Biblioteca

Regiunea Provence - Alpi - Coasta de Azur

Referat / Geografie
Informatii Referat:
Numar de pagini: 7
Marime arhiva: 1.13Mb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Domeniu: Geografie
Nota pe site: 7 Regiunea Provence - Alpi - Coasta de Azur, 7 out of 10 based on 1 rating
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Regiunea Provence - Alpi - Coasta de Azur.doc

Extras din document:

Provence-Alpi-Coasta de Azur (franceza Provence-Alpes-Côte d'Azur, acronim PACA) este una dintre cele 26 regiuni ale Frantei. Capitala regiunii este orasul Marsilia iar regiunea cuprinde 6 departamente.
Regiunea este formata din teritorii din cateva foste provincii franceze: Provence, Teritoriul Papal Avignon, Nisa si sudul provinciei Dauphiné. Regiunea Provence a fost locuita inca din timpuri preistorice. A fost locuita de catre Liguri si apoi de catre celti, iar din 600 i.Hr. au fost infiintate colonii grecesti si feniciene. In secolul II
i.Hr. romanii au inceput sa ocupe progresiv regiunea, aceasta devenind treptat o provincie, numele francez provenind din latinescul provincia. Dupa caderea Imperiului Roman, regiunea a decazut foarte tare, suferind multiple invazii, din partea vizigotilor in secolul V, al francilor in secolul VI, al arabilor in secolul VIII precum si numeroase raiduri ale piratilor berberi.
Aceasta regiune contine zone muntoase in partea de est, reprezentand extremitatea sud-vestica a lantului Alpin. Coasta marii mediterane in aceasta parte este formata din relief abrupt ce izoleaza zone litorale. In partea vestica, relieful este sub forma unor campii in valea inferioara a Ronului care se varsa in Marea Mediterana printr-o delta. Climatul este de tip mediteranean, influentat de vantul dinspre nord ce coboara pe culoarul Ronului - Mistral. Regiunea este dens populata de-a lungul coastei in jurul oraselor Marsilia, Toulon si Nisa, si de-a lungul Ronului, cea mai mare aglomerare fiind Avignon.
Provence este o regiune in sud estul Frantei, care e limitata de Marea Mediterana, Valea Ronului si Italia, in nord se afla provincia Dauphiné situata in regiunea Ron-Alpi. Orasele mai importante din regiune sunt Marseille (880.000 locuitori), Nice (345.000), Toulon (166.000), Aix-en-Provence (137.000), Avignon (90.000), Arles (50.000) si Orange (29.000).
Capitala provinciei este Marseille, de aceasta provincie istorica apartin departamentele: Alpes-de-Haute-Provence, Var, Vaucluse si Bouches-du-Rhône. Acestea, impreuna cu departamentele Hautes-Alpes si Alpes-Maritimes alcatuiesc azi regiunea Provence-Alpi-Coasta de Azur.
Numele Provence provine din timpul romanizarii intense a tinutului din perioada stapânirii romane (lat. provincia). Populatia acestei regiuni istorice vorbeste limba provensala o limba romanica din familia limbilor oc (langue d'oc). In urma revolutiei franceze utilizarea limbii a fost interzisa, aceasta pierzandu-si mare parte din vorbitori. Abia din secolul XX este limba recunoscuta si admisa oficial ca limba materna fiind numita limba provensala, pentru turisti fiind si un punct de atractie muzica provensala si Santons (figuri de ceramica cu nasterea lui Iisus).
Agricultura regiunii este de tip mediteranean unde cultivarea fructelor si legumelor are o pondere deosebita, mai cunoscute fiind ciresele, piersicile, caisele, migdalele si pepenii provensali de Cavaillon. Uleiurile de masline cele mai bune provin la sud de Alpilles (lant muntos calcaros in centrul regiunii Provence situat intre Avignon, Cavaillon si Arles) si anume Vallée des Baux de Provence ca si din Nyons.
In locurile mai inalte sunt campurile cu lavanda, importante pentru industria parfumurilor avand centrul in orasul Grasse langa Nizza pe Côte d'Azur (Coasta de Azur).
Alpii reprezinta un lant muntos din Europa, care se intinde din Austria si Slovenia pana in sud-estul Frantei, trecand prin nordul Italiei, Elvetia, Liechtenstein si sudul Germaniei. Alpii formeaza un arc de cerc in sudul Europei centrale, in lungime de aproximativ 1200 km si acopera o suprafata de circa 200.000 km². Cel mai inalt varf este Mont Blanc, situat la granita franco-italiana, cu o altitudine de 4810 m. In Alpi, exista in total 128 de varfuri cu inaltimi care depasesc 4000 m.
Alpii fac parte din lanturile muntoase cu caracteristici alpine pronuntate, deoarece se ridica la inaltimi care depasesc cu mult granitele superioare ale padurilor. In epoca glaciara au cunoscut perioade succesive de inghet. Glaciatiile sunt responsabile pentru forma de astazi a Alpilor, cu piscuri abrupte, cu depresiuni adanci, cu vai prelungi si cu lacuri. Lantul principal al Alpilor este alcatuit din numeroase alte lanturi muntoase, cu varfuri mai putin ascutite catre est, caracterizandu-se prin vai largi si prelungi.
Muntii Alpi se impart in Alpii Occidentali si Alpii Orientali. Impartirea se face pe linia dintre Lacul Constanta si Lacul Como, de-a lungul Rinului. Alpii Occidentali se afla in Italia, Franta si Elvetia, iar cei Orientali in Austria, Germania, Italia, Liechtenstein, Slovenia si Elvetia. Cel mai inalt varf din Alpii Occidentali este Mont Blanc (4810 m). In Alpii Orientali, cel mai inalt varf este Muntele Bernina (4052 m).


