria şi agricultura, a dus la degradarea factorilor de mediu: aer, apă, sol, subsol prin emisii de noxe în atmosferă, impurificatori în apă cât şi prin depuneri necontrolate.

Degradarea mediului ambiant al orasului Caracal este supusa urmatoarelor tipuri de poluari si poluanti:

Poluarea fizica

- poluarea radioactiva ,prin amplasarea in apropierea cca 50km a centralei atomo-electrice KazolodaJ din R.Bulgaria,din cauza aparitiei diverselor avarii.

- poluarea termica ,constituie la randul ei,o sursa majora de poluare a atmosferei prin arderea deseurilor si incalzirea interioarelor de la locuinte si centrale termice mai ales in sezonul rece cand sunt antrenate in atmosfera cantitati insemnate de funingine,cenusa,zgura,gaze toxice.

Preview document

Calitatea aerului în Orașul Caracal - Pagina 1
Calitatea aerului în Orașul Caracal - Pagina 2
Calitatea aerului în Orașul Caracal - Pagina 3
Calitatea aerului în Orașul Caracal - Pagina 4
Calitatea aerului în Orașul Caracal - Pagina 5
Calitatea aerului în Orașul Caracal - Pagina 6
Calitatea aerului în Orașul Caracal - Pagina 7
Calitatea aerului în Orașul Caracal - Pagina 8
Calitatea aerului în Orașul Caracal - Pagina 9
Calitatea aerului în Orașul Caracal - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Calitatea Aerului in Orasul Caracal.doc

Alții au mai descărcat și

Poluarea aerului în orașul Ploiești

2 Protectia mediului Realitatile zilelor noastre arata ca secolul XX este perioada celor mai mari descoperiri si transformari ale civilizatiei...

Încălzirea globală

Ce este incalzirea globala Incalzirea globala este fenomenul de crestere a temperaturilor medii inregistrate ale atmosferei in imediata apropiere...

Poluanți ai calității aerului monitorizați în Spania

Poluanti ai calitatii aerului monitorizati in Spania Principala cauza de poluare a aerului in Spania este cauzata de arderea incompleta a...

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Ai nevoie de altceva?