Miscarea Feminista

Referat / Istorie Universala
Informatii Referat:
Numar pagini: 9 pagini
Marime arhiva: 27.54 KB
Contine fisiere: doc
Numar fisiere: 1 fisier
Nota pe site: Nota  9 Miscarea Feminista , 9 out of 10based on 1 rating
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?
 • Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.
 • Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.
 • Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.
 • Click pentru mai multe detalii.

Din cuprins:

Miscarea Feminista in lume 3
Revendicari initiale 3
Accesul femeilor la cetatenia politica 4
Miscarea feminista in Romania interbelica 5
Primele asociatii de femei din Romania 5
Problema drepturilor electorale pentru femei in anii `30 6
III. Bibliografie 8

Extras din document:

I. Miscarea feminista in lume

Feminismul este o doctrina teoretica și de actiune care revendica lupta impotriva inegalitatii de gen, promovand afirmarea femeii in societate prin ameliorarea si extinderea rolului si drepturilor sale. Doctrina nu trebuie confundata, ca in acreditarea vulgatei, cu simpla revendicare a unor drepturi.

Pe parcursul istoriei, femeile au fost considerate inferioare fata de barbati. Calea drepturilor garantate de lege si a afirmarii largi s-a deschis in fata lor numai in secolul al XIX-lea. In final au obtinut si dreptul la vot, dar acest succes a insemnat inceputul unor noi lupte.

In civilizatiile erelor trecute situatia femeilor era foarte diferita. In unele culturi nu erau considerate decat proprietatea privata a sotului sau a tatalui, in altele au primit o libertate destul de mare si drepturi legale, dar chiar si in aceste civilizatii, barbatii, considerati sexul superior, aveau mai multe drepturi.

1. Revendicari initiale

Cerinta egalitatii in drepturi a femeilor a aparut prima data la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand dezvoltarea societatii si a cresterii bunastarii au creat posibilitatea ca unele femei sa se cultive si astfel unele dintre ele au devenit scriitoare sau artiste. Sub influenta Revolutiei Franceze din 1789 in toata Europa s-au raspandit idei radicale. In Anglia in 1792 Mary Wollstonecraft a terminat opera sa literara considerata azi clasica – “In apararea drepturilor femeilor”. Cu toate ca guvernul englez, cu o atitudine dusmanoasa fata de Revolutia Franceza, a fortat in ilegalitate miscarea feminista, in secolul al XIX-lea s-a intensificat radicalismul politic si si-a atins multe scopuri.

Insa egalitatea sexelor in drepturi politice nu facea parte din aceste teluri, deoarece, dupa conceptia epocii victoriene, femeia era "zana cea buna" a barbatului, care avea rolul natural de a fi sotie, mama si creatoare a caminului familial.

Sfidand aceasta vedere marginita, cateva femei au inceput sa-si ceara drepturile. Perseverenta lor a fost in final incununata de succes, s-a nascut legea care garanta fiecarei femei dreptul atat la proprii copii cat si la proprietati. Deoarece portile universitatilor Oxford si Cambridge ramaneau inchise in fata lor cu incapatanare, ele au creat scoli superioare pentru femei. In alte domenii, unele femei, luptand solitar si prin eforturi eroice, au obtinut succese profesionale: deci trebuiau sa fie recunoscute.

Astfel americanca Elizabeth Blackwell si englezoaica Elizabeth Garett Anderson, invingand orice greutate, au obtinut diplome in medicina, iar Florence Nightingale, in timpul razboiului din Crimea, prin munca sa plina de abnegatie a ridicat la rang de profesie munca surorilor medicale. O grimasa stranie a istoriei este faptul ca pana cand aceste personalitati au obtinut dreptul la munca (ca mijiocul suprem de obtinere a libertatii, a independentei si a respectului de sine), miile de femei sarace faceau munci de corvoada in conditii inumane in mine si fabrici numai pentru simpla subzistenfa. Si aceasta era un fel de "egalitate", un minerit egal, impartit cu barbatii, din care femeile au fost salvate de reforma legilor referitoare la industrie si de nivelul de trai aflat in crestere.

