Terapia genică - o soluție pentru diabet zaharat

Referat
5/10 (2 voturi)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2208
Mărime: 547.89KB (arhivat)
Publicat de: Marinela Panait
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Rezumat:

Diabetul zaharat este afecţiunea endocrină şi metabolică cea mai frecventă în copilărie, caracterizată printr-o creştere permanentă a glicemiei, însoţită sau nu de semne clinice, fiind cauzată de alterarea secreţiei de insulină sau perturbării acţiunii sale.

Diabetul zaharat se clasifică după secreţia reziduală de insulină în diabet zaharat tip I sau insulinodependent si diabet zaharat tip II sau adult sau non-insulinodependent.

Din punct de vedere etiologic in diabetul zaharat sunt implicate mai multi factori genetici, infecţii renale, pancreotrope, dereglări endocrine şi uneori factori iatrogeni. Simptomatologia este diferita de la caz la caz Diagnosticul diabetului zaharat are la baza determinarea glicemiei si se fac teste specifice

Se pot evidentia 4 stadii in evolutia bolii: prediabetul, diabetul latent , diabetul chimic si diabetul zaharat clinic manifestat. Totodata pot aparea si complicatii ale bolii, care pot fi acute sau cronice. Doua complicatii majore sunt cetoacidoza diabetica si coma hiperosmolara; o alta complicatie fiind piciorul ateriopatic.

Tratamentul bolnavului de diabet se face prin stabilirea in prealabil al tipului de diabet si al stadiului bolii, si trebuie controlata glicemia prin antibiabetice si injectii cu insulina , necesita de asemenea un regim alimatarsi exercitiu fizic.

In acest domeniu continuu se fac cercetarii, si o aplicatie importanta in tratarea piciorului ateriopatic este terapia genica. Terapia genică presupune corectarea bagajului genetic, de aceea este nevoie ca genele „corectoare" să pătrundă în ADN-ul celular. În cazul acestei boli, genele introduse în corp prin injectare refac vascularizaţia şi implicit, hrănirea cu oxigen şi cu nutrienţi a ţesuturilor pentru a bloca necroza.

Cuvinte cheie: diabet zaharat, terapie genica , diabet tipI, diabet tip II

Diabetul reprezinta o boala cronica metabolica in care modificarea principala o reprezinta cresterea glicemiei (nivelul glucozei in sange; normal 50-100mg/dl). Pentru scaderea glicemiei , pancreasul secreta insulina, hormon care ajuta la utilizarea glucozei de catre organism si astfel la scaderea nivelului glucozei din sange. Cand secretia de insulina este inadecvata,apare diabetul zaharat

Terapia genica este un procedeu terapeutic care defineste o serie de tehnologii biomedicale capabile sa introduca intr-o celula o gena-medicament pentru a corecta un defect al genomului sau, cu scopul de a preveni sau corecta o conditie patologica. In teorie exista doua tipuri de terapie genica.

Exista trei forme principale de diabet zaharat : tipul 1, tipul 2 şi gestaţional (de sarcină). Cele mai frecvente forme sunt diabetul zaharat tip 1 şi diabetul zaharat tip 2.

Diabet zaharat tip 1 (diabet juvenil sau diabet insulino-dependent)- este tipul de diabet care apare cel mai frecvent la copii sau tineri si se caracterizeaza printr-o distrugere de catre sistemul imunitar a celulelor pancreatice care secreta insulina ; persoanele cu diabet zaharat tip 1 produc putina sau deloc insulina si necesita injectii cu insulina pentru a supravietui

Diabet zaharat tip 2 (insulino-independent)- este tipul de diabet zaharat care apare cel mai frecvent la varsta adulta; aceste persoane produc insulina, dar ea nu poate fi utilizata corect de catre tesuturi; o modificare in stilul de viata in scurt timp de la declansarea diabetului ( slabit, alimentatie sanatoasa etc.) poate duce la regresia bolii.

Diabet zaharat gestaţional (de sarcină)

Aspecte genetice

Diabetul zaharat este o suferinţă plurietiologică în care sunt implicaţi factori genetici, infecţii renale, pancreotrope, dereglări endocrine şi uneori factori iatrogeni. Dintre cauzele diabetului zaharat I menţionăm ereditatea: transmiterea efectului genetic deţine un rol important 30 – 40% din bolnavi având această etiologie. Se cunoaşte o transmitere ereditară fără a cunoaşte precis modul de transmitere. Adeseori se găsesc printre rudele bolnavului cu diabet zaharat persoane care au suferit aceaşi boală. Factorii genetici sunt mai des intalniti in etiologia diabetului zaharat de tip II (agregare familiala), insa nu conditioneaza aparitia bolii. Diabetul zaharat apare in cazul persoanelor predispuse pentru a dezvolta boala (care au in familie rude de sange cu diabet zaharat), care asociaza si alti factori de risc precum cei de mediu, infectiosi si alimentari.

In geneza diabetului zaharat sunt si unele leziuni ale sistemului nervos, unele traume psihice puternice, diureticele tiazidice, anticonceptionalele, alcoolismul, fumatul si mai ales ateroscleroza pancreasului (rol foarte important in diabetul senil).

Diabet zaharat gestational - este tipul de diabet care apare in timpul sarcinii; adesea revine la normal dupa sarcina, dar trebuie tinut sub observatie; pacienta are apoi risc cu 50% mai mare sa dezvolte un diabet zaharat tip 2 ;se trateaza cu regim alimentar si insulina deoarece in timpul sarcinii nu se iau antidiabetice orale.

Preview document

Terapia genică - o soluție pentru diabet zaharat - Pagina 1
Terapia genică - o soluție pentru diabet zaharat - Pagina 2
Terapia genică - o soluție pentru diabet zaharat - Pagina 3
Terapia genică - o soluție pentru diabet zaharat - Pagina 4
Terapia genică - o soluție pentru diabet zaharat - Pagina 5
Terapia genică - o soluție pentru diabet zaharat - Pagina 6
Terapia genică - o soluție pentru diabet zaharat - Pagina 7
Terapia genică - o soluție pentru diabet zaharat - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Terapia Genica - O Solutie pentru Diabet Zaharat.doc

Alții au mai descărcat și

Nașterea distocică - particularități de îngrijire a pacientei cu operație cezariană

Motto: Argument Dacă nu se poate vorbi despre un istoric al naşterii din motive lesne de înteles, se poate vorbi în schimb de o evoluţie a...

Avortul spontan

În antichitate societăţiile primitive, nu cunoaşteau avortul. Primul text penal, privind, avortul, se găseşte în legile asiriene cu privinţă la...

Starea de sănătate și caracteristicile ei în România

SCOPURILE SANATATII PUBLICE: 1.Promovarea sanatatii, care vizeaza ca oamenii sa fie tot mai sanatosi, apti de a participa la viata sociale (se...

Ai nevoie de altceva?