Evaluare Didactică

Referat
8.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 6477
Mărime: 29.99KB (arhivat)
Publicat de: Adi Pașca
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Repere conceptuale şi metodologice în evaluarea didactică

Procesul de învăţământ integrează o suită de activităţi, între care se disting: predarea, învăţarea, evaluarea etc.

Activitatea profesorului – predarea şi cea a elevului – învăţarea, se obiectivează mereu în „interfaţa” conturată de rezultatele obţinute. Această interfaţă cuprinde aşadar informaţia relevantă asupra activităţii celor doi agenţi ai activităţii şcolare.

Importanţa evaluării didactice în procesul de învăţământ este legitimată de următoarele constatări:

a) Actul predării asumă finalităţi, obiective instructive şi formative, iar performanţele elevului indică gradul, măsura în care obiectivele au fost îndeplinite.

b) Evaluarea rezultatelor şcolare permite profesorului să restructureze în chip optim demersul didactic.

c) Acţiunile de evaluare didactică deţin în şcoală o pondere însemnată, până la 40% din munca profesorului (I. Radu, 1995).

Sintetizând cele de mai sus, rezultă că evaluarea didactică deţine un rol important în procesul de învăţământ. Ea are întotdeauna un raport direct sau indirect cu progresul învăţării, dar şi al predării.

După cum observa G. de Landsheere, în privinţa evaluării rezultatelor şcolare toţi profesorii se încred în onestitatea lor, apare tendinţa fiecăruia de a se proiecta drept „măsură a lucrurilor". Ca şi actul predării, evaluarea încorporează elemente specifice de tehnicitate, cerinţe docimologice, de metrie în domeniu, ceea ce pretinde o anumită formaţie a dascălului în acest sens.

Evaluarea pedagogică reprezintă o acţiune proprie sistemelor socio-umane, care solicită raportarea rezultatelor obţinute, într-o anumită activitate, la un ansamblu de criterii specifice domeniului în vederea luării unor decizii optime (Dictionnaire encyclopedique de l'education et de la formation, 1994).

Ion T. Radu consideră că evaluarea defineşte procesul menit să măsoare şi să aprecieze valoarea rezultatelor sistemului de educaţie sau a unei părţi a acestuia, eficacitatea resurselor, a condiţiilor şi a operaţiilor folosite în desfăşurarea activităţii, prin compararea rezultatelor cu obiectivele propuse, în vederea luării deciziilor privind ameliorarea activităţii în etapele următoare.

De asemenea Petru Lisievici sugerează că prin evaluarea activităţii sunt colectate, prelucrate şi interpretate informaţii despre starea, funcţionarea şi/sau evoluţia viitoare a unui sistem, fie acesta elev, profesor, instituţie de învăţământ sau sistem de învăţământ, activitate a cărui specificitate este conferită de următoarele caracteristici esenţiale:

a) Asumarea unui sistem metodologic mai eficient în ceea ce priveşte proiectarea lecţiei, predarea cunoştinţelor, etc.

b) Dezvoltarea unor criterii de verificare şi evaluare, identificarea standardelor de performanţă menite să exprime achiziţiile învăţării.

c) Identificarea zonelor de dificultate şcolară şi a cauzelor acestora.

d) Informarea elevului asupra indicilor de progresie a învăţării şi a îmbogăţirii registrului de feed-back, etc.

Unii autori consideră utilă o distincţie între evaluare şi control. De exemplu J.M. Barbier (1985) pune pe seama controlului producerea de informaţii asupra desfăşurării activităţii, iar evaluarea ar consta în producerea unei judecăţi de valoare, asupra acelei activităţi.

O relevanţă practică aparte asupra conceptului o reprezintă opinia lui Daniel L. Stufflebeam (1980) cu privire la “echivalenţele” evaluării:

evaluare = măsurare; evaluare = congruenţă şi evaluare = judecare.

Prima definiţie evaluare = măsurare aşează evaluarea pe terenul metriei didactice. Cum e şi firesc, măsura şi măsurarea introduc rigoarea necesară şi expresia cantitativă a datelor de comparaţie, operaţii atât de utile în evaluare.

Practic, a măsura înseamnă a atribui numere unor obiecte sau evenimente, potrivit unor reguli sau proceduri. Astfel măsurarea pedagogică aspiră la metria din domeniul ştiinţelor exacte, lucru lăudabil, dar deloc simplu, deoarece:

– fenomenele socio-umane sunt mult mai complicate şi nu pot fi reduse la simple obiecte sau evenimente;

– exprimarea unor tendinţe prin atribuirea de numere simplifică forţat evenimentele marcate de dinamici calitative, unde scările adjectivale se pare că sunt mai nimerite.

A doua abordare conceptuală este dată de echivalenţa evaluare = congruenţă.

Congruenţa reprezintă nivelul de concordanţă, de suprapunere între evenimente simultane sau succesive (Richell, M., 1999).

În sfârşit, a treia echivalenţă evaluare = judecare implică producerea unei judecăţi de valoare cu privire la conduita sau performanţele elevului.

În absenţa unor măsurători obiective, judecata de valoare poate rămâne la stadiul de simplă părere sau impresie.

Rezumând structura tridimensională a evaluării didactice considerăm posibilitatea de a echivala următoarele concepte, des vehiculate:

– Evaluarea – măsurare corespunde în mod esenţial evaluării normative, deoarece rezultatele elevului sunt raportate la o normă, de regulă la rezultatele medii ale unui grup de referinţă (clasa din care elevul evaluat face parte).

– Evaluarea congruentă se înscrie în criteriile evaluării formative, întrucât se estimează convergenţa, apropierea între rezultatele elevului şi cerinţele programei şcolare.

