Cutremur urmat de tsunami în America Samoa

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Merceologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1451
Mărime: 12.64KB (arhivat)
Publicat de: Bartolomeu Gabor
Puncte necesare: 0
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE MARKETING

Cuprins

  1. SCURTA DESCRIERE 2
  2. CONSECINTE 2
  3. MASURI DE AMELIORARE A SITUATIE CREATE 3
  4. MASURI 4
  5. CAUZE 4
  6. GRADUL DE ACOPERIRE MEDIA 5
  7. BIBLIOGRAFIE 7

Extras din referat

SCURTA DESCRIERE

Cutremurul din Samoa cu o magnitudine de 8.1 a avut loc la ora 6:48 ( 20:48 ora Romaniei ) in data de 29 septembrie 2009. Epicentrul a fost localizat la circa două sute de kilometri sud-vest de Apia, potrivit unei informaţii preliminare a US Geological Survey. Acesta a fost catalogat ca fiind cel mai mare cutremur al anului .

Un cutremur de o asemenea amploare genereaza uneori tsunami locale care pot avea efecte destructive de-a lungul coastelor situate la o sute de kilometri de epicentru.

In urma cutremurului s-a produs un tsunami care a provocat pierderi insemnate in Samoa si Tonga. Centrul de avertizari tsunami a inregistrat o ridicare a nivelului apei cu 76 mm in zona epicentrului , iar specialistii din Noua Zeelanda au declarat ca Inaltimea valului a fost estimata la 7,5 metri, acesta provocand cele mai mari pagube si distrugand numeroase cladiri in zona de coasta.

Epicentrul cutremurului a fost in Pacific, in largul insulei Samoa Americana si a fost de 8.3 grade, conform Institutului american de geofizică.

CONSECINTE

Los Angeles Times relata : “ 4 valuri de tsunami de 4.6m si 6.1m inaltime au lovit America Samoa la scurt timp dupa cutremur . Valurile au inundat insula , lasand foarte multe masini ingropate in norori “.

In urma dezastrului a fost afectat Parcul National si a fost distrus centrul turistic, atat de ravnit de vizitatori. Un “sat” aflat pe plaja a fost declarat disparut , lasand in urma cel putin 14 morti . Multi dintre cei care locuiesc in America Samoa au declarat ca sunt raniti sau ca au ramas fara locuinta.

De asemeana au fost declarati a fi disparuti o mare parte din locuitorii din satele Leone si Pago-pago.

Un corespondent de la postul international de radio din Noua Zeelanda a transmis faptul ca centrul Pago-pago , cel mai mare sat din America Samoa , a suferit mari pierderi dupa tsunami , inundandu-i –se strada principala , multe masini fiind grav avariate si afacerea legata de frumusetea plajei eradicata.

Guvernatorul Americii Samoa , Togiola Tulafono era in Honolulu in momentul dezastrului. Acesta a urmarit si a monitorizat intamplarile pentrecute , dar a intampinat dificultati , deoarece mijloacele de comunicare au cedat. El a declarat ca din cauza principiilor si traditiilor pe care le au cei care apartin comunitatii, niciun om nu va fi considerat inutil sau in plus , si ca toti contribuie la ameliorarea situatiei create de fortele naturii.

Generalul locotentent Aitofele Sunia a anuntat ca datorita cutremurului , infrastructura electrica a suferit mai multe deteriorari. Principalul generator de electricitate din Satala a fost avariat , lucru ce a facut ca centrul Faga’alu sa ramana fara electricitate. Generatorul a fost declarat nefunctional timp de o luna de zile, pana ce reparatiile au fost facute.

Sistemul de apa a fost de asemenea avariat la cutremur , iar rezerva de apa potabila a partii de est a Americii Samoa a fost intrerupta din cauza rupturilor conductelor de apa.

MASURI DE AMELIORARE A SITUATIE CREATE

ASPA ( American Samoa Power Authority ) a anuntat ca va aduce apa in camioane speciale pentru a putea aproviziona populatia . aceasta a fost sfatuita sa fiarba apa inainte de a o consuma.

Aeroporturile din Samoa şi Samoa Americană au fost închise, ca măsură de precauţie.

Presedintele Barack Obama a declarat evenimentul ca fiind un dezastru major pentru teritoriile dependente , America Samoa dand drumul la rezervele federale pentru a puta sustine salvarea celor raniti si a se lua masurile de siguranta necesare.

La sustinerea situatiei s-au alaturat FEMA ( Federal Emergency Management Agency) cu o echipa de logisticieni , cei de la HHS ( Department of Helth and Human Services ) , Paza de coasta, Administratia Federala a Aviatiei si Ministerul Apararii.

Lucrurile de baza cum ar fi repararea generatorului de electricitate, ajutorul medical ( personal +medicamente ) si multe alte aspecte au stat in mainile FEMA, HHS , Paza de coasta plus cei de la Agentia de Protectie a Mediului , Crucea Rosie si o parte din inginerii armatei americane.

MASURI

O cercetătoare de la Univearsitatea Notre Dame a urmărit efectele unui scenariu asemănător, devastatorul tsunami din decembrie 2004, din Oceanul Indian. Valul a înghiţit comunităţi întregi la doar câteva minute după cutremur.

Mary Beth Oshnack a lucrat împreună cu un inginer civil, Tracy Kijewski-Correa, la modificarea unui hotel în Thailanda care suferit daune după ce a fost lovit de valuri.

Preview document

Cutremur urmat de tsunami în America Samoa - Pagina 1
Cutremur urmat de tsunami în America Samoa - Pagina 2
Cutremur urmat de tsunami în America Samoa - Pagina 3
Cutremur urmat de tsunami în America Samoa - Pagina 4
Cutremur urmat de tsunami în America Samoa - Pagina 5
Cutremur urmat de tsunami în America Samoa - Pagina 6
Cutremur urmat de tsunami în America Samoa - Pagina 7
Cutremur urmat de tsunami în America Samoa - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Cutremur Urmat de Tsunami in America Samoa.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul organizațiilor internaționale în dinamica securității globale

Organizatiile internationale permit statelor sa abordeze împreuna problemele comune, în cadrul unui proces decizional colectiv, chiar daca unele...

Bazele Merceologiei

CAPITOLUL I: OBIECTUL DE STUDIU AL MERCEOLOGIEI 1.1. Obiectul de studiu al merceologiei Stiinta marfurilor – Merceologia – are ca obiectiv...

Reciclarea Autovehiculelor Scoase din Uz

CE INSEAMNA RECICLAREA? Recilarea este un concept tot mai des intalnit inca din secolul al XX-lea care doreste limitarea risipei de resurse pentru...

Mierea, zahărul și produsele zaharoase

Produsele apicole: - produse apicole naturale directe: - mierea; - ceara; - propolisul; - polenul; - lăptişorul de matcă; - veninul de...

Bazele Merceologiei

1.1 Obiectul merceologiei Etimologia cuvântului “merceologie” provine de la cuvântul merx (limba latină) – marfă logos (limba greacă) – ştiinţă...

Tehnici și metode moderne de control în sistemele de fabricație

momente istorice şi factori cu implicaţii importante în ceea ce priveşte calitatea: omul şi-a dezvoltat gustul pentru mai bun şi mai frumos din...

Ai nevoie de altceva?