Biblioteca

Rolul Educatiei in Formarea Personalitatii

Referat / Pedagogie
Informatii Referat:
Numar de pagini: 15
Marime arhiva: 21.30Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Domeniu: Pedagogie
Nota pe site: 7 Rolul Educatiei in Formarea Personalitatii, 7 out of 10 based on 3 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Razor Cristian
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Rolul Educatiei in Formarea Personalitatii.doc

Extras din document:

Rolul educatiei in dezvoltarea personalitatii
Prin educatie se urmareste formarea unei personalitati in concordanta cu cerintele obiective ale societatii, dar si ale individului. Ca orice fenomen social, educatia are in mod implicit si un caracter istoric. Ea a aparut odata cu societatea, evolueaza si se schimba in functie de transformarile ce se produc in cadrul societatii.
In trecut, educatia se referea doar la o etapa din viata omului, fapt datorat ritmului lent de dezvoltare a societatii. Dar, chiar si in aceste conditii, marile personalitati ale omenirii, au insistat pe ideea ca educatia este necesar sa se exercite asupra individului, pe tot parcursul vietii sale. Seneca de exemplu, considera ca si "batranii trebuie sa invete", Comenius sustine ca "pentru fiecare om viata este o scoala, de la leagan pana la mormant", iar Nicolae lorga precizeaza ca "invatat este omul care se invata necontenit pe dansul si invata necontenit pe altii". Deci, educatia permanenta devine o necesitate a societatii contemporane, reprezentand un principiu teoretic si actional care incearca sa ordoneze o realitate specifica secolului nostru.
Cel mai important criteriu care impune si justifica educatia permanenta este factorul socia! schitat de accelerarea schimbarilor, dinamismului, mobilitatea profesiilor, evolutia stiintelor, sporirea timpului liber, criza modelelor relationale si de viata, precum si de cresterea gradului de democratizare a vietii sociale. Mai nou, necesitatea educatiei este impusa si de o serie de factori individuali cum ar fi necesitatea integrarii dinamice a omului in societate, nivelul crescut al aspiratiilor individuale, sentimentul demnitatii personale, nevoia de incredere in viitor si in progres. Scopul fundamental al educatiei permanente este de a mentine si de a imbunatati calitatea vietii si progresul.
Asadar, educatia ca proces de modelare a personalitatii, realizat de familie, scoala, societate are ca scop pregatirea educatului pentru educatie. Autoeducatia evidentieaza faptul ca omul nu reprezinta un produs inert al unor forte externe sau interne. Fiinta umana este in mare masura rezultatul vointei proprii. Pregatirea pentru educatie se realizeaza prin intreg procesul educational. Incepand cu primit ani de viata, se pun bazele prin formarea in familie a unor deprinderi de autoservire, igienico-sanitare, de comportare civilizata si a celor legate de activitatile scolare.
Se poate spune ca educatia care precede autoeducatia ofera tanarului directia devenirii sale, ii formeaza deprinderile si priceperile indispensabile unui caracter independent si ii cultiva increderea in sine. Educatia pregateste autoeducatia intr-un sens dublu: ofera o "baza de lansare", prin sistemul de cunostinte, priceperi si deprinderi se stimuleaza nevoia continua de educatie, de perfectionare. Menirea scolii, a activitatii profesionale consta in a provoca in constiinta educatului, nevoia de educatie. Numai o angajare completa in ceea ce intreprinde personalitatea este capabila sa devina forta motrice care aduce progres de ordin cantitativ si calitativ in procesul educational. O astfel de activitate a avut in vedere academicianul V. Pavelcu spunand ca: "nu exista o sursa mai bogata in satisfactii decat aceea de te simti opera propriei tale personalitati si sculptor al propriei tale fiinte''.
INTRODUCERE IN STUDIUL PEDAGOGIEI
Pedagogia este stiinta socioumana care studiaza educatia la nivelul functiei si a structurii sale specifice prin metodologii de cercetare specifice, care vizeaza descoperirea si valorificarea unor legitati, principii si norme de actiune specifice. Abordarea problemelor fundamentale ale pedagogiei presupune explicarea si intelegerea conceptelor de baza ale domeniului, care pot fi aplicate, analizate, sintetizate, apreciate critic la nivelul stiintelor educatiei considerate fundamentale. In acest domeniu putem include:
1. Teoria generala a educatiei (care include disciplinele propuse in planul de invatamant al facultatii, colegiului sau liceului de specialitate sub numele de Fundamentele pedagogiei si Teoria educatiei);
2. Teoria generala a instruirii (care include disciplina propuse in planul de invatamant al facultatii, colegiului sau liceului de specialitate sub numele de Didactica generala sau de Teoria si metodologia instruirii);
3. Teoria si metodologia curriculumului are ca obiect de studiu specific: proiectarea, realizarea si dezvoltarea activitatilor de educatie si instruire organizate la nivelul sistemului si al procesului de invatamant;
4. Teoria si metodologia cercetarii pedagogice are ca obiect de studiu specific: evidentierea fundamentelor epistemologice ale domeniului si a strategiilor de inovare necesare la nivelul activitatilor organizate la nivelul sistemului si al procesului de invatamant.
PARTEA I
TEORIA GENERALA A EDUCATIEI /
PROBLEME FUNDAMENTALE
ALE PEDAGOGIEI
In calitatea sa de stiinta pedagogica fundamentala, teoria generala a educatiei defineste si analizeaza urmatoarele concepte de baza: educatia, sistemul de educatie, finalitatile educatiei, schimbarea in educatie, stiintele educatiei sau stiintele pedagogice.


