Operațiunea Euphor Altheea

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2994
Mărime: 103.11KB (arhivat)
Publicat de: Ludmila Pricop
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cosmin Danciu

Cuprins

  1. 1. Situatia politica si politico-militara a Bosniei-Hertegovina (BH)
  2. 2. Prezenta militara a UE si NATO în Bosnia si Hertegovina
  3. 3. Participarea româneasca la misiunile NATO si UE din
  4. Bosnia si Hertegovina

Extras din referat

I. Situatia politica si politico-militara a Bosniei-Hertegovina (BH)

1.Dispunere

BH este situata în sud-estul Europei, în Peninsula Balcanica, se învecineaza la nord, vest si sud cu Croatia, la nord-est si est cu Serbia si Muntenegru – coordonate geografice: 440 00’ N, 180 00’ E.

2.Populatie

4.007.608 locuitori (estimare iulie 2004).

- Compozitia etnica si lingvistica

Diviziunea etnica (estimare 2000): 48% bosniaci musulmani, 37,1% sârbi bosniaci, 14.3% croati bosniaci, 0,6 % alte nationalitati.

Diviziunea lingvistica:

-limba bosniaca (limba care se vorbeste astazi în Bosnia si Hertegovina îsi are originea în limba sârbo-croata). Foloseste alfabetul latin (în R.Srpska se foloseste si alfabetul chirilic);

-croata;

-sârba.

- Compozitia religioasa

- musulmani - 40%;

- ortodocsi - 31%;

- catolici - 15%;

- protestanti - 4%;

- alte culte - 10%.

3.Împartire administrativa

Tara este împartita în doua entitati administrative - Federatia Bosnia si Hertegovina (pe scurt Federatia, cca. 51% din teritoriul BH), locuita în majoritate de bosniaci musulmani si croati bosniaci si Republica Srpska (RS, cca. 49% din teritoriul BH) locuita în majoritate de sârbi bosniacii. Districtul Brcko, situat în Nord-Estul Bosniei, este o unitate administrativa sub suveranitatea BH, nefacând parte nici din Federatie si nici din R. Srpska, care se afla sub supraveghere internationala.

Cele doua entitati, separate prin linia de demarcatie interetnica stabilita în urma Acordului de la Dayton, sunt organizate pe obstine - raioane (în total 109)

4. Organizarea politica

Bosnia si Hertegovina este un stat aflat sub administratie internationala si functioneaza în baza Acordului General de Pace în Bosnia si Hertegovina semnat la Dayton.

La conducerea administratiei civile internationale se afla Înaltul Reprezentant al Comunitatii Internationale în BH, es Paddy ASHDOWN (britanic), care este totodata si Reprezentant Special al UE în BH.

Atât la nivelul statului BH, cât si la nivelul fiecarei entitati statale, sunt constituite organe politice democratice de autoguvernare.

- Organele politice de autoguvernare la nivelul statului BH

Presedintia tripartita

În Bosnia si Hertegovina, ultimele alegeri prezidentiale s-au desfasurat pe 05.10.2002. Fiecare comunitate etnica îsi alege reprezentantul în cadrul presedintiei colective prin vot direct. Membrii presedintiei tripartite sunt Suleiman TIHIC (din partea comunitatii musulmane bosniace), Ivo Miro JOVIC (din partea comunitatii croate-bosniace) si Borislav PARAVAC (din partea comunitatii sârbe-bosniace). Mandatul presedintilor este de patru ani, iar presedintia structurii tripartite este asigurata prin rotatie pentru o perioada de opt luni. Presedintele în exercitiu al presedintiei colective a BH este croatul Ivo Miro JOVIC (desemnat pe 28.06.2005). Urmatoarele alegeri prezidentiale sunt programate pentru anul 2006.

Puterea legislativa

Puterea legislativa este exercitata de un Parlament bicameral, Adunarea Parlamentara a Bosniei si Hertegovinei, care se afla în capitala Sarajevo. Fiecare camera are un presedinte si doi adjuncti (de etnii diferite).

