Biblioteca

Infectii Nosocomiale

Referat / Medicina
Informatii Referat:
Numar de pagini: 15
Marime arhiva: 23.41Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Domeniu: Medicina
Nota pe site: 6 Infectii Nosocomiale, 6 out of 10 based on 3 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Dr.Soran Aristina
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Infectii Nosocomiale.doc

Extras din document:

Infectiile nosocomiale au existat din momentul in care s-au infiintat spitalele, dar atentia nu a fost focalizata asupra lor decat pe la mijlocul secolului al XIX-lea.
Florence Nightgale a inceput prima campanie pentru a ridica standardele spitalelor in materie de nursing. Ignaz Semmelweis si Oliver Wendell Holmes au repurtat primele succese in controlul epidemiilor de spital si al infectiilor puerperale, prin sublinierea importantei spalatului pe maini, al personalului spitalelor, intre contactele cu pacientul, iar Joseph Lister a introdus conceptul de chirurgie aseptica.
Procentul de letalitate al infectiilor intraspitalicesti este de 2%. Pana la introducerea sulfonamidelor si a antibioticelor, cele mai importante forme de infectii dobandite in spital ramaneau cele care urmau operatiilor si nasterilor. La acea vreme, principala cauza era Streptococul beta-hemolitic, iar introducerea sulfonamidelor si a penicilinei coincide cu reducerea importanta a cazurilor de infectii nosocomiale cu acest germen. In anii 1950 si inceputul anilor 1960, Stafilococul auriu devenea patogenul numarul 1 care afecta plagile postoperator. Ulterior, bacilii gram-negativi enterici au devenit cauza majora a infectiilor nosocomiale. In spitalele de pediatrie si mai ales in maternitati apare Stafilococul epidermidis iar 1 din 2.000 de pacienti internati intr-un spital decedeaza in urma unei infectii contactate in mediul spitalicesc. , Staphylococcus Aureus, streptococul de grup B si enterococii sunt principalii responsabili pentru producerea infectiilor nosocomiale. Folosirea antibioticelor cu spectru larg a favorizat aparitia bacteriilor si a fungilor cu rezistenta multipla.
Infectiile nosocomiale sunt acele infectii datorate microorganismelor,infectii contactate in spital, sau alte unităţi sanitare, sau datorita ingrijirilor medicale acordate bolnavului. Infectiile nosocomiale pot fi cauzate de orice microorganism potential patogen (bacterie, virus, fung sau protozoar). Denumirea de nosocomial vine din grecescul nosokomeion „nosos” - boala si „komeo”- a ingriji.
Ele se referă la orice boală ce nu se afla in perioada de debut sau de incubatie, la admiterea bolnavului in serviciul medical, boală ce poate fi recunoscută clinic sau microbiologic si afectează fie bolnavul,datorită internării lui în spital sau îngrijirilor primite, sau ca pacient în tratament ambulatoriu,fie personalul sanitar datorită activităţilor sale.
Aceste infectii nosocomiale reflecta schimbarile de la nivelul ecosistemului uman si anume: abuzul de antibiotice, neglijarea igienei, perturbarea raportului dintre agentii patogeni, grupuri mari de imunosupresati si mai reflecta si influenteaza situatia populatiei, incidenta lor fiind in crestere pe plan mondial,in diferite zone.
Rata infectarii variaza considerabil, in functie de eficienta metodelor de supraveghere si de natura spitalului. Spitalele comunitare au o incidenta mai mica a infectiilor nosocomiale decat spitalele supraspecializate, probabil datorita numarului mai mare de bolnavi in stare grava si a tratamentelor mai agresive aplicate. Prin comparatie, la copii se intalnesc infectiile nosocomiale mai putin decat la adulti. Cele mai inalte rate se gasesc la copii cu varsta sub un an, iar dintre acestia in sectiile de terapie intensiva din maternitati se inregistreaza cele mai multe cazuri. Riscul de infectie din maternitati creste o data cu scaderea greutatii la nastere. Prematurii cu greutati intre 500 si 1.000g sunt cei mai predispusi, iar de retinut este faptul ca nu exista mari deosebiri in functie de sex.
Epidemiologie :
• Prevalenta pe plan global este de 7 %.
• Prevalenta pe sectoare medicale cu risc :
I. Sectiile de terapie intensiva
II. Sectiile de chirurgie/arsuri
III. Sectiile hematologie-oncologie
• Predominante,dupa forma clinica sunt :
- infectiile urinare 40%
- infectiile prin cateter 25%
- pneumoniile 20%
- infectiile 15%
• Prevalenta agentilor patogeni este :
- bacterii gram negative 60% ( E. Coli – 25% ; Pseudomonas – 15% )
- coci gram pozitivi 30% ( Staphilococcus aureus – 15% )
- agenti patogeni multirezistenti 10% ( Staphilococcus, Klebsiella, Enterobacter, Acinetobacter, Pseudomonas, fungi)


Previzualizare pagini: (15)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Chirurgie
  Cursul contine 142 pagini in format doc cu o marime totala de 789.04 KB.
  Preview document similar
  Probleme Medico-Sociale ale Maladiilor Sexual Transmisibile
  Proiectul contine 133 pagini in format doc cu o marime totala de 214.03 KB.
  Preview document similar
  Calitatea Serviciilor Medicale
  Cursul contine 86 pagini in format doc cu o marime totala de 140.38 KB.
  Preview document similar
  Antibiotice
  Proiectul contine 161 pagini in format doc cu o marime totala de 1.01 MB.
  Preview document similar
  Proiect SIDA
  Proiectul contine 27 pagini in format doc cu o marime totala de 50.91 KB.
  Preview document similar
  Infectia Helicobacter
  Proiectul contine 102 pagini in format doc cu o marime totala de 2.66 MB.
  Carti recomandate:
  Judy Hall
  Aceasta carte descrie proprietatile practice si ezoterice ale fiecarei pietre, efectele sale in plan spiritual, mental, psihologic, emotional si fizic, precum si felul in care poate fi folosita in scopuri terapeutice. Cartea imbina cunoasterea traditionala cu cea moderna si are la baza experienta de peste 35 de ani in domeniul cristalelor pe... citeste tot
  Radu M Olinescu
  Cartea Totul despre alimentatia sanatoasa apare la editura Niculescu. Ghid pentru mentinerea starii de sanatate si a unui regim alimentar corect, echilibrat, oferind sugestii si in cazul unor boli cronice, cartea biochimistului Radu M. Olinescu - doctor in aceasta specialitate, cercetator stiintific in cadrul Institutului de Cercetari... citeste tot
  Stephen G. Weber, Cassandra Salgado