Elaborarea Mixului de Marketing

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 10522
Mărime: 48.31KB (arhivat)
Publicat de: Robert V.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Petrescu Marian

Cuprins

  1. ARGUMENT
  2. CAPITOLUL I – ESENTA MARKETINGULUI
  3. CAPITOLUL II - CONCEPTUL DE MARKETING – MIX
  4. -IMPORTANTA MARKETINGULUI MIX IN POLITICA DE PIATA A INTREPRINDERII
  5. -ALCATUIREA MIXULUI DE MARKETING
  6. -VARIABILELE MIXULUI DE MARKETING
  7. -CONCLUZII

Extras din referat

ARGUMENT

Crearea unui program de marketing care sa plieze cerinţele exprimate de consumatori reprezintă o competiţie palpitanta pentru managerii fiecareii firme.

Programul de marketing cuprinde variabilele esenţiale din a căror combinaţie rezulta mixul de marketing:

-produsul

-preţul

-distribuţia

-promovarea

Un program de marketing eficient consta in aplicarea strategiei de piaţa care sa antreneze un ansamblu unitar de acţiuni a căror rezultanta sa asigure atât satisfacerea optima a cererii exprimate cat si profitabilitatea eforturilor firmei.

Reflectarea strategiei de marketing alese in programul de marketing se realizează prin adoptarea de decizii privind mixul de marketing, nivelul si destinaţia bugetului alocat realizării acestuia.

Raportul permanent dintre forţele exogene firmei, specifice mediului extern, si resursele disponibile ale firmei (umane, financiare si materiale) determina mobilizarea acestora in proporţii diferite pentru atingerea obiectivelor de marketing pe piata-tinta.

Varietatea si intensitatea influentelor ce se manifesta din mediul extern, cat si diversitatea ca volum si ca structura a resurselor disponibile determina concretizări diferite ale modulaţiilor in care firma abordează piaţa.

Atunci când exista diferente semnificative intre purtătorii cererii din punct de vedere al nevoilor exprimate, precum si al comportamentului de consum, managementul firmei poate ţinti segmente diferite de consumatori. Aceasta segmentare a pieţei determina diferite mixuri de marketing prin care se urmareste echilibrarea sinergiei firmei cu presiunea factorilor externi in contextul promovării politicii sale globale.

Deciziile de produs, preţ, distribuţie si promovare vor fi astfel modificate pentru a crea strategii specifice adaptate obiectivelor de piaţa ale firmei.

Cele patru elemente enumerate: produsul, preţul, distribuţia si promovarea, cunoscute ca „cei 4P din marketing”,sunt acele variabile aflate in aria de contact a firmei cu exteriorul, piaţa, si pe care firma le poate modela adaptându-le atât obiectivelor sale cat si oportunitatilor de piaţa.

Interrelationarea firmei cu piaţa se realizează prin intermediul produselor sau serviciilor care sunt oferite in anumite marje de preţ si prin intermediul reţelei de distributie.Produsele sau serviciile oferite sunt promovate prin intermediul fluxului de mesaje dare preced sau insotesc oferta firmei,creand imaginea satisfacţiei in consum precum si a avantajelor pe care le vor obţine destinatarii acestora in urma cumpărării.

Firma isi poate mobiliza resursele interne,isi va intarii avantajele competitive in combinatii diferite,astfel încât sa-si realizeze cu maximum de eficienta obiectivele strategice prestabilite.

CAPITOLUL I

ESENTA MARKETINGULUI

Tranzitia spre economia de piata, process aflat in plina derulare in tara noastra a generat si continua sa genereze schimbari substantiale ale cadrului de desfasurare a activitatii intreprinderilor. In conditiile promovarii ferme a liberei initiative si a pluralismului formelor de proprietate – in cadrul carora propietatea private ocupa o pozitie predominanta In tot mai multe sectoare – s-a produs o crestere constanta atat a numarului si gradului de eterogenitate a intreprinderilor cat si a autonomiei acestora.De asemenea piata pe care actioneaza intreprinderile a inregistrat importante prefaceri sub aspectul volumului, structurii si , mai ales, al mecanismului sau de functionare.

Confruntate, astfel, cu o crestere continua a complexitatii si a exigentelor pietei , intreprinderile sunt obligate sa se adapteze “regulilor de joc” ale economiei de piata , sa gaseasca noi modalitati de implicare in mecanismul pietei, pentru a profita din plin de oportunitatile pe care le ofera si a evita riscurile.

Produs al economiei de piata , aplicarea si functionarea marketingului in procesul tranzitiei sunt marcate de o serie de particularitati ale cadrului in care actioneaza intreprinzatorii , ale mediului actual deosebit de turbulent , ce genereaza un grad ridicat de risc.

Termenul de marketing a aparut este de origine anglo-saxona si deriva din participiului present al verbului “market”, a carui semnificatie este aceea de a desfasura tranzactii de piata , respective de a cumpara si a vinde .Privit prin prisma semnificatiei sale etimologice , marketingul ar defini , astfel , actul, procesul schimburilor in cadrul pietei. O astfel de acceptiune desi aparent corecta , apare insa ca fiind necorespunzatoare fata de realitate , neputand reliefa bogatia , complexitatea de semnificatii ale marketingului.

