Recenzie - ghidul practic al directorului unității de învățământ

Referat
5/10 (3 voturi)
Domeniu: Pedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3400
Mărime: 63.69KB (arhivat)
Publicat de: Anaida Ștefanescu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihaela Ion
Recenzie a cartii, la Facultatea de Comert, modulul de Pedagogie

Extras din referat

PARTEA I

Principalele teme abordate în carte sunt planificare activităţii în şcoli (împreuna cu documentele de planificare), organizarea activităţii în şcoli, controlul şi evaluarea activităţii, încadrarea în munca, precum şi raspunderea disciplinara si materiala a personalului in unitatea de invatamant.

Conform legislatiei scolare, intr-o institutie de invatamant preuniversitar trebuie sa existe 8 tipuri de documente de planificare si anume: Proiectul strategic de dezvoltare pe termen mediu, Proiectul planului de scolarizare, Planul anual si semestrial de activitate, Oferta curriculara, Programul activitatilor educative scolare si extrascolare, Planul annual de activitate si programele semestriale ale catedrelor/ comisiilor metodice si ale altor comisii de lucru, Statul de functii si statul de personal, precum si Proiectul anual de venituri si cheltuieli, numit si Proiectul de buget.

Proiectul strategic de dezvoltare pe termen mediu este constituit din cateva etape astfel: Mai intai, analiza sau prognoza cu scopul identificarii si stabilirii unei probleme centrale a proiectului. Trebuie sa se identifice nevoile de baza si disfunctiile, dar si aspectele positive pe care se poate baza proiectul; in al doilea rand trebuiesc stabilite obiectivele, care trebuiec correlate cu finalitatile generale ale educatiei, negociindu-se un compromis intre obiectivele si posibitatile de realizare, astfel incat proiectul sa aiba caracter realist si rezonabil. Stabilirea strategiei de actiune consta in identificarea si stabilirea resurselor, metodelor si mijloacelor de realizare a proiectului. Nu in ultimul rand trebuie sa se realizeze un studio de fezabilitate in care sa fie analizate conditiile de reusita, impactul, precum si rezultatele scontate.

Proiectul planului de scolarizare este anual si se elaboreaza pe baza unei metodologii si a unui calendar elaborate de MECT. Prin Proiectul panului de scolarizare se anunta orice schimbare a structurii unitatii de invatamant fata de anul precedent, iar documentele se aproba in consiliul profesoral. In final, se aplica stampila, semnatura directorului si este inregistrat in registrul de intrari-iesiri.

Planul annual si semestrial de activitate sau planul managerial poate fi structurat astfel (pag. 8):

Nr. Crt. Scop, obiective Activitati

(actiuni) Masuri Resurse materiale Resurse financiare Echipa responsabila Termen

Oferta curriculara cuprinde prezentarea finalitatilor si obiectivele liceului, numarul de clase pe specializari si ani de studio, disciplinele din trunchiul comun si numarul de ore alocat prin planul cadru. Aceasta cuprinde si pachetele de optionale, metodologia de selectie si optiune in privinta curriculumului la decizia scolii. Se specifica si modalitatile de evaluare a elevilor la disciplinele optionale.

De programul activitatilor educative scolare si extrascolare se ocupa consilierul pentru proiecte si programe educative.

Alt document de planificare intr-o unitate de invatamant este Planul anual de activitati si programe semestriale ale catedrelor si comisiilor metodice si ale altor comisii de lucru. Acesta este dezbatut si aprobat de consiliul profesoral, iar directorul aproba tematica lunara a sedintelor catedrelor sau a comisiilor metodice.

Statul de functii si Statul de personal este alt document de planificare, la fel ca Proiectul anual de venituri si cheltuieli (sau proectul de buget). Cel din urma se fundamenteaza pe de o parte pe finantarea proportionala cu numarul de elevi pentru cheltuielile de personal, manuale si burse; pe de alta parte proiectul de buget se fundamenteaza pe finantarea complementara (pentru cheltuieli materiale, servicii si alocatii si pentru cheltuieli de capital).

Directorul unei unitati de invatamant, conform art. 24 din ROFUIP, raspunde de elaborarea proiectelor de buget, urmarirea modurilor de incasare a veniturilor, integritatea bunurilor aflate in administrare, organizarea si tinerea la zi a contabilitatii si a conturilor de executie bugetara. Directorul trebuie sa aiba atat competente juridice, cat si economico-financiare si administrative-gospodaresti.

