Biblioteca

Igiena Alimentatiei

Referat / Merceologie
Informatii Referat:
Numar de pagini: 8
Marime arhiva: 12.02Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Domeniu: Merceologie
Nota pe site: 7 Igiena Alimentatiei, 7 out of 10 based on 1 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Eftimie Mariana
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Igiena Alimentatiei.doc

Extras din document:

Alimentaţia este procesul prin care organismul uman preia din mediul înconjurător substanţe nutritive pe care le transformă pentru a-şi asigura desfăşurarea normală a proceselor metabolice.
Alimentaţia trebuie să permită unui individ să-şi menţină greutatea şi buna sa stare fiziologica; aportul de alimente furnizează organismului acele substanţe nutritive necesare pentru:
-asigurarea energiei indispensabile proceselor vitale;
-sinteza substanţelor proprii şi repararea uzurii ţesuturilor;
-formarea de substanţe active ce favorizează procesele metabolice.
Alimentaţia este unul din factorii cu influenţă hotărâtoare asupra dezvoltării armonioase şi echilibrate a omului menţinerea acestuia la capacitate normală de muncă, într-o stare fizică şi psihică corespunzătoare.
Igiena este acea ramură a medicinei care studiază mijloacele de conservare a sănătăţii permiţând desfăşurarea normală a funcţiilor organismului în armonie cu mediul în care traieşte omul, în scopul eliminării influenţelor nocive care pot fi comparate de acest mediu.
Termenul provine din lb.greaca = hugiainein = igiena este acea ramura a ştiinţei care tratează ansamblul regulilor şi practicilor necesare pentru a conserva şi ameliora sănătatea.
Igiena alimentaţiei– este parte a igienei şi urmăreşte două obiective:
I).Cunoasterea şi punerea în valoare a efectelor favorabile ale alimentaţiei asupra stării de sanatate.
II).Diminuarea şi indepartarea riscului ca productia alimentara sa devina factori daunatori pentru consumatori.
I).Cunoasterea şi punerea în valoare a efectelor favorabile ale alimentaţiei asupra stării de sanatate.
Alimentaţia trebuie să se realizeze după o lege care poate fi numită "Legea de aur a alimentaţiei". Conform căreia între nevoile nutritive ale organismului şi cantităţile de nutrienţi preluate prin alimentaţie trebuie să existe un permanent echilibru. Dacă acest echilibru nu este păstrat, alimentaţia devine neraţională, repercutându-se negativ asupra creşterii, asupra capacităţii de muncă şi a stării de sănătate. Din acest punct de vedere constituie o greşeală nu numai lipsa sau insuficienţa unor substanţe nutritive ci şi consumul lor exagerat faţă de nevoile organismului. Riscul este cu atât mai mare când consumul abuziv al unei substanţe nutritive se asociază cu insuficienţa alteia.
Dacă dezechilibrul alimentar (în plus sau în minus) depăşeşte anumite limite şi se prelungeşte în timp, starea de sănătate este subminată şi pot apărea stări patologice numite boli de nutriţie, malnutriţia, distrofii, astfel:
-insuficienţa substantelor nutritive determină: slabirea, hipo şi avitaminozele, rahitismul, pelagra, anemii nutriţionale, guşa endemica, etc.
-consumul peste nevoile reale ale organismului duce la obezitate, dislipidemii, diabet, gută, arteroscleroza, boli cardiovasculare, etc.
Pentru ca alimentaţia să devină o cale de promovare a sănătăţii şi pentru a preveni apariţia unor boli cronice degerative este necesar să se cunoască atât necesităţile nutritive ale organismului cât şi compoziţia şi valoarea nutritivă a produselor alimentare.
Aceasta cu atât mai mult cu cât în ambele domenii au suferit profunde mutaţii în ultimele decenii. Astfel:
-noile condiţii de viaţă şi muncă au modificat mult cerinţele nutritive ale populaţiei, înlocuirea forţei omului cu maşini, dezvoltarea mijloacelor de transport, generalizarea confortului în familie şi la locul de muncă, urbanizarea, au făcut să scadă cheltuiala de energie şi s-a mărit în schimb solicitarea nervoasă.
-în acelaşi timp însă, omul a acţionat profund asupra alimentaţiei, dezvoltarea industriei alimentare pune la dispoziţia omului un sortiment bogat de produse, mult modificat faţă de materiile prime naturale pentru care organismul uman avea o experienţă îndelungată.
Deseori prin prelucrare se produce o concentrare a unor componente nutritive şi dispariţia altora. În aceste condiţii omul nu se mai poate baza numai pe capacitatea instinctivă de adaptare a consumului de alimente la nevoile sale nutritive. El trebuie să înveţe să mănânce şi să-şi formeze un comportament alimentar adecvat – omul primitiv mânca instinctiv.
II).Diminuarea şi îndepartarea riscului ca producţia alimentara să devină factori dăunători pentru consumatori.


Previzualizare pagini: (8)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Tendinte privind Alimentatia
  Referatul contine 14 pagini in format doc cu o marime totala de 48.4 KB.
  Preview document similar
  Studiul Compatibilitatii Om-Aliment-Ambalaj-Mediu
  Referatul contine 19 pagini in format doc cu o marime totala de 68.11 KB.
  Preview document similar
  Evaluarea Produsului Margarina
  Proiectul contine 11 pagini in format doc cu o marime totala de 26.03 KB.
  Preview document similar
  Marfuri Alimentare - Nutritia Organismului
  Proiectul contine 14 pagini in format doc cu o marime totala de 130.23 KB.
  Preview document similar
  Ambalarea si Etichetarea Nutritionala a Alimentelor...
  Proiectul contine 16 pagini in format doc cu o marime totala de 89.48 KB.
  Preview document similar
  Rolul Regimului Alimentar in Sustinerea Performantei...
  Proiectul contine 18 pagini in format doc cu o marime totala de 22.14 KB.
  Carti recomandate:
  Ovidiu Chis
  ..o carte care contine tot ce are nevoie un om pentru a-si schimba in mod benefic alimentatia si o data cu ea, intreaga viata. Alaturi de programe speciale de detoxifiere foarte eficiente in tratarea unor boli grave, cartea raspunde la doua intrebari fundamentale: de ce anumite alimente sunt nesanatoase si cu ce se pot inlocui? Gasiti aici... citeste tot
  Denisa Mihele
  Aceasta lucrare este publicata la editura Medicala si se adreseaza tuturor persoanelor interesate in insusirea atat a notiunilor teoretice privind nutritia si alimentul, cat si in ceea ce priveste mentinerea starii de sanatate si a unei alimentatii corecte. In prima parte a lucrarii sunt prezentate acele notiuni de baza privind asigurarea... citeste tot
  Constantin Savu
  Integrarea Romaniei in structurile Uniunii Europene implica,pe langa armonizarea legislativa care a cunoscut unele progrese,si transpunerea in practica a aspectelor abordate.In acest sens,igiena alimentelor este un domeniu de maxima importanta,mai ales avand in vedere pozitia geostrategica a tarii noastre. citeste tot