Marketingul vizeaza de fapt “realizarea activitatilor economice care dirijeaza fluxul de bunuri si servicii de la producator la utilizator sau consummator.Rezulta ca marketingul se refera la un complex de activitati economice; el are sub incidenta sa atat bunurile cat si serviciile de la producatori pana la purtatorii cererii ; el se refera atat la destinatarii bunurilor de consum final cat si la cei ai bunurilor de consum intermediar.

Marketingul de-a lungul timpului a fost studiat de mai multi cercetatori si au ajuns la acceptiuni diferite privind definirea marketingului.Astfel , profesorul W.J.Stanton este de parere ca “ marketingul este un intreg sistem de activitati economice referitoare la programarea , stabilirea preturilor, promovarea si distribuirea produselor si serviciilor menite sa satisfaca cerintelor actuali si potentiali”

Caracterizandu-se la randul ei , printr-o serie de progrese – legate de abordarea sistematica , in interconditionarea lor , a activitatilor care alcatuiesc fluxul complet al bunurilor si serviciilor , subordonarea lor cerintelor de consum, luarea in consideratie nu numai a aspectelor prezente , dar si a celor potentiale – si aceasta definitie s-a dovedit a nu fii sufficient de satisfacatoare , impunand noi cautari.

O formulare mai concisa o datoram altor doi renumiti profesori americani , McCarthy si Perrault , potrivit carora marketingul semnifica suma tuturor eforturilor dirijate de catre o intreprindere in vederea satisfacerii consumatorilor sai cu un profit .Rezulta cu claritate faptul ca marketingul , conceptual in sine , vizeaza organizarea unei orientari simultane catre consumatori si spre profit , integrand eforturile organizatiei in aceasta optica.Fata de aceasta semnificatie alcatuita la nivel micro autorii respective evidentiaza si semnificatia ca process social a marketingului la nivel macro.

Preview document

Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 1
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 2
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 3
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 4
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 5
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 6
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 7
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 8
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 9
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 10
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 11
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 12
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 13
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 14
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 15
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 16
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 17
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 18
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 19
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 20
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 21
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 22
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 23
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 24
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 25
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 26
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 27
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 28
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 29
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 30
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 31
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 32
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 33
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 34
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 35
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 36
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 37
Elaborarea Mixului de Marketing - Pagina 38

Conținut arhivă zip

  • Elaborarea Mixului de Marketing.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza Mixului de Marketing la SC Erdemir România SRL

Introducere Domeniu relativ nou, marketingul s-a impus ca obiect de studiu, fiind cel care poate adăuga valoare produselor sau serviciilor în...

Mixul de Marketing și Rolul Acestuia în Atingerea Obiectivelor Majore ale Întreprinderii

Capitolul 1. Conceptul de marketing mix Optiunea strategica de marketing, concretizata in decizia echipei manageriale exprima "a face ceea ce...

Valorificarea resurselor naturale în scopul amenajării turistice a unei stațiuni montane internaționale

1. DESCRIREA ZONELOR ADIACENTE LOCALITATII CUMPANA Muntii Fagaras, patrimoniu turistic de o mare valoare, constituie o atractie permanenta pentru...

Elaborarea Mixului de Marketing la Orange

Orange este brandul sub care France Telecom furnizeazã servicii de comunicatii mobile, Internet si televiziune. Grupul France Telecom este unul...

Mix de Marketing - Albalact

To perform the marketing objectives is important that these items to be considered. The fact that one of the four elements was not designed...

Rolul promovării în marketing

Multa vreme în trecut, vânzatorul, cumparatorul si marfa se aflau într-o strânsa si directa legatura. Vânzatorul descria si prezenta marfurile...

Mixul de Marketing

Mixul de marketing Mixul de marketing reprezintă un ansamblu de compnente care alcătuiesc politica de marketing a firmei, astfel încât activitatea...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Politica de distribuție la S.C Vrancart S.A

Tema studiată în această lucrare este „Politica de Distribuţie la nivelul S.C Vrancart S.A.” Am ales această temă deoarece în condiţiile economice...

Instrumente de implementare a strategiei de piață

INTRODUCERE Această lucrare constituie obiectul proiectului de diplomă şi totodată încununarea a patru ani de studiu. De asemenea, prin acest...

Elaborarea mixului de marketing la Societatea Comercială Palace SA Sinaia

In noianul de transformari produse in viata social-economica dupa al II-lea razboi mondial – introducerea automatizarii, folosirea ciberneticii si...

Orientări în Determinarea Nivelului Prețului pe Piața Bunurilor De Consum

INTRODUCERE Preţul a constituit, de-a lungul timpului, obiectul preocupărilor cercetătorilor din domeniul economiei, psihologiei, statisticii sau...

Mixul de Marketing și Rolul Acestuia în Atingerea Obiectivelor Majore ale Întreprinderii

Capitolul 1. Conceptul de marketing mix Optiunea strategica de marketing, concretizata in decizia echipei manageriale exprima "a face ceea ce...

Mixul de Marketing

Introducere Relatiile marketingului cu activitatile comerciale rezulta din conditionarea reciproca a celor doua coordonate cererea si oferta, care...

Piața și mixul de marketing la SC Rauch România SRL

CAPITOLUL I PIATA PRODUSULUI 1.1 Conceptul de piaţă. Definiţie Economiile moderne functioneaza pe baza teoriei diviziunii muncii in care...

Cercetare de marketing

În ciuda simplicităţii şi logicităţii aparente a procesului de planificare de marketing, acesta rămâne unul dintre cele mai greu de înţeles...

Ai nevoie de altceva?