Evolutia Industriei Romaniei in Perioada 1948-1989

Referat / Istoria Romanilor
Informatii Referat:
Numar pagini: 9 pagini
Marime arhiva: 13.66 KB
Contine fisiere: doc
Numar fisiere: 1 fisier
Nota pe site: Nota  8 Evolutia Industriei Romaniei in Perioada 1948-1989 , 8 out of 10based on 1 rating
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?
 • Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.
 • Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.
 • Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.
 • Click pentru mai multe detalii.

Extras din document:

Evolutia industriei Romaniei

in perioada 1948-1989

In cele patru decenii parcurse dupa nationalizarea principalelor mijloace de productie, dezvolatrea industriei, realizarea unor structuri noi ale acesteia pe ramuri si subramuri, precum si in profil teritorial au constituit trasaturi esentiale, constante, ale evolutiei economiei romanesti. De altfel, ideea industrilaizarii tarii avea radacini adanci in gandirea economica romaneasca inca din a doua jumatate a secolului XIX, iar masurile de protejare si incurajare a activitatilor industiale aplicate dupa independenta Romaniei si, indeosebi, in anii 1934 – 1938 au demonstrat practic nu numai necesitatea dezvolatarii industriale a tarii, ci si faptul ca dispunem de resursele interne pe care le solicita angajarea pe calea industrializarii, a dezvoltarii unei industrii bazate pe principiul filielei tehnologice de prelucrare a resurslor nationale. In acelsi timp trebuie subliniat ca, situatia preacara in care se afla industria si celelalte ramuri ale economiei dupa cel de-al doilea razboi mondial, necesitatea de a depasi starea de inpoiere economico – sociala a tarii raspundeau nazuintelor populatiei de a desfasura acticvitati care sa faca posibila apropierea de standardele de viata din tarile dezvoltate.

Desi a constituit caracteristica permanenta a dezvoltarii economiei romanesti in deceniile 6-9, industrializarea nu s-a desfasurat linear. Conditiile economice interne specifice fiecarei etape parcurse, dar mai ales evolutiile extrem de sinuoase ale conjuncturii economice internationale au determinat, in timp, modificari importatnte – favorabile da si nefavorabile – in ce priveste ritmurile de crestere ale productiei, raportul dintre contributia factorilor extensivi si intensivi pe seama carora s-au realizat aceste ritmuri, posibilitati de acoperire in conditii de eficienta a necesarului de materii prime, indeosebi de resurse energetice, volumul si structura comertului exterior cu produse industriale si, in starnsa legatura cu acestea, evolutia creditelor externe contractate si a resurselor interne destinate pentru lichidarea lor.

Relatiile economice au cunoscut in aceasta perioada o serie de fenomene de mare turbulenta, cu implicatii care , de multe ori, s-au resimtit puternic si in evolutia industriei romanesti. Este vorba atat de conjunctura economica internationala in ansamblul sau – marcata in deosebi de socurile petroliere din anii 1973 si 1978, cu efecte bulversante asupra productiei industriale mondiale prelungite pana la mijlocul deceniului 9 - , cat si de relatiile economice ale Romaniei cu diferite tari ca, de exmplu, deschiderea spre ralatii cu tarile capitaliste incepand cu anii ’60 si largirea comertului exterior si cooperarii economice cu tarile in curs de dezvoltare, precum si canstrangerile determinate de pozitia precara in cadrul CAER a tarii noastre, care se opunea presiunilor integrationiste ale URSS.

Procesul de industrializare a fost marcat insa si de numeroase greseli. O serie de specialisti au atras atentia inca din a dosua jumatate a anilor ’70 supra necesitatii de a actiona cat mai repede pentru restructurarea industriei romanesti, pentru promovarea unei dezvoltari selective a industriei, care sa tine seama de conditiile si necesitatile reale ale tarii noastre, de fenomenele si procesele care au loc pe plan mondial. Cu toate acestea, in practica, s-a fortat in continuare industrializarea, sustinandu-se ritmuri relative ridicate de dezvoltare a unor sectoare de activitate ale industrie grele , a caror eficienta economico-sociala se dovedise a fi precara ; s-au mentinut, si in unele cazuri chair s-au amplificat, structurile materialointensive si energointensive, fabricarea unor produse care nu aveau asigurata desfacerea la intern si export etc. Ca urmare in industria romanesca au aparut si s-au manifestat tot mai puternic in anii ’80 fenomene si procese specifice unei profunde crize de productie.

In anii 1949 – 1950, activitatile industriale s-au desfasurat pe baza a doua planuri anuale – concretizate in cifre de control transmise intreprinderilor- , a caror obiective de baza au fost refacerea industriei care suferise mari pierderi in cel de-al doilea razboi mondial – alocarea de resurse si aplicarea unor masuri organizatorice care sa asigure cresterea productiei intr-o serie de sectoare industriale esentiale pentru demararea dezvoltarii economiei nationale. 1.


Fisiere in arhiva: (1)

 • Evolutia Industriei Romaniei in Perioada 1948-1989.doc

Previzualizare pagini (9):


  Documente similare:

  Preview Istoria Economica a Romaniei
  Istoria Economica a Romaniei
  Proiectul contine 37 pagini in format doc cu o marime totala de 62.72 KB.
  Preview Romania in Perioada 1900-1918
  Romania in Perioada 1900-1918
  Referatul contine 15 pagini in format doc cu o marime totala de 21.39 KB.
  Preview Evolutia Industriei in Perioada1945-1989
  Evolutia Industriei in Perioada1945-1989
  Referatul contine 9 pagini in format doc cu o marime totala de 12.67 KB.
  Preview Economia Romana in Perioada 1945-1989
  Economia Romana in Perioada 1945-1989
  Referatul contine 9 pagini in format doc cu o marime totala de 21.69 KB.
  Preview Alegerile din 1946 din Romania
  Alegerile din 1946 din Romania
  Licenta contine 121 pagini in format doc cu o marime totala de 169.88 KB.
  Preview Viata Politica in Romania intre 1990 si 1996
  Viata Politica in Romania intre 1990 si 1996
  Licenta contine 97 pagini in format doc, ppt cu o marime totala de 1.73 MB.