Managementul Hepatitei Virale Cronice Tip C - genotipul 1

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1929
Mărime: 30.32KB (arhivat)
Publicat de: Florin Botezatu
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Abstract

Infectia cu virusul hepatic C (VHC) este o importanta cauza de morbiditate si mortalitate in intreaga lume. Tratamentul standard in Romania pentru virusul hepatic C (HCV) genotiplul 1 este peginterferon alfa plus ribavirina. Global, tratamentul a ramas neschimbat pana in 2011 cand antiviralele cu actiune directa boceprevir si telaprevir au fost aprobate de Agentia Americana pentru alimente si medicamente in Statele Unite ale Americii. Tratamentul actual in SUA si UE pentru HCV genotipul 1 este constituit din peginterferon alfa, ribavirina si antvirale cu actiune directa (AAD) – boceprevir si telaprevir. Adaugarea AAD la tratamentul standard a ajutat la scaderea duratei terapiei insa nu si la scaderea reactiilor adverse. In 2013 doua noi AAD simeprevir si sofosbuvir au fost aprobate de agentia Americana pentru alimente si medicamente in SUA. Aceste doua antivirale au imbunatatit …… si reactiile adverse.

Introducere

Virusul hepatitic C (HCV) este una dintre cele mai importante cauze de boli hepatice cronice pe intreg mapamondul. HVC este raspunzator de aproximativ 20% din hepatitele acute, 60-70% din hepatitele cronice si aproape 30% din ciroze sau fazele finale ale bolilor hepatice si din cancerele hepatice. O caracteristica majora a hepatitei acute C este tendinta de a se transforma in boala hepatica cronica. Cel putin 75% dintre bolnavii de hepatita acuta C dezvolta intr-un final infectia cronica. Hepatita C este clasificata in 6 genotipuri precum si subtipuri ale genotipurilor. HCV genotipul 1 care estea cea mai raspandita cauza de hepatita C in SUA si in UE respectiv in Romania si este cea mai dificil de tratat.

Tablou Clinic

Tabloul clinic al hepatitei C este cel mai adesea sters sau absent. Un semn destul de caracteristic este astenia persistenta, nejustificata de efortul fizic sau psihic depus. Alte manifestari clinice sunt reprezentate de fatigabilitate, inapetenta, mialgii, dureri in hipocondrul drept. Uneori poate sa apara un sindrom dispeptic nesistematizat. Alteori, in hepatita C pot aparea manifestari extrahepatice, considerate ca expresie a unor tulburari imunologice: purpura trombocitopenica, artralgii, poliarterita nodoasa, crioglobulinemia mixta, sindromul Sjogren, tiroidita autoimuna, glomerulonefrita membranoasa, hepatita autoimuna si diverse manifestari cutanate de tip lichen plan, sialadenita, ulceratii corneene.

Diagnostic

Cu toate ca majoritatea persoanelor cu infectie acuta cu hepatita C sunt asimptomatice si asadar nu se supun testelor, exista populatii specifice care ar trebui supuse testelor de rutina. Se recomanda testele de rutina la persoanele cu risc mare pentru infectia cu HCV incluzand: dependentii de droguri injectabile, persoanele care li s-au administrat produse de sange si transplant de organe inainte de1991, hemofilicii, copii cu mame care au hepatita C sau AC anti-HCV +. Testul ARN-HCV foloseste reactia in lant a polimerazei sau analiza ramificarii ADN-ului pentru a detecta ARN-HCV in ser. Testele mentionate pot fi folosite pentru detecetcarea prezentei unei infectii active cu HCV iar determinarea genotipului HCV ajuta la precizarea raspunsului la terapia cu interferon. Punctia biopsie-hepatica poate fi efectuata pentru confirmarea infectiei cu HCV si determinare severitatii infectiei. Enzimele hepatice sunt markeri pentru leziunile hepatice, dar nu sunt indicatori pentru infectia cu HCV.

- AC anti-HCV +

- ARN-HCV+ (>6 luni)

- TGP crescut

- Determinarea genotipului pentru planificarea tratamentului

- Histologic: inflamatie cronica necroinflamatorie

Bibliografie

1. CDC. Hepatitis C information for health professionals. www.cdc.gov/hepatitis/HCV/HCVfaq.htm.

2. Dhawan VK. Hepatitis C clinical presentation. Medscape. http://emedicine.medscape.com/article/177792-clinical. Accessed March 14, 2014.

3. CDC. Testing recommendations for chronic hepatitis C virus infection. www.cdc.gov/hepatitis/hcv/guidelinesc.htm.

4. The recommended treatment for hepatitis C. www.hepmag.com/articles/2512_18756.shtml

5. American Association for the Study of Liver Diseases (AASLD) and Infectious Diseases Society of America. Recommendations for testing, managing, and treating hepatitis C. www.hcvguidelines.org/full-report/initial-treatment-box-summary-recommendations-patients-who-are-initiating-therapy-hcv. Accessed March 14, 2014.

6. Informatii produs Solvadi. www.ema.europa.eu/

7. Raportarea si interpretarea rezultatelor. https://www.synevo.ro/arn-viral-hepatita-c/

Preview document

Managementul Hepatitei Virale Cronice Tip C - genotipul 1 - Pagina 1
Managementul Hepatitei Virale Cronice Tip C - genotipul 1 - Pagina 2
Managementul Hepatitei Virale Cronice Tip C - genotipul 1 - Pagina 3
Managementul Hepatitei Virale Cronice Tip C - genotipul 1 - Pagina 4
Managementul Hepatitei Virale Cronice Tip C - genotipul 1 - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Managementul Hepatitei Virale Cronice Tip C - genotipul 1.docx

Ai nevoie de altceva?