Atat pentru femeile reformatoare, cat si pentru barbatii simpatizanti cu miscarea lor, a devenit tot mai evident faptul ca cel mai important drept pentru femei il constituia dreptul la vot. Lupta pentru dreptul la vot al femeilor a luat amploare la mijiocul secolului al XIX-lea in Marea Britanie si in SUA. Miscarea a avut multi adepti, dar foarte greu a reusit sa invinga conceptia traditionala. In Marea Britanie principalul oponent al acestei aspiratii a fost chiar o femeie, regina Victoria. Derularea evenimentelor in multe tari occidentale a fost relativ asemanatoare. In cateva state luminate (Noua Zeelanda, Australia, Finlanda si Norvegia) femeile au obtinut dreptul la vot inca inaintea primului razboi mondial (1914-1918). In alte tari lupta s-a intensificat, dar nicaieri atat de dramatic ca in Anglia. In 1903 in fruntea aripii cele mai darze a miscarii pentru obtinerea dreptului la vot a ajuns Emmeline Pankhurst. Luptatoarele in aceasta miscare, sufragetele, (dreptul la vot in engleza este suffrage) au intrerupt adunari politice, s-au legat de garduri cu lanturi, incercand astfel obtinerea revendicarilor. Dupa ce n-au fost de acord cu plata amenzilor, au ajuns la inchisoare, unde au intrat in greva foamei, fiind alimentate apoi prin metode artificiale brutale.

Armistitiu in razboi

Cand a izbucnit primul razboi mondial, majoritatea sufragetelor au suspendat lupta imediat, iar acele femei care au intrat in uzine in locul barbatilor plecati pe front, si-au indeplinit telurile propuse. Acestea au zdruncinat majoritatea argumentelor aduse impotriva luptei lor pentru egalitatea politica. Guvernul britanic a preferat sa aprobe dreptul femeilor la vot, decat sa riste revigorarea miscarii. In perioada de dupa razboi, atat Statele Unite cat si multe state europene, au introdus reforme asemanatoare. In anii urmatori tot mai multe meserii au devenit practicable si pentru femei, dar salariul lor a ramas mai mic, nu au reusit insa sa aiba acces la multe meserii "barbatesti" si reprezentau o minoritate nesemnificativa in cercurile conducatoare politice si economice.

Lupta continua


Fisiere in arhiva: (1)

 • Miscarea Feminista.doc

Previzualizare pagini (9):


  Alte informatii:

  UNIVERSITATEA “DIMITRIE CANTEMIR” TARGU MURES


  Documente similare:

  Preview Rusia in Perioada Stalinista
  Rusia in Perioada Stalinista
  Proiectul contine 83 pagini in format doc cu o marime totala de 122.03 KB.
  Preview Comunicare Interculturala - Miscarea Culturala Flower-Power
  Comunicare Interculturala - Miscarea Culturala...
  Referatul contine 4 pagini in format doc cu o marime totala de 11.82 KB.
  Preview Razboiul Nordic si Importanta Sa Istorica
  Razboiul Nordic si Importanta Sa Istorica
  Referatul contine 71 pagini in format doc cu o marime totala de 84.8 KB.
  Preview Ungaria in Perioada Interbelica
  Ungaria in Perioada Interbelica
  Referatul contine 8 pagini in format doc cu o marime totala de 14.61 KB.
  Preview Evolutia Politica a Tarilor din Sud-Estul Europei in Perioada Postbelica
  Evolutia Politica a Tarilor din Sud-Estul Europei in...
  Cursul contine 118 pagini in format doc cu o marime totala de 275.82 KB.
  Preview Istoria Bisericii
  Istoria Bisericii
  Cursul contine 166 pagini in format doc cu o marime totala de 232.08 KB.