Analiza Comportamentului de Cumpărare și Consum a Ciocolatei Heidi

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 5549
Mărime: 96.71KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. 1.FACTORII DE CONSUM ŞI PROCESUL DE CUMPĂRARE 3
  3. 2. PREZENTAREA PRODUSULUI 5
  4. 2.1. Date despre produs
  5. 2.2. Date despre cerere
  6. 2.3 Date despre ofertǎ
  7. 3.SPECIFICUL COMPORTAMENTULUI DE CUMPĂRARE ŞI CONSUM 8
  8. 3.1. Procesul decizional de cumpărare
  9. 3.2. Influenţe asupra procesului decizional de cumpărare
  10. 4. ORIENTAREA DE MARKETING A FIRMEI HEIDI 11
  11. 5. CONCLUZII 12
  12. 5. BIBLIOGRAFIE 14

Extras din referat

INTRODUCERE

„Consumatorul constituie o entitate extrem de complexă, diversă şi dinamică. Aceste caracteristici derivă din multitudinea factorilor implicaţi, ca şi din posibilităţile lor, practic nelimitate, de agregare. Ca fiinţă bio-psiho-socială, omul îşi manifestă un comportament de cumpărare aflat la interferenţa acestor coordonate.

În conceperea strategiei şi tacticii de marketing, cunoaşterea comportamentului consumatorului se dovedeşte a fi de importanţă deosebită.”

Element central al activităţii de marketing, comportamentul consumatorului a suscitat numeroase preocupări, literatura de specialitate evidenţiind numeroase studii teoretice, investigaţii şi analize practice.

În dicţionarul de psihologie, comportamentul consumatorului este definit ca fiind „totalitatea actelor, atitudinilor şi deciziilor acestuia privind utilizarea veniturilor sale pentru cumpărarea de mărfuri, servicii şi pentru economii.” Prin comportamentul consumatorului înţelegem aşadar conduita acestuia în situaţia cumpărării sau consumului de bunuri economice, iar „raportarea consumatorului la un element de ofertă poate însemna culegere de informaţii despre un produs, evaluare, comparare, stabilirea unor preferinţe, atitudinea afectivă faţă de aceasta, decizia de a-l cumpăra sau nu, de a amâna achiziţia etc.”

Natura diferită a factorilor ce interacţionează imprimă oricărui demers ştiinţific de explicare a comportamentelor de cumpărare şi consum caracteristicile unei cercetări interdisciplinare, găsindu-se abordări din perspectiva psihologiei, sociologiei, psihosociologiei, antropologiei, ştiinţelor economice, tehnice, medicale, juridice, etc.

Orice analiză mai atentă asupra consumului conduce inevitabil către vectorul acestuia, care este consumatorul, fiind necesară o distincţie clară între noţiunile de „consumator” şi „cumpărător”.

Comportamentul consumatorului poate fi aşadar definit ca un „concept prin excelenţă multidimensional, ca rezultantă specifică a unui sistem de relaţii dinamice dintre procesele de percepţie, informaţie, atitudine, motivaţie şi manifestare efectivă, ce caracterizează integrarea individului sau a grupului în spaţiul descris de ansamblul bunurilor de consum şi serviciilor existente în societate la un moment dat, prin acte decizionale individuale sau de grup privitoare la acestea.”

1. FACTORII DE CONSUM ŞI PROCESUL DE CUMPĂRARE

Natura diferită a factorilor ce interacţionează, imprimă studierii comportamentului consumatorului caracteristicile unei cercetări interdisciplinare, în această analiză fiind utilizate cunoştinţe din domenii diferite: psihologie, sociologie, psihosociologie, antropologie, ştiinţele economice, juridice etc.

Numeroşi specialişti şi-au concentrat cercetările în efortul de a identifica factorii ce pot interveni în explicarea comportamentului consumatorilor, elaborând chiar şi diverse modele ale procesului deciziei de cumpărare; ceea ce îi diferenţiază pe cercetători sunt numărul şi natura factorilor propuşi, importanţa relativă acordată în cadrul determinării globale a comportamentului consumatorului.

Philip Kotler clasifică factorii ce influenţează comportamentul consumatorului în:

- factori culturali (cultură, subculturi);

- factori sociali (grupuri de referinţă, familie, rol şi statut);

- factori personali (vârstă, ocupaţie, stil de viaţă, circumstanţe economice, personalitate);

- factori psihologici (motivaţii, percepţii, obişnuinţe, preferinţe, convingeri, atitudini).

