Metode de cunoaștere a colectivului de elevi

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Pedagogie
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 4196
Mărime: 208.87KB (arhivat)
Publicat de: Cedrin Ichim
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Loghin Lucia Simona
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi Facultatea de Biologie

Cuprins

  1. 1. Colectivul de elevi
  2. 1.1 Definitia si notele definitorii ale colectivului de elevi
  3. 1.2 Etapele devenirii colectivului de elevi
  4. a)Etapa evaluarii interpersonale
  5. b) Etapa constituirii si inchegarii structurii socioafective a colectivului de elevi
  6. c)Etapa stabilizarii si recunoasterii unei structuri socioafective dominante
  7. 1.3 Sintalitatea colectivului si personalitatea elevilor
  8. 1.4 Dirijarea colectivului de elevi
  9. 2.Relatia profesor-elev
  10. 2.1 Profesorul influenteaza
  11. 3. Metode de cunoastere a elevului si a colectivului de elevi
  12. 3.1 Metoda observaţiei
  13. 3.2 Convorbirea
  14. 3.3 Metoda testelor
  15. 3.4 Chestionarul
  16. 3.5 Metoda biografică sau anamneza
  17. 3.6 Metoda aprecierii obiective a personalitatii
  18. 3.7 Metoda autobiografiei grupului
  19. 3.8 Metoda scarilor de opinii si atitudini
  20. 3.9 Metoda experimentului actional-ameliorativ
  21. A cunoaste elevul inseamna a-ti da seama de interesele, inclinatiile si aptitudinile sale, de bagajul cunostintelor, de nivelul proceselor intelectuale, afective si volitionale, al motivatiilor si aspiratiilor sale, precum si de valoartea sa caracterial-temperamentala; deci, inseamna a defini personalitatea elevului prin elementele ei caracteristice. A cunoaste mai inseamna a surprinde nivelul dezvoltarii fizice in conformitate cu cerintele varstei, care poate influenta favorabil sau nefavorabil formarea personalitatii.

Extras din referat

1. Colectivul de elevi

1.1 Definitia si notele definitorii ale colectivului de elevi

Referitor la notiunea de colectiv literatura de specialitate consemneaza o multitudine de sensuri, ea acoperind o arie destul de extinsa si eterogena a realitatii sociale.Se vorbeste in acest cadru e colectiv ca “totalitate” sau sistem social, ca “grup” de personae reunite cu scopul desfasurarii unei activitati.

Pe fondul acestei pluralitati de sensuri se distinge si unul pedagogic care presupune reuniunea copiilor intr-o unitate microsociala in vederea desfasurarii activitatii instructive-educative. Prin modul in care se realizeaza reuniunea asigura o anumita omogenitate in ceea ce priveste varsta, experienta de viata si gradul de instruire a membrilor component.

Cercetarile din ultimii ani intreprinse asupra colectivului de elevi de pe pozitiile sociologiei si psihologiei sociale au condus la cunoasterea mai profunda a fenomenelor pe care le incumba si implicit la redefinirea sa.

S-a ajuns in acest fel la un consens asupra definirii colectivului de elevi prin analogie cu grupul social. colectivul de elevi este o variant a grupului social.

Notele definitorii ale colectivului de elevi sunt: structura, coeziunea, dinamica si scopurile specifice.

Structura colectivului de elevi este generata de interrelatiile ce se stabilesc intre membrii sai. Tinand seama de continutul si modul de functionare a acestor relatii, putem delimita doua structure fundamentale: o structura formala si una informala.

Prima, cea formala, apare ca urmare a investirii lor oficiale cu roluri. Investirea se poate face fie de catre colectiv, in totalitatea sa, fie de catre invatator sau diriginte. In urma investirii cu asemenea roluri vor aparea in mod firesc liderii oficiali.

Cea de a doua structura, informala, nu este impusa si reglementata de catre cei care detin anumite functii, ea este un rezultat spontan al relatiilor intersubiective ce se stabilesc intre membrii colectivului. Ea are un caracter predominant afectiv, bazat pe legaturi de simpatie, antipatie si indiferenta.

Relatiile interpersonale din interiorul colectivului de elevi pot fi analizate si interpretate din doua unghiuri de vedere, unul referindu-se la atitudinea elevului fata de ceilalti colegi, la sentimentele de simpatie,antipatie si indiferenta pe care le nutreste fata de acestia, iar altul la modul in care colegii sai ori colectivul, in asamblu, raspund prin aceleasi sentimente adresate fiecarui elev. In primul caz avem de a face cu ceea ce se intelege prin expansiunea sociala, iar in cel de-al doilea caz cu incluziunea sociala. Structura informal rezulta din corelarea celor doua tendinte specifice relatiilor interpersonale.

