Biblioteca

Contaminarea cu Pesticide Organoclorurate in Cereale

Referat / Industria Alimentara
Informatii Referat:
Numar de pagini: 14
Marime arhiva: 11.34Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Nota pe site: 9 Contaminarea cu Pesticide Organoclorurate in Cereale, 9 out of 10 based on 1 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Conf. Dr. Ing. Rivis Adrian
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Contaminarea cu Pesticide Organoclorurate in Cereale.doc

Din cuprins:
1. NOŢIUNI GENERALE (Pag 4-7)
2. SURSELE DE CONTAMINARE (Pag 7-8 )
3. LIMITE ADMISIBILE (Pag 8-9)
4. METODE DE IDENTIFICARE ŞI ANALIZĂ (Pag 9-14)

Extras din document:

CAPITOLUL 1
CARACTERIZARE GENERALĂ
INTRODUCERE
Pesticidul este o substanţă sau un amestec de substanţe, destinate utilizării în agricultură sau sivicultură, în spaţiile de depozitare, precum şi în alte activităţi, în scopul prevenirii, diminuării, îndepărtării sau distrugerii daunatorilor, agentiilor fitopatogeni a plantelor şi altor forme de viaţă animală sau vegetală.Pesticidele sunt substanţe toxice, cantităţi extrem de reduse pot produce moartea sporilor, indectelor, rozătoarelor sau a plantelor.(11)
CLASIFICARE
Clasificarea principalelor pesticide folosite se face după mai multe criterii:
a.după modalitatea acţiunii:
-acţiune toxică prin ingestie
-acţiune toxică pe cale respiratorie
-acţiune toxică prin contact
b.după natura dăunătorului combătut
-insecticide
-fungicide
-erbicide
-acaricide
-nematocide
-rodenticide
c.după structura chimică
-pesticide organoclorurate
-pesticide organofosferice
-pesticide carbamice, respectiv tiocarbamice
-pesticide nitrofenolice
d.după gradul lor de persistenţă sau remanenţă
-pesticide cu capacitate reziduală redusă, la care activitatea bilolgică dispare în 2-4 saptămâni( Deazinon-Parathion)
-pesticide cu capacitate reziduală medie care persistă 2-7 săptămâni(Aldrin)
-pesticide cu capacitate reziduală înaltă sau persistentă(DDT, HCH)(2)
NOŢIUNI GENERALE
Pesticidele organoclorurate sunt substanţe cu o reactivitate scăzută datorită legăturilor covalente (C- Cl).În cazul substituţiei unor funcţii pe nuclee aromatice, substanţele sunt solubile în grăsimi. Aceste caracteristici pot explica fenomenul de acumulare în lipidele biologice şi modul de acţiune asupra sistemului nervos. Solubilitatea în grăsimi şi rotirea liberă a radicalilor fenol permit o orientare spaţială distorsională având drept urmare pertubări în organizarea lipoproteinelor la suprafaţa axonului. Datorită acestui proces se creează modificări de polarităţi electrice şi de concentraţii ale electroţiilor, care modifică transmiterea influxului nervos.(8)
Pesticidele organoclorurate cuprind compuşii ciclodienici:DDT, HCH, lindan, metoxiclor, Keltan, aldrin, dieldrin, clordan, endrin, endosulfan, heptaclor, Kelewan, toxafen.
O caracteristică principală a substanţelor organoclorurate este persistenţa lor în mediu ce a dus la efectele cunoscute de a continua acţiunea de distrugere asupra dăunătorilor în special şi asupra mediului biologic în general.Aceasta proprietate este legată de procesul de întârziere a acţiunii de inactivare prin metabolizarea substanţei până la compuşi simpli. Factorii care determină această persistenţă ţin de climă, de calitatea solului si a apei, ponderea cea mai mare revenind proceselor oxidante.
Trăsătura caracteristica a acestei grupe de compuşi este afinitatea pentru ţesutul adipos şi o mare stabilitate.Aceste pesticide pătrund în organismul omului prin piele, tubul digestiv si căile respiratorii.Aceşti compuşi se acumulează în special în ţesutul adipos, ficat ,creier, muşchi, rinichi şi inimă.
DICLOR-DIFENIL-TRICLOR-ETAN
Din această familie, cel mai cunoscut prin specrul larg de acţiune este DDT-ul. Sintetizat pentru prima dată în 1873 de O. Zeidler, fără să-i cunoască însuşirile insecticide, acţiunea lui insecticidă a fost descoperită în 1938 de Paul Muller din Elveţia ceea ce i-a adus premiul Nobel în anul 1948.Pentru prima dată DDT-ul a fost folosit în domeniul igienei, unde a dus la restrângerea focarelor de tifos exantematic, holera, friguri; a salvat omenirea de epidemiile de malarie(prin combaterea ţânţarului Anopheles), de boala somnului.Cu introducerea DDT-ului în combaterea dăunătorilor a început epoca insecticidelor de sinteză.Este un produs solid, de culoare alb-gălbuie, de consistenţă ceroasa, cu punct de soldificare la minim 92°C.Este foarte stabil şi persistent, ceea ce duce la contaminarea mediului înconjurător, cu efecte asupra creşterii rezistenţei insectelor la tratamente, ca şi asupra fertilităţii la animale.Utilizările acestui pesticid sunt foarte variate.Produsul Detox 25 CE, fabricat în ţara noastră este folosit în concentraţie de 0,6-0,7% în cultura cerealelor, la cânepă, la pomii fructiferi.Pătrunderea lui în organism prin hrana în corpul uman duce la răspândirea lui cu ajutorul sângelui în tot corpul şi apoi la concentrarea lui în grăsimi.DDT-ul afecteza în primul rând sistemul nervos central, iar eliminarea lui din organism se face foarte lent.Din cauza persistenţei sale mari şi a acumulării în grăsimi, pesticidul a fost interzis în multe ţări, iar la noi în ţară s-a restrâns tot mai mult.Denumirile comerciale sunt foarte variate:Detoxan, DDT, Detox 5% si Detox 10% pulbere de prăfuit şi Detox 25 concentrat emulsionabil.


