Istoria Secolului XX

Referat
8.3/10 (8 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 109 în total
Cuvinte : 83986
Mărime: 267.60KB (arhivat)
Publicat de: Mugur Valer Stancu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Constantin Hlihor

Cuprins

  1. PREFATA
  2. I: MUTATII SI EVOLUTII ÎN LUME LA SFÂRSITUL SECOLULUI AL XIX-LEA LA ANCEPUTUL SECOLULUI XX
  3. II: PRIMA MARE CONFLAGRATIE A SECOLULUI XX
  4. III: CONSECINTELE PRIMEI CONFLAGRATII MONDIALE
  5. IV: ARHITECTURA DE SECURITATE A LUMII AN ANII 1919-1939
  6. V: ECONOMIA MONDIALA ÎNTRE CRIZE SI DEZVOLTARE
  7. VI: DEMNOCRATIE TOTALITARISMUL DE DREAPTA ÎN LUME
  8. VII: A DOUA MARE CONFLAGRATIE A SECOLULUI XX
  9. VIII: ARHITECTURA DE SECURITATE A LUMII DUPA CEL DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL
  10. IX: EXPANSIUNEA COMUNISMULUI ÎN LUME
  11. X: DECOLONIZAREA SI EVOLUTIA LUMII POSTCOLONIALE ÎN SECOLUL XX
  12. XI : LUMEA OCCIDENTALA DUPA CEA DE-A DOUA CONFLAGRATIE MONDIALA
  13. XII: PRABUSIREA COMUNISMULUI ÎN URSS SI ÎN TARILE BLOCULUI RASARITEAN
  14. XIII: EVOLUTII CULTURALE SI SPIRITUALE ÎN SECOLUL XX

Extras din referat

PREFATA

Secolul XX este, poate, perioada cea mai densa si accelerata ca derulare a faptelor istorice, contradictorie si complexa, fericita dar si dramatica prin consecintele unor procese si fenomene istorice derulate în plan spiritual, politico-militar sau social.

Este secolul în care omenirea a invetat/produs cele mai spectaculoase lucruri încât i-au permis omului sa "comprime" timpul si sa, "scurteze" distante pentru a putea pasi pe Luna dar este si secolul în care sute de milioane de oameni au fost victimele razboaielor, revolutiilor, epurarilor etnice sau religioase si a intolerantelor ideologice.

Despre secolul XX Wehudi Menuhin afirma ca "a trezit cele mai mari sperante concepute vreodata de omenire si a distrus toate iluziile si idealurile".

Începuturile dar în egala masura finele acestui veac au marcat profund constiinta contemporanietatii. Nu putini au fost aceia care, în jurul anului 1900, vorbeau de sfârsitul unei perioade numita Belle Epoque si traiau angoasa unui timp ce li se parea ostil. Astazi, celebrul istoric britanic Eric Hobsbawn nu are "nici o îndoiala cu privire la faptul ca la sfârsitul anilor 80 si începutul anilor 90 s-a încheiat o epoca din istoria omenirii si a început alta". Francis Fukuyama este mai categoric decât istoricul englez care afirma ca "nu suntem numai martorii sfârsitului razboi rece sau al încheierii unei anumite perioade a istoriei postbelice ci si ai sfârsitului istoriei ca atare". Am putea conchide ca fascinatia si angoasa secolului XX continua.

Iata doar câteva elemente care conduc nu numia la nevoia de a cunoaste istoria secolului XX ci mai ales la întelegerea cauzelor care au determinat o evolutie sau alta din acest veac, la descifrarea mecanismelor sociale, politice, ideologice, spirituale care sa permita oamenilor sa nu mai repete erorile "de parcurs" în evolutia societatii.

