Analiza SWOT - Toyota

Referat
9/10 (7 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1833
Mărime: 11.64KB (arhivat)
Publicat de: David Dumitriu
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Liliana Maftei
Prezentarea analizei swot pentru Toyota, cu punctele forte, slabe, oportunitatile, amenintarile si concluziile.

Cuprins

  1. 1. Introducere
  2. 2. Analiza SWOT – prezentare teoretica
  3. 3. Analiza SWOT a companiei Toyota
  4. 4. Concluzii
  5. 5. Bibliografie

Extras din referat

1. INTRODUCERE

In economia moderna, firmele reprezinta „forta motrica” a progresului, a dezvoltarii, sunt cele ce asigura necesarul de supravietuire al societatii.

Studiind firmele, evidentiem polarizarea acestora in doua categorii: unele care obtin succese apreciabile, prospera si se dezvolta constant, iar altele care se lupta cu greu pentru supravietuire sau inregistreaza performante economico-financiare modeste.

Examinarea factorilor care determina succesul sau esecul unei firme (afaceri), a determinat cererea unor metodologii specifice de analiza si diagnosticare a activitatii firmei (afacerii). Managementul strategic este procesul prin care o firma poate obtine efecte materializate in cresterea semnificativa a performantelor sale, in consolidarea pozitiei ei pe piata si anume prin elaborarea, implementarea si controlul strategiei firmei in vederea realizarii misiunii asumate si asigurarii avantajului competitiv.

Formularea strategiei firmei este procesul prin care managementul firmei defineste misiunea ei strategica, deduce obiectivele strategice necesare realizarii misiunii, alege strategia adecvata atingerii obiectivelor si precizeaza modalitatile punerii in opera a acesteia.

Luarea deciziilor strategice privind definirea misiunii firmei, stabilirea obiectivelor strategice si a strategiei necesare atingerii lor, aplicarea planului care materializeaza strategia respectiva, se bazeaza pe un amplu proces de analiza si evaluare a mediului de actiune a firmei, a situatiei competitivitatii ei in acest mediu si a situatiei firmei, a capacitatii acesteia de a infrunta schimbarile produse in mediu.

Managementului strategic ii este specific, in esenta, analiza continua, pe de o parte, a mediului extern al firmei pentru a anticipa sau sesiza la timp schimbarile din cadrul acestuia iar pe de alta parte, a situatiei interne a firmei pentru a evalua capacitatea ei de a face fata schimbarilor.

Metoda de analiza a mediului, a competitivitatii si a firmei pe care o prezint in continuare, este analiza SWOT.

2. ANALIZA SWOT – prezentare teoretica

Analiza SWOT constituie cea mai importanta tehnica manageriala utilizata pentru intelegerea pozitiei strategice a unei intreprinderi/organizatii. Analiza SWOT incepe cu scrierea unei liste cu puncte curente: puncte de forta dar si puncte de slabiciune, privind starea unei intreprinderi/organizatii.

SWOT reprezinta acronimul pentru cuvintele englezesti „Strengthts” (Forte, Puncte forte), „Weaknesses” (Slabiciuni, Puncte slabe), „Opportunities” (Oportunitati, Sanse) si „Threats” (Amenintari). Primele doua privesc firma si reflecta situatia acesteia, iar urmatoarele doua privesc mediul si oglindesc impactul acestuia asupra activitatii firmei.

Punctele forte ale firmei sunt caracteristici sau competente distinctive pe care aceasta le poseda la un nivel superior in comparatie cu alte firme, indeosebi concurente, ceea ce ii asigura un anumit avantaj in fata lor. Altfel prezentat, punctele forte, reprezinta activitati pe care firma le realizeaza mai bine decât firmele concurente, sau resurse pe care le poseda si care depasesc pe cele ale altor firme.

Punctele slabe ale firmei sunt caracteristici ale acesteia ariile sale de vulnerabilitate, zonele de resurse sarace, si alte „valori negative” sau ‚conditionari negative’ care ii determina un nivel de performante inferior celor ale firmelor concurente. Punctele slabe reprezinta activitati pe care firma nu le realizeaza la nivelul propriu celorlalte firme concurente sau resurse de care are nevoie dar nu le poseda.

