Biblioteca

Tehnologia de Obtinere a Uleiurilor Vegetale

Referat / Industria Alimentara
Informatii Referat:
Numar de pagini: 17
Marime arhiva: 29.48Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Nota pe site: 8 Tehnologia de Obtinere a Uleiurilor Vegetale, 8 out of 10 based on 16 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Ferent Valentina
Valoare:
Gratis
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.


Fisiere in arhiva: (1)

 • Tehnologia de Obtinere a Uleiurilor Vegetale.doc

Extras din document:

CAPITOLUL 1
PLANTELE OLEAGINOASE
Uleiurile si grasimile vegetale se gasesc în natura în tesutul plantelor, fiind concentrat în seminte, în pulpa, în sâmburele fructelor, în tuberculi sau în germeni. Pentru tara noastra principala materie prima o reprezinta plantele oleaginoase producatoare de seminte.
Semintele separate de planta mama reprezinta germenele unei viitoare plante. În timpul formarii si maturizarii semintelor oleaginoase, în celule are loc o acumulare de substante oleaginoase (grasimi, albumine, hidranti de carbon), care au rolul de a asigura germenului functiile vitale, pâna când acesta devine capabil sa-si asigure singur hrana minerala din sol si aer. Prezenta acestor substante hranitoare, determina valoarea semintelor oleaginoase ca materii prime pentru obtinerea uleiului vegetal.
Continutul de materie grasa în aceste parti ale plantei este foarte variabil. La plantele cultivate pentru productia de uleiuri vegetale, continutul de ulei în seminte, fructe si tuberculi, variaza între 18 si 60%.
Dintre plantele oleaginoase în care uleiul este concentrat în seminte amintim: floarea soarelui, soia, rapita; ca plante producatoare de fructe oleaginoase: maslinul, cocotierul, palmierul; tuberculi oleaginosi produc arahidele, iar germeni oleaginosi contine porumbul.
Ca materii prime în întreprinderile de ulei din România se folosesc semintele plantelor oleaginoase si germenii de porumb (deseuri oleaginoase).
1.1 Structura morfologica a semintelor oleaginoase
Semintele oleaginoase se compun din doua parti principale: miezul si coaja.
- Miezul cuprinde embrionul, doua cotiledoane si tesutul nutritiv, denumit endosperm. Cotiledoanele si endospermul cuprind substante nutritive de rezerva, care se consuma în perioada initiala a dezvoltarii plantei noi din embrion.
- Coaja constituie învelisul exterior al semintelor si are rolul de a le apara împotriva deteriorarilor de ordin mecanic (socuri), chimic (actiunea gazelor si aerului) si biochimic (actiunea enzimelor).
În functie de grosimea si aderenta cojilor de miez, semintele oleaginoase se împart în seminte decorticabile (floarea soarelui, soia, ricin) si seminte nedecorticabile (inul, rapita).
Semintele oleaginoase ca orice organism, se compun dintr-un numar mare de celule. O celula este înconjurata de membrana, iar în interiorul ei se gasesc: eleoplasma, granulele de proteine (aleuron), nucleul si alti compusi organici.
1.2 Compozitia chimica a semintelor oleaginoase
Pe lânga lipide, semintele oleaginoase contin în proportii mari proteine, zaharide si apa. În cantitati mici se gasesc fosfatide, steride, ceruri, substante colorante si alti compusi chimici, care se extrag o data cu uleiul si poarta numele de substante care însotesc materia grasa.(ANEXA 1)
Raportul cantitativ între miez si coaja variaza în limite destul de largi. Astfel: la semintele de floarea soarelui, continutul de coaja este 23 – 27%, la cele de soia între 6 – 10%, la semintele de in si rapita între 4 – 6%.
Compozitia chimica este alcatuita din:
- Lipide sunt esteri ai alcoolilor cu acizii grasi. În functie de natura alcoolilor continuti în molecula lor, lipidele se clasifica astfel: lipide simple si lipide complexe. (ANEXA 2)
- Proteinele se cumuleaza mai ales în miezul semintelor, în timp ce coaja contine o cantitate mica de proteine. În timpul prajirii semintelor, proteinele sufera modificari structurale, dintre care cea mai importanta o constituie denaturarea termica.
- Gliceridele sunt grasimi vegetale, care dupa starea lor de agregare se împart în: grasimi lichide sau uleiuri si grasimi solide la temperatura mediului ambiant. La rândul lor uleiurile se împart în uleiuri sicative, semisicative si nesicative. În contact cu aerul, uleiurile sicative au proprietatea de a se transforma dupa 5-6 zile într-o pelicula elastica si rezistenta la intemperii.


Previzualizare pagini: (17)

  Comentarii:

  Am prezentat referatul in cadrul facultatii de biologie


  Documente similare:
  Preview document similar
  Analiza Fizico-Chimica a Semintelor Oleaginoase de...
  Proiectul contine 33 pagini in format doc cu o marime totala de 501.38 KB.
  Preview document similar
  Analizeaza Organoleptic si Fizico-Chimic Uleiul de...
  Proiectul contine 23 pagini in format doc cu o marime totala de 37.27 KB.
  Preview document similar
  Ingineria Proceselor Tehnologice - Uleiul de Soia
  Proiectul contine 30 pagini in format doc cu o marime totala de 68.64 KB.
  Preview document similar
  Fabricarea Uleiului din Floarea Soarelui
  Proiectul contine 26 pagini in format doc cu o marime totala de 376.03 KB.
  Preview document similar
  Tehnologia de Obtinere a Sucului de Morcovi
  Proiectul contine 14 pagini in format docx cu o marime totala de 905.86 KB.
  Preview document similar
  Studiul Privind Valoarea Nutritiva, a Defectelor...
  Proiectul contine 40 pagini in format docx cu o marime totala de 74.7 KB.
  Carti recomandate:
  Gheorghe Ghetu
  Terapia prin uleiuri este o metoda de tratament si profilaxie a afectiunilor cu ajutorul uleiurilor naturale (vegetale), animale si eterice care sunt inhalate, administrate nazale sau prin piele (masaj, comprese, bai). Intr-un timp nu prea indepartat stramosii nostri cunosteau foarte multe despre insusirile uleiurilor, fapt confirmat si de... citeste tot
  Alberto Mendez
  Licentiat in Filosofie si Litere al Universitatii Complutense din Madrid, scriitorul spaniol Alberto Mendez (1941-2004) devine cunoscut odata cu publicarea unicei sale carti in proza: Floarea-soarelui oarba (2005). Valoarea lucrarii este confirmata de numeroasele premii obtinute: in anul 2002 - Premiul International pentru nuvela Max Aub (cu una... citeste tot
  T. Colin Campbell, Caldwell B. Esselstyn Jr.
  Aceasta carte face parte din colectia Vindeca a editurii Adevar divin. Iata principiile care stau la baza dietei alimentare bazata pe produse integrale de origine vegetala, cunoscuta si sub numele de dieta Furculite in loc de cutite:
  Mananca numai plante - cu cat mai intacte, cu atat mai bine. Si nu este vorba de orice plante: mananca... citeste tot