Tehnologia conservelor - nectar de vișine

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4934
Mărime: 140.39KB (arhivat)
Publicat de: Augustina Mirea
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: DUMITRU BECEANU
UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ “ION IONESCU DE LA BRAD” IAŞI FACULTATEA DE AGRICULTURĂ SPECIALIZAREA T.P.P.A.

Cuprins

  1. 1. Importanţa nectarului de vişine. Aspecte generale.
  2. 1.1. Importanţă alimentară
  3. 1.2. Importanţă economică
  4. 2. Schema tehnologică (reţete)
  5. 3. Control de calitate a nectarului de vişine
  6. 4. Sortiment existent
  7. Bibliografie

Extras din referat

1. Importanţa produsului . Aspecte generale.

Sucurile de fructe sunt produse lichide, nealcoolice, cu gradul diferit de claritate şi vâscozitate, obţinute , prin presarea sau mărunţirea fină a fructelor, cu sau fără adaos de dioxid de carbon.

Sucurile de fructe se clasifică în sucuri naturale (mere, struguri, tomate, vişine) şi sucuri cupajate, rezultate, fie prin amestecarea a două sucuri, fie prin adaos de zahăr sau acid carbonic.

Sucurile cu pulpă obţinute prin omogenizarea piureurior de fructe, cu sirop de zahăr, cu adaos de acid ascorbic sau acid citric se numesc uzual nectare.

Nectarele se realizează din caise, piersici, vişine, căpşuni, mure, afine, etc.

Nectarul este considerat o băutură a zeilor despre care se credea că dă nemurire celor care o beau.

Tot mai multă lume descoperă că fructele şi legumele nu sunt doar comestibile. Medicii adepţi ai soluţiei alternative spun că nectarul este un tonic natural care oferă o digestie sigură şi necostisitoare, susţine sistemul imunitar şi îmbunătăţeşte procesul de eliminare a toxinelor. Sucurile proaspete s-au dovedit a fi o arma impotriva bolilor, studiile arată că sucurile pot să grăbească procesul de vindecare al infecţiilor si al ulcerului. Când este folosit impreună cu alte metode naturale precum plantele medicinale, homeopatie si terapie nutritională, sucurile naturale pot sa dea cantitatea optimă de nutrienţi necesară pentru vindecarea sistemului imunitar.

Sucurile şi legumele sunt folosite terapeutic si doctorii care recomandă remedii naturale au tratat pacienţii in acest fel. Steven Bailey doctor la spitalul clinic din Portland, Oregon a testat un suc natural pe pacienţi bolnavi de artrită, cancer si SIDA. Pe timpul tratamentului pacienţii doctorului Bailey nu au consumat mâncare solidă, in fiecare zi se mărea porţia zilnică de legume proaspete şi sucuri de fructe.

"Sucurile intensifică capacitatea naturală de vindecare a corpului" explica doctorul Bailey. "Sucurile furnizează hrana optimă fără prea multă energie consumată pe digestie şi nu staţi şase ore ca să digeraţi ca in cazul mâncărurilor bogate in proteine si grăsimi, corpul are mai multă energie pentru intărirea imunităţii."

Sucurile ajută la descoperirea sensibilităţilor legate de mâncare, un factor major in problemele legate de sistemul imunitar ca artrită, astmul şi sindromul oboselii cronice. Prin introducerea graduală a mâncarii solide mulţi pacienţi au observat că simptomele bolilor de care sufereau s-au inrăutaţit după ce au mâncat anumite tipuri de mâncare. "Majoritatea pacienţilor nu realizează că au sensibilităţi legate de anumite tipuri de mâncare până când incep să facă cura de suc natural, văd imbunatăţiri, se intorc la vechea dietă şi se imbolnăvesc din nou" - declara doctorul.

In timp ce mulţi oameni au beneficiat de remediile sucurilor naturale nu toţi pot să urmeze astfel de tratamente. O afectiune nedepistată ca diabet sau hipoglicemie poate, fără tratament medical, să se inrăutăţească din cauza tratamentului cu sucuri naturale. Din această cauză inainte de începerea unei curei consultaţi un medic.