Previzualizare pagini: (7)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Europa Multiculturala - Franta
  Proiectul contine 31 pagini in format doc cu o marime totala de 75.5 KB.
  Preview document similar
  Franta
  Cursul contine 8 pagini in format doc cu o marime totala de 15.96 KB.
  Preview document similar
  Ecogeografia Turismului
  Cursul contine 75 pagini in format pdf cu o marime totala de 6.96 MB.
  Preview document similar
  Regiuni Geografice si Turistice ale Lumii
  Cursul contine 203 pagini in format doc cu o marime totala de 691.33 KB.
  Preview document similar
  Situatia Demografica a Uniunii Europene
  Referatul contine 59 pagini in format doc cu o marime totala de 104.14 KB.
  Preview document similar
  Analiza Comparativa a Activitatilor Turistice intre Regiunea...
  Proiectul contine 14 pagini in format doc cu o marime totala de 1.98 MB.
  Carti recomandate:
  Louis Claude De Saint-Martin
  ,,Numerele nu reprezinta decat traducerea prescurtata sau limbajul concis al adevarurilor si legilor al caror text si idei sunt in Dumnezeu, in om si in natura. Le-am mai putea defini ca fiind portretul intelectual si oral al operatiunilor naturale ale fiintelor ba chiar, daca se doreste, limita si capatul proprietatilor fiintelor, precum si... citeste tot
  Oleg Serebrian
  ,,In cartea de fata, Oleg Serebrian nu apeleaza la traditia geodeterminismului politic, pentru el actul politic fiind dictat nu atat de factori de ordin naturgeografic, cat de interactiunea acestora cu fenomene de natura sociala, culturala si economica. Textele adunate aici nu reprezinta compilatii ale unor studii deja existente, ci sunt marcate... citeste tot
  Acest ghid este conceput pentru a va oferi o lectura placuta, fiind, in acelasi timp, un instrument de reper usor de folosit. Cartea este impartita in mai multe sectiuni, in care gasiti toate informatiile de care aveti nevoie.
  Sectiunea color introductiva prezinta Franta in linii mari, ofera sugestii referitoare la destinatiile si... citeste tot