Cartea de fata destinata studentilor care nu si-au facut din istorie o profesie nu-si propune sa dea raspuns la toate întrebarile pe care evolutiile veacului XX le genereaza si nici sa prezinte toate evenimentele care au avut loc în acest timp. Nici nu ar fi posibil. Încearca sa aduca în fata studentului/cititorului pasionat de istorie evenimentele cruciale care au marcat destinul omenirii în aceasta perioada si sa prezinte consecintele, impactul acestora asupra individului si a colectivitatii. Volumul se deschide cu mutatiile care au loc în evolutia societatii la finele secolului XIX si în primii ani ai veacului si cu prezentarea primului razboi mondial.Deceniile de la izbucnirea primei conflagratii mondiale pâna la cea de-a doua mare conflagratie sunt abordate în liniile sale esentiale prin trasarea evolutiilor din plan politic, economic si cultural spiritual. Evenimentul cel mai spectaculos a fost victoria revolutiei bolsevice din octombrie 1917 când parea ca regimul liberal se afla în mare criza si sistemul economic si politic improvizat pe ruinele rurale-euro-asiatice ale foctului imperiu tarist sub numele de socialism era o solutie. Prabusirea socialismului sovietic si consecintele sale enorme au aratat ca acesta nu numai ca n-a fost o solutie, dar a si generat o uriasa zona de incertitudine politica, de instabilitate, haos si razboi civil.

Evenimentele de la jumatatea secolului XX au fost marcate de o alianta temporara si bizara a comunismului cu liberalismul în lupta cu fascismul. Sistemul politic liberal a fost salvat de comunism adica tocmai de regimul pe care dorea sa-l "îngroape". Sunt prezentate în liniile lor esentiale razboiul rece, natura, limitele si deficientele fatale ale "socialismului real", confruntarea sa cu "lumea libera". Nu au fost eludate evolutiile din domeniul culturiisi a civilizatiei universale în acest secol. Daca aceasta carte va contribui la cunoasterea si întelegerea liniilor de continuitate dar si de discontinuitate care au marcat acest veac scopul ei va fi îndeplinit.

Prof.univ.dr. Constantin Hlihor

Bucuresti, iulie 1999

I. MUTATII SI EVOLUTII ÎN LUME LA SFARSITUL SECOLULUI AL XIX-LEA SI ÎNCEPUTUL SECOLULUI XX

1. IMPACUL REVOLUTIEI INDUSTRIALE ASUPRA EVOLUTIEI STATATELOR

Lumea de la sfârsitul secolului al XIX-lea si începutul celui urmator a fost marcata de apogeul celei de-a doua revolutie industriale. Progresul industrial s-a reflectat, în primul rând, în aparitia unor noi surse de energie - petrolul si electricitatea - care au condus la dezvoltarea transporturilor si telecomunicatiilor electricitatea - care au condus la dezvoltarea transporturilor si telecomunicatiilor comprimat ce au practic, timpul si distantele.

Metalurgia si industria chimica au cunoscut o larga diversificare a produselor. Otelul si aluminiu au activizat constructiile de masini. Aeronautica si constructiile navale, îngrasamintele si materialele plastice, matasea artificiala, farmacia etc. au transformat radical modul de viata al oamenilor (7;8). Acest fapt au determinat pe unii analisti "ai duratei lungi a secolului al XIX-lea" sa afirme ca omenirea intrase pe deplin într-o noua faza a dezvoltarii sale - cea specifica, celui de-al doilea val"(l4;33-35).

Concomitent cu procesul de modernizare, economiile statelor au cunoscut si un fenomen de globalizare sub presiunea accelerarii diviziunii sociale a muncii si cresterea retelelor de schimb care legau diferite zone ale lumii (5;11o-111). Pentru prima data comertul mondial a crescut mai repede decât productia, iar investitiile si plasamentele de capital în afara tarii de origine au cunoscut o adevarata "vârsta de aur".

Institutiile economice si financiare si-au modificat în mod esential structura si functiile ca urmare a progresului tehnic, cresterii productiei si deschiderii pietelor spre exterior. Aparitia trusturilor sustinute de banci puternice au dinamizat productia si piata, dar a si falsificat în mod radical jocul concurentei libere si egale care constituia unul din fundamentele capitalismului liberal.

Organizarea si planificarea productiei pe de-o parte, standardizarea pe de alta au impulsionat specialistii si analistii economici sa caute si sa gaseasca noi modele de dezvoltare economica. Altfel spus, caracterul tot mai dinamic al economiilor nationale care reclamau nu truda cu orice pret, ci munca individuala inteligenta a cerut continua sporire a cunostintelor de teorie si practica economica (12;15).

