Violenta in Scoala - Studiu de Caz

Referat / Pedagogie
Informatii Referat:
Numar pagini: 10 pagini
Marime arhiva: 32.93 KB
Contine fisiere: doc
Numar fisiere: 1 fisier
Nota pe site: Nota  8 Violenta in Scoala - Studiu de Caz , 8 out of 10based on 1 rating
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?
 • Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.
 • Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.
 • Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.
 • Click pentru mai multe detalii.

Extras din document:

Ce este violenţa?

Prima definiţie ne-o oferă DEX-ul însuşi, referindu-se la lipsa de stăpânire în vorbe sau în fapte; vehemență, furie, utilizarea forței brutale; constrângere, violentare; siluire; încălcare a ordinii legale.

Oamenii, de-a lungul timpului, au încercat să îşi eplice aceste „reacţii” , aceste ieşiri cu caracter inuman, unii dintre ei găsind propriile lor formulări, incluzându-le în diverse pasaje din scrierile lor. De exemplu, Octav Bibere afirmă faptul că „Violenţa este un teritoriu de exprimare a frustrărilor înghesuite”, scriitoarea Valeria Mahok vede violenţa ca fiind „Răutatea genetică neînţărcată la timpul potrivit”, profesorul şi scriitorul de limba română, Costel Zăgan consideră violenţa drept „Tot ceea ce desfigurează condiţia umană”, Mahatma Gandhi, părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă neviolente, susţine faptul că „Violenţa este arma celor slabi”, scriitorul Isaac Asimov afirmă într-una din lucrarile sale faptul că „Violenţa este ultimul refugiu al incompetenţei”, sau, din perspectiva lui Alan Brien, „Violenţa este replica incultului”. Cu certitudine lista este infinită şi complexă, fiecare persoană înţelege ideea de violenţă sau actul în sine într-un anume fel, fiecare conferindu-i propria sa definiţie.

Generalizând ideea de violenţă, din perspectvă personală, înţeleg prin aceasta totalitatea formelor de manifestare, fie ele verbale sau fizice, menite să aducă durere, chin, teamă, decepţii, traume, neîncredere, în sens larg, însumarea a tot ceea ce numim suferinţă!

Din nefericire, acest cuvânt ne este tuturor din ce în ce mai cunoscut, fiind tot mai des întâlnit, ajungând într-o oarecare măsură să îşi piardă acea tărie care îl reprezintă, care îl face să rămână un fapt rău şi interzis. Situaţia a devenit cu atât mai alarmantă, cu cât ne izbim de violenţă pe stradă, în mijloacele de transport, la şcoală, în familie, în cercul de prieteni, în presă, într-un cuvânt, peste tot.

Anumiţi oameni de ştiinţă, renumiţi psihologi, au concluzionat faptul că anumite persoane recurg la aceste manifestări din instinct, tocmai din dorinţa de a trăi şi de a stăpâni puterea. Insuşi Freud afirmă faptul că actul de violenţă este rezultatul unei frustrări, precedată de un comportament violent.

Tipuri de violenţă

Violenţa, precum aminteam anterior, este un act întâlnit în toate mediile, astfel că putem vorbi în sens larg despre: violenţa verbală, violenţa fizică, cea emoţională, cea sexuală, neglijenţa părinţilor faţă de copii, etc. Aceste tipuri de violenţă, la rândul lor, se întalnesc pe stradă (între diverse grupuri), în presă (personele publice, dar şi cetăţenii obişnuiţi fiind implicaţi), în familie (faţă de copii, faţă de mame sau de persoanele vârstnice), în şcoli (între elevi sau între elevi şi profesori), iar în cadrul lucrării prezente mă voi axa pe acest ultim aspect.

Violenţa în şcoală – cauze şi mijloace de manifestare

Familia este „instituţia” menită în scopul educării copilului. Se presupune că familia este fondată pe cele mai sacre principii şi valori morale precum : iubire, respect, înţelegere, devotament, bunătate, recunoştinţă. Părintele are obligaţia morală de a-şi educa copilul după aceste valori, care au puterea de a-l forma ca viitor om cinstit, corect. respectuos, iubitor, paşnic, înţelept, adică un bun exemplu pentru cei din jur. În continuare, şcoala este cea care solidifică bazele create de familie, oferind viitorului elev surse mai ample şi complexe procesului de învăţare şi formare. Ca fiecare lucru, şcoala are aspectele ei pozitive şi negative. De ce? Pentru că, din nefericire, în şcoală, sau mai concret, într-o sală de clasă, nu vom putea întâlni niciodată elevi proveniţi din acelaşi mediu : cu certitudine într-o clasă vom avea de-a face cu cel puţin un copil care probabil asistă la certuri şi scandaluri în familie, sau mai grav, chiar bătăi, vom cunoaşte probabil un elev care, din lipsă de timp din partea părinţilor ocupaţi cu serviciul îşi petrece mare parte în faţa blocului împreună cu anumiţi copii care îl instigă la violenţă, sau chiar este maltratat şi din teama de a nu i se întămpla altceva mai grav recurge la tăcere… Invidia poate consta într-o altă cauză capabilă să stârnească un comportament violent la nivelul elevilor dintr-o clasă. Acestea sunt doar o mică parte din situaţiile care îi determină pe elevi să recurgă la un comportament violent. În astfel de circumstanţe, acest tip de elevi vor fi marginalizaţi, trataţi cu indiferenţă (dacă nu cumva cu răutate) în locul încercării de a soluţiona problemele care le motivează atitudinea şi comportamentul. Şcoala este instituţia în care elevii se formează încetul cu încetul în devenirea lor ca modele, ca adulţi, ca persoane responsabile, independente, etc.


Fisiere in arhiva: (1)

 • Violenta in Scoala - Studiu de Caz.doc

Previzualizare pagini (10):


  Alte informatii:

  UNIVERSITATEA „LUCIAN BLAGA” DIN SIBIU DEPARTAMENTUL PENTRU PREGĂTIREA PERSONALULUI DIDACTIC PROGRAM DE STUDII PSIHOPEDAGOGICE, NIVEL II SPECIALIZAREA – LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ


  Documente similare:

  Preview Violenta in Scoli
  Violenta in Scoli
  Referatul contine 8 pagini in format doc cu o marime totala de 18.44 KB.
  Preview Influenta Mass-Mediei asupra Comportamentului Agresiv
  Influenta Mass-Mediei asupra Comportamentului Agresiv
  Proiectul contine 19 pagini in format doc cu o marime totala de 31.23 KB.
  Preview Portofoliu Pedagogie
  Portofoliu Pedagogie
  Proiectul contine 27 pagini in format doc cu o marime totala de 39.01 KB.
  Preview Violenta in Scoala
  Violenta in Scoala
  Referatul contine 6 pagini in format doc cu o marime totala de 10.94 KB.
  Preview Cazul Educatiei pentru Rezolvarea Conflictelor
  Cazul Educatiei pentru Rezolvarea Conflictelor
  Proiectul contine 41 pagini in format doc cu o marime totala de 75.21 KB.
  Preview Scoala Prietenoasa Copilului
  Scoala Prietenoasa Copilului
  Cursul contine 7 pagini in format doc cu o marime totala de 14.24 KB.