Coeziunea colectivului reflecta convergenta dintre membrii sai, concentrarea interactiunilor in vederea integrarii lor intr-un tot unitar.Altfel spus coeziunea rezulta din “jocul” contradictoriu al fortelor ce actioneaza in interiorul colectivului pentru atragerea tuturor membrilor sai la viata si activitatea ce se desfasoara aici. Ocupandu-se de factorii coeziunii Jean Maisonneuve ii imparte in doua categorii, extrinseci si intrinseci. Primii constituie doar conditii, mai mult sau mai putin favorabile, efectul lor fiind detectabil numai prin intermediul celor intrinseci. Ei determina si directioneaza coeziunea colectivului. La randul lor, factorii intrinseci pot fi impratiti in doua categorii,factori socioafectivi si factori sociocooperatori sau functionali.

Dinamica colectivului surprinde totalitatea transformarilor care au loc in interiorul colectivului, transformari care-i imprima acestuia o anumita traiectorie. Este vorba de evolutia colectivului ca intreg, ca unitate de sine statatoare si nu de anumite modificari isolate ce se produc in interesul sau. Cunoasterea dinamicii presupune in mod firesc descifrarea fortelor motrice care se afla la originea acestui proces, adica a contradictiilor interne dintre cele doua tipuri fundamentale de structuri, formala si informala. Intrucat structura formala este data sau impusa, iar cea informala rezulta in mod spontan ca urmare a relatiilor ce se stabilesc intre elevi, inseamna ca intre ele vor aparea diferite nepotriviri sau contradictii a caror rezolvare, prin adaptarea, integrarea sau subordonarea reciproca dintre ele, impune trecerea intr-un stadiu superior si implicit declansarea altor contradictii.

In concluzie, dinamica colectivului este un real “laborator psihosocial”, in care fenomenele ce-i sunt proprii se metamorfozeaza si se interconditioneaza, imprimandu-i, in cele din urma, traiectoria pe care o va parcurge.

Scopurile colectivului. Ca oricare alt grup social, colectivul de elevi se constituie in vederea desfasurarii unei activitati si a atingerii unor scopuri fundamentale. Se afirma din aceasta perspectiva ca un colectiv de elevi este un grup educational constituit in vederea atingerii unor scopuri educative, care la randul lor , sunt subordonate idealului educational. Asadar, ratiunea insasi de existenta a colectivului este asigurarea conditiilor necessare in vederea dezvoltarii unei atitudini cooperant-participative, expresie a mobilurilor fundamentale de dezvoltare a societatii umane. Vorbind de scopurile colectivului se au in vedere in primul rand acele obiective care rezulta din insasi logica functionarii sale ca unitate sociala de sine statatoare.

1.2 Etapele devenirii colectivului de elevi

In cadrul acestei deveniri am putea delimita urmatoarele etape:

a)Etapa evaluarii interpersonale

Caracteristic pentru aceasta etapa este preocuparea fiecarui membru al colectivului pentru cunoasterea celorlalti parteneri din perspectiva disponibilitatilor de a stabili contacte interpersonale cu ei. In aceasta etapa se contureaza, deci, in constiinta fiecarui membru al colectivului, imagini cat mai diferentiate despre ceilalti parteneri.

b) Etapa constituirii si inchegarii structurii socioafective a colectivului de elevi

Pe baza imaginilor cognitiv-evaluative dobandite in etapa anterioara se constituie si consolideaza diferite structuri socioafective,de comunicare, formala, informala, de conducere etc. Este etapa caracterizata prin restructurari continue in planul socioafectiv al colectivului, respectiv in relatiile interpersonale intre membrii sai.

Diversele structuri socioafective care se incheaga in aceasta etapa confera colectivului aspectul unei constelatii, in cadrul careia fiecare structura particulara se afla in relatii, fie pe orizontala, fie pe verticala, cu toate celelalte.Aceste structuri se organizeaza si se reorganizeaza continuu, prin adaptarea unora in functie de celelalte sau prin integrarea unora in altele.

Gama fenomenelor psihosociale in care elevii sunt implicati pot fi cunoscute si dirijate cu ajutorul unei metodologii speciale, actional-ameliorative. Apeland la ea, invatatorul sau dirigintele, in colaborare cu ceilalti factori educativi, poate contribui la optimizarea fenomenelor grupale in concordanta cu obiectivele generale ale educatiei.