J. Lendrevie şi D. Lindon identifică, în analiza comportamentului de cumpărare şi consum, următoarele tipuri de variabile explicative:

- variabile explicative individuale (nevoi şi motivaţii, atitudini, caracteristici permanente ale individului – personalitate, imagine de sine, stil de viaţă);

- variabile explicative sociologice şi psihologice (influenţa grupului asupra comportamentului membrilor săi, clase sociale, variabile culturale, familie).

B. Dubois ierarhizează factorii implicaţi în explicarea comportamentului de cumpărare şi consum pe trei niveluri:

- nivelul individual – cuprinde nevoile, percepţiile şi atitudinile;

- nivelul interpersonal – cuprinde grupurile de referinţă şi liderii de opinie;

- nivelul socio-cultural – cu referire la clasele sociale, stilul de viaţă şi cultura.

Mayers clasifică factorii implicaţi în decizia de cumpărare în patru categorii:

- factori demografici;

- caracteristici psiho-grafice;

- factori individuali;

- factori socio-culturali.

M. C. Demetrescu a clasificat variabilele explicative ale comportamentului consumatorului în endogene şi exogene, propunând următoarea schemă a stimulenţilor şi a factorilor determinanţi ai comportamentului consumatorului:

Din categoria stimulenţilor fac parte: stimulenţi fizici (recepţionaţi prin cele 5 simţuri), atributele produselor (calitate, preţ, marcă, ambalaj, culoare, design, etc.), stimulenţi familiali şi sociali (cererile familiei, comportamentul rudelor, prietenilor, colegilor), accesul la produs (distanţa faţă de magazine, rapiditatea servirii clienţilor, starea vremii).

În cadrul variabilelor endogene sunt cuprinse: motivele, trăsături de caracter, atitudini, opinii, nevoi fiziologice, intenţii de economisire, aspiraţii de promovare.

Variabilele exogene cuprind: situaţia economică, demografică şi financiară a cumpărătorului, antecedente culturale şi de instruire, biografia socio-profesională, normele de comportament în familie, mărimea şi valoarea cumpărăturii, urgenţa cumpărăturii.

Decizia de cumpărare este cea care contează în activitatea comercială, dar preocupările de marketing acoperă un domeniu mult mai larg, în care procesele şi fenomenele se derulează într-o dinamică specifică.

Procesul de cumpărare se poate defini ca ansamblul actelor premergătoare şi posterioare momentului achiziţiei unui produs pe piaţă. El cuprinde o serie de etape:

- sesizarea problemei de cumpărare;

- căutarea informaţiilor şi prelucrarea lor;

- formularea alternativelor, evaluarea lor şi luarea deciziei de cumpărare;

- comportamentul post – cumpărare.

Cumpărătorul solicită informaţii pentru ca, în situaţia de incertitudine specifică etapelor anterioare deciziei de cumpărare, să poată evalua riscul implicat. Acesta se poate prezenta ca:

- risc asupra performanţelor aşteptate;

- risc financiar;

- risc fizic;

- risc al timpului pierdut;

- risc de imagine.

Preview document

Analiza Comportamentului de Cumpărare și Consum a Ciocolatei Heidi - Pagina 1
Analiza Comportamentului de Cumpărare și Consum a Ciocolatei Heidi - Pagina 2
Analiza Comportamentului de Cumpărare și Consum a Ciocolatei Heidi - Pagina 3
Analiza Comportamentului de Cumpărare și Consum a Ciocolatei Heidi - Pagina 4
Analiza Comportamentului de Cumpărare și Consum a Ciocolatei Heidi - Pagina 5
Analiza Comportamentului de Cumpărare și Consum a Ciocolatei Heidi - Pagina 6
Analiza Comportamentului de Cumpărare și Consum a Ciocolatei Heidi - Pagina 7
Analiza Comportamentului de Cumpărare și Consum a Ciocolatei Heidi - Pagina 8
Analiza Comportamentului de Cumpărare și Consum a Ciocolatei Heidi - Pagina 9
Analiza Comportamentului de Cumpărare și Consum a Ciocolatei Heidi - Pagina 10
Analiza Comportamentului de Cumpărare și Consum a Ciocolatei Heidi - Pagina 11
Analiza Comportamentului de Cumpărare și Consum a Ciocolatei Heidi - Pagina 12
Analiza Comportamentului de Cumpărare și Consum a Ciocolatei Heidi - Pagina 13
Analiza Comportamentului de Cumpărare și Consum a Ciocolatei Heidi - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Analiza Comportamentului de Cumparare si Consum a Ciocolatei Heidi.doc

