Jocurile Olimpice

Referat
6.7/10 (4 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2886
Mărime: 14.42KB (arhivat)
Publicat de: Romana Pricop
Puncte necesare: 4

Extras din referat

Au fost Jocurile Olimpice antice mai bune decât ale noastre? Mai corecte si mai cinstite? Mai mult despre sport si mai putin despre bani? Sunt Jocurile Olimpice moderne mai discriminatorii din punct de vedere sexual? Mai politice? Ne-am abatut de la idealul olimpic antic ?

Pe timpul desfasurarii olimpiadei poate ca ati auzit publicisti, critici, comentatori si chiar atleti, cum ca Jocurile Olimpice sunt prea comerciale, prea politice, prea profesionale. Ori ca arbitrajul este prea nationalist.

Este usor sa afirmi ca Jocurile Olimpice antice erau diferite, ca atletii greci antici erau curati la minte si trup, ca ei se antrenau si concurau nu din alt motiv decât pasiunea pentru exercitiile fizice, de dragul competitiei si în onoarea zeilor lor.

Dar este acesta adevarul adevarat? Ei bine, NU!

În realitate, politica, nationalismul, comertul si atletii erau într-o strânsa legatura pe timpul Jocurilor Olimpice antice.

Noi poate ca nu ne dam seama, dar astazi jocurile moderne recreaza, cu o acuratete surprinzatoare, climatul si circumstantele în care se desfasurau Jocurile Olimpice antice.

Când au debutat Jocurile Olimpice antice?

Jocurile Olimpice antice erau la început o parte a unui festival religios în onoarea lui Zeus, tatal tuturor zeilor si zeitelor grecesti. Festivalul si jocurile se tineau la Olympia, sanctuar rural din partea de vest a Peloponezului.

Gadzooks! Este Zeus!

Spatele ("capul") unei tetradrahme din argint, emisa de Philip al II-lea al Macedoniei, cca. 350 î.d.Hr., pentru a comemora victoria într-o cursa de cai la Olympia.

Model al Sanctuarului lui Zeus de la Olympia, unde primele jocuri tinute erau parte a festivalului religios în cinstea lui Zeus. Templul lui Zeus era chiar în centru.

Grecii veneau la Sanctuarul lui Zeus de la Olympia împartasind aceleasi credinte religioase si vorbind aceeasi limba. Atletii erau toti cetateni barbati ai oraselor-state din toate colturile lumii grecesti, începând cu îndepartata Iberia (Spania) din vest si pâna la Marea Neagra (Turcia) în est.

Sanctuarul a fost numit în antichitate dupa muntele Olympos, cel mai înalt munte din Grecia continentala. În mitologia greaca, muntele Olympos era casa celor mai mari zei si zeite grecesti.

Începând cu anul 776 î.d.Hr., Jocurile Olimpice s-au tinut în Olympia la fiecare 4 ani vreme de aproape 12 secole.

Probe atletice aditionale au fost adaugate treptat pâna când, din sec. 5 d.Hr. festivalul religios se desfasura timp de 5 zile. Probele atletice includeau:

- 3 curse de alergare stadion , diaulos si dolichos deasemenea pentatlonul (5 întreceri: aruncarea discului, aruncarea sulitei, saritura în lungime, luptele si cursele) pugme (box) pale (lupte) pankration si hoplitodromos.

Probe suplimentare, ecvestre si pentru oameni, au fost adaugate de-a lungul istoriei Jocurilor Olimpice. Probele ecvestre se tineau pe hipodrom si erau o importanta parte a Jocurilor Olimpice antice. Din sec. 5 î.d.Hr. au fost incluse curse cu un cal si cu 4 cai. Jocurile Olimpice antice au început în anul 776 î.d.Hr., când Koroibos, un bucatar dintr-o localitate vecina cu orasul Elis, a învins în turul de stadion, o alergare pe lungimea de 600 picioare.

Conform cu izvoarele literare ale vremii, aceasta a fost singura proba atletica a jocurilor la primele 13 Jocuri Olimpice, pâna în anul 724 î.d.Hr.

Contrar evidentei, atât literare cât si arheologice, este posibil ca jocurile sa existe la Olympia mult mai devreme decât aceasta data, probabil de prin secolele 10 sau 9 î.d.Hr.

O serie de vase de bronz (tripod) au fost gasite la Olympia, din care unele pot fi datate în sec. 9 d.Hr. si aceasta sugereaza ca ele puteau fi în realitate premii pentru unele probe mai noi tinute la Olympia.

Maratonul nu a fost proba la Jocurile Olimpice antice. Cursa de maraton este o proba moderna si a fost introdusa pentru prima data la Jocurile Olimpice Moderne din 1896 de la Atena, o cursa de la Marathon, din nord-estul Atenei la Stadionul Olimpic, pe o distanta de 40 kilometri. Cursa comemoreaza alergarea lui Pheidippides, un curier antic, care a dus vestea debarcarii persilor la Marathon în anul 490 î.d.Hr. la Sparta (o distanta of 149 mile) cu cererea de a trimite ajutor pentru batalie. Conform relatarilor istoricului grec antic Herodot, Pheidippides a dus vestea Spartanilor a doua zi.

Distanta maratonului modern a fost standardizata la 26 mile si 385 yarzi sau 42,195 kilometri în 1908, când Jocurile Olimpice s-au desfasurat la Londra. Distanta a fost masura exacta între castelul Windsor si linia oficiala de start/finis a cursei din stadionul White City.

