Analiza Comunism-Nazism-Fascism

Referat
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 42 în total
Cuvinte : 23617
Mărime: 186.95KB (arhivat)
Publicat de: Eftimia Nica
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Liviu Vlad

Cuprins

  1. 1 Comunismul
  2. 1.1. Aspecte generale
  3. 1.2. Concepte de baza
  4. 1.3. Contextul aparitiei comunismului
  5. 1.4. Comunismul timpuriu
  6. 1.5. Comunismul in perioada interbelica
  7. 1.6. Extinderea comunismului
  8. 1.7. Razboiul rece
  9. 1.8. Prabusirea comunismului
  10. 1.9. Studiu de caz: Comunismul in Romania
  11. 2 Nazismul
  12. 2.1 Introducere
  13. 2.2 Ideologia economica
  14. 2.3 Politica economica
  15. 2.4 Politica sociala
  16. 2.5 Nazismul si religia
  17. 2.6 Ideologia international
  18. 2.7 Holocaustul
  19. 2.8 Urmari
  20. 2.9 Nazismul si fascismul
  21. 3 Fascismul
  22. 3.1 Cauzele si conditiile aparitiei fascismului
  23. 3.2 Leaganul fascismului – Italia
  24. 3.3 Fascismul in alte tari
  25. Bibliografie

Extras din referat

1. Comunismul

1.1 Aspecte generale

Dictaturi de stat odioase, teroriste şi criminale, regimurile comuniste, cu puţine excepţii, au chinuit şi omorât cu perfidie, în spatele unui paravan de ideologie, zămislită chipurile, spre a oferi oamenilor planetei, o viaţă mai bună şi mai echitabilă social. A lipsit deci aproape întotdeauna înregistrarea oficială corectă a crimelor, în contrast cu regimul nazist. Criminalele regimuri comuniste "şi-au şters urmele" deliberat, ferindu-se cu profesionalism de verdictul necruţător al istoriei. Degradarea morala si spirituala in mare parte este un rezultat direct al comunismului. Atacul asupra bisericilor, a normelor morale, a fost dus cu inversunare.

Comunismul Ceausist a fost unul dintre cele mai ticaloase forme de comunism. Prieteni, frati, rude se tradau unii pe altii. Pe langa daunele morale, daunele materiale sunt incomensurabile. Emigrarea in masa, familii rupte, destabilizarea situatiei economice si politice internationale se datoreaza in mare parte comunismului. Prejudiciile aduse popoarelor sunt incomensurabile. Profesori, doctori, avocati, etc. au preferat moartea in locul lanturilor comuniste. Mare parte din forta intelectuala a multor popoare, precum si multi oameni fara o pregatire academica, au emigrat pentru a trai o viata in libertate.

Istoria consemnează noi mecanisme de ucidere în masă sau reluarea unora deja practicate (înfometări dirijate de tipul celei cunoscute în Ucraina sau în lagărele speciale ale naziştilor preluate şi folosite ulterior şi în mod intensiv de către sovietici), sau generate de incompetenţa economică a sistemului. Între acestea se numără de pildă:

• înfometarea la scară naţională a populaţiei din Coreea de Nord;

• avorturile septice provocate în România în timpul regimului Ceauşescu soldate cu circa 10000 victime;

• Contaminări endemice cu SIDA, ce nu mai pot fi acoperite de presa de stânga în actuala Zimbabwe;

• Un număr de victime estimate recent la 60000, notate tot în timpul regimului dictatorial al lui Ceauşescu, generate printr-o asociere de factori socio-economici (înfometare, lipsă de medicamente, frig şi asistenţă medicală deficitară);

• Catastrofa nucleară de la Cernobîl, datorită mistificării oficiale a numărului real al victimelor ce au decedat imediat sau în următorii 10 ani, permite numai aprecieri cantitative marcate de relativitate.

1.2 Concepte de baza "Un spirit bantuieste Europa - spiritul comunismului"

("Manifestul Partidului Comunist", Karl Marx & Friedrich Engels)

Ce este comunismul? Raspunsul la aceasta intrebare poate fi greu de dat, pentru ca, avand in vedere imaginea care ii este oferita de catre mijloacele media am fi tentati sa spunem ca este un regim politic dur, caracterizat de violenta si abuz...cu alte cuvinte, o greseala a omenirii. Intr-adevar, aceasta este forma pe care a luat-o acesta, insa la baza este o incercare de reorganizare a societatii pe principiile centralizarii proprietatii private, a desfiintarii claselor si a egalitatii intre toti cetatenii. Problema in cazul acestei realitati politice specifice secolului XX a fost incapabilitatea adeptilor comunismului de a aduce la viata ideologia dezvoltata de catre Karl Marx.

