Omologarea și acreditarea ISCIR a cazanelor de apă caldă

Referat
6/10 (2 voturi)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 2438
Mărime: 184.98KB (arhivat)
Publicat de: Mircea Bota
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: CONF. DR. ING. VIOREL GOANTA
INSTITUTUL POLITEHNIC IASI FACULTATEA DE MECANICA

Cuprins

  1. Tema lucrarii 2
  2. Capitolul I Legislatie. Metodologie de lucru. Studiu de caz
  3. Scopul masuratorilor. Legislatie 4
  4. Capitolul II Prezentarea standului si a aparatelor de masura 6
  5. Capitolul III Verificari si incercari. Masuratori 8
  6. Capitolul IV Inspectia periodica a cazanelor. Masurari simple
  7. la fata locului pentru estimarea performantei
  8. energetice 11
  9. Bibliografie 15

Extras din referat

CAPITOLUL I

Legislatie. Metodologie de lucru. Studiu de caz

Scopul masuratorilor. Legislatie

Optimizarea folosirii combustibililor impune omologarea, respectiv acreditarea ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul cazanelor, recipientelor sub presiune si Instalatiilor de Ridicat) numai a cazanelor de apa calda, care intrunesc conditiile unei functionari sigure, nepoluante si cu randament termic corespunzator combustibilului folosit. Aceste calitati ale cazanelor trebuie dovedite prin probe si masuratori care urmaresc, pe de o parte, stabilirea manevrabilitatii si sigurantei in functionare, iar pe de alta parte, comportarea din punct de vedere energetic si ecologic.

Pana la elaborarea si intrarea in vigoare a unor prescriptii tehnice referitoare la omologarea si acreditarea ISCIR a cazanelor de apa calda destinate instalatiilor de incalzire centrala, se folosesc P.T. C 10-82 ale ISCIR care au un caracter de recomandare. In capitolul 5 al acestei lucrari se precizeaza care prevederi raman valabile si care se vor adapta la P.T. C 31 ale ISCIR, subliniindu-se ca incercarile termotehnice se vor efectua numai pe standuri de incercare omologate, executate conform schemei de principiu prezentate in Anexa A a lucrarii mentionate in [1].

Trebuie subliniat ca, fiind elaborate cu peste 20 de ani in urma, prescriptiile tehnice ISCIR la care s-a facut referire sunt depasite in privinta aparaturii si metodelor de masurare recomandate, dar mai ales sunt foarte permisive si incomplete in ceea ce priveste protectia mediului. Astfel, daca pentru continutul de monoxid de carbon in gazele de ardere uscate se stabilesc niste valori foarte mari (CO < 1% la arderea hidrocarburilor), pentru celelalte noxe, ca de exemplu oxizii de azot NOx si de sulf SOx, continut de praf, etc. nu se fac nici un fel de precizari.

CAPITOLUL II

Prezentarea standului si a aparatelor de masura

Pe baza recomandarilor continute in prescriptiile tehnice ISCIR, in urma cu peste 10 ani, la Universitatea Politehnica din Timisoara, autorii prezentei lucrari au conceput si executat un stand pentru incercarea cazanelor mici de apa calda, care a fost an de an perfectionat si dotat cu aparatura moderna de masurare. Acest stand, impreuna cu aparatura de masura si colectivul de lucru, a fost autorizat de ISCIR Central Bucuresti (Autorizatia nr. 23/1994, reinnoita in 10.06.1996 sub nr. L2/341000). In Fig.1 se prezinta schema de principiu a standului pentru incercarea cazanelor de apa calda monoterme sau biterme, cu puteri termice pana la 50 kW, care functioneaza cu gaz natural, dar, cu o dotare minima (rezervor de combustibil lichid, cantar, etc.), poate servi si la incercarea cazanelor care functioneaza cu combustibil lichid sau solid.

Apa rece provenita de la reteaua oraseneasca este mai intai filtrata si apoi, prin jocul robinetelor, poate fi dirijata spre vasul de amestec, spre schimbatorul de caldura apa-apa (9) si, in cazul cazanelor biterme, spre schimbatorul de caldura (19) pentru producerea apei calde menajere. Debitul apei calde, recirculate prin intermediul vasului de amestec, se regleaza astfel incat diferenta Dtw dintre temperatura la tur tw1 si retur tw2 sa fie de circa 20 [K]. Masurarea debitului de apa care circula prin cazan se face cu ajutorul unei diafragme si se verifica cu debitmetrul cu ultrasunet.

Debitul apei reci introduse in vasul de amestec (care joaca rol si de vas de expansiune) se stabileste cu ajutorul rotametrului, iar debitul apei sanitare se masoara cu ajutorul unui contor de apa, cat si prin colectarea intr-un vas gradat.

Preview document

Omologarea și acreditarea ISCIR a cazanelor de apă caldă - Pagina 1
Omologarea și acreditarea ISCIR a cazanelor de apă caldă - Pagina 2
Omologarea și acreditarea ISCIR a cazanelor de apă caldă - Pagina 3
Omologarea și acreditarea ISCIR a cazanelor de apă caldă - Pagina 4
Omologarea și acreditarea ISCIR a cazanelor de apă caldă - Pagina 5
Omologarea și acreditarea ISCIR a cazanelor de apă caldă - Pagina 6
Omologarea și acreditarea ISCIR a cazanelor de apă caldă - Pagina 7
Omologarea și acreditarea ISCIR a cazanelor de apă caldă - Pagina 8
Omologarea și acreditarea ISCIR a cazanelor de apă caldă - Pagina 9
Omologarea și acreditarea ISCIR a cazanelor de apă caldă - Pagina 10
Omologarea și acreditarea ISCIR a cazanelor de apă caldă - Pagina 11
Omologarea și acreditarea ISCIR a cazanelor de apă caldă - Pagina 12
Omologarea și acreditarea ISCIR a cazanelor de apă caldă - Pagina 13
Omologarea și acreditarea ISCIR a cazanelor de apă caldă - Pagina 14
Omologarea și acreditarea ISCIR a cazanelor de apă caldă - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Omologarea si Acreditarea ISCIR a Cazanelor de Apa Calda.doc

Alții au mai descărcat și

Proiectarea procesului tehnologic și matriță sau ștanță pentru o piesă cilindrică

Sa se proiecteze procesul tehnologic si stanta sau matrita pentru obtinerea piesei din figura 1. Materialul utilizat este TDA3 ( tabla decapata...

Ai nevoie de altceva?