Preview document

Metode de cunoaștere a colectivului de elevi - Pagina 1
Metode de cunoaștere a colectivului de elevi - Pagina 2
Metode de cunoaștere a colectivului de elevi - Pagina 3
Metode de cunoaștere a colectivului de elevi - Pagina 4
Metode de cunoaștere a colectivului de elevi - Pagina 5
Metode de cunoaștere a colectivului de elevi - Pagina 6
Metode de cunoaștere a colectivului de elevi - Pagina 7
Metode de cunoaștere a colectivului de elevi - Pagina 8
Metode de cunoaștere a colectivului de elevi - Pagina 9
Metode de cunoaștere a colectivului de elevi - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Metode de Cunoastere a Colectivului de Elevi.ppt
  • Metode de Cunoastere a Colectivului de Elevi.doc

Alții au mai descărcat și

Portofoliu de Evaluare Finală

I.1.Metoda observaţiei Ca metodă de cunoaştere şi cercetare psihopedagogică, observaţia constă în urmărirea intenţionată şi înregistrarea exactă,...

Metode de Învățământ

METODELE DE ĨNVǍŢǍMÂNT Capitolul I 1.1 Noţiuni introductive Din punct de vedere etimologic, termenul "metodă" provine din limba greacă...

Profesorul - model în formarea personalității adolescentului

1.Introducere “Autoritatea întruchipată de profesor rămâne întotdeauna una paradoxală, deoarece nu se bazează pe afirmarea puterii acestuia, ci pe...

Portofoliu Final DPPD

Nume: Prenume: Vârsta: Grupă: FIŞA DE OBSERVAŢIE Dată Disciplina Locaţia Indicatori oservationali Interpretare/ Caracterizare...

Principiile Generale ale Managementului și Activităților Manageriale Educaționale

Capitolul I 1. Management - Ştiinţă a conducerii 1.1. Sensurile managementului Managementul constituie unul dintre cei mai semnificativi...

Managementul Clasei de Elevi

I.1. Termenul de management Context teoretic Etimologia termenului de management (Cf. E. Joita, 2000) provenita din lat. manus-agere mâna,...

Metode și Tehnici de Cunoaștere a Grupurilor Școlare

Argument Oamenii trăiesc organizaţi în grupuri deoarece sunt fiinţe sociale. Un grup social reprezintă un ansamblu de indivizi între care există...

Pedagogia alternativă step by step în învățământul primar

I.NTRODUCEREA, CONCEPTELE ŞI BAZA TEORETICĂ A PROGRAMULUI 1.1 Introducere Pe parcursul întregii vieţi, indiferent unde trăiesc, copiii de azi se...

Te-ar putea interesa și

Strategii de management și practici incluzive la nivelul clasei în învățământul primar

Managementul fiind una dintre cele mai vechi arte şi cele mai noi ştiinţe, răspunde tot mai prezent, în tot mai multe domenii, necesităţilor...

Cauze și consecințe ale insuccesului școlar în ciclul primar

CAPITOLUL I NOȚIUNI INTRODUCTIVE 1.1 IMPORTANȚA TEMEI Generații după generații de învățători și de elevi s-au format și au format pe cele care...

Portofoliu Modul Psihopedagogic

INTRODUCERE A. Importanţa şi actualitatea temei Este bine ştiut că progresul şi reuşita în educaţie nu pot veni decât sub influenţa pozitivă a...

Trăsăturile clasei de elevi ca grup social - Sintalitatea

INTRODUCERE Învăţarea eficientă are următoarele caracteristici: este întotdeauna secvenţială şi contextualizată, este un proces individual chiar...

Agresivitatea - Ca formă de adaptare în relațiile conflictuale părinți - adolescenți

INTRODUCERE Actualitatea si importanta problemei abordate. Pentru a face parte urmatoarei provocari privind educatia copilului in cercul familiar,...

Managementul Clasei de Elevi

I.1. Termenul de management Context teoretic Etimologia termenului de management (Cf. E. Joita, 2000) provenita din lat. manus-agere mâna,...

Metode și mijloace de învățământ

METODE SI MIJLOACE DE iNVATAMANT In procesul de invatamint, invatatorul, ca si elevii, actioneaza prin intermediul unor metode de predare si...

Sociogramă - modalitate de cunoaștere a colectivului unei clase de elevi

1. Sociometria si testul sociometric Cunoasterea clasei de elevi este unul dintre cele mai importante demersuri pe care profesorul si in special...

Ai nevoie de altceva?