Din punct de vedere istoric, comunismul este un regim politic care propune noi modele de organizare politica si sociala, si a luat nastere din miscarea socialista. Aparitia acestuia a fost favorizata de contextele istoric, politic respectiv social existente in a doua jumatate a secolului XIX, infatisate cu precizie de catre Karl Marx si Friedrich Engels in lucrarea "Manifestul Partidului Comunist". Aflam asadar ca societatea bazata pe capitalism, adica pe relatia dintre burghezi si proletari prezinta o multime de neajunsuri, dupa cum ne spun si cei doi autori: "societeatea burgheza moderna, care s-a ridicat din ruinele feudalismului, nu a eliminat diferentele dintre clase. De fapt, a stabilit noi clase, noi conditii de opresiune, noi forme de lupta in locul celor vechi...". In contrast, proletarul era obligat sa vada cum burghezia se dezvolta si se imbogatea de pe urma muncii sale, dar si datorita industrializarii, imperiilor coloniale si dezvoltarii comertului. Marx spune despre un proletar ca este un simplu "apendice al unei masinarii". Mai mult, aceasta subordonare a avut drept consecinta aparitia exploatarii muncitorilor prin salarii mici si prin faptul ca nu munceau numai pentru a-si asigua propria existenta, ci si pentru bunastarea burghezului.

Datorita acestui fapt, au aparut anumite organizatii care militau pentru drepturile clasei muncitoare. Una dintre ele este "Liga Comunista", care avea urmatorul moto: "Oameni ai muncii din toate tarile, uniti-va!", indemn ce sugereaza faptul ca unirea tutror proletarilor era factorul determinant in declansarea unei revolutii. In plus "Manifestul Partidului Comunist" stabileste relatia dintre comunisti si proletari: "...scopul imediat al comunistilor este acelasi cu cel al partidelor proletarilor: transformarea proletariatului intr-o clasa, rasturnarea suprematiei burgheze, cucerirea puterii politice de catre proletariat..." Totusi, adeptii inlaturarii capitalismului se imparteau in doua categorii: socialisti utopici si comunisti revolutionari. Primii dintre ei erau increzatori in faptul schimbarea societatii se putea face prin mijloace pasnice (Comte de Saint-Simone, Charles Fourier, Robert Owen)- "Asadar, ei respingeau actiunile revolutionare din cauza violentei si distrugerilor pe care le aduceau. Mai mult, pentru ca revolutia accentua diferentele dintre bogati si saraci, ei au conchis ca metoda politica nu era o solutie pentru imbunatatirea conditiei umanitatii" (Alex Callinicos, "Ideile revolutionare ale lui Karl Marx") - iar urmatorii considerau violenta ca fiind ultima metoda de salvare a clasei muncitoare (Gracchus Babeuf, Auguste Blanqui). Un citat care subliniaza ideea de violenta ca necesitate este urmatorul, extras, de asemenea, din "Manifestul Partidului Comunist": "Să tremure clasele dominante in fata unei revolutii comuniste. Proletarii n-au de pierdut in această revolutie decat lanturile. Ei au o lume de castigat."

In continuare, vom vorbi despre trasaturile pe care, teoretic vorbind, trebuia sa le dobandeasca o societate de tip comunist si despre cele i-au fost atribuite in practica. Asadar, in primul rand se urmarea respingerea ideei de proprietate privata, care era considerata sursa diferentelor ce se stabileau intre clase. Astfel, se ajungea la egalitate privind aspectele sociale si economice ale cetateanului. Totusi, in practica, desfiintarea proprietatii private a insemnat abuz, intrucat refuzul populatiei de a renunta la pamant a fost intampinat cu violenta. In al doilea rand, individualitatea trebuia eliminata deoarece toti membrii unui stat comunist erau egali si indeplineau acelasi rol: de a munci pe pamantul care devenise proprietate comuna a statului. Chiar daca astfel se incerca eliminarea exploatarii, efectul a fost opus caci proletarii au devenit un fel de "tarani" obligati sa serveasca interesele statului. In al treilea rand, desfiintarea claselor era scopul suprem al comunistilor. Inca o data, aceasta s-a realizat prin forta, astfel incat s-au indepartat de ceea ce presupunea ideologia marxista. Conducatorii comunisti au interzis buna desfasurare a vietii religioase, au permis existenta unui singur partid eliminand cu brutalitate orice neintelegere politica ce intervenea, au preluat controlul asupra mijloacelor de comunicare...in cateva cuvinte, au transformat statul intr-o dictatura si pe seful statului intr-un dictator care urmarea numai propriile interese in detrimentul celor ale poporului...

