Biblioteca

Incalzirea Globala

Referat / Geografie
Informatii Referat:
Numar de pagini: 5
Marime arhiva: 12.33Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Domeniu: Geografie
Nota pe site: 8 Incalzirea Globala, 8 out of 10 based on 4 rating
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Incalzirea Globala.doc

Extras din document:

Încalzirea globala
Fenomenul de încalzire globala a început sa îngrijoreze dupa anii '60, în urma dezvoltarii industriale masive si a cresterii concentratiei gazelor cu efect de sera care sunt considerate în mare masura responsabile de acest fenomen.
Încalzirea globala este o constanta din punct de vedere climatic a ultimelor decenii. Conform studiilor efectuate de Administratia Statelor Unite pentru Atmosfera si Oceane, încalzirea globala, mai accentuata în ultimele doua decenii a facut ca cei mai calzi 10 ani sa fie înregistrati dupa 1990.
Primii cinci dintre acestia sunt considerati 2005, 1998, 2002, 2003, si 2004. Studii recente, efectuate de Centrul de Cercetari Climatice al Universitatii de Est din Anglia arata ca si anul 2006 a fost unul deosebit de cald, fiind considerat al saselea în ierarhie.
Revenind acum la anul 2007 universitatea amintita în colaborare cu Met Office, Serviciul National Meteorologic al Marii Britanii, au publicat un studiu referitor la prognoza temperaturii medie globala.
La elaborarea prognozei au fost luati în calcul mai multi factori, printre care efectele activitatii solare, gazele cu efect de sera si fenomenul El Nino, care va avea conditii de manifestare pâna în luna mai.
Asadar se asteapta ca temperatura medie anuala prognozata pentru anul 2007 sa fie mai mare cu 0,54 grade Celsius decât media de 14 grade Celsius. Specialistii celor doua institutii apreciaza ca exista o probabilitate de 60% ca 2007 sa fie la fel de cald sau chiar mai cald decât cel mai fierbinte an, considerat a fi 1998, a carui temperatura media a fost cu 0,52 grade Celsius mai mare decât media multianuala.
Dealtfel, tendinta de încalzire continua a planetei în secolul XXI este relevata de foarte multe studii în domeniu. Foarte îngrijorator este însa faptul ca aceste scenarii climatice arata ca zonele polare se vor încalzi cel mai mult, ceea ce ar putea avea consecinte dramatice
Cauzele încalzirii globale
Rezultatele masuratorilor instrumentale ne forteaza sa acceptam ca traversam o perioada de încalzire a climei terestre. Din ce cauza? Oamenii de stiinta nu sunt foarte siguri.
Pamântul s-ar putea încalzi si singur, din cauze naturale, cum s-a mai întâmplat de-a lungul istoriei, dar cei mai multi specialisti atribuie aceasta ultima perioada de încalzire, activitatii omului, si anume poluarii atmosferei cu gaze cu efect de sera. În principal, este vorba de bioxidul de carbon, gaz rezultat în urma arderii padurilor si combustibililor fosili (carbune, gaze naturale, produse petroliere).
Evolutia temperaturii medii globale din 1860 si pâna azi indica o crestere de 0,8 grade. Problema este ca tendinta de crestere nu da semne de oprire. Pentru ca de-a lungul istoriei recente au mai fost cresteri, dar au fost si scaderi, asa încât evolutia acestei temperaturi s-a încadrat în limitele variabilitatii climatice normale, se pune întrebarea: Cresterea actuala face parte din variabilitatea climatica normala sau omul a împins sistemul climatic pe o directie de evolutie fara întoarcere, care îi va fi fatala?
Specialistii nu au înca raspuns la aceasta întrebare. Dar bineînteles ca îngrijorarea creste pe zi ce trece. Începând cu anii 1980, numeroase conferinte stiintifice se straduiesc sa demonstreze ca fenomenul actual de încalzire a atmosferei are loc din cauza activitatii umane si ca trebuie sa fie luate masuri de limitare a poluarii mediului.
Padurile din zonele temperate încalzesc clima
Unii cercetatori spun ca despaduririle masive din ultimele decenii au avut un rol foarte important în încalzirea climei de pe Terra. Se pare însa ca aceasta teorie nu este complet adevarata.
Potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Stanford, padurile aflate în zonele temperate ar putea avea ca efect încalzirea Pamântului. În schimb, cele tropicale pot contribui la racirea planetei.
Folosind modele climatice, oamenii de stiinta au simulat pe calculator efectele unei mari acoperiri cu padure asupra climei globale. Ei se asteptau ca prin cresterea suprafetelor împadurite din Statele Unite încalzirea sa fie încetinita. Dar rezultatul a fost unul surprinzator. Dupa ce au acoperit virtual cu paduri o suprafata mare din emisfera nordica, cercetatorii au observat o crestere a temperaturii aerului cu mai mult de 6 grade.
Explicatia ar fi ca frunzele copacilor din acele zone absorb o mare cantitate de lumina solara, dar nu elibereaza umezeala în atmosfera, iar aerul din jur se încalzeste.
Padurile tropicale, însa, tin Pamântul racoros prin evaporarea unei mari cantitati de apa.
Natura este debusolata de schimbarile climatice


Previzualizare pagini: (5)

  Comentarii:

  referat despre incalzirea globala si efectele ei


  Documente similare:
  Preview document similar
  Studiu Climatic - Calarasi
  Proiectul contine 17 pagini in format doc cu o marime totala de 39.81 KB.
  Preview document similar
  Efectele Incalzirii Globale Asupra Climei din Romania
  Referatul contine 7 pagini in format doc cu o marime totala de 9.77 KB.
  Preview document similar
  Incalzirea Globala si Impactul asupra Securitatii...
  Proiectul contine 12 pagini in format doc cu o marime totala de 72.34 KB.
  Preview document similar
  Incalzirea Globala Actuala
  Proiectul contine 27 pagini in format pdf cu o marime totala de 1.26 MB.
  Preview document similar
  Monografia Climatica a Orasului Oltenita
  Proiectul contine 22 pagini in format doc cu o marime totala de 154.55 KB.
  Preview document similar
  Rezervatia Biosferei Delta Dunarii
  Proiectul contine 34 pagini in format doc cu o marime totala de 22.72 MB.
  Carti recomandate:
  Teofil Gridan, Nicolae Ticleanu
  Bazata pe o bogata bibliografie mondiala, continand 16 planse color - unele originale altele prezentate pentru prima oara in Romania - lucrarea face mai intai o trecere in revista a evolutiei climatului pe Terra din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre. Sunt analizate in profunzime ambele dirrectii de evolutie potentiale ale climei... citeste tot
  Cristian Negureanu
  Aceasta carte face parte din colectia Dezvaluiri a editurii Antet. Incalzirea globala va da peste cap clima din intreaga lume, astfel incat oamenii vor avea parte de ploi si fur-tuni si vor suporta din ce in ce mai greu ciudatele fenomene meteorologice ... incendii in padurile tropicale ... norii de fum porniti din aceste locuri au poluat grav... citeste tot
  Murphy Glenn
  Ce este incalzirea globala si ce inseamna ea pentru fiecare dintre noi? Ce facem cu totii pentru a o preveni si ce poti face tu, ca individ, in contextul planetar? Iata o serie de intrebari la care aceasta carte adresata tuturor incearca sa dea raspunsuri concrete. Nu este nici prea greu si nici prea tarziu sa luptam pentru viitorul planetei.... citeste tot