Nuditate la Jocuri?

Sunt doua legende care se refera la aceasta întrebare. Una dintre ele spune ca a fost un alergator din Megara, Orsippos sau Orrhippos care, în 720 î.d.Hr., a fost primul care a alergat gol pe stadion, atunci când si-a pierdut sortul în timpul cursei. Dupa cealalta legenda, se spune ca spartanii au introdus nuditatea la Jocurile Olimpice în secolul 8 î.d.Hr., dupa traditia lor. Nu se stie sigur daca primul câstigator al olimpiadei a alergat gol sau nu. Dar, din sec. 8 î.d.Hr. nuditatea era deja prezenta la întrecerile masculine.

Prima Olimpiada moderna de iarna s-a desfasurat în anul 1924 la Chamonix, Franta. În antichitate nu a fost festival olimpic de iarna.

Cum s-a ajuns de la Jocurile Olimpice antice la cele moderne?

Desi jocurile antice s-au desfasurat la Olympia, în Grecia, din anul 776 î.d.Hr. pâna în anul 393 d.Hr., a fost nevoie de 1503 ani pentru a fi reluate. Primele Jocuri Olimpice moderne s-au tinut la Atena, Grecia, în 1896. Omul responsabil pentru renasterea lor a fost un francez, baronul Pierre de Coubertin, care si-a prezentat ideea în 1894. Dupa parerea sa, trebuia ca jocurile moderne sa se reia initial în 1900 în orasul sau natal Paris, dar delegatii din 34 de tari unde el si-a sustinut ideea l-au convins sa organizeze jocurile începând cu anul 1896, iar prima gazda sa fie Atena.

Steagul olimpic modern cu 5 cercuri înlantuite, fiecare dintr-o culoare primara utilizata în steagurile tarilor participante la jocuri, a fost introdus în 1908. Nu exista o baza pentru simbolul modern.

Flacara olimpica. Ideea tortei olimpice si a flacarii olimpice a fost inaugurata la Jocurile Olimpice din 1932, de la Los Angeles. Constructia Colosseumului de la Los Angeles includea o facilitate pentru o mare flacara. Nu se cunoaste nici-o relatare despre transmiterea tortei la Jocurile Olimpice antice. Totusi, se stie ca se practica transmiterea de torte la alte festivaluri atletice antice grecesti, inclusiv la acela tinut la Atena. Transmiterea tortei la Jocurile Olimpice moderne s-a introdus pentru prima data în anul 1936, la Jocurile Olimpice de la Berlin.

Juramântul olimpic a fost introdus în 1920.

Preview document

Jocurile Olimpice - Pagina 1
Jocurile Olimpice - Pagina 2
Jocurile Olimpice - Pagina 3
Jocurile Olimpice - Pagina 4
Jocurile Olimpice - Pagina 5
Jocurile Olimpice - Pagina 6
Jocurile Olimpice - Pagina 7
Jocurile Olimpice - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Jocurile Olimpice.doc

Alții au mai descărcat și

Dinastia Tudorilor

In secolul XVI un rege sarac ar fi însemnat un rege slab, un rege fara putere asupra parlamentului si nobilimii. Henric al -VII-lea este primul...

Despre Democrațiile Particulare

Are o însemnatate simbolica faptul ca Journal of Democracy – forul numarul unu al teoriei tranzitiei democratice – publica în primul sau numar pe...

Caracterizare generală a epocii elenistice

Termenul elenistic a fost folosit mai intai pentru a desemna limba greaca, pentru ca in secolul al XIX-lea termenul sa desemneze perioada istorica...

Te-ar putea interesa și

Povestea Radiofonică a Jocurilor Olimpice

Subiectul Lucrării : Povestea radiofonică a Jocurilor Olimpice Motto Este frumos să plângi ascultându-ţi imnul ţării şi simţindu-ţi inima...

Funcții statistice în SQL - Studiu de caz analiza datelor privind jocurile olimpice

INTRODUCERE Într-o lume aflată în continuă schimbare, unde majoritatea domeniilor tind să fie din ce în ce mai informatizate, necesitatea stocării...

Rolul Jocurilor Olimpice de la Londra 2012 în Promovarea Orașului

1. Aspecte teoretice Jocurile Olimpice sau Olimpiada este un eveniment sportiv la nivel internațional organizat de Comitetul Internaţional...

Sistemul Probelor Atletice Cuprinse în Programul Jocurilor Olimpice și a Campionatelor Mondiale

Cap 1.Istoria si evolutia atletismului pe plan mondial si national ATLETISMUL este definit ca un: - sistem de exercitii realizat sub forma...

Olimpismul

Argument Olimpismul - o doctrina a fraternitatii dintre trup si suflet, un fenomen complex care s-ar putea traduce prin sport - cultura -...

Jocurile Olimpice Antice și Moderne

Jocurile olimpice in antichitate Jocurile Olimpice au fost fondate în Grecia antică cu peste 2500 de ani în urmă şi chiar şi în zilele nostre au...

Jocurile olimpice de iarnă pentru tineret Brașov 2013

1. Tema proiectului şi tehnicile de animaţie abordate Pentru promovarea şi stimularea interesului tinerilor pentru jocurile olimpice de iarnă,...

Jocurile olimpice de vară de la Sydney 2000

JOCURILE OLIMPICE DE VARA DE LA SYDNEY 2000 Angajamentul Australiei privitor la jocurile olimpice a fost rasplatit pentru prima oara in 1956, cand...

Ai nevoie de altceva?