Biblioteca

Dulceata - Generalitati, Metode de Obtinere

Valoare:

4 puncte *

Marime:

24,33 Kb

Pagini:

15

Nota:
5Dulceata - Generalitati, Metode de Obtinere, 5 out of 10 based on 3 rating
Contine fisiere:

doc


Domenii:

Industria Alimentara


Profesor Indrumator / Prezentat Profesorului:

MIRON DORU NECULAI

* de la numai 1.64 Lei, cumparand puncte sau poti obtine puncte daca postezi documente (vezi detalii)
Orice document downloadat sau uploadat este adaugat in Biblioteca Mea
Vezi informatii descarcari anterioare

Din cuprins:
1.Generalitati
Materii prime si auxiliare
1.1. Valoarea nutritiva a fructelor pag.3-4
1.2. Apa pag.5
1.3. Zaharul , glucoza si acidul citric pag.5-6
1.4. Caracteristici si principii generale pag.6-7
2.Metode de obtinere
2.1.Prepararea dulcetei pag.8
2.2.Operatii tehnologice generale pag.8-12
2.3.Sortimente de dulceata pag.12-13
2.4. Retete de fabricatie pag.13
2.4.1.Dulceata de capsuni pag.13
2.4.2Dulceata de cirese pag.14
.
2.5.Defecte de fabricatie pag.14-15

Extras din document:

1. Generalitati
Dulceata reprezinta produsul obtinut prin fierberea si concentrarea fructelor in sirop de zahar, cu adaos de acid citric si concentrarea produsului, ambalat in recipiente inchise ermetic si pasteurizate.
Dulceata se fabrica din urmatoarele fructe : afine, agrise, caise, caise verzi ,capsuni, cirese, cirese amare, coazaze, fragi, gutui, mure, nuci verzi, pere ,prune, mere, stuguri, visine, zmeura, struguri, petale de trandafir, dar si din gogonele si morcovi.
La fabricarea dulcetii se folosesc ca materie prima o singura specie de fructe care poarta denumirea fructului din care provine si materii auxiliare ca : apa, substante indulcitoare(zahar, glucoza) si acizi alimentari (acid citric).
1.1.Valoare nutritiva a fructelor
Prin continutul lor bogat in substante nutritive ncesare organismului, fructele si legumele au o importanta deosebita in alimentatia omului. Ele nu pot fi inlocuite un timp mai indelungat cu nici un alt aliment.. Compozitia chimica a fructelor este foarte variata in general elementul de baza este apa care poate ajunge pana la 90%, in fructe se mai gasesc : zaharuri, proteine, grasimi, acizi organici, diferite saruri minerale, substante pectice si taninuri, vitamine, enzime, toate in cantitati variabile.
Zaharurile – furnizeaza organismului energia necesara activitatii musculare.Toate fructele contin zaharuri in cantitati diferite in functie de specie, soi, gradul de coacere.
Proteinele – sunt indinspensabile pentru intretinerea vietii, in fructe se gasesc in cantitati mai mici, contribuie totusi la completarea necesarului organismului.Se gasesc mai mult in nuci si alune.
Grasimile - sunt substante energetice care ajuta la mentinerea permeabilitatii membranelor celulare.Acestea se gasesc in cantitati mai mici in fructe, iar in cantitati mari grasimile se gasesc in nuci, alune.
Acizii organici si sarurile minerale – au actiuni diverse in organismul omenesc contribuind in mare masura la metinerea starii de sanatate. Se gasesc in foarte multe fructe.
Substante pectice si taninurile – au un rol insemnat in buna functionare a aparatului digestiv si se gasesc in multe fructe, in special in cele acrisoare.
Vitaminele – sunt elemetele care au o importanta deosebita in functionarea a organismului. Lipsa sau insuficienta acestora produc perturbari grave.
1)Vitamina A combate tulburarile de vedere, uscarea pielii si mucoaselor, favorizeaza cresterea si osificarea. Lipsa ei duce la stari de oboseala, scaderea rezistentei organismului la diferite infectii, migrene, nervozitate, neliniste etc. Se gaseste mai mult in fructele colorate in rosu-galben cum sunt casisele, piersicile, prunele, merele, vissine,zmeura sub forma de de provitamina A. Aceasta vitamina nu se distruge prin fierbere si deci in conservele de fructe se gaseste aproape in aceeasi cantitate ca in cele proaspete.
2)Vitamine din grupa B (B1,B2,B6,B12) au actiuni variate influentand in general activitatea sistemului nervos, a pielii, a sangelui, favorizand totodata cresterea organismului.
Se gasesc in cantitati variabile in mere, pere, prune visne, coacaze s.a.
3)Viatmina C este cea mai solicitata de catre organismul omenesc, in cantitati relativ mari. Ea activeaza metabolismul celular si creste puterea de aparare a organismului fata de diferite agresiuni, este antiinfectioasa, contribuie la distrugerea toxinelor din organism, la fixarea calciului si in general la intarirea capacitatii de munca fizica si intelectuala. Toate fructele contin aceasta vitamina in cantitati destul de mari. Cele mai bogate sunt insa citricele (lamai, portocale, mandarine), fructele de maces, coacazele fragii si capsunele. Aceasta vitamina este solubila in apa si in contact prelungit cu aerul in special la temperaturi crescute, se descompune, fapt pentru care trebuie luate o serie de masuri la prepararea conservelor,
menite sa o protejeze intr-o masura mai mare.
4)Vitamina D previne rahitismul si favorizeaza fixarea calciului si a fosforului. Se gaseste in cantitati mici in fructe, mai ales in cele verzi.
5)Vitamina E influenteaza cresterea organismului si nasterile. Se gaseste in special in fructele puternic colorate. Prin bogatia lor in substante nutritive fructele sunt foarte indicate in special in alimentatia copiilor, a adolescentilor, a femeilor in perioada maternitatii, a convalescentilor si a celor ce lucreaza in mediul toxic si infectios. Totodata prin consumul de fructe se stimuleaza secretiile salivare si gastrice fapt care inlesneste digestia.


