Poliomielita

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2012
Mărime: 21.05KB (arhivat)
Publicat de: Teodor Negru
Puncte necesare: 7

Extras din referat

ETIOLOGIE

- Virusul poliomielitic face parte din familia Picornaviridae; este un virus mic (28nm) cu 3 tipuri antigenice:

- Serotipurile sunt raspândite în mod variabil pe întregul glob (tipul 1 era întâlnit în 80-90% din cazuri înainte de vaccinare; tipul 2 este responsabil de infectiile subclinice; tipul 3 apare rar).

- Este patogen pentru om si maimuta; se poate cultiva pe celule de rinichi de maimuta, celule HeLa si celule amniotice umane.

- Rezista la eter, alcool, bromocet, frig. Este foarte sensibil la caldura (moare în 30 minute la 600C), UV, clorinarea puternica a apei.

EPIDEMIOLOGIE

- Este raspîndita pe tot globul, evoluând sub forma inaparenta, abortiva sau paralitica. În zonele temperate, la populatia nevaccinata este mai frecventa vara-toamna; la tropice este uniforma tot timpul anului.

- Aplicarea corecta a vaccinarii antipolio duce în mod rapid la scaderea morbiditatii. Orice gol în vaccinare ® reaparitia de epidemii. Tulpinile salbatice neurovirulente au disparut, fiind înlocuite de tulpini atenuate ale virusului polio-vaccinal.

- Cazurile de poliomielita care apar în tarile cu populatie vaccinata apar prin unul din urmatoarele mecanisme:

- poliomielita cu virus salbatic neurovirulent, la persoane ramase nevaccinate;

- poliomielita cu v. polio din vaccin (apare fie la copii vaccinati cu vaccin oral, fie la contactii receptivi). În acest caz boala trebuie sa apara la 4-30 zile de la vaccinarea orala (la cei vaccinati) sau la 4-60 zile la contacti.

- În cazul unui vaccin de calitate, riscul de poliomielita vaccinala este de 1/1.000.000 de vaccinari antipolio.

- Poliomielita este o boala a copilariei, copiii putând face boala din primele luni de viata. Baietii sunt afectati cu 10-30% mai frecvent decât fetele.

Sursa de infectie:

- omul infectat (bolnav sau convalescent)

- V. polio se gaseste în orofaringe si în tractul intestinal. Eliminarea de virus prin scaun este masiva (1 milion de doze infectante/g).

- Nu exista purtatori cronici de virus.

- Nu exista un rezervor extrauman de virus.

Transmiterea bolii – contact direct interuman, aerogen si pe cale fecal-orala. În conditiile deficitare ale sanitatiei ® calea indirecta, prin obiecte sau alimente contaminate. Rolul mustelor.

Contagiozitatea: mare, dar 95-98% din infectii ramân inaparente.

Receptivitatea: generala. Copiii nascuti din mame imune poseda o imunitate pasiva care dispare în 3-4 luni. Imunitatea este specifica de tip si este durabila (ani, zeci de ani).

- V. polio se multiplica în celulele epiteliale ale faringelui, intestinului si în tesutul limfatic al acestora (amigdale, gg. limfatici, placi Payer).

1. Stadiul intestinal: obligatoriu în orice infectie poliomielitica.

- Pot exista infectii inaparente ® duc la imunizarea oculta.

- Cînd apar semne discrete respiratorii sau digestive = forma abortiva.

2. Stadiul de viremie: se instaleaza atunci când apararea limfatica intestinala este depasita.

- Poate sa apara la sfîrsitul incubatiei si în cursul bolii minore; dureaza de la câteva ore ® zile.

- În aceasta faza virusul poate fi anihilat de anticorpii circulanti sau de gamaglobulinele administrate precoce; în lipsa acestora poate invada SNC.

3. Stadiul de invazie a SNC (1-2%)- dependent de puterea invaziva si paralitogena a tulpinii de v. polio si de puterea de aparare a organismului gazda.

Este favorizata de:

- efortul fizic, insolatii, surmenaj psihic, traumatisme, amigdalectomii (® forme bulbare), extractii dentare, injectii IM.

