Arhitectura pietrei în Grecia Antică

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 1426
Mărime: 11.09MB (arhivat)
Publicat de: Codrin George Bejan
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. Dr. Arh. Cristian Ungureanu

Extras din referat

- Templul grec era cosiderat sanctuar al zeilor,asadar nu era conceput ca un locas al credinciosilor.Ceremonia religioasa se desfasura in aer liber, in fata si in jurul templului ce adapostea zeii. Este interesant faptul ca grecii antici stabileau similitudini intre oameni si zei in ceea ce priveste infatisarea, actiunile si sentimentele, gasindu-I totusi pe acestia din urma nemuritori si supranaturali de puternici.

- Maiestria constructorilor Greciai Antice a fost indreptata spre tratarea exterioara a acestor edificii

- Templul era amplasat pe o inaltime in cadrul unei incinte sacre a orasului-cetate sau in interiorul ansamblului marilor sanctuare.In exterior, templul avea un portic continuu de coloane la unele temple acesta era dublu. Coloanele erau amplasate pe o baza in trespte in exteriorul si totodata, in jurul templului ,dand impresia de accesibilitate,suprimand senzatia apasatoare,de mister, a zidurilor plina(asem.cu templele egiptene).

- Structura de rezistenta a templului este preluata din constructiile arhaice din lemn,fiind compusa din grinda si coloana de piatra.Distanta dintre coloane era dictata de lungimea blocurilor de piatra de la grinzi. Peste coloane se aseaza antablamentul care este alcatuit din 3 parti:

- -partea inferioara (arhitrava)elementul de rezistenta;

- -partea de mijloc(friza)impodobita cu reliefuri;

- -partea superioara la care se gasea cornisa, mult iesita in afara, protejand antablamentul de intemperii.

- Distanta intre coloanele templului este data de rezistanta la intindere din incovoierea grinzilor de piatra ce se reazema pe aceste coloane.

- Materialul de constructie care va aduce consacrarea constructorilor Greciei Antice este piatra. Pentru pereti se folosea piatra fara mortar ,legatura facandu-se cu agrafe de metal sau lemn grudonat.Pentru usurinta transportului si a manevrarii, coloanele erau construite din tamburi,imbinati cu pietre de lemn sau metal.

- In vederea facilitarii ridicarii tamburilor,se lasau cepuri sau santuri cioplite prin care se treceau franghii.

- Coloanele se realizau cu o usoara inclinare spre interior ,deplasand astfel centrul de greutate, fapt ce determina o stabilitate la rasturnare in cazul unor cutremure.Aceasta inclinare se realizeaza prin taierea oblica a primului si ultimului tambur.Fetele de contact ale tamburilor se prelucrau numai pe exterior,urmarindu-se o resemare mai buna;la mijloc,prelucrarea era grosiera.pentru a asigura rezistenta la alunecare(prin frecare).

- Ordinul in Grecia Antica

- Termenul”ordin” e cel mai des intalnit la Platon fiind sinonim cu”armonios”.Trebuie subliniat faptul ca atentia constructilor greci a fost indreptata in special asupra aspectului exterior al templelor. I transformau coloanele in sublime capodopere sculpturale,acoperind grinzile,cornisele,peretii cu basoreliefuri liniare si figurative.

- Ordinul se compunea din antablament, coloana si baza conastructiei. Aceasta totalitate de profiluri si detalii sculpturale ce pornesc de la structura de rezistenta stalp-grinda,sunt coordonate intr-un intreg proportional si armonios.

- Atributele ordinului doric sunt simplitatea si severitatea,degajand o expresie estetica de forta si barbatie.

- Provenienta orientala a ordinului ionic se evidentiaza prin abundenta ornamentelor si se caracterizeaza prin eleganta,gratie si suplete.

- Ordinul corntic este derivat din ordinul ionic deosebindu-se de acesta prin forma capitelului cu forma de cos tronconic, imbracat in foi de acant, de unde ies volute prelungite. Cariatidele sunt o varianta a ordinului grecesc si inlocuiesc fusul coloanei reprezentand figuri feminine asezate vertical.

- Grecii antici, pentru care zeii luau infatisarea oamenilor cu actiounile, reactiile si sentimentele lor au creat o arhitectura bazata pe scara umana. Proportionalitatea cladirilor era legata de dimensiunile reale ale omului. Edificiile de dimensiuni monumentale –templele- avand la baza scara umana , creeaza o impresie tonica, de exaltare si erotism, fara nimic apasator si coplesitor: naosul cu statuia zeitatii.

Preview document

Arhitectura pietrei în Grecia Antică - Pagina 1
Arhitectura pietrei în Grecia Antică - Pagina 2
Arhitectura pietrei în Grecia Antică - Pagina 3
Arhitectura pietrei în Grecia Antică - Pagina 4
Arhitectura pietrei în Grecia Antică - Pagina 5
Arhitectura pietrei în Grecia Antică - Pagina 6
Arhitectura pietrei în Grecia Antică - Pagina 7
Arhitectura pietrei în Grecia Antică - Pagina 8
Arhitectura pietrei în Grecia Antică - Pagina 9
Arhitectura pietrei în Grecia Antică - Pagina 10
Arhitectura pietrei în Grecia Antică - Pagina 11
Arhitectura pietrei în Grecia Antică - Pagina 12
Arhitectura pietrei în Grecia Antică - Pagina 13
Arhitectura pietrei în Grecia Antică - Pagina 14
Arhitectura pietrei în Grecia Antică - Pagina 15
Arhitectura pietrei în Grecia Antică - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Arhitectura Pietrei in Grecia Antica.doc

Alții au mai descărcat și

Dinastia Tudorilor

In secolul XVI un rege sarac ar fi însemnat un rege slab, un rege fara putere asupra parlamentului si nobilimii. Henric al -VII-lea este primul...

Despre Democrațiile Particulare

Are o însemnatate simbolica faptul ca Journal of Democracy – forul numarul unu al teoriei tranzitiei democratice – publica în primul sau numar pe...

Caracterizare generală a epocii elenistice

Termenul elenistic a fost folosit mai intai pentru a desemna limba greaca, pentru ca in secolul al XIX-lea termenul sa desemneze perioada istorica...

Ai nevoie de altceva?