Preview document

Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 1
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 2
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 3
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 4
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 5
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 6
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 7
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 8
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 9
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 10
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 11
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 12
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 13
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 14
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 15
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 16
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 17
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 18
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 19
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 20
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 21
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 22
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 23
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 24
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 25
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 26
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 27
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 28
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 29
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 30
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 31
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 32
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 33
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 34
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 35
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 36
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 37
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 38
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 39
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 40
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 41
Analiza Comunism-Nazism-Fascism - Pagina 42

Conținut arhivă zip

  • Analiza Comunism-Nazism-Fascism.doc

Alții au mai descărcat și

Politica Externă a Italiei între Anii 1930-1940

Introducere Perioada cuprinsă între anii 1930-1940 e marcată de ascensiunea lui Mussolini care a devenit şef al guvernului la 31 octombrie 1922....

Al doilea război mondial - origine și evoluție - impactul asupra securității internaționale

1. Introducere. Al doilea război mondial a fost şi rămâne cel mai important fenomen, dar şi cel mai semnificant pentru secolul al XX lea, pot...

Războiul Rece

I. RĂZBOIUL RECE SAU LUMEA ÎNTRE O PACE RATATĂ ŞI UN RAZBOI NEDECLARAT (1945-1990) I.1. Terminologie Atunci când un conflict între marile puteri...

Fascismul în Europa 1920-1945

Istoricii, politologii, specialiştii în alte domenii nu sunt unanimi în a defini fascismul datorită faptului că fiecare manifestare a acestei...

Comunismul

Capitolul 1. Noțiuni introductive referitoare la comunism Pentru început, trebuie precizat faptul că potrivit dicționarului explicativ român,...

Evoluția relațiilor internaționale în perioada interbelică

Relațiile Internaționale sunt un domeniu academic, o ramură a științelor politice, care studiază relațiile dintre actorii statali din cadrul...

Istoria relațiilor internaționale perioada post război rece

Obiective Familiarizarea studenţilor cu un segment tematic important al ştiinţelor sociale, cel al relaţiilor internaţionale, abordate din unghiul...

Dinastia Tudorilor

In secolul XVI un rege sarac ar fi însemnat un rege slab, un rege fara putere asupra parlamentului si nobilimii. Henric al -VII-lea este primul...

Te-ar putea interesa și

Marea Britanie și Franța 1936-1939

Al Doliea Război Mondial reprezintă cea mai mare conflagraţie ce a atins nivelul mondial ca şi conflict în timp scurt, ducând la o uriaşă implicare...

Tehnici de Manipulare

Cum sa ne comportam pentru a obtine de la altii ceea ce dorim? Cum sa procedam ca sa nu cadem, la randul nostru, in plasa altora? Episoadele noului...

Al Doilea Război Mondial

Perioada: 1 septembrie 1939 – 2 septembrie 1945 Locaţia: Europa, Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, Asia de sud-est, Orientul Mijlociu, Marea...

Crizele din Europa

Introducere După natura şi modul de manifestare, crizele îşi pot avea originea la nivel:economico-financiar;politic;militar;social;cultural;de...

Drumul către servitute

“Drumul cãtre servitute” (1945) este principala lucrare a lui Hayek. Autorul argumenteazã împotriva oricãrei forme de totalitarism, regim pe care...

Psihologia vânzării

INTRODUCERE - CE ESTE VANZAREA  Ati incercat vreodata sa convingeti un politist sa nu va dea o amenda?  V-ati prezentat vreodata la un...

Totalitarismele

1.Totalitarismele şi oportunismul istoric Prăbuşirea regimurilor democratice este asociată şi adeseori determinată de o criză de performanţă....

Sisteme și Strategii Economice în Secolul XX

TEMA NR. 1 : Statul si sistemele economice Statul contemporan s-a modelat în secolul Luminilor, o dată cu trecerea de la conceptia lui Ludovic al...

Ai nevoie de altceva?