Biblioteca

Educatia si Problematica Lumii Contemporane

Referat / Pedagogie
Informatii Referat:
Numar de pagini: 6
Marime arhiva: 11.09Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Domeniu: Pedagogie
Nota pe site: 7 Educatia si Problematica Lumii Contemporane, 7 out of 10 based on 1 rating
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Educatia si Problematica Lumii Contemporane.doc

Extras din document:

Educatia este o forma de comunicare interumana prin care se transmit, de la o generatie la alta, valorile culturii, experienta de productie si comportamentul social. Definita ca actiune sociala si proces, educatia consta intr-un ansamblu de influente exercitate in mod planificat, in cadrul institutiilor scolare pe baza unui sistem de obiective, principii, forme si metode de organizare, folosite in scopul formarii omului ca personalitate, capabil sa se integreze activ in dinamismul vietii sociale. Educatia este, deci, un proces complex, de socializare si individualizare a fiintei umane in drumul sau spre umanitate (I. G. Stanciu).
Influente educative, exercitate asupra unei persoane, sunt de tip formal, nonformal si informal, din care rezulta cele trei dimensiuni ale educatiei (Thomas J., La Belle).
Educatia formala (scolara). Se desfasoara in mod organizat si planificat, avand la dispozitie planuri de invatamant, programe si manuale scolare, necesare realizarii obiectivelor educationale.
Educatia nonformala sau extrascolara. Este tot o actiune organizata, dar in afara scolii, fie in mediul socio-profesional, sub forma de perfectionare si formare profesionala, sau in mediul socio-cultural, prin teatre, muzee, biblioteci publice, manifestari cultural artistice, excursii, cluburi sportive, concursuri, precum si cu ajutorul massmediea (cinematografe, televiziune,radio presa), discoteci publice etc.
Educatia informala (spontana). Actioneaza neorganizat, in cadrul mediului socio-cultural, prin influente exercitate de familie, civilizatia urbana sau rurala, grupuri sociale, activitati culturale, experiente de viata traite etc. Schimbarile rapide din societatea contemporana si mai ales mediile de comunicare au largit sfera educatiei scolare prin completarea ei cu educatia informala si nonformala, care isi aduc contributia la largirea orizontului de cunoastere al elevilor si la educatia lor permanenta.
Ca urmare, cele trei tipuri de continuturi ale educatiei formale, nonformale si informalese cer integrate, oferindu-le elevilor posibilitati de selectionare, sistematizare, interpretare si utilizare a informatiei obtinute prin educatia nonformala sau informala. Se propun in acest scop mai multe modalitati de articulare a continuturilor ca, spre exemplu: lectii tematice cu deschidere spre informatia obtinuta de elevi in cadrul nonformal sau informal, lectii in echipa (cu caracter interdisciplinar), centrate pe informatia obtinuta prin massmedia, lectii de educatie estetica si morala desfasurate in orele de dirigentie, lectii de sinteza pe teme de cultura si civilizatie, lectii de filozofie cu deschidere spre problematica lumii contemporane, unele activitati din cercurile de elevi, excursiile didactice.
Educatia permanenta.
Ideea educatiei permanente nu este o idee noua, ci o gasim prezenta inca din antichitate, la greci si la romani, iar mai tarziu arabii au inscris-o in Coran ca obligatie religioasa. Intreaga viata este o scoala, afirma J.A. Comenius, iar Nicolae Iorga sustinea ca “invatat este omul care se invata necontenit pe sine si invata necontenit pe altii”.
Pentru secolul nostru, invatarea continua a devenit o cerinta fundamentala a societatii, determinata de cresterea exponentiala a informatiilor si de uzura accelerata a acestora, de mobilitatea profesiunilor, de progresele extraordinare ale stiintei, tehnicii tehnologiei si mijloacelor de informatie, de dinamismul vietii economice si sociale, de democratizarea invatamantului, de cresterea nivelului de aspiratii spre cultura si educatie, de folosirea cat mai utila si cat mai placuta a timpului liber.
A invata sa inveti si adori sa te perfectionezi continuu sunt cerinte ale educatiei permanente, prin care omul contempran invata sa fie el insusi, receptiv la schimbari, capabil sa le anticipeze si sa se adapteze la ele, oferindu-se ca participant la progresul social prin autonomia sa intelectuala si moral-civica.


Previzualizare pagini: (6)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Sociologia Educatiei
  Cursul contine 119 pagini in format doc cu o marime totala de 465.51 KB.
  Preview document similar
  Pedagogie
  Cursul contine 105 pagini in format pdf cu o marime totala de 723.33 KB.
  Preview document similar
  Importanta Abordarii Noilor Educatii in Curricula...
  Proiectul contine 62 pagini in format doc cu o marime totala de 167.33 KB.
  Preview document similar
  Educatia Estetica
  Referatul contine 14 pagini in format doc cu o marime totala de 18.24 KB.
  Preview document similar
  Cursuri Pedagogie I
  Cursul contine 17 pagini in format pdf cu o marime totala de 208.69 KB.
  Preview document similar
  Pedagogie Interculturala
  Cursul contine 60 pagini in format doc cu o marime totala de 120.6 KB.
  Carti recomandate:
  Denise de Castilla
  Prefata de prof. Jean Bernard
  Traducere de Sergiu Ciocoiu
  Testul arborelui, unul dintre cele mai cunoscute, mai usor de facut si mai utilizate in psihanaliza si psihoterapie, mizeaza pe legatura dintre personalitatea fiecarui om si modul in care aceasta se reflecta in desenul unui arbore. Astfel, printr-un simplu desen, fiecare poate... citeste tot
  Alexe Adrian
  Sfarsitul lumii libere propune cititorilor cateva subiecte de reflectie desprinse din cea mai stringenta actualitate. Nivelul fara precedent atins de fenomenul terorist si razboiul global declansat impotriva acestuia, slabirea puterii statului? In contextul globalizarii si al importantei tot mai accentuate pe care o capata actorii... citeste tot
  Tatiana L. Sisova
  Autoarea cartii de fata, Tatiana Sisova, este psiholog, membru al Uniunii Scriitorilor Rusiei, autor a numeroase articole si carti de psihologie si pedagogie, povesti si piese de teatru pentru copii. Aceasta lucrare, nascuta din dubla experienta de psiholog si de parinte a trei copii, vine sa umple un gol semnificativ in bibliotecile parintilor... citeste tot