Procesul Tehnologic al Prelucrarii Cascavalului Dalia

Referat / Industria Alimentara
Informatii Referat:
Numar pagini: 10 pagini
Marime arhiva: 14.40 KB
Contine fisiere: doc
Numar fisiere: 1 fisier
Nota pe site: Nota  8 Procesul Tehnologic al Prelucrarii Cascavalului Dalia , 8 out of 10based on 7 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Emil Popa
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?
 • Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.
 • Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.
 • Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.
 • Click pentru mai multe detalii.

Din cuprins:

I. Fabricarea casului pentru cascaval
II. Fabricarea mecanizata a cascavalului
III. Descrierea produsului “Cascaval Dalia”
IV. Bibliografie

Extras din document:

Proces tehnologic – cascaval

Procesul tehnologic de fabricatie a cascavalului se desfasoara in doua etape distincte: fabricarea casului si fabricarea mecanizata a cascavalului.

I. Fabricarea casului pentru cascaval

Laptele, materie prima, este transportat catre fabrica de la fermele proprii si centrele de colectare in cisterne izoterme. care pastreaza constanta temperatura de 10+2 oC pe toata perioada transportului.

Receptia laptelui. Laptele se receptioneaza din punct de vedere calitativ de catre laboratorul uzinal unde sunt effectuate analize fizico-chimice prin care se determina aciditatea, unitatea de grasime si gradul de impurificare. In vederea determinarii incarcaturii microbiene laboratorul de microbiologie preleveaza probe de lapte pentru controlul gradului de contaminare (proba reductazei, NTG, bacterii coliforme, Escherichia coli). Pentru verificarea incarcaturii de celule somatice, antibiotice, metale grele si pesticide probe de lapte sunt trimise pentru analiza la un laborator autorizat.

Receptia cantitativa consta in trecerea laptelui din cisterna in statia de receptie automatizata, dotata cu un sistem automatizat de masurare volumetrica.

Dupa ce laptele a fost receptionat din punct de vedere cantitativ acesta este supus urmatoarelor operatiuni:

Filtrarea – Statia de receptie este dotata cu 2 filtre de matase ce lucreaza in paralel in care se acumuleaza impuritatile grosiere din lapte. Statia de receptie are o capacitate de 10000 l/h. Cand viteza laptelui scade sub 3 l/s, este rezultatul unei incarcari a filtrului, operatorul comuta filtrarea pe filtrul liber, iar cel incarcat este schimbat. Filtrul cu incarcatura este spalat si dezinfectat prin clorinare, impuritatile rezultate fiind depozitate in europubele de gunoi menajer.

Racirea – Dupa filtrare laptele intra in schimbatorul de caldura al instalatiei de receptie, unde se realizeaza racirea la temperatura de 3+1 oC. Racirea se realizeaza cu apa gheata la temperatura de 2+1 oC. Temperatura laptelui la iesirea din statia de receptie este monitorizata permanent cu autorul unui termometru electronic situat pe conducta de iesire a laptelui din schimbatorul de caldura, datele fiind transmise unitatii centrale ce sunt vizualizate permanent pe panoul de comanda. La variatii de temperatura mai mari de 2 oC operatorul opreste receptia laptelui deoarece defectiunea este de natura tehnica, aceasta se datoreaza unei defectiuni la instalatia de “apa gheata”. Statia ramane in stand-by pana la remediere.

Depozitarea tampon – se realizeaza in 2 tancuri izoterme cu o capacitate de 15000 l fiecare, maxim 24h, la temperatura de 3+1 oC.

Inainte de introducerea laptelui materie prima in statia de pasteurizare, aceasta, impreuna cu traseul de lapte, intra in faza de pregatire pentru procesare ce include urmatoarele faze, care se realizeaza automat: clatire, sterilizare la 95 oC timp de 20 minute si racire. Operatorul seteaza parametrii de pasteurizare (temperatura de pasteurizare si temperatura de iesire, unitatea de grasime pentru lapte si pentru smantana) si regleaza parametrii de regim (presiunea pentru laptele pasteurizat, presiunea pentru laptele integral, presiunea pentru omogenizator, debitul in statie si omogenizator). In acest moment statia este pregatita sa inceapa procesul de pasteurizare.

Separarea centrifugala – din tancurile de depozitare, cu ajutorul pompei, laptele materie prima ajunge in statia de pasteurizare unde are loc o preincalzire la o temperatura de 46+2 oC, dupa care laptele intra in separatorul centrifugal, ce are o turatie de 8000 rot/ min. In interiorul acestuia se realizeaza separarea laptelui integral in lapte degresat si smantana. In cazul in care, laptele nu este preincalzit la temperatura mai sus mentionata (implicit temperatura de pasteurizare nu este in parametrii setati) nu mai are loc procesul de separare, deoarece statia, in mod automat, intra in faza de recirculare scurta, pana la atingerea temperaturii optime de separare (implicit temperatura de pasteurizare). In faza


Fisiere in arhiva: (1)

 • Procesul Tehnologic al Prelucrarii Cascavalului Dalia.doc

Previzualizare pagini (10):


  Alte informatii:

  Prezentul referat a fost prezentat in cadrul Facultatii de Management ,apartinand Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina veterinara din Bucuresti ,master anul I "Managementul calitatii si inovatiei".


  Documente similare:

  Preview Sectie de Prelucrare a Laptelui, in Vederea Obtinerii de Cascaval Dalia
  Sectie de Prelucrare a Laptelui, in Vederea...
  Proiectul contine 38 pagini in format doc cu o marime totala de 55.72 KB.
  Preview Implementarea HACCP - Studiu de Caz Cascaval Afumat
  Implementarea HACCP - Studiu de Caz Cascaval Afumat
  Proiectul contine 52 pagini in format doc cu o marime totala de 147.6 KB.
  Preview Procesul Tehnologic de Prelucrare Culinara a Clatitelor
  Procesul Tehnologic de Prelucrare Culinara a Clatitelor
  Proiectul contine 55 pagini in format doc cu o marime totala de 758.3 KB.
  Preview Influenta Procesului Tehnologic Asupra Calitatii Semiconservelor
  Influenta Procesului Tehnologic Asupra Calitatii...
  Disertatia contine 64 pagini in format doc cu o marime totala de 16.6 MB.
  Preview Ambalarea si Etichetarea Cascavalului Hochland
  Ambalarea si Etichetarea Cascavalului Hochland
  Proiectul contine 25 pagini in format doc cu o marime totala de 280 KB.
  Preview Aspecte Tehnologice ale Fabricarii Cascavalului cu Masline
  Aspecte Tehnologice ale Fabricarii Cascavalului cu...
  Licenta contine 71 pagini in format doc cu o marime totala de 4.72 MB.