„Oportunitatile” reprezinta factori de mediu externi pozitivi pentru firma, altfel spus sanse oferite de mediu, firmei, pentru a-si stabili o noua strategie sau a-si reconsidera strategia existenta in scopul exploatarii profitabile a oportunitatilor aparute. „Oportunitati” exista pentru fiecare firma si trebuie identificate pentru a se stabili la timp strategia necesara fructificarii lor sau pot fi create, indeosebi pe baza unor rezultate spectaculoase ale activitatilor de cercetare-dezvoltare, adica a unor inovari de anvergura care pot genera chiar noi industrii sau domenii aditionale pentru productia si comercializarea de bunuri si servicii.

„Amenintarile” sunt factori de mediu externi negativi pentru firma, cu alte cuvinte situatii sau evenimente care pot afecta nefavorabil, in masura semnificativa, capacitatea firmei de a-si realiza integral obiectivele stabilite, determinand reducerea performantelor ei economico-financiare. Ca si in cazul oportunitatilor, „amenintari” de diverse naturi si cauze pandesc permanent firma, anticiparea sau sesizarea lor la timp permitand firmei sa-si reconsidere planurile strategice astfel incat sa le evite sau sa le minimalizeze impactul. Mai mult, atunci cand o amenintare iminenta este sesizata la timp, prin masuri adecvate ea poate fi transformata in oportunitate.

Aplicarea analizei SWOT este facilitata daca se foloseste o lista de probleme care trebuie urmarite in cadrul analizei si ale caror raspunsuri sunt relevante pentru evaluarea situatiei de fapt a mediului si a firmei. Este recomandabil ca problemele urmarite in ceea ce priveste punctele forte, punctele slabe, oportunitatile si amenintarile sa aiba o anvergura necesara pentru a fi cu adevarat probleme strategice, sa aiba legatura cu planurile strategice si sa ofere indicii semnificative pentru evaluarea judiciozitatii acestora si, la nevoie, pentru reconsiderarea lor.

3. ANALIZA SWOT A COMPANIEI TOYOTA

PUNCTE FORTE

Noi investitii ale companiei Toyota in fabrici din SUA si China au crescut profiturile acesteia in 2005 contrar trendului mondial din industria auto. Profiturile nete au crescut cu 0.8% la 117000 miliarde yeni, in timp ce vanzarile au crescut cu 7.3% la 1855000 miliarde yeni. Comentatorii au disputat ca motivul este mixul de produse pe care compania il serveste pentru piata auto. Acesta este un exemplu a unei segmentari foarte concentrate, pozitionand si tintind in diferite tari.

In 2003 Toyota si-a devansat rivalul sau Ford, pentru a deveni al doilea fabricant de masini mondial cu 6.78 milioane de unitati. Compania se afla in spatele rivalului General Motors care a vandut 8.59 milioane de unitati in aceeasi perioda. Puternica sa pozitie din industrie este bazata pe o serie de factori care include o gama diversificata de produse , marketing cu tinte bine definite, si un angajament catre calitate si procedeul de fabricatie. Toyota tinteste sa ajunga liderul cu cea mai buna calitate in ceea ce priveste fabricarea de automobile, jucand un rol important in marketing si in inovarea tehnologiei fapt care duce la cresterea popularitatii ei. Compania produce o gama larga de vehicule, atat pentru persoane fizice cat si pentru organizatii comerciale, de la micul Yaris la camioane mari. Compania foloseste tehnici de marketing pentru a identifica si satisface nevoile consumatorilor.

Toyota este un brand puternic, de incredere cu o tehnologie foarte avansata, cu detalii tehnice caracteristici si cu o imagine foarte buna. De asemenea compania isi maximizeaza profitul prin abordari de fabricatie eficiente.

Toyota este momentan fabricantul de masini numarul 1 pe piata din Australia cu o piata de desfacere de 20%.Tot in Australia compania este foarte bine cotata atat ca incredere cat si ca imagine, castigand chiar trei prestigioase premii Banksia si un altul pentru cea mai buna prestatie de la Statele Unite.