Pentru cei care nu pot sa tină curele cu sucuri, o alternativă este dieta de detoxifiere care are aceleaşi calităţi ca şi sucurile naturale. Pentru câteva zile nişte pacienţi au mâncat fructe şi legume nepreparate suplimentat cu sucuri proaspete; sucul de sfeclă este folositor pentru stimularea activităţii ficatului. Aceasta cură a eliminat toxinele din corp cauzate de mâncarea proastă şi de folosinţa indelungată a antibioticelor.

O dietă bazată pe mancare nepreparată şi bogată in sucuri de fructe este sanatoasă pentru toata lumea. Dietele de curăţare a organismului sunt extrem de folositoare in tratarea unor boli degenerative ca bolile de inimă si artrită.

În functie de soi, (la 100 de grame de fructe) vişinele conţin 6,5-21,5 g hidraţi de carbon, glucoză, in medie 0,8 g albumină, 85,5 g apă, 1,3 g acizi organici liberi, 0,5 g fibre alimentare, 256 mg potasiu, 1,4 mg fier, puţin fosfor, calciu, magneziu, sulf, cupru, zinc, pigmenţi. Pimentul colorant al vişinei – antocianul – se caracterizează printr-o asimilare extraordinară, este răspândit in toată pulpa fructului, nu numai in pieliţa cum se intimplă, de exemplu, in cazul coacazelor. In aceste fructe se găsesc şi substanţe care scad acţiunea de coagulare a sângelui. Această calitate a vişinei permite folosirea ei in profilaxia unei game de complicaţii care apar in ateroscleroză, iar combinaţia reusită de vitaminele C, B1, B6, de fier, magneziu, cobalt, pigmenti, contribuie la prevenirea si tratarea anemiei.

Acidul ascorbic, alături de vitamine si pigmenţii din vişina tonifică, intăresc capilarele venoase, scad presiunea arteriala ridicată, cresc stabilitatea organismului in faţa diverselor acţiuni de natură negativă, mai ales faţa de nivelul ridicat al radiaţiilor din atmosferă. Şi ceea ce este deosebit de important este faptul că fructele vişinului care creşte intr-o regiune umedă şi mai răcoroasă conţin aceeaşi cantitate de vitamina C ca şi merele. Ca şi celelalte fructe cu sâmburi, vişina conţine o glicozidă (substantă de natură vegetală care are in natura ei hidraţi de carbon) activă din punct de vedere biologic – amigdalina, si de aceea folosirea vişinelor scade frecvenţa si micşorează forţa acceselor de inimă, ajută la tratarea câtorva boli ale stomacului şi sistemului nervos.

Vişinele congelate, chiar uscate, pulpa de vişina amestecată cu zahăr păstrează multe dintre calităţile fructelor proaspete. In medicina populară, pulpa de fruct şi sucul se folosesc in constipatiile cronice, in stările febrile, in afecţiunile inflamatorii ale căilor respiratorii. Sucul de vişine cu lapte (1:1) se foloseste in artrite, in stările febrile, bronşite, astmul bronşic, epilepsie, in indispoziţiile psihice. Tampoanele de vată îmbibate în infuzie de frunze proaspete de vişin se folosesc pentru stoparea hemoragiilor nazale, iar bandajele cu această infuzie sunt cicatrizante in leziunile pielii.

În medicina orientală, fructele vişinului se folosesc pentru creşterea secreţiei de suc gastric, sunt un fortifiant general, dar şi un important mijloc expectorant.

Sucurile de vişine se pot folosi şi la prepararea unor cokctail-uri, de exemplu cokctail Zum-Zum care conţine suc de grepfruit, suc de portocale, suc de vişine , Maracuja .

Preview document

Tehnologia conservelor - nectar de vișine - Pagina 1
Tehnologia conservelor - nectar de vișine - Pagina 2
Tehnologia conservelor - nectar de vișine - Pagina 3
Tehnologia conservelor - nectar de vișine - Pagina 4
Tehnologia conservelor - nectar de vișine - Pagina 5
Tehnologia conservelor - nectar de vișine - Pagina 6
Tehnologia conservelor - nectar de vișine - Pagina 7
Tehnologia conservelor - nectar de vișine - Pagina 8
Tehnologia conservelor - nectar de vișine - Pagina 9
Tehnologia conservelor - nectar de vișine - Pagina 10
Tehnologia conservelor - nectar de vișine - Pagina 11
Tehnologia conservelor - nectar de vișine - Pagina 12
Tehnologia conservelor - nectar de vișine - Pagina 13
Tehnologia conservelor - nectar de vișine - Pagina 14
Tehnologia conservelor - nectar de vișine - Pagina 15
Tehnologia conservelor - nectar de vișine - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia Conservelor - Nectar de Visine.doc

