Modalități de efectuare a manevrelor navale

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 79 în total
Cuvinte : 28913
Mărime: 2.08MB (arhivat)
Publicat de: Ana Vlad
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. CAPITOLUL I CARACTERIZAREA GENERALĂ A NAVEI
  3. .Descrierea generala a navei
  4. 1.1. Destinaţia navei
  5. .1.2. Tipul navei
  6. .1.3. Clasificare
  7. Dimensiunile principale
  8. .1.5. Deadweight
  9. 1.6. Tonaj registru
  10. 2.Capacitatea de încărcare
  11. 2.1. Capacitatea de încărcare pe magazii
  12. .2.2. Capacitatea de încărcare tancuri
  13. 2.3. Capacitatea tancurilor de balast, combustibil şi apă
  14. .3.Instalatia de propulsie
  15. 3.1. Motor principal
  16. 3.2. Generatoare de curent
  17. 3.3. Motoare Diesel grupuri generatoare
  18. .Raza de acţiune
  19. .Viteza
  20. .4.Descrierea corpului
  21. 4.1. Puntea principală
  22. .4.2. Ramele gurilor de magazii
  23. 4.3. Ramele gurilor de acces în tancurile laterale superioare
  24. .4.4.Punţi intermediare
  25. 4.5.Etambou
  26. .4.6.Suporţii cârmei
  27. .4.7.Structura prova
  28. .4.8.Teuga
  29. 4.9.Suprastructura pupa
  30. CAPITOLUL II CARACTERIZAREA GENERALĂ A MĂRFII
  31. 2.1. Caracteristici şi proprietăţi ale mărfii
  32. .2.2. Calculul cantităţii de marfă
  33. CAPITOLUL 3: CARACTERISTICILE INSTALAŢIEI DE MANIPULARE A MĂRFURILOR LA NAVELE MINERALIER.
  34. .3.1. Manipularea mărfurilor cu bigi navale
  35. 3.2 Manipularea mărfurilor generale cu cranice la bord
  36. .CAPITOLUL IV. CONDITII HIDRO-METEOROLOGICE DIN ZONA PORTULUI MADRAS
  37. .OCEANUL INDIAN
  38. 4.1. Limitele geografice
  39. 4.2. Temperatura aerului
  40. 4.3.Vânturile şi presiunea atmosferică
  41. .4.4.Nebulozitatea, precipitatiile si vizibilitatea
  42. 4.5.Cicloanele tropicale
  43. 4.6.Grenurile
  44. .4.7.Curenţii
  45. .4.8.Zone cu gheţuri
  46. CAPITOLUL V PORTUL DE OPERARE
  47. .Portul MADRAS (CHENAI – INDIA)
  48. 5.1.Descrierea portului
  49. .5.2.Zona de ancoraj externă.
  50. 5.3.Pilotajul
  51. 5.4.Semnalele de trafic
  52. .5.5.Furtuni şi semnale de vreme.
  53. 5.6.Clima si vremea
  54. 5.7.Danele
  55. .5.8.Documentaţia nautică necesară pentru intrarea in portul Madras
  56. Capitolul VI. OPTIMIZAREA TEHNICO-ECONOMICĂ A OPERATIUNILOR DE MANIPULARE A MĂRFURILOR.
  57. .6.1. Elementele ciclului de transfer al mărfurilor discontinue
  58. .6.2.Optimizarea şi planificarea activităţii de operare a navei mineralier de 55 000 tdw
  59. .6.3. Creşterea eficienţei în exploatare a navei mineralier de 55 000 tdw în funcţie de timpul de staţionare la operare
  60. 6.4. Criterii şi indicatori de performanţă
  61. .CONCLUZII
  62. ANEXE
  63. BIBLIOGRAFIE

