Studiu de Caz - SC Carpat Beton SA

Referat
8/10 (3 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2492
Mărime: 20.75KB (arhivat)
Publicat de: Veniamin Filimon
Puncte necesare: 9
UNIVERSITATEA „AL. I. CUZA”, IASI FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR

Cuprins

  1. Rezumat
  2. Descrierea organizatiei
  3. Identificarea si definirea problemei
  4. Cauze/ oportunitati
  5. Formularea obiectivelor care vor fi atinse prin solutionarea problemei (SMART)
  6. Analiza SWOT relativa la problema mentionata
  7. Prezentarea solutiilor alternative pentru rezolvarea problemei (minim 3). Pentru fiecare solutie se vor descrie avantajele, dezavantajele, inclusiv influenta elementelor din analiza SWOT
  8. 6.1. Campanie de publicitate „intensiva”, realizata rational.
  9. 6.2. Aplicarea unei strategii de pret in perioada de proba pe piata comerciala, care
  10. 6.3. Strategia de marketing sa se axeze pe distributii echilibrate pe teritoriul vizat, Descrierea criteriilor de decizie utilizate pentru alegerea solutiei optime.
  11. Identificarea, argumentarea si prezentarea solutiei optime
  12. 8.1. Solutia optima
  13. 8.2. Elaborarea scenariilor de implementare
  14. 8.3. Dificultati
  15. Modalitati de evaluare/verificare a atingerii obiectivelor
  16. Concluzii

Extras din referat

Rezumat

Cu o cifra de afaceri de peste 20 de milioane de euro si un numar de angajati de peste 200, CARPAT BETON, divizia de betoane a HeidelbergCement in Romania, opereaza 13 statii de betoane. Misiunea firmei este de a dezvolta si promova propria companie, dar si sa se implice in efortul de imbunatatire a conditiilor de viata din comunitatile in care isi desfasoara activitatea.

Una dintre problemele companiei ar fi dorinta de a promova un produs nou pe piata, produs care are in compozitia sa materialul de baza comercializat: cimentul. Acest lucru presupune un efort suplimentar din partea departamentului de cercetare din cadrul companiei, a laboratorului, a productiei, dar cel mai mult din partea celor de la marketing vanzari.

Premisa de la care s-a pornit, conducand la aceasta problema, este, in special trend-ul utilizarii materialelor care ar putea inlocui folosirea betonului in domeniul constructiilor

Obiectivul principal urmarit prin introducerea acestui produs nou pe piata este cresterea volumului de ciment vandut (ca material principal), cu consecinte benefice asupra profitului si asupra cifrei de afaceri.

Pentru a se putea concentra doar asupra aspectelor relevante, aspecte care odata identificate se vor transforma in obiective de marketing, s-a realizat o analiza complexa a situatiei unei organizatii care cuprinde si analiza SWOT, vazuta ca unul dintre elementele fundamentale ale formularii strategie.

Pentru rezolvarea problemei s-au propus cateva solutii alternative si s-au descris avntajele si dezavantajele aplicarii lor, inclusiv influenta elementelor din analiza SWOT (strategie publicitara, strategie de pret, strategie de distributie).

Criteriile de decizie utilizate pentru alegerea solutiei optime se bazeaza, bineinteles pe considerente de cost, pe baza baza raportului efect/efort,utilizarea cat mai eficienta a resurselor financiare, in vederea comercializarii cu succes a noului produs.

Solutia optima aleasa consta in punerea in practica a unei campanii de publicitate intensive, bazata pe sesiuni de informare a cumparatorilor, dar si a vanzatorilor din punctele de comercializare, publicitate televizata, radio, presa. Va fi stabilit un manager de proiect in a caror atributii vor intra implementarea si promovarea noului produs si relatia clientilor cu producatorii si laboratoarele.