In legatura cu organizarea activitatii in scoala, unitatile de invatamant sunt obligate sa elaboreze ROI, care se discuta si se aproba in consiliul profesoral, iar decizia de aprobare se emite de catre director.

Resursele umane disponibile pentru realizarea obiectivelor stabilite prin plan sunt directorul general (acesta emite decizii si note de serviciu care se tin in registrul de evidenta – care este obiect de inventar in cadrul institutiei scolare), directorul adjunct, consilierul pentru proiecte si programe educationale, consiliul profesoral (cu rol de decizie, il are pe directorul general al scolii ca presedinte si este alcatuit din personalul didactic titular si suplinitor, sau personalul auxiliary si nedidactic, in cazul sedintelor extraordinare), consiliul de administratie (alcatuit din directorul general, cel adjunct, contabil, cadrele didactice din consiliul profesoral, parinti, persoane din administratia publica locala, dar si elevii, care au reprezenti in acest consiliu), catedrele sau comisiile metodice (care elaboreaza programe de activitati anuale si mesestriale, rapoarte asupra propriei activitati, care sunt dezbatute si aprobate de consiliul profesoral), comisiile de lucru cu caracer permanent/ temporar, consiliul clasei, personalul din unitatea de invatamant (cel didactic, didactic auxiliar si administrative sau nedidactic), elevii si parintii.

Preview document

Recenzie - ghidul practic al directorului unității de învățământ - Pagina 1
Recenzie - ghidul practic al directorului unității de învățământ - Pagina 2
Recenzie - ghidul practic al directorului unității de învățământ - Pagina 3
Recenzie - ghidul practic al directorului unității de învățământ - Pagina 4
Recenzie - ghidul practic al directorului unității de învățământ - Pagina 5
Recenzie - ghidul practic al directorului unității de învățământ - Pagina 6
Recenzie - ghidul practic al directorului unității de învățământ - Pagina 7
Recenzie - ghidul practic al directorului unității de învățământ - Pagina 8
Recenzie - ghidul practic al directorului unității de învățământ - Pagina 9
Recenzie - ghidul practic al directorului unității de învățământ - Pagina 10
Recenzie - ghidul practic al directorului unității de învățământ - Pagina 11
Recenzie - ghidul practic al directorului unității de învățământ - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Recenzie - Ghidul Practic al Directorului Unitatii de Invatamant.doc

Alții au mai descărcat și

Portofoliu de evaluare finală - identificarea profilului intelectual al unui adolescent

I. ELEMENTE SEMNIFICATIVE DIN PORTOFOLIILE DISCIPLINELOR DPPD 1. PSIHOLOGIA EDUCAŢIEI - IDENTIFICAREA PROFILULUI INTELECTUAL AL UNUI ADOLESCENT...

Recenzie - etapele educației

“Etapele educatiei” a aparut la Paris, in 1952. Autorul, Maurice Debesse, a conceput aceasta carte bazandu-de pe faptul ca educatia trebuie facuta...

Educația - iubire, edificare, desăvârșire de Constantin Cucos - recenzie

In momentul achizitionarii acestei carti, interesul meu s-a indreptat in mai mare masura catre autorul ei decat spre titlu. Urma sa adaug in...

Competențe profesionale

Profesia didactică are o dimensiune umană extrem de puternică, fapt care implică nu doar cunoştinţe şi competenţe, ci şi atitudini, valori, etos,...

Recenzie - Didactica. Teoria instruirii

Ion T. Radu si Liliana Ezechil isi propun, in cartea "Didactica. Teoria instruirii", sa ofere celor care se pregatesc pentru o cariera didactica, o...

Consiliere și Orientare

FIŞĂ PSIHOPEDAGOGICĂ I. DATE PERSONALE Numele şi prenumele: P.D. Locul şi data naşterii: 22.10.1993 Domiciliul actual: Câlnic, Nr 18 Şcoala...

Profesorul eficient

Meseria de profesor este una dintre cele mai frumoase și dificile meserii existente. Nu spun asta doar pentru că iubesc aceasta meserie și am decis...

Ai nevoie de altceva?