Biblioteca

Seceta

Referat / Geografie
Informatii Referat:
Numar de pagini: 4
Marime arhiva: 238.23Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Domeniu: Geografie
Nota pe site: 7 Seceta, 7 out of 10 based on 1 rating
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Seceta.doc

Extras din document:

Seceta şi fenomenele asociate acesteia, respectiv aridizarea şi deşertificarea, reprezintă, după poluare, cea de-a doua mare problema cu care se confrunta omenirea, în ultima jumătate de secol. Extinderea acestor fenomene distructive la nivel global este pusă în evidenţă de datele climatice care relevă o încălzire progresivă a atmosferei şi o reducere a cantităţilor de precipitaţii, care conduc la apariţia secetei. Permanetizarea acestui fenomen determină producerea aridizării in primul rând, ca o primă fază în instalarea unui climat secetos, iar ulterior, a deşetificării, care se recunoaşte prin scăderea drastică a disponibilităţilor de apă, prin reducerea producţiilor culturilor agricole, a biomasei necesare ca material furajer şi a biomasei necesare, precum şi prin extinderea zonelor nisipoase.
Pe lângă schimbările climatice globale, accentuarea secetei se datorează şi presiunii antropice. Avem în vedere exploatările forestiere excesive, extinderea suprafeţelor agricole şi managementul defectuos al terenurilor, creşterea demografică rapidă şi, nu in ultimul rând, sărăcia.
Seceta poate fi clasificată ca:
- Secetă meteorlogică când domneşte o perioadă mai lungă de timp lipsa completă a precipitaţiilor sau când precipitaţiile cad în cantităţi foarte mici.●Secetă agricolă când există o cantitate insuficientă de apă necesară agriculturii (provenită din precipitaţii sau ape freatice)●Secetă hidrogeologică când scade substanţial nivelul pânzei de ape freatice (rezervorul de apă subterană), nivelul apelor curgătoare şi al celor stătătoare.
Principalele efecte ale secetelor consta în distrugerea recoltelor, diminuarea numărului de animale, prin pierderea lor şi reducerea resurselor de apă, care afectează în fiecare an milioane de oameni din ţările în curs de dezvoltare. Populaţia cea mai săracă din aceste ţări este şi mai vulnerabilă, pentru ca este nevoită să trăiască în condiţiile oferite de un mediu natural fragil, predispus la uscăciunePrin impactul asupra producţiei agricole, seceta reprezintă principalul factor de risc în reducerea potenţialului de producere a hranei. Diminuarea capacităţii ţărilor afectate de secetă şi deşertificare de a produce hrană determină deficite de alimente, cu efecte asupra rezervelor de hrană ale lumii şi asupra comerţului cu cereale.Prin impactul asupra producţiei de hrană, seceta poate avea efecte devastatoare asupra sănătăţii umane. Aceasta cu atât mai mult cu cât seceta este un fenomen cu frecvenţă mare în zone extinse din state în curs de dezvoltare, cu populaţie numeroasă.Insuficienţa de hrană determină un nivel mai ridicat al morbidităţii, cauzat de o serie de afecţiuni, intre care se deosebesc anemia, hipocalcemia, dar şi slăbirea rezistenţei organismului faţă de factori patogeni.
Dată
Descriere
Consecinţe
secolul XXII î.e.n.
Secolul fiind caracterizat printr-o secetă persistentă care a cuprins lumea antică.Destrămarea imperiului Egiptului antic şi imperiului Akkadian in Mesopotamia.
Sfârşitul secolului VIII î.e.n.
Secetă în Grecia
probabil a fost cauza care a declanşat Războiul Levantin dintre Halkis şi Eretria.
secolul VIII/secolul IX
IX Trei perioade de secetă pe o periodă de 50 de ani (~810, ~860, ~910) fiecare perioadă a durat mai mulţi.Dispariţia civilizaţiei Maya.
1930-37
Trei perioade consecutive de ani secetoşi (1930, 1935, 1937) in America de Nord, cunoscut ca „Dust Bowl“.
Lipsa recoltelor, depopularea unei regiuni centrale din Vestul Americii de Nord.
1946
Seceta care a afectat mai ales regiunile estice ale României
Foamete
Listă de perioade de secetă intrate în istorie
Secetele din România
Efectele incălzirii globale sunt din ce în ce mai vizibile in Romania. Specialiştii pun schimbările bruşte de temperatură. Pe termen relativ scurt, la scara istoriei, urmările previzibile ale incalzirii climei pot


Previzualizare pagini: (4)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Italia
  Referatul contine 23 pagini in format ppt cu o marime totala de 1.58 MB.
  Preview document similar
  Caracterizare Fizico-Geografica a Municipiului Bacau si a...
  Licenta contine 124 pagini in format doc cu o marime totala de 1.96 MB.
  Preview document similar
  Unele Fenomene Meteorologice de Risc in Perioada Calda a Anului...
  Proiectul contine 62 pagini in format doc cu o marime totala de 15.56 MB.
  Preview document similar
  Evaluarea Aspectelor privind Planificarea Urbana la Nivelul...
  Proiectul contine 10 pagini in format doc cu o marime totala de 15.66 KB.
  Preview document similar
  Incadrarea Judetului Teleorman in Regiunea de Sud a Romaniei
  Proiectul contine 19 pagini in format doc cu o marime totala de 350.44 KB.
  Preview document similar
  Precipitatiile Atmosferice, Hazardurile si Riscurile...
  Licenta contine 67 pagini in format doc cu o marime totala de 2.92 MB.
  Carti recomandate:
  O istorie a miscarilor tectonice si a semnelor ceresti (comete, meteoriti, eclipse) inregistrate pe teritoriul romanesc din cele mai vechi timpuri pana in 1990. ,,Glasul vesniciei si al mortii" - semne prevestitoare ale unor razboaie, secete sau chiar a sfarsitului lumii, cutremurele, cometele si alte semne ceresti au fost consemnate pentru... citeste tot
  Ion Ghinoiu
  630 de articole care definesc reprezentarile mitice romanesti, invocate in obiceiurile si practicile magice sa alunge seceta si bolile, sa dea rod holdelor si animalelor, sa afle ursita si norocul, sa casatoreasca fetele, sa aduca liniste si pace in tara. 154 de fotografii-document care ilustreaza Panteonul romanesc alcatuit din reprezentari... citeste tot
  Ileana Vulpescu
  Un invingator ii poate aduce invinsului elemente superioare de civilizatie si cultura, de fel de-a trai. Cu siguranta insa il va lipsi de libertate: altfel spus, de capacitatea de a se organiza dupa mintea si dupa dorinta proprie. Nici un cuceritor nu cucereste de dragul celui cucerit. Nici strabunii nostri romani nu i-au cucerit pe... citeste tot