Anorexia

Referat
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 4367
Mărime: 28.64KB (arhivat)
Publicat de: Ghenadie Diaconu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: CONF. DR. ING. NISTOR ILEANA DENISA
UNIVERSITATEA DIN BACAU FACULTATEA DE INGINERIE SPECIALIZAREA: INGINERIA PRODUSELOR ALIMENTARE

Cuprins

  1. ANOREXIA 4
  2. Ce este anorexia? 4
  3. Adolescentele si anorexia 4
  4. Cand apare anorexia 5
  5. Semne si simptome 6
  6. Cauzele 8.
  7. Diagnosticul 9
  8. Masuri preventive 9
  9. Tratamentul 10
  10. Stilul de viata previne anorexia 12
  11. Nutritia in cazul anorexiei , 13
  12. Concluzii personale 14
  13. Regimul alimentar pentru o saptamana al unei balerine care sufera de anorexie 15
  14. Bibliografie 22

Extras din referat

A N O R E X I A

- Ce este anorexia?

In ultimii ani s-a dezvoltat o adevarata obsesie pentru slabit si diete. Este absolut normal sa doresti sa duci un mod de viata sanatos si sa scapi de surplusul de greutate, dar din nefericire un numar tot mai mare de femei recurge la masuri drastice pentru a slabi. Una dintre consecintele slabitului nesanatos este anorexia.

Anorexia este o tulburare a comportamentului alimentar, care apare in urma refuzului unei persoane de a manca. Anorexia este o boala cronica cu efecte drastice, dar care poate fi tratata.

Anorexia nervoasa, cunoscuta sub denumirea de anorexie, este o tulburare a comportamentului alimentar, in cadrul careia "pacientul" refuza sa se hraneasca. Prin infometare, un anorexic poate slabi foarte mult si in consecinta se poate imbolnavi grav. Un anorexic va avea o greutate sub limita normala, cu aproximativ 15% mai putin decat ar fi normal.

Femeile care sufera de anorexie se tem ca ar putea deveni supraponderale si de aceea nu-si pot da seama ca sunt, de fapt foarte slabe. Acestea obisnuiesc sa manance din ce in ce mai putin si sa faca multe exercitii fizice. Anorexicele vor evita sa se hraneasca, sar peste mese si se cantaresc foarte des. Anorexicele se pot confrunta cu amenoreea (lipsa menstruatiei), daca nu urmeaza o tratament corespunzator

Anorexia nervoasa este definita de specialisti ca fiind o preocupare exagerata privind dietele si slabitul, care duce la scaderi in greutate fara pierderea poftei de mancare. Parerea proasta despre sine se instaleaza mai ales la fetele mai grasute, cu o contributie importanta din partea parintilor care exagereaza cu ideile despre dieta si restrictii alimentare.

- Adolescentele si anorexia.

Marea majoritate a persoanelor care sufera de anorexie este alcatuita din femei, de obicei adolescente sau tinere. S-a estimat ca aproximativ 2% dintre femeile intre 10 si 20 de ani sunt anorexice. Totusi si o fetita de 6 ani sau o femeie de 76 pot suferi de aceasta boala. In schimb, in randul barbatilor anorexia se manifesta mai rar. Confom unor sondaje realizate recent, doar 5% dintre persoanele care sufera de anorexie sunt barbati.

Anorexia se instaleaza mai ales la tinerii care isi aleg o ocupatie tip balerin, dansator, atlet, gimnast sau patinator, unde se pune accentul pe o constructie mica a corpului si se simt presati sa tina in permanenta regim. Aspectul general al corpului devine un dusman pe care vor sa-l distruga. Asta pentru ca sunt persoane care tind excesiv spre perfectionism, nu sunt prea multumiti de viata lor si nu recunosc cand sunt furiosi sau depasiti emotional.

Persoanele care sufera de aceasta afectiune sunt de obicei femei tinere care se infometeaza intentionat, au o greutate sub limita normala si totusi traiesc cu convingerea ca sunt supraponderale. Aceste persoane isi impun limite foarte drastice pentru cantitatea de hrana pe care o consuma, deoarece prezinta o imagine distorsionata a corpului si se tem in permanenta de luarea in greutate.

Este o tulburare cu implicatii fizice si psihice deosebite, putand duce la probleme grave de sanatate, la alterarea starii emotionale. Aceasta tulburare de alimentatie este in crestere in randul femeilor tinere, din tarile dezvoltate, acolo unde asteptarile culturale incurajeaza femeile sa fie din ce in ce mai slabe.

Balerinele se confrunta inca de la inceput cu problema „cu cat mai slaba, cu atat mai buna“, amestecand astfel stresul perfectionismului profesional cu cel al mentinerii unei greutati de... fulg! Chiar daca subalimentatia le aduce de cele mai multe ori la deces, asa cum s-a intamplat in 1997 cu balerina Heidi Guenther, care a murit de infarct la 22 ani, fiind diagnosticata si tratata ca anorexica.

Multe din gimnastele de succes, cum ar fi Nadia Comaneci, Cathy Rigby si Kathy Johnson, au recunoscut ca s-au luptat in primul rand cu anorexia sau bulimia, mai mult decat cu doborarea unor recorduri mondiale. Au scapat usor pentru ca in 1994, gimnasta Christy Henrich se stingea la 22 de ani datorita complicatiilor anorexiei de care suferea.