Alții au mai descărcat și

Atitudinea Consumatorului Față de Motivele pentru care Alege Litoralul Românesc

Introducere Argumentarea temei Tema lucrării mele de diplomă se intitulează „ Atitudinea consumatorului față de motivele pentru care alege...

Influențele Prețului de Vânzare asupra Comportamentului Consumatorului

Introducere Consumatorul din zilele noastre este asaltat de o multitudine de preţuri sub diferite forme de prezentare. Acest lucru este determinat...

Studiu Privind Comportamentul de Alegere a Magazinelor și Comportamentele de Cumpărare

CAPITOLUL 1. COMPORTAMENTUL CONSUMATORULUI ÎN CADRUL ACTULUI DE CUMPĂRARE 1.1. ELEMENTE CONCEPTUALE ALE STUDIULUI COMPORTAMENTULUI CONSUMATORULUI...

Atitudinea Consumatorilor Față de Publicitatea pe Telefonul Mobil

Introducere Motto :“Marketingul este arta de a gasi, a dezvolta si a profita de pe urma unei oportunitati” Philip Kotler Rolul anticipativ al...

Procesul decizional de cumpărare - alegerea unui aparat de fotografiat digital, profesional

Termeni generali Asociaţia Americană de Marketing defineşte comportamentul consumatorului ca fiind „interacţiunea dinamică între afect şi...

Studiul atitudinii consumatorilor fata de noul produs Coca-Cola Menthol

CAPITOLUL 1:PREZENTAREA PIEȚEI, FIRMEI ȘI PRODUSULUI 1.1.Prezentarea băuturilor răcoritoare în România Piața băuturilor răcoritoare a cunoscut o...

Promovare Produs - Kreon

Firma Solvay –Pharma a venit pe piaţă cu un nou produs farmaceutic, Kreon. Deoarece se află în faza de lansare firma organizează o amplă campanie...

Analiza comportamentului consumatorului în condiții de criză

CAP 1. Analiza influentelor directe asupra comportamentului consumatorului in conditii de criza In prezent ne confruntam cu cea mai teribila criza...

Te-ar putea interesa și

Studiul Comportamentului Consumatorului de Produse Heidi pe Piața Locală

Capitolul I Studiul comportamentului consumatorului 1. Comportamentul consumatorului Comportamentul de cumpărare al consumatorului, ca domeniu...

Cercetarea pieței ciocolatei

I. Definirea scopului, obiectivelor, ipotezelor si variabilelor cercetarii 1. Scopul cercetarii Cunoasterea obiceiurilor si comportamentului de...

Mix de marketing - ciocolata Kandia

INTRODUCERE Drumul ciocolatei Arborele de cacao a fost descoperit în urmă cu mai bine de 2000 de ani în pădurile tropicale din continentul...

Cercetare de marketing Poiana

CAPITOLUL I 1. Definirea problemei de cercetare 1.1. Stabilirea nevoii de cercetare Ciocolata reprezinta categoria în care intră tabletele,...

Cercetarea comportamentului de cumpărare

Studiul comportamentului de cumpărare pe piaţa ciocolatei Etapa I Caracteristici generale ale pietei Ciocolata, categorie in care intra...

Analiza Pieței Tabletelor de Ciocolată

Tablete de ciocolată 1.1 Scurt istoric Istoria ciocolatei începe cu două mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în...

Cercetarea pieței de ciocolată din România

Capitolul 1: Stabilirea scopului, obiectivelor, ipotezelor si a variabilelor cercetării. 1.1 Scopul cercetării Studiul comportamentului de...

Proiect ciocolata Heidi

I. Istoria ciocolatei Heidi “Poti sa iubesti ceva fara sa stii exact ceea ce este. Acest lucru se aplica si in cazul ciocolatei. Milioane de...

Ai nevoie de altceva?