Punerea in aplicare a solutiei optime nu asigura in mod automat realizarea obiectivelor urmarite. Daca implementarea nu produce rezultate satisfacatoare, managerii sunt obligati sa initieze actiuni corective. Controlul asupra realizarii obiectivelor este realizat periodic pentru corectarea eventualelor neconcordante in timp util.

Prin rezolvarea problemei impunerii pe piata a produsului PORIMENT®L, se vor putea atinge obiectivele dorite de majorare a cifrei de afaceri si de dezvoltare a firmei.

1. Descrierea organizatiei

Domeniu de activitate

HeidelbergCement este unul dintre cei mai mari investitori germani din Romania, avand activitati in domeniul productiei de ciment, betoane si agregate, prin companiile CARPATCEMENT HOLDING, CARPAT BETON si CARPAT AGREGATE.

Activitatile din domeniul cimentului in Romania sunt coordonate de compania CARPATCEMENT HOLDING. Cimentul este produs in cele trei fabrici aflate la Bicaz, Deva si Fieni.

Dimensiune

Cu o cifra de afaceri de peste 20 de milioane de euro si un numar de angajati de peste 200,CARPAT BETON, divizia de betoane a HeidelbergCement in Romania, opereaza 13 statii de betoane, care sunt situate in Bucuresti (3 statii), Timisoara, Ploiesti, Iasi, Brasov, Pitesti, Bacau, Oradea, Suceava, Craiova si Targu Mures.

Divizia de agregate a HeidelbergCement in Romania - CARPAT AGREGATE - detine in prezent 14 centre de profit.

Misiune

Ne bazam pe o crestere mondiala cladind o lume mai buna. Impreuna ne straduim nu doar sa dezvoltam si sa promovam propria companie, ci intotdeaua incercam sa ne implicam in efortul de imbunatatire a conditiilor de viata din comunitatile in care ne desfasuram activitatea, precum si in societate, in general.CARPAT AGREGATE are ca activitate principala producerea si comercializarea agregatelor naturale si concasate, de diferite dimensiuni: nisip, pietris, margaritar si piatra concasata, folosite in industria materialelor de constructii.

Obiective

Dorim sa ne consolidam pozitia de leader de piata, vizand sa introducem in fabricatie noi produse, sa obtinem un profit cu minim 15% mai mare decat cel present, sa avem un maxim de rezultate cu minim de cheltuieli si in vederea realizarii acestor scopuri vom orienta responsabilitatile noastre catre actionari si client.

Valori

- Succesul nostru in viitor se bazeaza pe folosirea noilor tehnologii.

- Protectia mediului este primordiala pentru noi.

- Reputatia noastra se bazeaza pe produse de calitate.

- Succesul nostru se bazeaza pe satisfactia si succesul clientilor nostri.

- Dezvoltarea noastra are la baza castiguri substantiale.

- Succesul grupului in afaceri se bazeaza pe cunostintele angajatilor.

Preview document

Studiu de Caz - SC Carpat Beton SA - Pagina 1
Studiu de Caz - SC Carpat Beton SA - Pagina 2
Studiu de Caz - SC Carpat Beton SA - Pagina 3
Studiu de Caz - SC Carpat Beton SA - Pagina 4
Studiu de Caz - SC Carpat Beton SA - Pagina 5
Studiu de Caz - SC Carpat Beton SA - Pagina 6
Studiu de Caz - SC Carpat Beton SA - Pagina 7
Studiu de Caz - SC Carpat Beton SA - Pagina 8
Studiu de Caz - SC Carpat Beton SA - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz - SC Carpat Beton SA.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Strategii și politici de combatere a poluării realizat la firma Carpatcement Holding SA

CAPITOLUL I: Prezentarea firmei.Istoric. Carpatcement Holding, cea mai importanta companie controlata de producatorul german de materiale de...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Te-ar putea interesa și

Dezvoltarea Durabilă

Dezvoltarea durabilă – cadru conceptual Dezvoltarea durabilă reprezintă “capacitatea de a satisface necesităţile populaţiei actuale fără a...

Ai nevoie de altceva?