Extras din referat

INTRODUCERE Transportul naval, unul dintre cele mai vechi moduri de transport a apărut şi s-a dezvoltat datorită avantajelor pe care le prezintă faţă de celelalte moduri de transport: asigura transportul unei mari cantităţi de marfă la un singur voiaj, este mult mai puţin poluant, costurile de transport pe apă sunt mai mici decât cele din transportul rutier şi feroviar, amenajarea şi întreţinerea infrastructurii necesita costuri relativ reduse, constituie o verigă importantă în dezvoltarea sistemului de transport combinat, cale de transport naturală, posibilitatea de a comunica cu toate continentele, etc. Factorul hotărâtor, care a determinat dezvoltarea, modernizarea şi diversificarea navelor de toate tipurile, îl reprezintă progresul etnic. Şi astăzi, după mii de ani, transportul mărfurilor se face în special pe mare. Navele s-au specializat, au devenit mai sigure în exploatare. A crescut volumul mărfurilor transportate, ca urmare crescând şi numărul navelor şi a capacităţilor acestora de transport. Cu siguranţă fiecare produs care a fost fabricat, vândut sau cumpărat a fost afectat în vreun fel de acest transport pe mare. Marina comercială este esenţială pentru bună desfăşurare a economiei mondiale. De asemenea navele au devenit extrem de scump de construit, fiind cele mai mari «vehicule» construite vreodată de mâna omului. Transportul pe mare, spre deosebire de alte tipuri de transport, terestru sau aerian, permite transportarea unei varietăţi de tipuri de marfă, începând de la chimicale, produse petroliere, mărfuri în vrac cum ar fi cărbune, minereu, cereale, bauxita şi aşa mai departe. Aşa numita «marfa generală» acoperă bunurile care sunt ambalate în cutii, butoaie, mărfuri paletizate. Din 1960 transportul containerizat a revoluţionat transportul mărfurilor pe mare. Această lucrare se referă la transportul mărfurilor pe o navă de tip mineralier. Acestea sunt nave specializate care însă au evoluat de la cargoul clasic. Acest tip de navă a început să ia amploare de la mijlocul secolului XX, dezvoltându-se rapid ca număr şi mărime, astfel încât în 1980 aproape toate mărfurile în vrac erau transportate cu nave specializate.

Mărimea acestor nave este influenţată de mai mulţi factori, printre care enumeram: capacitatea de depozitare a mărfii de către primitor, adâncimea apei în porturile de încărcare şi descărcare, trecerea navei prin anumite canale şi strâmtori care cer anumite dimensiuni ale navei, cererea de marfă, precum şi ritmul în care aceasta e cerută. Din cauza naturii lor şi a asocierii cu mărfuri aparent inofensive, aceste nave sunt considerate nave care se exploatează uşor şi nu aduc necazuri. Totuşi, exploatarea lor cere anumite particularităţi.

Transportul naval este influenţat de numeroşi factori, unii dintre aceştia acţionând sporadic şi cu efect local, în timp ce alţii se manifestă violent, independent de voinţă şi posibilităţile de control şi intervenţie ale omului, cum sunt forţele dezlănţuite ale naturii care se concretizează în: pierderi de mărfuri, avarierea navelor, modificarea comportamentului uman.

Activitatea de transport maritim este una dintre cele mai internaţionalizate activităţi şi pentru a studia economia transportului maritim este necesar a se ţine cont de evoluţia economiei mondiale. Pentru a înţelege mai bine factorii economiei şi politici ce au concurat la dezvoltarea activităţii de transport maritim este necesar a arunca o privire asupra dublei interacţiuni dintre dezvoltarea activităţii de transport maritime şi dezvoltarea economiei mondiale.

CAPITOLUL I CARACTERIZAREA GENERALĂ A NAVEI

Descrierea generala a navei Mineralierele sunt nave specializate având construcţie robustă şi cu o singură punte, cu magazii centrale şi cu tancuri de balast laterale în dreptul magaziilor, pe toată înălţimea de construcţie. Cei doi pereţi longitudinali dintre magaziile centrale şi tancurile de balast joacă rolul de separaţii longitudinale permanente. Spaţiul dublului fund din dreptul magaziilor poate 11 folosit ca tancuri de combustibil sau de balast ori formează un tunel prin care trece tubulatura de balastare. Aceste nave sunt destinate transportului de minereuri cu greutate specifică mare. Un mineralier trebuie să. Îndeplinească următoarele condiţii constructive:  Să aibe o rezistenţă longitudinala mărita ţinând seama de încărcăturile grele transportate;  Dublul fund să fie înălţat, spre a se evita pe timpul navigaţiei cu încărcătură, o înălţime metacentrică excesivă care ar supune nava la un ruliu dur;  Magaziile să fie astfel construite încât să asigure o autorizare a mărfii pe timpul încărcăturii, iar dimensiunile gurilor să permită folosirea graiferelor de mare capacitate;  Capacitatea tancurilor de balast să permită navigaţia în balast chiar pe vreme rea asigurând un pescaj convenabil;  Balastarea, debalastarea şi uscarea tancurilor să se poată face într-un timp scurt. În general la mineraliere capacitatea tancurilor de balast este aproximativ egală cu capacitatea de încărcare a magaziilor, în timp ce la navele pentru transportul bauxitei capacitatea magaziilor depăşeşte pe cea a tancurilor de balast.