Preview document

Istoria Secolului XX - Pagina 1
Istoria Secolului XX - Pagina 2
Istoria Secolului XX - Pagina 3
Istoria Secolului XX - Pagina 4
Istoria Secolului XX - Pagina 5
Istoria Secolului XX - Pagina 6
Istoria Secolului XX - Pagina 7
Istoria Secolului XX - Pagina 8
Istoria Secolului XX - Pagina 9
Istoria Secolului XX - Pagina 10
Istoria Secolului XX - Pagina 11
Istoria Secolului XX - Pagina 12
Istoria Secolului XX - Pagina 13
Istoria Secolului XX - Pagina 14
Istoria Secolului XX - Pagina 15
Istoria Secolului XX - Pagina 16
Istoria Secolului XX - Pagina 17
Istoria Secolului XX - Pagina 18
Istoria Secolului XX - Pagina 19
Istoria Secolului XX - Pagina 20
Istoria Secolului XX - Pagina 21
Istoria Secolului XX - Pagina 22
Istoria Secolului XX - Pagina 23
Istoria Secolului XX - Pagina 24
Istoria Secolului XX - Pagina 25
Istoria Secolului XX - Pagina 26
Istoria Secolului XX - Pagina 27
Istoria Secolului XX - Pagina 28
Istoria Secolului XX - Pagina 29
Istoria Secolului XX - Pagina 30
Istoria Secolului XX - Pagina 31
Istoria Secolului XX - Pagina 32
Istoria Secolului XX - Pagina 33
Istoria Secolului XX - Pagina 34
Istoria Secolului XX - Pagina 35
Istoria Secolului XX - Pagina 36
Istoria Secolului XX - Pagina 37
Istoria Secolului XX - Pagina 38
Istoria Secolului XX - Pagina 39
Istoria Secolului XX - Pagina 40
Istoria Secolului XX - Pagina 41
Istoria Secolului XX - Pagina 42
Istoria Secolului XX - Pagina 43
Istoria Secolului XX - Pagina 44
Istoria Secolului XX - Pagina 45
Istoria Secolului XX - Pagina 46
Istoria Secolului XX - Pagina 47
Istoria Secolului XX - Pagina 48
Istoria Secolului XX - Pagina 49
Istoria Secolului XX - Pagina 50
Istoria Secolului XX - Pagina 51
Istoria Secolului XX - Pagina 52
Istoria Secolului XX - Pagina 53
Istoria Secolului XX - Pagina 54
Istoria Secolului XX - Pagina 55
Istoria Secolului XX - Pagina 56
Istoria Secolului XX - Pagina 57
Istoria Secolului XX - Pagina 58
Istoria Secolului XX - Pagina 59
Istoria Secolului XX - Pagina 60
Istoria Secolului XX - Pagina 61
Istoria Secolului XX - Pagina 62
Istoria Secolului XX - Pagina 63
Istoria Secolului XX - Pagina 64
Istoria Secolului XX - Pagina 65
Istoria Secolului XX - Pagina 66
Istoria Secolului XX - Pagina 67
Istoria Secolului XX - Pagina 68
Istoria Secolului XX - Pagina 69
Istoria Secolului XX - Pagina 70
Istoria Secolului XX - Pagina 71
Istoria Secolului XX - Pagina 72
Istoria Secolului XX - Pagina 73
Istoria Secolului XX - Pagina 74
Istoria Secolului XX - Pagina 75
Istoria Secolului XX - Pagina 76
Istoria Secolului XX - Pagina 77
Istoria Secolului XX - Pagina 78
Istoria Secolului XX - Pagina 79
Istoria Secolului XX - Pagina 80
Istoria Secolului XX - Pagina 81
Istoria Secolului XX - Pagina 82
Istoria Secolului XX - Pagina 83
Istoria Secolului XX - Pagina 84
Istoria Secolului XX - Pagina 85
Istoria Secolului XX - Pagina 86
Istoria Secolului XX - Pagina 87
Istoria Secolului XX - Pagina 88
Istoria Secolului XX - Pagina 89
Istoria Secolului XX - Pagina 90
Istoria Secolului XX - Pagina 91
Istoria Secolului XX - Pagina 92
Istoria Secolului XX - Pagina 93
Istoria Secolului XX - Pagina 94
Istoria Secolului XX - Pagina 95
Istoria Secolului XX - Pagina 96
Istoria Secolului XX - Pagina 97
Istoria Secolului XX - Pagina 98
Istoria Secolului XX - Pagina 99
Istoria Secolului XX - Pagina 100
Istoria Secolului XX - Pagina 101
Istoria Secolului XX - Pagina 102
Istoria Secolului XX - Pagina 103
Istoria Secolului XX - Pagina 104
Istoria Secolului XX - Pagina 105
Istoria Secolului XX - Pagina 106
Istoria Secolului XX - Pagina 107
Istoria Secolului XX - Pagina 108
Istoria Secolului XX - Pagina 109

