Dinamica companiilor de telefonie mobilă - Cosmote

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3226
Mărime: 41.37KB (arhivat)
Publicat de: Georgel Vasiliu
Puncte necesare: 5
Proiectul a fost realizat si prezentat in cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor din Iasi.

Cuprins

  1. 1. Introducere: Apariţia telefoniei mobile în România 3
  2. 2. Evoluţia companiei 3
  3. Cele mai importante momente din istoria companiei 5
  4. 3. Situaţia actuală a companiei 6
  5. 4. Evoluţia viitoare a companiei 8
  6. Viziunea optimistă 8
  7. Viziunea pesimistă 9

Extras din referat

1. Introducere: Apariţia telefoniei mobile în România:

Piaţa serviciilor de telefonie mobilă este o piaţa tânără în România. Această piaţă s-a înfiinţat şi dezvoltat începând cu anul 1997, după o tentativă nereuşită în anul 1993 . La început s-a concentrat pe marile zone urbane, acoperind după primul an aproximativ 80% din teritoriu iar după al doilea an 90% din teritoriu. În numai şapte ani de zile piaţa serviciilor de telefonie mobilă a facut istorie, atingând în doar 6 ani un numar de utilizatori mai mare decât numărul utilizatorilor pe care i-a câştigat telefonia fixă în zeci de ani. Această piaţă a aplicat diverse strategii de marketing şi a investit în publicitate mai mult decât alte pieţe cu « tradiţie », reuşind astfel să se dezvolte şi să înregistreze cifre de afaceri substanţiale. Având în vedere că pe această piaţă concurează doar patru operatori de telefonie mobilă : Orange, Vodafone, Cosmote şi Zapp, existând astfel o concurenţă redusă , însă companiile existente duc o luptă destul de puternică încât să suplinească numărul redus al concurenţilor. În prezent Orange are peste zece milioane de clienţi, Vodafone se apropie de zece milioane iar Cosmote depăşeşte 5,2 milioane de clienţi.

Industria telefoanelor mobile a schimbat multe in ultimii ani. Chiar şi copiii au telefoane mobile în ziua de azi, acestea fiind ceva necesar şi normal in viaţa de zi cu zi. Telefoanele au evoluat de la 2G la 3G iar industria telefoanelor mobile se schimbă în fiecare zi. A doua generaţie de telefoane mobile a apărut pe piaţă la începutul anilor ‘90 , acestea putând funcţiona în retelele GSM, TDA si CDMA. Odată cu trecerea timpului headseturile au devenit din ce în ce mai mici iar la fiecare model au apărut şi noi opţiuni. Telefoanele mobile din prezent fac parte din generaţia a treia iar cu ajutorul acestor modele , pe lângă recepţionarea de apeluri, se poate căuta pe internet, se pot viziona filme, se poate asculta muzică, radio, se pot verifica e-mail-urile,ş.a.

2. Evoluţia companiei:

Cosmote este al treilea operator de pe piaţa de telefonie mobilă din România, după Orange si Vodafone . În decembrie 1998 operatorul a primit a treia licenţă GSM de la guvernul român şi s-a lansat comercial în anul următor, în luna martie, sub numele de Cosmorom, schimbat mai târziu în Cosmote.

Cel mai nou operator de telefonie din ţară, o divizie a operatorului de telefonie fixă naţional Romtelecom, nu a facut fata concurenţei, iar în anul 2005, cu mai puţin de 100 de clienţi noi de la începutul anului, şi cu peste 80% din baza de clienţi compusă din angajaţi şi parteneri Romtelecom (clienti neplatitori), compania a început să fie monitorizată, putând să intre în faliment oricând. Cosmorom nu înregistrase până atunci profituri nete şi se estimează că investiţia iniţială şi pierderile acoperite de Romtelecom depăşesc un miliard de dolari. S-au desfăşurat negocieri pentru închiderea sa, dar decizia a fost amânată în repetate rânduri, astfel încât viitorul operatorului a fost mult timp nesigur.

La sfârşitul verii 2005 a fost preluat de operatorul mobil grec Cosmote, care face parte din grupul OTE, acţionarul majoritar al Romtelecom. Romtelecom a păstrat 30% din acţiunile Cosmorom. Pe 6 decembrie 2005, cu mai puţin de 20 000 de clienţi şi o cotă de piaţă mai mică de 1%, s-a relansat comercial printr-o campanie agresivă din punctul de vedere al preţurilor.

Procesul de relansare, început in luna decembrie 2005, a inclus o nouă politică şi o nouă strategie: compania oferă, atât clienţilor utilizatori de cartele Cosmote cât şi abonaţilor, tarife unice în orice reţea şi mai scăzute decât ale principalilor competitori.

Evoluţia accelerată a companiei de telefonie mobilă Cosmote se datorează unor factori diverşi, dintre care cei mai importanţi sunt:

-echipa de profesionalişti;

-adoptarea unei politici orientată pe client ;

-oferte competitive la serviciile oferite;

-servicii prepaid si postpaid;

-apeluri internaţionale si roaming;

-o gamă variată de telefoane la preţuri accesibile;

-reţeaua mare de acoperire;

-reţeaua de distribuţie.

