Delta Dunării

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1759
Mărime: 8.17KB (arhivat)
Publicat de: Florica Dan
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: SIMA CRISTINA

Extras din referat

Delta Dunarii,un tinut exotic cu peste 1200 de specii de copaci si plante,cu cea mai bogata fauna ornitologica de pe continent(mai mult de 300 de specii ,printre care colonii unice de pelicani)si ihtiologica(reprezentata de cam 100 de specii din care amintim heringul de Dunare si sturionii de la care se obtine pretiosul caviar),este cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa.

In anul 1990 UNESCO a inclus Delta Dunarii,cea mai noua forma de relief a Romaniei,ferita de « progresele industrializarii »printre rezervatiile biosferei.

Dunarea,izvorand din Germania,adunand afluentii a zece tari si traversand patru capitale,dupa un traseu de 2860 km,formeaza la varsarea sa in Marea Neagra o delta.

Raportata la Romania,Delta Dunarii este situata in S-E tarii,fiind limitata la S-V de Podisul Dobrogei,la N trece peste garanita cu Ucraina,iar la est cu Marea Neagra.

Suprafata sa, impreuna cu complexul lagunar Rasim-Sinoe este de 5050km patrati,din care 732 km patrati apartin Ucrainei.Delta propriu-zisa are o suprafata de 2540 km patrati,suprafata ce creste anual cu 40 metri,datorita celor 67 milioane tone de aluviuni depuse de catre fluviu.

Privita de pe Dealurile Tulcei ,Delta Dunarii apare ca o intindere de verdeata strabatuta de suvite argintii.Ea este o campie in formare alcatuita din relief pozitiv(grinduri,ostroave) si relief negativ(bratele Dunarii,canale,garle,mlastini,balti si lacuri).

Cantitatea de aluviuni adusa anual de catre Dunare,la care se adauga resturile organismelor moarte,praful eolian,etc. vor face ca procentul uscatului,care este de 13% sa creasca,in detrimentul reliefului negativ.

Populatia Deltei are un mod de viata neschimbat de secole.Implantarea umana discreta a permis supravietuirea uimitoarelor ecosisteme din Delta.Intinderea mare a apei explica numarul mic al locuitorilor,in jur de 22000,cu toate ca sporul natural este mult peste media tarii.

Populatia Deltei este grupata in 15 localitati rurale si 2 orase :Tulcea si Sulina.Tulcea este poarta de intrare in Delta,are cu putin sub 100000 de locuitori si este un oras cu functie navala,industriala si turistica.Sulina este cel mai estic oras al tarii,situat la gura bratului Sulina,,oras cu cea mai mica altitudine,port de intrare a vaselor maritime pe Dunare.

Pescuitul reprezinta o constanta a activitatii umane din regiune.Reexploatarea stufului si papurei constituie o alta ramura a activitatii umane.

Pe unele grinduri se practica cultura plantelor,pe altele exista islazuri pentru cresterea animalelor.

Navigatia pe brate si transportul pe canale este o alta preocupare a localnicilor.

Pentru caracteristicile sale morfohidrografice specifice,cat si pentru diversitatea si originalitatea florei si a faunei,in perimetrul rezervatiei au fost constituite rezervatii naturale strict protejate,ce insumeaza 9% din teritoriu,in numar de 16.

-Rosca –Buhaiova-Hrecisca-rezervatie faunistica de 15400 ha,in jurul lacului Matrita,intre grindurile Letea si Chilia.Aici se cuibareste cea mai mare colonie de pelicani din Europa,colonie de egrete,lopatari si starci galbeni.

-Petrisor-Zatoane-rezervatie faunistica,de 14200 ha,in estul lacului Dranov la sud de Sfantul Gheorghe.Aici cuibaresc cele mai multe lebede,pelicanul cret,etc.

-Periteasca –Leahova,rezervatie faunistica de 3900 ha,situate in complexul lagunar Rasim –Sinoe,pe grinduri nisipoase.Este cea mai populata regiune cu pasari de coasta.

-Padurea Caraorman-rezervatie forestiera pe grindul Caraorman,asemanatoare cu Letea.

Preview document

Delta Dunării - Pagina 1
Delta Dunării - Pagina 2
Delta Dunării - Pagina 3
Delta Dunării - Pagina 4
Delta Dunării - Pagina 5
Delta Dunării - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Delta Dunarii.doc

Te-ar putea interesa și

Turismul Rural în Delta Dunării

Introducere Motivul pentru care am ales această temă, pentru lucrarea de licenţă, este în principal fascinaţia pe care am acumulat-o datorită unor...

Studiul calității principalilor factori de mediu în rezervația biosferei Delta Dunării pe teritoriul României

CAPITOLUL 1: APA 1.1. Calitatea apei fluviului Dunărea pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" Dunãrea, ecosistemul deltaic precum şi...

Ecosistemul Delta Dunării

CAP. I. ISTORIC 1. Asezare, intindere Dunarea, izvorand din Germania, adunand afluentii din zece tari si traversand patru capitale, dupa un...

Turismul în Delta Dunării

CAP.I. POTENTIALUL NATURAL AL DELTEI DUNARII Unul din motivele pentru care Delta Dunării a devenit rezervaţie a biosferei este acela că, în...

Ecoturismul în România - studiu de caz Delta Dunării

Introducere Tema aleasă spre analiză se numeşte „REZERVAŢIA BIOSFEREI DELTA DUNĂRII” şi cuprinde mai multe capitole şi subcapitole în care se...

Analiza statistică dintre ofertă și cererea turistică din Delta Dunării în perioada 2000-2007

INTRODUCERE Această lucrare îşi propune să analizeze activitatea turistică, ca parte integrantă a sistemului economico-social naţional, care poate...

Satul de vacanță ca și formă de amenajare turistică în Delta Dunării

PREFAŢĂ Motivul pentru care am ales această temă, pentru lucrarea de disertație, este în principal fascinaţia pe care am acumulat-o datorită unor...

Delta Dunării - dreptul mediului

DELTA DUNARII CAPITOLUL 1. INTRODUCERE Străbătând canalele, gârlele, lacurile şi râurile Deltei, cu certitudine că turistul îşi va pune unele...

Ai nevoie de altceva?