Alții au mai descărcat și

Nectarul de Mere

INTRODUCERE Specific nectarelor este faptul că înglobează pulpa fructelor separată de părţile neutilizabile, fin marunţită din care se elimină...

Proiect tehnologic - dulceața de cireșe

Tema proiectului Sa se proiecteze procesul tehnologic de obtinere a dulcetei de cirese cu o capacitate de 5 t/zi fructe. Dulceata reprezinta...

Tehnologia Sucurilor cu Pulpă

Tehnologia sucurilor cu pulpa Schema tehnologica generala de obtinere este prezentata în fig. 1 Problema principala ce apare la fabricarea...

Linia tehnologică pentru conservare prin deshidratare a fructelor și legumelor

1.Introducere Legumele şi fructele în stare proaspătă sau prelucrată sunt produse indispensabile datorită valorii lor nutritive şi gustative...

Studiul tehnico-economic al Conservării unor Produse Agroalimentare prin Procedeul Radiațiilor UV

Introducere Conservarea (produselor alimentare) în vederea fie a prelungirii duratei de valabilitate, fie pentru modificarea caracteristicilor...

Procedee și Scheme Tehnologice de Fabricare pentru Diferite Conserve de Fructe

ARGUMENT Industria alimentară este o ramură a economiei naţionale care cuprinde numeroase întreprinderi de prelucrare a materiei prime vegetale...

Organizarea lucrului secției carne-pește - semifabricate și căile de perfecționare

Compartiment teoretic. 1. Bazele teoretice de organizare a lucrului în Secţia Carne-Peşte.Semifabricate. Locul de muncă pentru operaţiile de...

Tehnologia de obținere a nectarului de pere

INTRODUCERE MIC ISTORIC: Parul ca specie pomicola a fost cunoscut cu circa 4000 de ani i.e.n iar cultivarea lui era destul de extinsa in Grecia...

Te-ar putea interesa și

Piața Sucurilor Naturale

Introducere Componentă a sectorului de mărfuri alimentare , piața sucurilor naturale este in continuă dezvoltare din punct de vedere al gamei...

Eficiența investițiilor - studiu de caz - analiza diagnostic la SC Fructo-Juice SRL

INTRODUCERE Eficienta economica a investitiilor este o disciplina fundamentala care ofera un spectru larg de metode si tehnici decizionale cu...

Tehnologia Sucurilor cu Pulpă

Tehnologia sucurilor cu pulpa Schema tehnologica generala de obtinere este prezentata în fig. 1 Problema principala ce apare la fabricarea...

Obținerea Sucurilor Naturale Ecologice

INTRODUCERE Produsele ecologice sunt produse în conformitate cu anumite standard de producţie. Utilizarea pesticidelor, insecticidelor şi...

Analiza comparativă a comunicării de marketing pentru două mărci din aceeași categorie - Santal vs Tymbark

Partea I Elemente definitorii ale pieţei sucurilor naturale 1.CARACTERIZARE GENERALĂ a)Capacitatea pieţei Piaţa băuturilor răcoritoare a...

Biotehnologii Utilizate pentru Prelucrarea Fructelor și Legumelor

1 FRUCTE SI LEGUME UTILIZATE IN INDUSTRIA ALIMENTARA Fructele care se consuma in tara noastra sunt clasificate in : -fructe necultivate la noi in...

Bioantioxidanții - factorii de protecție a sucurilor de fructe

I.Materii prime in tehnologia conservelor de legume si fructe In afara de consumul in stare proaspata, cale principala de valorificare deplina in...

Importanța Legumor și Fructelor în Alimentație

Legumele şi fructele sunt alimente de origine vegetală cu rol important în alimentaţie datorită însuşirilor de gust şi aroma deosebită, oferind...

Ai nevoie de altceva?