Previzualizare pagini: (14)

  Comentarii:

  a fost prezentat in cadrul facultatii Agronomie


  Documente similare:
  Preview document similar
  Micotoxina - Patulina
  Proiectul contine 18 pagini in format doc cu o marime totala de 49.61 KB.
  Preview document similar
  Pesticide Organofosforice in Produsele Lactate
  Proiectul contine 21 pagini in format doc cu o marime totala de 48.37 KB.
  Preview document similar
  Influenta Compusilor Organofosforici asupra...
  Referatul contine 30 pagini in format doc cu o marime totala de 57.85 KB.
  Preview document similar
  Poluarea cu Metale Grele
  Referatul contine 13 pagini in format doc cu o marime totala de 20.83 KB.
  Preview document similar
  Contaminarea Produselor Alimentare cu Pesticide,...
  Referatul contine 15 pagini in format docx cu o marime totala de 56.89 KB.
  Preview document similar
  Contaminarea Strugurilor cu Pesticide
  Proiectul contine 13 pagini in format doc cu o marime totala de 746.69 KB.
  Carti recomandate:
  Roman Gheorghe Valentin, Tabara Valeriu, Pirsan Paul, Robu Teodor, Axinte Mihail, Stefan Marin, Morar Gavril, Cernea Sol
  Manualul de Fitotehnie este destinat, in principal, studentilor facultatilor din institutiile de invatamant superior agricol, fitotehnia fiind disciplina de profil in invatamantul agricol din toata lumea si o componenta de baza a domeniilor stiintelor agricole. Manualul se adreseaza, in egala masura, tuturor specialistilor interesati in... citeste tot
  Joe Schwarcz
  In aceasta carte autorul s-a folosit de cunostintele lui vaste in materie de chimie alimentara si, vrand sa verifice miturile si diferitele mode si tendinte alimentare, le-a plicat. Rezultatul este o prezentare surprinzatoare si placuta a miracolelor stiintifice care se petrec in organismul nostru de fiecare data cand luam o gura de mancare.citeste tot