Conținut arhivă zip

  • Istoria Secolului XX.doc

Alții au mai descărcat și

Planul Marshall și Rolul Său în Construcția Europeană

INTRODUCERE Cel de-al Doilea Război Mondial a lăsat în urma sa o Europă sărăcita aproape complet,distrusă din punct de vedere economic şi într-o...

Relațiile americano-sovietice între 1969-1976

I. Introducere Lucrarea de faţă îşi propune să demonstreze că destinderea ca politică esenţială a administraţiei Nixon a urmărit o relaxare a...

Procesul de Decolonizare

Trei factori explică valul decolonizării din anii 1945-1950; atingerile aduse supremaţiei europene, rolul accelerator al războiului şi...

Balanța de Putere în Perioada Războiului Rece

Pași metodologici urmăriți: 1. observarea și măsurarea fenomenelor și proceselor, empiric (prin studiul realității și experiment), diferit de la o...

Istoria Construcției Europene

Introducere Uniunea Europeană este un parteneriat economic şi politic unic în lume, care reuneşte 27 de ţări europene şi acoperă aproape tot...

Tratatul de la Roma 1957

1. Contextul european postbelic Sfârşitul celui de Al Doilea Rrăzboi Mondial ne oferă tabloul european al unui continent confruntat cu o mare...

Instaurarea regimului comunist în Europa Centrală

Comunism, “democratie populara”, “epoca de aur” – exista in mintea noastra tot atatea denumiri pentru o perioada pe care noi, cei tineri, nu o...

Relații internaționale în sistemul european de după al doilea război mondial - reorganizarea structurii politice europene

In aceasta lucrare, voi trata aspecte generale si impactul celui de-al Doilea Război Mondial asupra procesului fara sfarsit de reimpartire a...

Te-ar putea interesa și

Catolicismul în Banat în secolul XVII

Introducere Lucrarea de faţă îşi propune spre dezbatere o temă puţin abordată în istoriografia românească în ciuda importanţei acesteia. Până în...

Scoala și biserica în zona Buzaielor, secolele XVIII-XXI - Strategii moderne în predarea și învățarea istoriei în ciclul liceal

INTRODUCERE "Semeni fapte bune și culegi deprinderi, semeni deprinderi și culegi un caracter, semeni un caracter și culegi un om." (Proverb...

Cnezatele și Voievodatete Române în Secolele VIII-XI

LUCRARE DE LICENŢĂ Cnezatele şi Voievodatete române în secolele VIII-XI Introducere În decursul secolelor, unele areale au avut un rol mai...

Începuturile monahismului în România

Cuvant introductiv « Monahismul este stilul de viata evanghelica consacrata rugaciunii , contemplatiei si ascezei , in retragere de lume si in...

Religia ca factor geopolitic

INTRODUCERE Ultima parte a secolului XX a fost marcată de o puternică revenire a fenomenului religios, resimţită datorită diverselor motive,...

Aspecte din istoria unei instituții bisericești din Moldova - Episcopia de Rădăuți în secolele XV-XVIII

INTRODUCERE Aflată într-o zonă ce abundă de mărturii ale ortodoxiei românești medievale, Biserica „Sfântul Nicolae” din Rădăuți este, oarecum, în...

Dosoftei Mitropolitul și Cărturarul

INTRODUCERE SITUAŢIA ISTORICÃ, POLITICÃ, RELIGIOASÃ ŞI CULTURALĂ ÎN MOLDOVA SECOLULUI AL XVII-LEA. Pentru a cunoaşte şi pentru a înţelege...

Problema germană în Europa - influențele războiului rece asupra barierelor economice

INTRODUCERE Anul 1989 a fost cel mai important din istoria Europei, de după al doilea război mondial până în prezent, conotaţiile acestuia având o...

Ai nevoie de altceva?