Biblioteca

Zeitati Romane

Referat / Istorie Universala
Informatii Referat:
Numar de pagini: 4
Marime arhiva: 6.73Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Nota pe site: 7 Zeitati Romane, 7 out of 10 based on 1 rating
Valoare:
1 punct
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Zeitati Romane.doc

Extras din document:

PSYCHE – Fata deosebit de frumoasa, din mitologia greaca, pe care parintii implinind un oracol perfid care emana din gelozia Aphroditei, o abandoneaza intr-un pisc montan, spre a fi luata de sotie de un monstru; dar Psyche e ridicata de vant, transportata intr-un palat secret si iubita noptile de un necunoscut invizibil, presupus a fi monstrul harazit, ea calca o data juramantul discretiei si la un opait aprins il vede pe zeul dragostei, Eros, care tot atunci o si paraseste, iar Psyche peregrinand in cautarea lui nimereste la palatal Aphroditei, care o chinuie cu incercari si munci insuportabile pana cand Eros induplecat, o ia in cer si ii obtine de la Zeus , imortalitatea. Acest mit este de fapt un basm.
VULCANUS – Este zeul focului teluric in mitologia romana preluat de la etrusci dupa Valcha sau Sethlan.
Este fiu al cuplului Jupiter – Iuno (desi Cicero afirma ca ar fi fost “fiul Nilului”). Este mai tarziu zeu al focului purificator ca si al mestesugarilor (ca zeu metalurgic specializat in topirea si prelucrarea metalelor), al incendiilor si al cutremurelor, dar deopotriva ocrotitorul vetrelor familiei si patron al fierarilor. Zeul indeplineste doua functii esentiale Flammi Potems (Stapanul focului) si Deuciler (Netezitorul metalelor). Latinescul mulgere = a inmuia, a netezi intrucat focul face maleabil orice metal. Asemeni pe acest temei in onoarea lui Vulcanus, armele luate ca trofee de razboi erau stranse gramezi si arse. Zeu indigen chiar daca sincretizat mai tarziu cu Hephaistos pana la topirea decantabila a detaliilor stravechi isi pastra si preotul special (Flammen Vulcanalis) si sarbatorile specifice (Vulcanolia – 23 august) cand gospodariile isi atarnau la soare toate rufele lor, nici cand zeului i se sacrificau pe flacara altarului pesti proaspeti pescuiti in Tibru si cand se organizau jocuri populare vesele.
VENUS – (latinescul Venus – frumusete, gratie, farmec). Zeita frumusetii in mitologia romana se pare autohtona (italica) ocrotitoare in epoca in epoca arhaica a vegetatiei si a fertilitatii; dar poate ca si mai vechi in Italia era intelesul de personificare divina a nurilor femeiesti cum s-ar deduce din unele cuvinte: Venustas = frumusete feminine, nuri; venuste = placut , frumos. Notiunea de frumusete imposibil sa mai se fi confundat cu ideea de feminitate in cultul initial al acestei zeite.
Oricum cultul – inca autonom – includea atribute cu dubla functie (gospodaresti si estetice), de ocrotitoare a gradinilor si livezilor si de patroana a abundentei florale in vegetatia naturii. In Roma chiar apare destul de tarziu. Intreagul mit pus in circulatie cuvenita in epoca clasica de metografiile poetice latine nu mai este decat o copie fidela dupa mitul grec al zeitei frumusetii Aphrodita.
Acum Venus are epitetele: Verdicordia (cea care suceste mintile) si Cloocina (purificatoarea), latinescul clooca = canal de scurgere. Ii sunt consacrate dintre plante mirtul, iar dintre pasari lebedele. In plus este socotita mama eroului Aeneas.


Previzualizare pagini: (4)

  Comentarii:

  zeitati romane


  Documente similare:
  Preview document similar
  Islamismul
  Referatul contine 14 pagini in format doc cu o marime totala de 25.75 KB.
  Preview document similar
  Celtii
  Referatul contine 14 pagini in format doc cu o marime totala de 1.24 MB.
  Preview document similar
  Francmasoneria
  Referatul contine 15 pagini in format doc cu o marime totala de 84.43 KB.
  Preview document similar
  Cultura Vechiului Egipt si Mesopotamia
  Referatul contine 16 pagini in format doc cu o marime totala de 35.87 KB.
  Preview document similar
  Constantin cel Mare
  Referatul contine 10 pagini in format doc cu o marime totala de 162.44 KB.
  Preview document similar
  Locuinta Greaca si Romana
  Referatul contine 17 pagini in format doc cu o marime totala de 9.85 MB.
  Carti recomandate:
  Dmitri Sergheevici Merejkovski
  Dmitri Sergheevici Merejkovski, scriitor rus nascut la Sankt Petersburg in 1865, emigreaza in Franta dupa Revolutia Bolsevica din 1917, stabilindu-se aici pana la sfarsitul vietii (1941). Intre cele doua razboaie mondiale, scriitorul se bucura de o mare notorietate datorita romanelor sale istorice, foarte gustate de publicul francez. Moartea... citeste tot
  Constantin Preda
  Lipsa unei enciclopedii numismatice pentru Romania s-a simtit inca de multa vreme. Cu mai bine de doua decenii in urma, cei mai de seama specialisti din acel timp, in dorinta de a veni in intampinarea glosarului si distribuirea termenilor pentru fiecare autor in parte. Planul prevedea realizarea unei enciclopedii generale, care sa cuprinda... citeste tot
  Constantin Daniel
  ,,Misteriile antice, la grecii vechi, la romani si, in mare masura, si la egiptenii din antichitate, au ajuns cu timpul sa constituie adevarata religie a acestor neamuri, atunci cand adorarea zeilor oficiali a cazut, mai mult sau mai putin, in desuetudine.
  Or, dupa marturiile autorilor antici si dupa cele ale autorilor moderni, tracii, in... citeste tot