Alimentate de fixatia unor corpuri suple, tot mai multe femei sunt ingrozite de ideea ca pot deveni obeze si refuza sa mentina o greutate normala, punandu-si vietile in pericol prin urmarea unor diete din ce in ce mai severe, mergand deseori pana la auto-infometare.

Anorexia nervoasa este rara la persoane peste 40 de ani. De obicei apare in anii adolescentei si ai adultului tanar, estimandu-se ca afecteaza trei dintr-o suta de adolescenti. Instalarea anorexiei este de multe ori precedata de diferite evenimente traumatice, dificultati emotionale, stari depresive. Este o afectiune grava, care pune in pericol viata prin privarea organismului de hrana, stop cardiac, dezechilibre electrolitice sau suicid.

- Cand apare anorexia?

Anorexia apare de obicei dupa ce in viata respectivei persoane au aparut schimbari majore. De regula, anorexia apare putin inainte de pubertate sau dupa terminarea studiilor. De asemenea poate aparea dupa perioade de stres, care includ abuzul sexual sau emotional, pierderea slujbei sau vreun divort. Anorexia este o boala cronica care se poate inrautati daca nu este tratata. Fara tratament, 20% dintre suferinzii de anorexie vor muri. Totusi, daca accepta tratamentul o persoana anorexica poate sa revina la o viata sanatoasa. Din pacate, doar 2% dintre suferinzii de anorexie accepta sa se trateze.

Factori genetici in anorexie.

Se pare ca una dintre cauzele care induc anorexia ar fi personalitatea individului. Persoanele care sunt perfectioniste sau au tendinte de anxietate sau depresie sunt predispuse la anorexie. De asemenea, anorexia se poate mosteni in familie. Femeile care au o ruda care a suferit de anorexie sunt mult mai supuse riscului de a deveni anorexici.

Factori psihologici in anorexie.

Anorexia este declansata de factori psihologici. O mare parte dintre femeile care au fost abuzate emotional sau sexual se pot confrunta cu o tulbarare a comportamentului alimentar. Si femeile care se simt coplesite de anumite probleme sunt supuse riscului de a deveni anorexice.

Factori sociali care influenteaza aparitia anorexiei.

Tulburarea comportamentului alimentar poate fi cauzata si de modelele impuse de societatea in care traim. Femeile se simt presate sa aiba o silueta zvelta pentru a se integra in societate. La aceste concluzii s-a ajuns in urma unui studiu realizat recent. Pentru o anumita perioada femeile din insula Fiji au avut ocazia sa priveasca productiile televiziunilor din vest. Inainte de a privi acele emisiuni, foarte putine femei sufereau de tulburari ale comportamentului alimentar. Dupa cateva luni in care au vizionat acele programe, numarul celor care sufereau de anorexie a crescut foarte mult.

Preview document

Anorexia - Pagina 1
Anorexia - Pagina 2
Anorexia - Pagina 3
Anorexia - Pagina 4
Anorexia - Pagina 5
Anorexia - Pagina 6
Anorexia - Pagina 7
Anorexia - Pagina 8
Anorexia - Pagina 9
Anorexia - Pagina 10
Anorexia - Pagina 11
Anorexia - Pagina 12
Anorexia - Pagina 13
Anorexia - Pagina 14
Anorexia - Pagina 15
Anorexia - Pagina 16
Anorexia - Pagina 17
Anorexia - Pagina 18
Anorexia - Pagina 19
Anorexia - Pagina 20
Anorexia - Pagina 21
Anorexia - Pagina 22

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Regimul Alimentar al unei Tinere care Suferă de Bulimie

1. Bulimia Tulburările de alimentaţie sunt din ce în ce mai frecvente în societatea modernă. Lumea pare să fie mai preocupată de propria imagine...

Te-ar putea interesa și

Complicațiile Digestive și Tratamentul Lor la Pacienții cu Insuficiență Renală Cronică

Pentru explicarea fenomenelor digestive au fost enun¬ţate multiple ipoteze. Iniţial, totul a fost pus pe seama retenţiei azotate. Dar, s-a...

Denutriția

Denutriţia Denutriţia sau slăbirea având ca sinonime insuficienţa alimentară, malnutriţia caloricoprotidică sau distrofia alimentară este starea...

Imaginea de sine și tulburări ale comportamentului alimentar - anorexia și bulimia

Introducere Psihologia se află peste tot în jurul nostru. Oamenii își modelează cea mai mare parte a experienței în timpul vieții, indiferent că...

Regimul alimentar al unei balerine care suferă de anorexie

1. PREZENTARE Anorexia nervoasă este o tulburare psihiatrică din categoria tulburărilor de alimentare, caracterizată printr-o reducere anormală a...

Raport privind tulburările alimentare-anorexia și bulimia

Abstract Acest studiu este inspirat de faptul ca in ziua de azi sunt din ce in ce mai multe persoane care sufera de aceste boli si nu stiu cum sa...

Tulburări ale comportamentului alimentar - bulimia și anorexia

1. Problematica ştiinţifică abordată Lucrarea de faţa vizează tulburările alimentare (bulimia şi anorexia), axându-se mai ales pe sublinierea...

Anorexia

Chiar dacă par persoane sociabile şi fericite, cei care suferă de anorexie au un respect de sine scăzut. Această problemă îi determină să caute...

Psihologia Comportamentului Alimentar

Psihologia evoluţionista a tulburărilor alimentare: competiţia feminină pentru parteneri sau pentru statut? S-a studiat relaţia dintre tulburările...

Ai nevoie de altceva?