Determinarea Caracteristicilor Pompelor la Transportul Vodcii

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1439
Mărime: 4.36MB (arhivat)
Publicat de: Lucian Anghel
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Să se aleagă tipul de pompă şi să se determine caracteristicile acesteia pentru pomparea unui fluid alimentar (vodka 40o alcoolice) cu un debit de Q= 10 m3/h la o înălţime de H= 14 m şi la o temperatură de T= 74oC şi să se reprezinte grafic caracteristicile pompei alese sub forma unei reprezentări pe 3 axe de coordonate (P[kW]; H[m]; Q[l/s]) şi să se compare cu caracteristicile reale ale pompei alese.

Date generale

Votca (din rusă Водка, Vodka, în trad. „apșoară”) este una din cele mai cunoscute băuturi alcoolice distilate. Este un lichid transparent ce conține apă și etanol purificat prin distilare — uneori distilare multiplă — de la o substanță fermentată din cartofi, cereale (de obicei grâu sau secară) sau sirop de sfeclă de zahăr, plus o cantitate nesemnificativă de alte substanțe, precum arome sau impurități.

Votca are de obicei un conținut alcoolic de la 35% până la 50% alcool pe volum. Votca clasică rusească, lituaniană și poloneză are 40%. Această măsură poate fi atribuită standardelor Rusiei pentru producția votcii introduse în 1894 de Alexandru al III-lea. Conform muzeului de votcă din Moscova, Dmitri Mendeleev, renumit chimist rus, a descoperit că procentajul perfect este de 38%. Totuși, de când de pe vremea lui băuturile alcoolice erau taxate pe bază de tărie, procentajul a fost rotunjit la 40, pentru a face mai simplă calcularea taxei. La tării mai mici decât 38–40, votca băută simplu (fără gheață, sau neamestecată cu alte lichide) are gust apos; la tării mai ridicate, gustul acesteia dă senzație de ardere. Unele guverne stabilesc ca și conținutul minim de alcool la băuturi să se numească „votca”. Spre exemplu, Uniunea Europeană stabilește un minim de 37,5% de alcool pe volum.

Deși votca este tradițional băută simplu în Europa de Est și în țările din „centura de votcă”, popularitatea ei prin alte părți se datorează folosirii acesteia în cocktailuri precum Bloody Mary, votca martini și altele.

Conform DEX online, cuvântul votcă are ca variante substantivele vodcă și vutcă. Forma de plural este „votci”, iar cea de dativ-genitiv este „votcii” (nu „votcăi”).

Producere. Sănătate

Votca poate fi distilată din orice plantă bogată în amidon sau zahăr; în prezent majoritatea producătorilor de votcă folosesc cereale precum porumb, grâu, secară sau sorg. Cele din secară și grâu sunt considerate superioare. Votca mai este făcută și din cartofi, sfeclă de zahăr, boabe de soia sau struguri de viță-de-vie.

Prin numeroase etape de distilare, gustul votcii este îmbunătățit și claritatea accentuată. Distilarea repetată a acesteia îi mărește nivelul de etanol cu mult peste limita legală. Depinzând de metoda folosită și de tehnica maestrului distilării, votca filtrată la final va avea până la 95-96% etanol. Astfel, ea este diluată cu apă potabilă înainte de îmbuteliere.

Pe lângă conținutul alcoolic, votca mai poate fi clasificată în două mari categorii: pură și aromată. Din ultima se pot separa tincturi amare, precum iubileinaia rusă (votcă aniversară) și Perțovka (votcă piperată). Pe când majoritatea mărcilor de votci nu sunt aromate, cele aromate sunt produse în zone tradiționale în care votca este consumată intens, câteodată după recete făcute acasă pentru a accentua gustul sau pentru scopuri medicinale. Aromele includ ardei iute, ghimbir, arome de fructe, vanilie, ciocolată (fără îndulcitor) și scorțișoară.

Votca consumată în cantități mari, ca și oricare băutură alcoolică, poate cauza deshidratare, iritații digestive și alte simptome asociate cu mahmureala. Acestea sunt efectele etanolului, chiar dacă se găsește într-o măsură mai slabă ca metanolul, absent în vodca pură. Consumul de cantități exagerate poate chiar provoca moartea.

În unele țări votca de pe piața neagră este vast răspândită datorită faptului că poate fi produsă ușor și evitate taxele. Însă intoxicația severă, orbirea sau moartea pot avea loc din cauza substituțiilor industriale pentru etanol, foarte periculoase, ce sunt adăugate de furnizorul pieței negre.

Proprietăţiile fluidului

Densitate

ρ, kg/m3 Vâscozitate cinematică

m2/s•103 (η/ ρ) Vâscozitate dinamică

η•103, Pa•s Conductivitate termică

λ, W/(m•K) Capacitate termică masică

Cp, J/(kg•K)

894 0, 809 0,724 0,48 4 350

Vodca la 40º tărie alcoolică trebuie să corespundă următorilor indicatori de protecţie sanitară:

• Alcool metilic (g/100 ml alcool etilic anhidru) – max 1,100

• Furanol (g/100 ml alcool etilic anhidru) – max 0,003

• Alcooli superiori (g alcool izoamilic/100 ml alcool etilic anhidru – max 0,500

• Esteri (g acetat de etil/ 100 ml alcool etilic anhidru) – max 0,500

• Aldehide (g aldehida acetica/100 ml alcool etilic anhidru – max 0,060

• Acid cianhidric (total/100 ml alcool etilic anhidru) – max 0,005

Vodca 40º tărie alcoolică are o valoare energetică de 230 kcal(980 kJ), având 0,1g glucide, apă 66,2, alcool 40,0. Nu conţine Ca, P, Fe şi nici vitamine. În schimb conţine As max 0,05 g; Cd 0,01g; Pb 0,30g; Zn 5,0g; Cu 5,0g.

Conform graficelor din imaginea de mai jos, la un debit de 10 m3/h, înălţime de 14 m şi vascozitate cinematică de 0,809 m2/s, pentru transportul votcii se constată că tipul de pompă necesară este pompa centrifugală.

Preview document

Determinarea Caracteristicilor Pompelor la Transportul Vodcii - Pagina 1
Determinarea Caracteristicilor Pompelor la Transportul Vodcii - Pagina 2
Determinarea Caracteristicilor Pompelor la Transportul Vodcii - Pagina 3
Determinarea Caracteristicilor Pompelor la Transportul Vodcii - Pagina 4
Determinarea Caracteristicilor Pompelor la Transportul Vodcii - Pagina 5
Determinarea Caracteristicilor Pompelor la Transportul Vodcii - Pagina 6
Determinarea Caracteristicilor Pompelor la Transportul Vodcii - Pagina 7
Determinarea Caracteristicilor Pompelor la Transportul Vodcii - Pagina 8
Determinarea Caracteristicilor Pompelor la Transportul Vodcii - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Determinarea Caracteristicilor Pompelor la Transportul Vodcii.doc

Ai nevoie de altceva?