Rolul Proiectarii Activitatii Didactice in Activitatea Profesorului

Referat / Pedagogie
Informatii Referat:
Numar pagini: 18 pagini
Marime arhiva: 28.32 KB
Contine fisiere: doc
Numar fisiere: 3 fisiere
Nota pe site: Nota  8 Rolul Proiectarii Activitatii Didactice in Activitatea Profesorului , 8 out of 10based on 1 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
GEORGETA ION
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?
 • Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.
 • Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.
 • Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.
 • Click pentru mai multe detalii.

Extras din document:

INTRODUCERE

„Proiectarea didactică este procesul de anticipare a obiectivelor, conținuturilor, metodelor şi mijloacelor de învăţare, a instrumentelor de evaluare şi a relațiilor ce se stabilesc între toate aceste elemente în contextul unei modalităţi specifice de organizare a activității didactice (lecție, excursie didactica, etc. ).”

(Mariana Momanu, 1998 : 2006)

I. DEMERS TEORETIC; EXPLICAREA NOŢIUNILOR

În mod tradiţional, prin proiectare pedagogică se înţelege programarea materiei de studiu pe unităţi de timp şi de activitate, a planului calendaristic, a sistemului de lecţii, elaborarea planului de lecţii etc.

Astăzi, conceptul de proiectare este mai amplu, fiind exprimat şi caracterizat de alte concepte corelate, ca de pildă: design instrucţional ( R. Gagne,1976) sau taxonomia cunoştinţelor (Romiszowski,1981).

În efortul actual de modernizare şi optimizare a şcolii româneşti, menit să asigure creşterea calitativă a activităţii didactice, proiectarea, organizarea, pregătirea şi desfăşurarea lecţiei, ca microsistem ce produce la scară redusă sistemul instrucţional, ocupă un loc central.

Proiectarea este acţiunea de anticipare şi pregătire a activităţilor didactice şi educative pe baza unui sistem de operaţii, concretizat în programe de instruire diferenţiate prin creşterea performanţelor.

Proiectarea pedagogică a procesului de învăţământ reprezintă ansamblul acţiunilor şi operaţiilor angajate în cadrul activităţilor de educaţie/instrucţie conform finalităţilor asumate la nivel de sistem şi de proces în vederea asigurării funcţionalităţii sociale a acestuia în sens managerial/ global, optim, strategic.

Activitatea de proiectare pedagogică valorifică acţiunile şi „operaţiile de definire anticipativă a obiectivelor, conţinuturilor, strategiilor învăţării, probelor de evaluare şi mai ales ale relaţiilor dintre acestea în condiţiile unui mod de organizare al procesului de învăţământ.”(Vlăsceanu, Lazăr în „Curs de pedagogie”, coordonatori: Ioan Cerghit, Lazăr Vlăsceanu, 1988, pag. 249 )

Specificul activităţii de proiectare pedagogică evidenţiază importanţa acţiunilor de planificare – programare - concretizare a instruirii/educaţiei care vizează valorificarea optimă a unei resurse materiale esenţiale: timpul real destinat învăţării, în mediul şcolar şi extraşcolar. Din această perspectivă proiectarea pedagogică intervine în calitate de :

o proiectare globală, care acoperă perioada unui nivel, treaptă, ciclu de învăţământ, urmărind, în mod special, elaborarea planului de învăţământ şi a criteriilor generale de elaborare a programelor de instruire;

o proiectare eşalonată, care acoperă perioada unui an de învăţământ, semestru sau a unei activităţi didactice/educative concrete, urmărind, în mod special, elaborarea programelor de instruire/educaţie şi a criteriilor de operaţionalizare a obiectivelor generale şi specifice ale programelor de instruire/educaţie

Eficienţa lecţiei trebuie orientată nu numai de modul de interacţiune complexă a componentelor ei, ci şi de felul cum ea este integrată în procesul de învăţământ, ca sistem şi funcţionalitate , pentru că în lecţie se obiectivează elementele acestuia (obiective, resurse, conţinut, strategii şi evaluarea rezultatelor).

Activitatea de proiectare pedagogică implică două operaţii care intervin în mod global şi în mod eşalonat:

A. Operaţia de definire a criteriului de optimalitate a planului sau a programelor de instruire/educaţie, realizată:

a) în termeni absoluţi prin raportare la standardele de competenţă şi de performanţă instituţionalizate ca obiective informativ – formative, de nivel maxim, mediu, minim;

b) în termeni relativi, prin raportare la standardele definitivate, ca obiective concrete, la nivelul şcolii li al clasei de elevi, în diferite momente ale evoluţiei acestora .


Fisiere in arhiva: (3)

 • Rolul Proiectarii Activitatii Didactice in Activitatea Profesorului
  • COPERTA.doc
  • CUPRINS.doc
  • PROIECTAREA ACTIVITATII DIDACTICE.doc

Previzualizare pagini (18):


  Alte informatii:

  FACULTATEA DE PSIHOLOGIE ŞI ŞTIINŢELE EDUCAŢIEI BUCUREŞTI


  Documente similare:

  Preview Rolul Comunicarii Educationale in Formarea Tactului Pedagogic al Cadrului Didactic
  Rolul Comunicarii Educationale in Formarea Tactului...
  Proiectul contine 62 pagini in format doc cu o marime totala de 61.85 KB.
  Preview Metodologia Organizarii si Desfasurarii Jocului Didactic Matematic in Ciclul Primar
  Metodologia Organizarii si Desfasurarii Jocului...
  Proiectul contine 156 pagini in format doc cu o marime totala de 4.45 MB.
  Preview Rolul Jocului Didactic in Lectia de Matematica
  Rolul Jocului Didactic in Lectia de Matematica
  Proiectul contine 82 pagini in format doc cu o marime totala de 1.52 MB.
  Preview Comunicarea Didactica
  Comunicarea Didactica
  Proiectul contine 28 pagini in format doc cu o marime totala de 50.39 KB.
  Preview Principiile Didactice
  Principiile Didactice
  Cursul contine 19 pagini in format doc cu o marime totala de 36.16 KB.
  Preview Paralelism intre Comunicarea Umana si Comunicarea Didactica din Invatamantul Romanesc
  Paralelism intre Comunicarea Umana si Comunicarea...
  Referatul contine 20 pagini in format doc cu o marime totala de 2.35 MB.