Biblioteca

Parcul National Cozia

Referat / Geografie
Informatii Referat:
Numar de pagini: 37
Marime arhiva: 14.21Mb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Domeniu: Geografie
Nota pe site: 8 Parcul National Cozia, 8 out of 10 based on 1 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Minelia Gheorghe
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Parcul National Cozia.doc

Extras din document:

1. Asezare,suprafata
In partea central-sudica a Carpatilor Meridionali se gaseste desprins un taram muntos, unde natura, prin activitatea ei milenara a reusit o admirabila creatie, asezand aici laolalta minunate forme de piatra strapunse din adancuri de izvoare de apa, o fermecatoare lume a plantelor si un mare numar de vietuitoare. Tot acest taram armonizat prin frumusetea aparte a peisajelor, prin unicitatea si bogatia formelor de viata este format in principal din Masivul Cozia, o parte a Muntilor Capatanii denumita Naratul si Masivul Doabra din Muntii Lotrului, constituind
impreuna marea unitate ecologica a Muntilor Cozia.
In partea de nord se gaseste Tara Lovistei – Terra Loystha, o vasta depresiune incarcata de istorie, cu multe localitati, organizate odinioara in vechea tara a lui Seneslau, unde populatia continua traditiile si obiceiurile stravechi.
La vest, aceasta zona se delimiteaza de restul Muntilor Capatanii prin culmile: Frasineiului, Dosul Pamantului si Plaiul Mesteacanului. La sud se desparte de dealurile subcarpatice prin Depresiunea Jiblea-Berislavesti – un alt colt de tara organizat inca din vechime in cnezatul lui Farcas. La est, versantii abrupti ai Coziei, foarte impunatori in Sturu si Piatra Soimului se delimiteaza de muscelele Topologului prin seaua Grosilor si, ceva mai spre nord, se invecineaza cu Depresiunea Poiana. Fata de plaiurile intinse ale depresiunilor inconjuratoare ce au inaltimi relativ mici (500-700 m), Masivul Cozia se detaseaza net, aparand din departari ca o cetate de stanca zidita din abrupturi marginale cu contraforturi si o multime de turnuri pe margini si in interior. Astfel asezat, acest taram strabatut pe directia nord-sud de apele raului Olt prin defileul Gura Lotrului – Cozia, este constituit in Parcul National Cozia – o zona de o deosebita originalitate cu un specific aparte pastrat in decursul vremurilor, mai ales sub aspectele geologic, naturalistic si peisagistic.
Bogatia ecosistemelor naturale de aici, nealterate in timp de activitatile antropice, impun in continuare masuri speciale de protectie si conservare, lasand doar natura singura sa-si urmeze cursul firesc.
Legea nr. 5/2000 privind Planul de amenajare a teritoriului national - sectiunea zone protejate, mentioneaza Parcul National Cozia cu suprafata de 17100 ha, alaturi de alte parcuri nationale si naturale precum si rezervatii ale biosferei din Romania. Intreaga suprafata se afla pe raza judetului Valcea, descrisa in limitele de mai sus, fiind constituita din fond forestier aflat in administratia Regiei Nationale a Padurilor prin Directia Silvica Rm.Valcea.
Suprafata parcului este structurata in doua zona distincte:
zona I de conservare speciala, a rezervatiilor stiintifice, de protectie integrala, avand 8100 ha. In aceasta zona sunt permise cercetari stiintifice, unele activitati educative, turismul fiind controlat.
zona II de conservare durabila , care imbraca si protejeaza prima zona. Aici sunt permise activitati economice limitate cu respectarea principiilor de utilizare durabila a resurselor naturale.
SCOPUL INFIINTARII PARCULUI NATIONAL COZIA
Cunoscatori ai valorilor ce le poarta aceasta zona din punct de vedere al patrimoniului natural si al necesitatii conservarii lui pe viitor, silvicultorii au hotarat inca din 1970 sa instituie o protectie deosebita a teritoriului respectiv, impunand prin amenajamentele silvice gospodarirea in cadrul padurilor de interes stiintific si de ocrotire a genofondului si ecofondului forestier.
In spatiul biogeografic din zona Cozia, Naratu, Doabra se gasesc suprafete apreciabile de ecosisteme naturale si care trebuie pastrate ca atare si pe viitor. Aici intalnim elemente naturale cu o valoare deosebita sub aspect geologic, fizico-geografic, floristic, faunistic si hidrologic care ofera posibilitatea cercetarilor stiintifice, desfasurarii unor activitati educative, recreere si turism.
Infiintarea Parcului National Cozia poate atrage turisti si vizitatori punand in evidenta si celelalte valori ale patrimoniului cultural din zona. Parcul National Cozia poate aduce beneficii comunitatilor din zona prin dezvoltarea ecoturismului si a turismului rural.


Previzualizare pagini: (37)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Muntii Vrancei Potentialul Ecologic si Exploatarea...
  Proiectul contine 11 pagini in format doc cu o marime totala de 30.18 KB.
  Preview document similar
  Parcul National Ceahlau
  Referatul contine 11 pagini in format doc cu o marime totala de 6.53 MB.
  Preview document similar
  Reabilitarea Habitatelor Naturale din Cadrul...
  Proiectul contine 37 pagini in format doc cu o marime totala de 16 MB.
  Preview document similar
  Valorificarea Turistica a Reliefului din Muntii...
  Proiectul contine 15 pagini in format doc cu o marime totala de 19.81 KB.
  Preview document similar
  Potentialul Turistic al Judetului Valcea
  Referatul contine 13 pagini in format doc cu o marime totala de 28.61 KB.
  Preview document similar
  Parcurile Nationale ale Romaniei
  Referatul contine 18 pagini in format doc cu o marime totala de 413.61 KB.
  Carti recomandate:
  Torsten Becker
  In aceasta carte veti gasi descrierea confectionarii din margele a catorva dintre cele mai indragite si admirate animale exotice: leu, pisica-de-mare, maki, etc. In prima parte vom descrie amanuntit pasii de lucru, astfel incat si incepatorii sa se poata apuca de insirat animale din margele fara nicio retinere. Iar pentru avansati am... citeste tot