  Comentarii:

  PREZENTAT IN CADRUL FACULTATII DE INGINERIE, SECTIA INGINERIA PRODUSELOR ALIMENTARE, BACAU.  Documente similare:
  Preview document similar
  Concentratia alcoolica
  Referatul contine 24 pagini in format doc cu o marime totala de 57.79 KB.
  Preview document similar
  Proiect Tehnologic - Dulceata de Cirese
  Proiectul contine 102 pagini in format doc cu o marime totala de 3.43 MB.
  Preview document similar
  Proiectarea unei Sectii de Prelucrare a Capsunilor
  Proiectul contine 144 pagini in format doc cu o marime totala de 2.98 MB.
  Preview document similar
  Obtinerea Dulcetei de Struguri
  Proiectul contine 21 pagini in format docx cu o marime totala de 67.8 KB.
  Preview document similar
  Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic la Obtinerea Dulcetei de ...
  Proiectul contine 14 pagini in format doc cu o marime totala de 464.88 KB.
  Preview document similar
  Tehnologiile de Fabricare a Produselor de Panificatie
  Proiectul contine 109 pagini in format docx cu o marime totala de 203.62 KB.
  Carti recomandate:
  Scrisa de Charles Baudelaire
  ,,Cunoastem indeajuns de bine natura umana ca sa stim ca un om care cu o lingurita de dulceata poate sa-si ofere pe loc tot ce-i mai bun din cer si pe pamant nu-si va castiga nici a mia parte prin munca. (...) Dar a doua zi! Groaznica zi! Toate organele slabite, obosite, nervii destinsi, pofta de-a plange, ca o gadilatura, imposibilitatea de a ... citeste tot
  Scrisa de Elisabeta Tudorache
  Regasiti bucuria deplina a copilariei! Aceea de a-ti vari degetul intr-un borcan de dulceata facuta cu dragoste! Cu ajutorul explicatiilor simple, cu minimum de ustensile si cu fructe din gradina sau de la piata, veti deveni Zana dulceturilor! Cu aceste retete usor de realizat, jeleul care nu se incheaga sau dulceturile transformate in pasta de ... citeste tot
  Scrisa de Emil Brumaru
  ,,Poezia lui Emil Brumaru uneste robustetea flamanda cu finetea stampelor japoneze, perceptia naturalului cu cea a obiectului de arta, candoarea cu estetismul (focul din soba e intretinut cu , iubita calca, solemna, cu un ). Hedonismul ce ar putea sa devina apasator este aprofundat, dar totodata si corectat de fantezie, prin spirit ludic, prin ... citeste tot