- În SNC virusul se multiplica în neuronii motori, pe care îi distruge.

TABLOUL CLINIC

- Incubatia:7-14 zile (3-35 zile); sub 7 zile în poliomielita dupa amigdalectomie.

- P prodromala= boala minora dureaza 2-4 zile. Consta din febra (37-390C), semne catarale respiratorii, dureri musculare ® mimeaza o stare gripala usoara ("gripa de vara"). Se pot adauga semne digestive (anorexie, greata, varsaturi, dureri abdominale) si o discreta coloratura nervoasa (indispozitie, insomnii, somnolenta, cefalee, dureri în membre). Evolutia se poate opri aici- infectii "abortive". În 5-10% din cazuri aceste manifestari lipsesc, boala începând direct cu faza paralitica.

- P de latenta: urmeaza 2-4 zile de sanatate aparenta.

- P de boala majora: reapare febra mare + manifestari nervoase pregnante. Revenirea temperaturii ® aspect difazic al curbei febrile "febra în dromader". Are 2 stadii: preparalitic si paralitic.

a. Stadiul preparalitic începe în momentul revenirii febrei si dureaza pâna la aparitia paraliziilor (câteva ore ® 5 zile, mai rar 10-14 zile):

- Febra depaseste 390C, are cefalee, indispozitie si iritabilitate. Dureri musculare, nevralgii, parestezii cutanate; apar contractii musculare fasciculare.

- Forta musculara este scazuta în unele segmente: capul poate sa cada pe spate ("inertia cefei"); pareze abdominale asimetrice ® ombilicul migreaza de partea sanatoasa ("semnul de migratie al ombilicului").

- ROT si reflexele cutanate scazute sau exacerbate.

- Starea de constienta este pastrata.

Preview document

Poliomielita - Pagina 1
Poliomielita - Pagina 2
Poliomielita - Pagina 3
Poliomielita - Pagina 4
Poliomielita - Pagina 5
Poliomielita - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Poliomielita.doc

Alții au mai descărcat și

Poliomielita

1. DEFINIŢIE Poliomielita este o boală infecto-contagioasă sistemică ce afectează primordial sistemul nervos central şi determină uneori...

Starea de sănătate și caracteristicile ei în România

SCOPURILE SANATATII PUBLICE: 1.Promovarea sanatatii, care vizeaza ca oamenii sa fie tot mai sanatosi, apti de a participa la viata sociale (se...

Te-ar putea interesa și

Antibiotice

CAPITOLUL I BOLILE INFECŢIOASE. GENERALITĂŢI Rezultatele terapeutice şi profilac¬tice obţinute, pe baze ştiinţifice, într-un secol de luptă,...

Cunoștințe Despre Vaccinări și Reacții Adverse Postvaccinale

INTRODUCERE În medicina actuală, epidemiologia se impune tot mai clar ca arena profesională cea mai necesară şi utilă pentru abordarea problemelor...

Management Sanitar

Capitolul 1 ASPECTE PRIVIND CONCEPTUL DE MANAGEMENT 1.1. Etimologia conceptului de management Folosit iniţial în ţările anglo-saxone, conceptul...

Metode de Recuperare Medicală Balneofizioterapeutice în Scoli

I GENERALITATI Coloana vertebrala este elementul esential de mentinere. Ea dispune de un mare grad de mobilitate ce intereseaza articulatiile...

Poliomilelita

Date generale Poliomielita, in evoluţia ei naturală, se prezintă ca o viroză acută, transmisibilă, determinată de virusuri capabile să inducă...

Igiena apei

Apa constituie factorul esenţial pentru desfăşurarea tuturor proceselor vitale, fiind indispensabilă proceselor metabolice.Boli transmise pe calea...

Scolioză în C dextroconvexă

Scolioza in “C” dextroconvexa Notiuni de baza... Definitie : Scoliozele in C sunt deviatii ale coloanei vertebrale in sens frontal care constau...

Atitudinea Global Asimetrica-Recuperare

Aspectul general al corpului este rezultatul a trei elemente: - Atitudinea corpului,determinata de raporturile partilor componente ale aparatului...

Ai nevoie de altceva?