PUNCTE SLABE

Fiind o companie mare, isi are propriile probleme. Cererea mondiala pentru automobile se afla intr-o conditie de exces, prin urmare fabricantii de automobile trebuie sa se asigure ca modele lor sunt cele pe care le vor consumatorii. Majoritatea produselor Toyota sunt destinate pentru SUA si Japonia. Prin urmare compania este expusa la fluctuatiile politice si economice din aceste doua tari. Poate de aceea compania a inceput sa-si indrepte atentia catre noua piata in dezvoltare din China. Miscarile din cursurile de schimb scot la iveala cum marginile deja reduse din piata automobilistica, se reduc.

Preview document

Analiza SWOT - Toyota - Pagina 1
Analiza SWOT - Toyota - Pagina 2
Analiza SWOT - Toyota - Pagina 3
Analiza SWOT - Toyota - Pagina 4
Analiza SWOT - Toyota - Pagina 5
Analiza SWOT - Toyota - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Analiza SWOT - Toyota.doc

Alții au mai descărcat și

Prezentarea Firmei Samsung

1.1. Istoric Samsung Electronics Company este principalul subsidiar al gigantului Korean Samsung Grup și este unul dintre cei mai mari producători...

Analiza SWOT - firmă transporturi

\INTRODUCERE România, în calitate de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene de la 1 Ianuarie 2007, are nevoie de o politică a sectorului...

Raport de Cercetare BRD

Rezumat Introductiv\aBRD Groupe Societe Generale doreste introducerea pe piata a unui nou tip de card VISA Electron care va avea numele CreditStud....

Antreprenoriat - Definire - Rolul Antreprenoriatului în Societate - Mituri Antreprenoriale

Antreprenoriatul - singura sursă ce poate crea şi dezvolta noi locuri de muncă. Antreprenoriatul trebuie privit drept activitate pusă în slujba...

Analiza SWOT la SC KDent SRL

1. INTRODUCERE În economia modernă, firmele reprezintă „forţa motrică” a progresului, a dezvoltării, sunt cele ce asigură necesarul de...

Analiza SWOT a Companiei Connex

SWOT reprezintã initialele de la strenghts, weaknesses, opportunities si threats, sau pe româneste, punctele tari, punctele slabe, oportunitãtile...

Analiza Swot la SC Ursus SA

ARGUMENT În economia modernă, firmele reprezintă„forta motrică” a progresului, a dezvoltă, sunt cele ce asigură necesarul de supravieţuire al...

Influența mediului de marketing asupra SC Vel Pitar SA

Argument Recesiune sau nu, produsele de panificaţie nu ies din meniul zilnic. Deşi meniul românilor variază de la o zi la alta, există totuşi o...

Te-ar putea interesa și

Concurența pe Piața de Autoturisme în România

Productia, piata si concurenta în domeniul autoturismelor din România se afla înca de la începuturile lor sub influenta exigentelor interne si,...

Mercedez-Benz marketing internațional

1. Denumirea firmei și obiectul de activitate În anii 1880, când Gottlieb Daimler şi Karl Benz au inventat, independent unul faţă de celălalt,...

Analiza Swot a Companiei Toyota

1. INTRODUCERE In economia moderna, firmele reprezinta forta motrica a progresului, a dezvoltarii, sunt cele ce asigura necesarul de...

Analiza concurenților utilizând ca metodă harta de poziționare

Principalele obiective cantitative pe care şi le impune compania privind lansarea mărcii Dacia Sandero pe piaţa românească sunt: - Creşterea...

Analiza comparativă a comunicării de marketing pentru două mărci Audi și BMW din aceeași categorie

Elemente definitorii ale pieței produsului X 1. Caracterizare generală: 1.1 Capacitatea pieţei auto în România: Capacitatea pieţei se exprimă...

Analiza activității de marketing a grupului Volkswagen

1.Prezentarea generală a organizației Vollkswagen este o companie constructoare de autoturisme și SUV-uri din Wolfsburg, Germania. Cuvântul...

General Motors

I. Introducere General Motorseste al doilea producător mondial de autovehicule în anul 2007, după Toyota, deși fusese cel mai mare constructor de...

Lansarea Daciei Logan pe piața Austriei

1. CONDITII NECESARE ADOPTARII PROGRAMULUI a) Prezentarea companiei Constructia Uzinei de Autoturisme Pitesti a inceput in 1966, la Colibasi,...

Ai nevoie de altceva?