Model operațional - șomajul

Referat
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1508
Mărime: 11.32KB (arhivat)
Publicat de: Eliza-Olivia Dragu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: I.Onici
Fac A.I.Cuza ,Iasi ,an III

Extras din referat

1.Scop

Dezvoltarea capacitatii de a intelege notiunea de somaj ,cauze, efecte precum si politici antisomaj.

2.Scenariul activitatii

Moment organizatoric: -se face prezenta,se noteaza absentele si se pregatesc materialele.

Reactualizarea cunostintelor insusite anterior: -elevii sunt solicitati sa raspunsa la urmatoarele intrebari 1)Care a fost subiectul discutat ora trecuta?

2)Ce intrebari sau ce nelamuriri au in legatura cu lectia prezentata ora anterioara?

3.Captarea atentiei

Se prezinta noul subiect din aceasta ora,punandu-se in discutie conceptul de somaj.Se cere elevilor sa-l defineasca raportandu-se la componenta economica a vietii de zi cu zi.

La sfarsitul orei ei vor intelege mai bine in ce consta acest termen,vor fi informati despre formele si caracteristicile somajului si vor constientiza care sunt efectele negative ale somajului asupra economiei.

Vom incerca impreuna sa descoperim cauzele si sa aflam cum putem evita criza somajului.

4.Desfasurarea lectiei

Se explica elevilor ce inseamna notiunea de somaj si cine sunt persoanele somere.

Somajul este un dezechilibru economic care consta in existenta unui surplus de oferta pe piata fortei de munca.

Persoanele somere sunt toti cei apti de munca,dar care nu gasesc de lucru si care pot fi angajati partial sau in intregime,numai in anumite momente ale dezvoltarii economice.

Se pune in discuţia clasei, cazul unei familii cu doi copii, în care necesarul de nevoi este asigurat doar de un singur salariu, celalălalt părinte fiind şomer? Care credeti voi că este prioritatea nevoilor de satisfăcut într-un astfel de caz?

Elevii sunt invitati sa relateze câteva descrieri din memorie asupra unor momente din copilărie, în care elevii de azi au vrut să obţină câte ceva iar părinţii le-au explicat că nu este posibil, pentru că nu le ajung banii raspunzand la cateva intrebari:.

- Cât de jenant a fost momentul pentru părinţi, câtă dezamăgire au trăit copii de atunci?

- Cum explicati azi reacţiile de atunci ale părinţilor dar şi modul în care şi-au exprimat atunci imposibilitatea de a le satisface nevoile?

Astăzi vom continua discuţia despre tipurile de somaj insistând asupra caracteristicilor sale.

La sfârşitul orei, în urma prezentării acestor conţinuturi, va trebui să le puteţi defini şi să operaţi cu ele în diferite contexte.

Se continua expunerea cu tipurile de somaj

Somajul poate fi clasificat in mai multe tipuri, in functie de o multitudine de factori cum ar fi: dupa raportul cerere-oferta sau dupa caracterul sau.

O prima clasificare ar imparti somajul in voluntar si involuntar. Somajul voluntar apare atunci cand muncitorii refuza oportunitatile de locuri de munca aparute, preferand sa ramana someri. In schimb, somajul involuntar apare atunci cand pe piata muncii sunt insuficiente locuri de munca pentru a satisface toti cei apti de munca.

In cadrul somajului voluntar se incadreaza urmatoarele categorii din populatie:

- persoanele angajate care prefera sa isi intrerupa temporar activitatea deoarece apreciaza ca ajutorul de somaj le asigura o existenta decenta

- somerii care asteapta locuri de munca mai bune si mai potrivite lor decat cele existente la un moment dat

- persoanele casnice care au hotarat sa se incadreze, dar inca ezita din cauza nivelului salariului si a conditiilor de munca existente pentru moment

In functie de natura si cauzele somajului intalnim somajul conjunctural, frictional si structural.

In functie de raportul cerere-oferta si de impactul acestui raport pe piata muncii avem urmatoarele categorii de somaj: clasic (somaj prin eficienta a productiei), ciclic (somaj prin insuficienta cererii) si sezonier.

Caracteristicile şomajului

1. Nivelul la care a ajuns care poate fi exprimat :

- absolut, ca număr al şomerilor

- relativ, ca rată a şomajului

Ş

RŞ = — - 100

PO

Ş

RŞ = — - 100

PA

PA – populaţia activă disponibilă

RŞ- rata şomajului

PO – populaţia ocupată

Ş – numărul şomerilor

Somajul se formeaza pe baza a doua mari procese :

I. pierderea locurilor de munca de catre o parte a populatiei ocupate

II. cresterea ofertei de munca prin realizarea de catre noile generatii a varstei legale pentru a se putea angaja si afirmarea nevoii de a lucra a unor persoane apte de munca, dar inactive, in conditiile unei cereri de munca inferioare, acestei cresteri.

In cadrul primului proces, in functie de cauzele directe care il determina, se disting mai multe forme sau genuri de somaj, dintre care se mentioneaza :

a) somajul ciclic sau conjunctural, cauzat de crize si conjuncturi defavorabile, trecatoare dar care se repeta la intervale de timp mai lungi, sau mai scurte.

b) somajul stuctural, derminat de modificarea structurii economiei pe activitati, ramumuri si subramuri sub incidenta evolutiei nevoilor, crizei energetice, revolutiei tehnico-stiintifice ;

c)somajul tehnic, format ca urmare a locuirii vechilor tehnici si tehnologii cu altele noi si restrangerea locurilor de munca prin reorganizarea unor activitati sau firme ;

d)somaj de “fictiune”. Exista intotdeauna persoane care isi schimba locul de munca si sunt inregistrate temporar ca someri. Numarul lor poate fi redus prin fluxuri mai bune de informatii ( punand la un loc posturile vacante si pe someri) si prin instruire.

Preview document

Model operațional - șomajul - Pagina 1
Model operațional - șomajul - Pagina 2
Model operațional - șomajul - Pagina 3
Model operațional - șomajul - Pagina 4
Model operațional - șomajul - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Model Operational - Somajul.doc

Te-ar putea interesa și

Delincvența juvenilă - factori interni

Capitolul I NOŢIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND CRIMINALITATEA PRINCIPAL OBIECT DE STUDIU AL CRIMINOLOGIEI Secţiunea I ASPECTE GENERALE 1.Notiunea de...

Portofoliu Pedagogie - Fundamentele pedagogiei, teoria și metodologia curriculumului

Capitolul 1. Pedagogie I (Fundamentele pedagogiei+Teoria și metodologia curriculumului) 1.1. Eseu: Stiluri de predare Stiluri de predare...

Securitatea Umană

Introducere Conceptul de securitate a început să se schimbe cu aproximativ jumătate de secol în urmă. Cele două războaie mondiale şi Războiul Rece...

Impactul politicii de coeziune în UE. absorbția fondurilor structurale

„Conştientă de patrimoniul său spiritual şi moral, Uniunea Europeană se bazează pe valorile individuale şi universale ale demnităţii umane, ale...

Ai nevoie de altceva?