Biblioteca

Informatii Referat:
Numar de pagini: 4
Marime arhiva: 312.93Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Nota pe site: 7 Roma Antica, 7 out of 10 based on 4 rating
Valoare:
Gratis
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.


Fisiere in arhiva: (1)

 • Roma Antica.doc

Extras din document:

Potrivit traditiei, Roma a fost întemeiata în anul 735 î.e.n. de Romulus si Remus; însa cea mai veche asezare descoperita aici dateaza, potrivit materialelor arheologice, de prin secolul al X-lea î.e.n. De la sfârsitul secolului al VI-lea î.e.n., Roma a devenit centru politic al republicii sclavagiste romane, iar din secolul I î.e.n. al Imperiului roman. În anul 64, în timpul domniei lui Nero, o mare parte a orasului Roma a fost mistuita de incendiu. Reconstruita în timpul Flavilor, Roma a fost marita, mai ales sub împaratii Traian, Adrian si Caracalla. Mutarea capitalei imperiului la Constantinopol (330), împartirea imperiului (395), caderea imperiului roman de apus (476) si migratiunea poparelor au dus la decaderea orasului.
Imperiul roman a fost unul dintre cele mai puternice si mai mari state ale lumii antice. Cea mai veche perioada din istoria Romei este cunoscuta în istorie sub denumirea de ,,perioada regalitatii”, care ar fi durat, potrivit traditiei, aproximativ doua secole si jumatate (753-509 Î.C.). Organizarea sociala a Romei în aceasta perioada era democratia militara; locuitorii Romei (populus romanus) erau împartiti în trei triburi a cate zece curii, fiecare curie având cate zece ginti. Principalele institutii ale statului roman incipient erau adunarea batrânilor (senatus), adunarea poporului pe curii (comitia curiata), care alegea pe toti magistratii si regele (rex), ales de adunarea poporului. În cursul evolutiei sale din aceasta perioada populatia Romei s-a împartit în patricieni (aristocratia gentilica) si plebei (reprezentanti ai triburilor aservite), amândoua categoriile fiind formate din oameni liberi, sclavia, incipienta, având un caracter patriarhal. În secolul al VI-lea Î.C. Roma a cunoscut o perioada de dominatie politica etrusca, care a influentat traditia, institutiile politice si arhitectura secolelor urmatoare.
La sfârsitul secolului al VI-lea Î.C. (potrivit traditiei romane în anul 509 Î.C.), la Roma s-a instituit republica, autoritatea regala fiind înlocuita prin aceea a doi magistrati, numiti la început praetori, iar apoi consuli, alesi dintre patricieni, de catre adunarea poporului. Senatul, alcatuit din patricieni, a devenit organul suprem al puterii în republica romana, dând acesteia un caracter net aristocratic. În cursul unui îndelungat proces istoric (sec VI-III Î.C.) s-au efectuat importante reforme sociale, care au pus bazele organizarii statului roman în forma cunoscuta de istorie. Principalul continut al istoriei interne a statului roman în perioada republicana timpurie îl constituie lupta plebeilor cu patricienii pentru pamânt si pentru egalitate în drepturi politice. Lupta dintre patricieni si plebei încheiata în 287 Î.C. a dus la importante modificari în structura sociala a statului roman; populatia libera a Romei s-a împartit în caste (ordines), în fruntea carora era noua aristocratie (nobilitas), alcatuita din vârfurile patriciene si plebeiene.
În a doua jumatate a secolului al V-lea Î.C., Roma dispunând de o excelenta organizare militara, a initiat o politica expansionista în Latium, apoi în Italia. În urma razboiului cu coalitia oraselor latine (340-338 Î.C.), care i-a adus hegemonia în Latium si a razboaielor cu samnitii (343-341, 327-304 si 298-290 Î.C.), Roma a cucerit întreaga Italie centrala de pe ambii versanti ai Apeninilor. Dupa cucerirea Italiei centrale Roma a ajuns în conflict cu orasele grecesti din sudul Italiei. În urma razboiului cu regele Etirului, Pyrrhos (280-275 Î.C.), si a asediului Tarentului (272 Î.C.), Roma a ocupat toata Italia de sud.


Previzualizare pagini: (4)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Istoria si Evolutia Uniunii Europene
  Cursul contine 132 pagini in format pdf cu o marime totala de 1.02 MB.
  Preview document similar
  Istoria Evului Mediu
  Proiectul contine 62 pagini in format doc cu o marime totala de 86.27 KB.
  Preview document similar
  Metode Active de Invatare a Istoriei
  Proiectul contine 171 pagini in format doc cu o marime totala de 341.74 KB.
  Preview document similar
  Istorie Medievala Universala
  Cursul contine 72 pagini in format pdf cu o marime totala de 624.62 KB.
  Preview document similar
  Europa Moderna
  Cursul contine 81 pagini in format doc cu o marime totala de 218.09 KB.
  Preview document similar
  Istorie Antica
  Cursul contine 288 pagini in format doc cu o marime totala de 15.95 MB.
  Carti recomandate:
  Jan Palmowski
  Descopera faptele din spatele cuvintelor. De la Stalin la Hitler, din Afghanistan pana in Zimabwe si de la globalizare la Banca Mondiala, acest dictionar cuprinde informatii ample si aduse la zi despre personalitati politice, evenimente, miscari, institutii si idei care au marcat istoria mondiala de la 1900 pana astazi. Prezentand deopotriva... citeste tot
  Jorge Luis Borges
  Traduceri de Irina Dogaru si Cristina Haulica Istoria universala a infamiei reprezinta debutul luiJorge Luis Borges. Amestecul de realitate si fictiune din acest volum va deveni o caracteristica importanta a prozei sale de mai tirziu.
  Istoria universala a infamiei este construita ca o colectie de povesti medievale, in care visele... citeste tot
  Laura-Florina Draghici, Dana Ducu
  Istoria universala contine un studiu cronologic amanuntit al existentei omului pe pamant, inca de la originile sale. Datele si analizele istorice sunt sustinute de un bogat material grafic, de harti, scheme si ilustratii tiparite in conditii tehnice excelente. Acest prim volum, Preistoria si Antichitatea, urmareste in detaliu rolul... citeste tot