Previzualizare pagini: (15)

  Comentarii:

  despre educatie : Rolul educatiei in formarea personalitatii


  Documente similare:
  Preview document similar
  Importanta Abordarii Noilor Educatii in Curricula...
  Proiectul contine 62 pagini in format doc cu o marime totala de 167.33 KB.
  Preview document similar
  Mozaicul ca Metoda Didactica Interactiva, Centrata...
  Referatul contine 21 pagini in format doc cu o marime totala de 47.26 KB.
  Preview document similar
  Personalitatea
  Proiectul contine 18 pagini in format doc cu o marime totala de 121.27 KB.
  Preview document similar
  Dimensiunile Educatiei
  Proiectul contine 26 pagini in format doc cu o marime totala de 38.35 KB.
  Preview document similar
  Formele Educatiei si Relatiile dintre Ele
  Proiectul contine 12 pagini in format ppt cu o marime totala de 49.92 KB.
  Preview document similar
  Influenta Personalitatii Emotionale in Alegerea unui...
  Proiectul contine 22 pagini in format doc cu o marime totala de 43.67 KB.
  Carti recomandate:
  Steve Pavlina
  Steve Pavlina este recunoscut la nivel mondial ca fiind cel mai de succes blogger pe probleme de dezvoltare personala. Site-ul sau atrage lunar mai mult de doua milioane de cititori, care ii apreciaza parerile si sfaturile unice. In loc sa joace rolul unui guru care are raspuns la toate problemele, Steve incurajeaza oamenii sa experimenteze fara... citeste tot
  Ruth Berry
  In fiecare noapte, visele ne iau si ne duc intr-o fascinanta calatorie interioara. Din pacate, rareori ne intrebam ce-ar putea insemna visele noastre. De fapt, ele ne ajuta sa intuim lucruri relevante despre relatiile personale, sa identificam si sa rezolvam conflicte ascunse. Ele pot fi ca niste semne indicatoare, adeseori aratandu-ti cea mai... citeste tot
  Tom Butler-Bowdon
  Textele ,,fundamentale" examinate aici, de la stravechile invataturi ale lui Buddha si Lao Zi si pana la bestselleruri contemporane ca Inteligenta emotionala si Eficienta in 7 trepte, reprezinta cele mai valoroase scrieri din domeniul care, de la inceputul secolului XX, a fost desemnat prin sintagma ,,self-help".

  Autorul rezuma... citeste tot