Uleiul de Menta - Mentolul

Referat / Industria Alimentara, Agronomie, Medicina Veterinara
Informatii Referat:
Numar pagini: 12 pagini
Marime arhiva: 969.38 KB
Contine fisiere: doc
Numar fisiere: 1 fisier
Nota pe site: Nota  9 Uleiul de Menta - Mentolul , 9 out of 10based on 1 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Mirela Sos
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?
 • Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.
 • Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.
 • Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.
 • Click pentru mai multe detalii.

Din cuprins:

1. Importanţă. Biologie. Ecologie 3
2. Materia primă 3
3. Compoziţia chimică 4
4. Utilizări 7
5. Răspândire 8
6. Soiuri 9
7. Particularităţi biologice 9
8. Cerinţele faţă de climă şi sol 10
9. Condiţionarea 10
10. Toxicitatea uleiului de menta 11
Bibliografie 12

Extras din document:

1. Importanţă. Biologie. Ecologie

Menta este cunoscută din antichitate fiind amintită în scrierile greceşti şi în cele latineşti, unde au fost menţionate însuşirile sale terapeutice. În "Papyrus Ebers" se arăta că menta a fost folosită în Egipt cu 1550 ani î.e.n. În Japonia s-a cultivat din vechime Menta arvensis var. piperascens Mal. (menta japoneză). Japonia este prima ţară din lume care a exportat mentol.

Menta (Izma bună, Mintă) cultivată este un hibrid steril între două specii de mentă, care a apărut probabil spontan, fiind evidenţiat în Anglia, în anul 1675, de către un cultivator englez.

Menta s-a răspândit întâi în Anglia, în special în regiunea Mitcham (1750), apoi în alte zone pe glob. Din acest considerent i se mai spune şi mentă englezească. Menta este una din cele mai răspândite plante medicinale şi aromatice, cultivându-se pe tot globul.

La noi în ţară, menta a fost între primele plante aromatice şi medicinale luate în cultură. Prima cultură experimentală de mentă a fost făcută de B. Pater în anul 1908, la Cluj. Mai târziu, menta s-a cultivat în scopuri industriale în Ţara Bârsei, în jurul Braşovului, iar la Bod a luat fiinţă o distilerie.

2. Materia primă

Mentha piperita L. se cultivă pentru frunze (Menthae folium Menthae piperitae folium) sau partea aeriană, frunze şi tulpini subţiri, în stare proaspătă (Menthae herba recens; Menthae recens) sau uscată (Menthae herba) care conţin ulei volatil, fiind folosite în industria farmaceutică, cosmetică, alimentară etc. De la Mentha crispa L. se utilizează herba (Menthae crispae herba recens) sau frunzele (Menthae crispae folium). Produsul sitat (Menthae herba bruch) cuprinde fragmente de frunze ce trec prin sita de 1 - 1,5 mm.

Menta (izma bună) are conţinutul de ulei volatil în funcţie de varietate, soi, provenienţa şi condiţiile de cultură. Frunzele proaspete conţin circa 0,2 - 0,4 % ulei volatil, iar cele uscate 1 - 3 %. În alte lucrări se arată că în stare uscată, frunzele conţin între 0,5 - 4 % ulei volatil.

Herba are conţinutul de ulei volatil şi în funcţie de înălţimea de tăiere: la 10 cm de sus conţine 2,25%, iar la 30 cm de sus are 1,75 % ulei volatil. Tulpina cu cât este mai groasă cu atât este mai săracă în ulei volatil. S-a constatat că şi frunzele au conţinut diferit în ulei volatil, cele mai tinere (frunzele superioare) conţin de 1 - 2 ori mai mult ulei volatil, decât cele inferioare.

Conţinutul de mentol la mentă este determinat şi de latitudinea geografică. Astfel, la 28° 5' latitudine, uleiul volatil a avut 57,6 % mentol, la 34° 5' latitudine nordică, conţinutul de mentol a crescut la 75,81 %, iar la 42° latitudine nordică a ajuns Ia 83,4. Florile sunt ceva mai bogate în ulei volatil decât frunzele, uleiul de flori este mai sărac în mentol (36 - 37 %) şi mai bogat în mentonă (26 - 42 %) şi mentofuran (26- 37 %).


Fisiere in arhiva: (1)

 • Uleiul de Menta - Mentolul.doc

Previzualizare pagini (12):


  Alte informatii:

  UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE AGRICULTURĂ


  Documente similare:

  Preview Chimen, Oregano, Dafin
  Chimen, Oregano, Dafin
  Referatul contine 20 pagini in format doc cu o marime totala de 495.35 KB.
  Preview Cockteil
  Cockteil
  Proiectul contine 16 pagini in format doc cu o marime totala de 27.31 KB.
  Preview Mentha Piperita
  Mentha Piperita
  Referatul contine 8 pagini in format doc cu o marime totala de 33.38 KB.
  Preview Arome - Cimbru
  Arome - Cimbru
  Referatul contine 12 pagini in format doc cu o marime totala de 235.17 KB.
  Preview Uleiul Volatil de Mandarine
  Uleiul Volatil de Mandarine
  Referatul contine 13 pagini in format doc cu o marime totala de 340.82 KB.
  Preview Mararul ca Planta Aromatica
  Mararul ca Planta Aromatica
  Referatul contine 12 pagini in format doc cu o marime totala de 199.45 KB.

  Carti recomandate:

  Pascal Py
  Cum sa cuceriti noi clienti
  Cum sa mentii trupele in pozitiile-cheie cucerite?

  Cine nu-si doreste ca, odata misiunea de vanatoare incheiata, sa mentina trupele in pozitiile-cheie cucerite?

  O misiune dificila, desigur, dar nu imposibila! Asa cum o populatie este formata din indivizi care se nasc, cresc,... citeste tot
  Jack Canfield, Mark Victor Hansen
  Fiecare om isi traieste suferinta provocata de doliu in propria sa maniera, acordandu-si timpul de care are nevoie, dar sfaturile si sprijinul primite de la alte persoane le sunt de mare folos celor aflati in aceasta situatie. Unul din principalele mesaje transmise de cartea Supa de pui pentru suflet indoliat este ca relatiile si impartasirea... citeste tot
  Simturile reprezinta legatura noastra cu lumea. Fara ele n-am avea habar ce se petrece in jur, n-am fi in stare sa ne orientam in mediu, sa ne rezolvam treburile ori sa savuram placerile vietii si n-am putea mentine legatura cu ceilalti oameni. Simturile pot sa ne incante, sa ne sperie, sa ne atraga sau sa ne transporte in trecut ori in alte... citeste tot