Compania, sub sloganul “Începe Revoluţia”, a lansat prima extraopţiune pentru cartelele prepay, prin care, pentru doar trei euro pe lună, clientul beneficia de posibilitatea de a vorbi, in reţea, cu orice număr, 2000 de minute lunar (sau 33 de ore), pe o perioada de 12 luni de la data activării ofertei.

Cosmote România a creat un mediu de lucru profesional pentru angajaţii săi, punând accent pe inovaţie, muncă în echipă şi îmbunătăţirea continuă a cunoştinţelor, în conformitate cu cele mai moderne standarde profesionale . În prezent această companie este formată dintr-o echipă de peste 1000 de profesionişti, printre care se numară şi manager-ul de dezvoltare a produselor şi serviciilor din cadrul departamentului de marketing şi comunicare Gabriel Ioniţa. Acesta are o experienţa internaţională vastă şi nu numai, el lucrând pentru Orange si Vodafone România.

Cosmote deţine cea mai extinsă acoperire a reţelei din România, oferind servicii de calitate la peste 98% din populaţie şi 87% din teritoriu, inclusiv în zonele izolate din ţară.

Reţeaua de distribuţie este formată din peste 880 de magazine Cosmote, Germanos, Internity, Romtelecom şi numeroşi dealeri independenţi.

Alt avantaj al acestui operator de telefonie mobilă este că a ştiut ce segment al pieţei să abordeze, astfel punând accent, în primul rând, pe sensibilitatea pieţei româneşti la preţ. În aceste condiţii Cosmote s-a făcut cunoscut, şi s-a dezvoltat, datorită celor mai mici tarife la serviciile oferite şi cele mai mici preţuri la telefoanele mobile.

Noul operator a deschis un nou capitol în era telecomunicaţiilor mobile, din dorinţa de a schimba modul în care oamenii comunică şi percep telefonia mobilă. Acesta a schimbat perspectiva comunicarii, oferind servicii competitive la cele mai accesibile tarife, aplicand o politica simpla si unica de tarifare, fără diferenţiere între reţele. Cosmote Romania oferă clienţilor români experienţa unor servicii de telecomunicaţii mobile la cel mai bun raport calitate-preţ. Lănsând un portofoliu personalizat de servicii, Cosmote aduce cele mai mici pachete tarifare de pe piaţă pentru serviciile postpaid, oferind în acelaşi timp şi pachete prepaid extrem de avantajase pentru cei care aleg libertatea comunicării.

Preview document

Dinamica companiilor de telefonie mobilă - Cosmote - Pagina 1
Dinamica companiilor de telefonie mobilă - Cosmote - Pagina 2
Dinamica companiilor de telefonie mobilă - Cosmote - Pagina 3
Dinamica companiilor de telefonie mobilă - Cosmote - Pagina 4
Dinamica companiilor de telefonie mobilă - Cosmote - Pagina 5
Dinamica companiilor de telefonie mobilă - Cosmote - Pagina 6
Dinamica companiilor de telefonie mobilă - Cosmote - Pagina 7
Dinamica companiilor de telefonie mobilă - Cosmote - Pagina 8
Dinamica companiilor de telefonie mobilă - Cosmote - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Dinamica Companiilor de Telefonie Mobila - Cosmote.doc

Te-ar putea interesa și

Cercetarea mediului concurențial al companiei Cosmote România SA

INTRODUCERE Telefonia mobilă a apărut în România pentru prima dată în anul 1997 când s-au lansat serviciile GSM prin Connex şi Orange denumit...

Rolul Firmelor Multinaționale în Procesul Globalizării

INTRODUCERE Una dintre cele mai mari forţe de presiune cu care se confruntă evoluţia ţărilor şi a uniunilor de comerţ internaţional este...

Practică de specialitate - Banc Post

I. PREZENTAREA SOCIETATII BANCARE 1.1 PREZENTARE GENERALA Banc Post a fost înfiinţată la 1 iulie 1991, cu un capital social de 226 milioane lei,...

Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România

ANALIZA PIEŢEI SERVICIILOR DE TELEFONIE MOBILĂ Scurt istoric al telefoniei mobile Primul sistem radio şi de telefonie disponibil comercializat...

Piața Serviciilor de Telefonie Mobilă din România

STUDIUL PIEŢEI SERVICIILOR DE TELEFONIE MOBILA DIN ROMANIA Introducere Dintr-un lux de invidiat, telefonia mobila a devenit în mai bine de un...

Managementul relației cu clienții - Cosmote

Managementul relaţiilor cu clienţii în cadrul COSMOTE ROMANIA 1.Prezentarea companiei şi a misiunii sale în afaceri Cosmote , membru al OTE...

Analiza de Brand - Cosmote

Capitolul 1 PREZENTAREA MĂRCII COSMOTE România, membră a grupului COSMOTE, s-a lansat pe piata românească în decembrie 2005 cu scopul de a face...

Practică Cosmote România

1. MISIUNE, VIZIUNE, VALORI, OBIECTIVE Evoluţie şi înfiinţare Telefonia mobilă, unul dintre domeniile de mare importanţă ale zilelor noastre, a...

Ai nevoie de altceva?