– Evaluarea – judecare este mai curând o evaluare de progres, deoarece ia în seamă dinamica prestaţiei elevului într-un timp dat.

Fireşte, cele trei dimensiuni ale evaluării precum şi corelatele lor sunt complementare dar şi sincrone, ele pot coexista în acelaşi act evaluativ.

Pornind de la structura clasică a procesului evaluativ şi de la noile achiziţii ale domeniului, N.C. Stan (2000) propune un model secvenţial, asupra acestui demers, ca în figura de mai jos.

Faţă de modelul clasic al evaluării, care pune în corespondenţă doar măsurarea şi aprecierea, analiza secvenţială aspiră să acopere toate componentele prezente: verificarea, măsurarea, semnificarea şi argumentarea.

Această abordare este deschisă de noile dezvoltări în domeniu, de apariţia unei ramuri a didacticii, Docimilogia didactică, disciplină care asumă drept obiect de cercetare verificarea, evaluarea şi notarea rezultatelor şcolare.

Preview document

Evaluare Didactică - Pagina 1
Evaluare Didactică - Pagina 2
Evaluare Didactică - Pagina 3
Evaluare Didactică - Pagina 4
Evaluare Didactică - Pagina 5
Evaluare Didactică - Pagina 6
Evaluare Didactică - Pagina 7
Evaluare Didactică - Pagina 8
Evaluare Didactică - Pagina 9
Evaluare Didactică - Pagina 10
Evaluare Didactică - Pagina 11
Evaluare Didactică - Pagina 12
Evaluare Didactică - Pagina 13
Evaluare Didactică - Pagina 14
Evaluare Didactică - Pagina 15
Evaluare Didactică - Pagina 16
Evaluare Didactică - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Evaluare Didactica.doc

Alții au mai descărcat și

Sistemul metodologic de evaluare în învățământul primar - Analiza critică

CONSIDERAȚII INTRODUCTIVE IMPORTANȚA ȘI ACTUALITATEA TEMEI 1.ARGUMENTE TEORETICE ȘI PRACTICE PRIVIND MOTIVAREA ALEGERII TEMEI „Ai toată viaţa...

Funcțiile evaluării

ROLUL SI FUNCTIILE EVALUARII In educatie,evaluarea indeplineste functii cu caracter preponderent social,dar si functii pedagogice. Privite din...

Evaluarea în educație

Cap.I. Evaluarea in educatie 1.Introducere Evaluarea trebuie conceputa nu numai ca un control al cunostintelor sau ca mijloc de masurare...

Proiect didactic - matematică distractivă

ARGUMENT Disciplina opţională ,,Matematică distractivă” urmăreşte formarea şi dezvoltarea componentei logico-matematice a comportamentului...

Modalități de Evaluare în Activitatea Didactică

IDEEA DIDACTICĂ : MODALITĂȚI DE EVALUARE ÎN ACTIVITATEA DIDACTICĂ Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică Suceava Specializarea...

Evaluarea școlară

Delimitări terminologice şi implicaţii practice În vorbirea curentă, evaluarea este confundată, adesea, cu verificarea cunoştinţelor elevilor şi...

Nivelul educației în România - testul Pisa

Teste PISA 1. Introducere Eu sunt o persoană în continu mișcare, caut întodeauna șansele de a învăța, de a încerca lucruri, experiențe noi. Sunt...

Erori în evaluarea didactică

Idealul obiectivitati in notare este afectat de anumite circumstante care pot induce variatii destul de semnificative, relevate fie la acelasi...

Te-ar putea interesa și

Studiu comparativ - Metode de evaluare clasice versus metode de evaluare alternative

Prezenta lucrare se încadrează într-o temă deosebit de importantă pentru fenomenul educațional, evaluarea, componentă fundamentală a procesului...

Portofoliu Modul Psihopedagogic

INTRODUCERE A. Importanţa şi actualitatea temei Este bine ştiut că progresul şi reuşita în educaţie nu pot veni decât sub influenţa pozitivă a...

Reacții chimice - rolul experimentului de laborator în studiul reacțiilor chimice la gimnaziu

INTRODUCERE „ Lucrul cel mai minunat cu care ne putem întâlni este misterul. La baza artei si stiintei adevarate se afla emotia primara. Cel care...

Scoala și biserica în zona Buzaielor, secolele XVIII-XXI - Strategii moderne în predarea și învățarea istoriei în ciclul liceal

INTRODUCERE "Semeni fapte bune și culegi deprinderi, semeni deprinderi și culegi un caracter, semeni un caracter și culegi un om." (Proverb...

Sistemul metodologic de evaluare în învățământul primar - Analiza critică

CONSIDERAȚII INTRODUCTIVE IMPORTANȚA ȘI ACTUALITATEA TEMEI 1.ARGUMENTE TEORETICE ȘI PRACTICE PRIVIND MOTIVAREA ALEGERII TEMEI „Ai toată viaţa...

Dimensiunea temporală în evaluare - evaluarea initială, continuă și finală în învățământul primar

ARGUMENT Cunoaşterea elevului este o acţiune complexă, pentru că obiectul ei se diferenţiază de obiectul altor forme de cunoaştere. A cunoaşte nu...

Rolul jocului didactic în lecția de matematică

CAPITOLUL I INTRODUCERE I.1.LOCUL SI ROLUL MATEMATICII IN ANTRENAREA GANDIRII ELEVULUI În condiţiile actuale de tranziţie, şcoala românească...

Managementul Resurselor Umane

INTRODUCERE Asigurarea calităţii a fost identificată ca o necesitate, mai întâi în economie, şi apoi , adevenit o preocupare şi pentru alte...

Ai nevoie de altceva?