Biblioteca

Mediul Mediteranean

Valoare:

3 puncte *

Marime:

267,94 Kb

Pagini:

6

Nota:
7Mediul Mediteranean, 7 out of 10 based on 1 rating
Contine fisiere:

doc


Domenii:

Geografie


* de la numai 1.24 Lei, cumparand puncte sau poti obtine puncte daca postezi documente (vezi detalii)
Orice document downloadat sau uploadat este adaugat in Biblioteca Mea
Vezi informatii descarcari anterioare

Extras din document:

Localizare geografica
Mediul mediteraneana se intalneste de o parte si de alta a Ecuatorului,intre paralele 30-40 latitudine nordica si sudica.Aceasta se intalneste pe insulele si statele de pe marginea Marii Mediterane,dar si pe areale mai restranse in vestul continentelor,in Clifornia(America de Nord),in centrul statului Chile(America de Sud),in Africa de Sud si in sudul Australiei.
Climatul
Clima mediului mediteranean este caracterizat prin aparitia celor patru anotimpuri ,avand extreme vara si iarna.
Vara dureaza patru luni, este foarte calda si secetoasa,cu temperaturi ridicate,media lunara fiind de 20-25 grade Celsius ,iar datorita precipitatiilor reduse prezinta uscaciuni.Toamna este mai scurta,de circa doua luni si odata cu ea incep ploile care refac stratele acvifere si reinvie vegetatia care a avut de suferit pe timpul verii.Iarna este caracterizata prin ploi mai bogate ,cer mohaorat si valuri de frig,asemanandu-se cu climatul temperat-oceanic.Primavara determina o explozie vegetala,cu plante inflorite datorita temperaturilor moderate si solului umed,facand acest anotimp cel mai placut din an.
Temperatura medie anuala oscileaza intre 15 si 20 grade Celsius.Verile sunt mai fierbinti in interiorul continentelor si mai racoroase in zonele litorale.
Cantitatea anuala de precipitatii este in medie de 500-1000 mm, valorile cele mai mari ajungand peste 1500 mm si cele mai mici sub 350 mm.
Elementul climatic il constituie alternanta si interactiunea maselor de aer polar si subtropical arid,astfel bat vanturile de vest aducatoare de ploi.Diferentierile apar de la vest la est,in partea de est a Marii Meditarane zilele secetoase cresc pana la 200.Muntii bareaza vanturile pe diferite directii formand vanturi locale cum ar fi :mistralul,un vant rece care bate in sudul Frantei,bora,vant rece care bate pe tarmul estic al Marii Adriatice si in nordul Italiei, sirocco,vant cald care bate dinspre sud spre Mediterana,vantul cald Santa Ana pe tarmul estic american in California si vantul cald Berg in Africa de Sud.
Vegetatia
In functie de climat plantele prezinta adaptari specifice.Plantele sunt perene si sempervirente.Au frunze mici,dure,cu spini,cerate si odorante.
In aceasta regiune se intalnesc paduri xerofite si tufisuri xerofile.
Padurile xerofite se intalnesc in general pe versantii muntilor pana la altitudinea de 1500 m,chiar pana la 2500 m in Muntii Atlas pe tarmul African.Pe terenurile mai umede se predomina sterjarul de pluta in amestec cu pinul maritim,pinul de alep si arbusti,iar pe cele uscate si pe calcare creste stejarul de stanca si mai multe specii de arbusti: de fistic,de laur,de levantica,de otetar etc.In zonele mai calde se intalneste maslinul salbatic,in sud-estul Australiei apar eucaliptii si in Liban si in sudul Turciei se dezvolta cedrul.


  Documente similare:
  Preview document similar
  Zona Mediteraneana
  Referatul contine 13 pagini in format ppt cu o marime totala de 1.41 MB.
  Preview document similar
  Geografia Mediului
  Cursul contine 178 pagini in format doc cu o marime totala de 304.07 KB.
  Preview document similar
  Geografia Mediului
  Cursul contine 43 pagini in format pdf cu o marime totala de 894.29 KB.
  Preview document similar
  Studiu de Mediu al Municipiului Pitesti
  Licenta contine 97 pagini in format doc cu o marime totala de 11.26 MB.
  Preview document similar
  Raspunderea Penala in Dreptul Mediului
  Referatul contine 11 pagini in format doc cu o marime totala de 17.9 KB.
  Preview document similar
  Regiuni Geografice si Turistice ale Lumii
  Cursul contine 203 pagini in format doc cu o marime totala de 691.33 KB.
  Carti recomandate:
  Scrisa de Nicolae Ilinca
  Lucrarea, aflata la a treia editie, isi propune prezentarea diferitelor aspecte din sfera geografiei populatiei si a asezarilor. Sunt relevante urmatoarele caracteristici: distributia spatiala, descrierea si analiza geodemografica; interrelatiile dintre populatie, mediul inconjurator, resursele naturale si dezvoltarea durabila; formarea, ... citeste tot
  Realizat sub prestigioasa sigla The Times, Atlasul geografic al lumii este o aparitie inedita pe piata cartii geografice din Romania. Lucrarea are un format prietenos si, din acest punct de vedere, este un instrument de lucru usor de consultat. Are 240 de pagini, care contin cele mai actuale informatii despre lumea in care traim. In prima ... citeste tot
  Scrisa de Sorin Geacu
  Dictionarul geografic al judetului Galati ilustreaza bogatia tezaurului toponimic al acestor meleaguri. Cuprinde peste 2600 de denumiri geografice, rezultat al unei foarte bune cunoasteri a realitatilor judetului Galati, al unui indelungat proces de acumulari succesive, minutios sistematizate. Lucrarea este de mare interes pentru specialisti ... citeste tot
  Urmareste-ne pe Facebook: subtitrari pentru filme noi, evenimente interesante si bancuri hazlii. Like!