Fig. 1 - Secţiune transversală a unui mineralier de mare tonaj: 1- tanc de balast lateral; 2- tanc de Combustibil sau apă; 3-minereu. Este o navă universală destinată să transporte una din următoarele mărfuri în vrac: cereale, cărbuni, minereu de fier, fosfaţi. Are o singură punte şi 7 magazii, dintre care 4 magazii scurte (începând cu nr. 1 prova) şi, 3 magazii lungi, toate dispuse alternativ (fig. 2). Magaziile scurte au câte o gură de încărcare, iar cele lungi câte două în sens longitudinal. În fiecare bord nava dispune de tancuri laterale superioare de secţiune triunghiulară folosite ca tancuri de balast, dar sunt adaptate şi pentru transportul cerealelor. Spaţiul destinat încărcării, inclusiv al tancurilor laterale superioare este de 75693 m. Spaţiul dublului fund este travers pe toată lungimea magaziilor de

un tunel şi este compartimentat formând tancuri de balast şi de combustibil. Pentru reglarea asietei se pot folosi şi picurile. Capacitatea tancurilor de balast este de 10 040 mg, dar în anumite situaţii dictate de starea vremii se pot balasta şi magaziile scurte nr.3 şi nr.5 sau numai una din ele.

1.1. Destinaţia navei Nava este destinată transportului următoarelor mărfuri în vrac:  cereale (1,225

.1, 881 m3/t);  cărbuni (1,10

.1,65 m3/t);  minereu de fier (0, 383

.0, 76 m3/1);  fosfaţi şi similare (0, 991 m3/t).

1.2. Tipul navei Nava este proiectată ca bulk-carrier cu o singură elice, cu compartiment maşini şi suprastructura la pupa. Nava are o punte continua cu teuga şi ruf pupa. Spaţiul pentru marfa este împărţit în şapte magazii cu auto rujare. Tancurile laterale superioare sunt special adaptate pentru transportul cerealelor.

Preview document

Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 1
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 2
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 3
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 4
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 5
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 6
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 7
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 8
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 9
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 10
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 11
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 12
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 13
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 14
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 15
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 16
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 17
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 18
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 19
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 20
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 21
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 22
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 23
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 24
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 25
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 26
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 27
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 28
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 29
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 30
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 31
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 32
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 33
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 34
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 35
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 36
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 37
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 38
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 39
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 40
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 41
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 42
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 43
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 44
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 45
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 46
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 47
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 48
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 49
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 50
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 51
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 52
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 53
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 54
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 55
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 56
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 57
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 58
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 59
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 60
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 61
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 62
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 63
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 64
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 65
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 66
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 67
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 68
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 69
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 70
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 71
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 72
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 73
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 74
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 75
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 76
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 77
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 78
Modalități de efectuare a manevrelor navale - Pagina 79

Conținut arhivă zip

  • Modalitati de Efectuare a Manevrelor Navale.pdf

Alții au mai descărcat și

Calculul și proiectarea vinciului de ancoră la o navă de 2000TDW

Calculul si alegerea cablului electric de alimentare a vinciului de ancora CAPITOLUL 1 Rolul si elementele principale ale instalatiilor de...

Proiectarea instalației de incărcare-descărcare - cargou mărfuri generale 7800 TDW

INTRODUCERE: Navele moderne se caracterizează prin viteze de marş ridicate. De aceea, timpul de parcurgere a unei curse este de acelaşi ordin de...

Vinciuri navale

CAPITOLUL 1 Cap. 1 Vinciuri navale 1.1. Instalatii navale de bord Navele maritime şi fluviale sunt dotate cu instalaţii de bord care asigură...

Instalații navale de bord - instalația de ancorare

CAPITOLUL I DESCRIEREA GENERALA A NAVEI SI ROLUL ACESTEIA IN CONTEXTUL GENERAL AL NAVELOR CIVILE Definirea navei pe baza criteriului...

Proiectarea procesului tehnologic și matriță sau ștanță pentru o piesă cilindrică

Sa se proiecteze procesul tehnologic si stanta sau matrita pentru obtinerea piesei din figura 1. Materialul utilizat este TDA3 ( tabla decapata...

Ai nevoie de altceva?