Camera Reprezentantilor [Predstavnicki dom] este un organism ce cuprinde 42 de membri si este ales prin vot direct, pe liste de partid, pentru o perioada de doi ani; este compusa din doua segmente, unul reprezentând Federatia Bosnia si Hertegovina (28 locuri) iar celalalt, Republica Srpska (14 locuri). Deciziile acestei camere sunt luate prin vot, cu conditia întrunirii cvorumului simplu (jumatate plus un membru). Aceasta camera desemneaza Consiliul de Ministri al Bosniei si Hertegovina (compus din prim-ministru, opt ministri si opt ministri adjuncti).

Camera Popoarelor [Dom Naroda] are 15 membri (5 sârbi, 5 bosniaci si 5 croati) alesi indirect de catre Camera Popoarelor a Federatiei si Adunarea Nationala a RS, pentru o perioada de doi ani. Presedintele si vicepresedintii camerei sunt desemnati prin votul membrilor camerei si provin din entitati etnice diferite. Anual, acestia se rotesc (câte unul din vicepresedinti devine presedinte în exercitiu al Camerei Popoarelor si fostul presedinte în exercitiu devine vicepresedinte). Deciziile se iau cu majoritate simpla de voturi, daca este întrunit cvorumul de minimum 9 persoane din totalul de 15.

Puterea executiva

Consiliul de Ministri este însarcinat cu supravegherea politicii externe, economice si fiscale, reprezentând guvernul national. Presedintele Consiliului de Ministri (sau prim-ministrul) este numit de catre membrii presedintiei colective, iar numirea sa trebuie sa fie aprobata de Camera Reprezentantilor din Parlamentul BH.

Potrivit Constitutiei, cel mult doua treimi din membrii Consiliului de Ministri pot fi numiti din regiunea Federatiei. Fiecare ministru are un adjunct, care nu poate avea aceeasi nationalitate ca cea a ministrului titular. Presedintele Consiliului de Ministri, ministrii si adjunctii lor formeaza cabinetul care, în prezent, include opt ministere.

Presedintele Consiliului de Ministri al Bosniei si Hertegovina este numit de presedintia tripartita, are un mandat de 4 ani si nu i se aplica principiul rotatiei. Membrii Consiliului de Ministri sunt alesi în asa fel încât fiecare grup etnic din Bosnia si Hertegovina sa aiba reprezentanti în ministerele centrale.

- Organele politice de autoguvernare la nivelul entitatilor teritoriale

Federatia Bosnia si Hertegovina

-Parlamentul Federatiei BH este un corp legislativ bicameral: Camera Reprezentantilor are 98 de membri, iar Camera Popoarelor are 58 de membri, incluzând 17 croati, 17 bosniaci, si 17 sârbi si 7 din alte nationalitati. Fiecare camera are câte un presedinte si doi adjuncti. Membrii Parlamentului Federatiei sunt alesi pentru o perioada de doi ani.

-Guvernul Federatiei BH este format din prim-ministru, doi vice prim-ministri (care detin si portofolii ministeriale) si 14 ministri.

Preview document

Operațiunea Euphor Altheea - Pagina 1
Operațiunea Euphor Altheea - Pagina 2
Operațiunea Euphor Altheea - Pagina 3
Operațiunea Euphor Altheea - Pagina 4
Operațiunea Euphor Altheea - Pagina 5
Operațiunea Euphor Altheea - Pagina 6
Operațiunea Euphor Altheea - Pagina 7
Operațiunea Euphor Altheea - Pagina 8
Operațiunea Euphor Altheea - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Operatiunea Euphor Altheea.doc

Alții au mai descărcat și

Dinastia Tudorilor

In secolul XVI un rege sarac ar fi însemnat un rege slab, un rege fara putere asupra parlamentului si nobilimii. Henric al -VII-lea este primul...

Despre Democrațiile Particulare

Are o însemnatate simbolica faptul ca Journal of Democracy – forul numarul unu al teoriei tranzitiei democratice – publica în primul sau numar pe...

Caracterizare generală a epocii elenistice

Termenul elenistic a fost folosit mai intai pentru a desemna limba greaca, pentru ca in secolul al XIX-lea termenul sa desemneze perioada istorica...

Ai nevoie de altceva?