Psihologia muncii în activitatea alimentației publice

Referat
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 37 în total
Cuvinte : 23749
Mărime: 85.54KB (arhivat)
Publicat de: Nicolae T.
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: I.Ciobanu
Acest document reprezinta un referat la psihologia muncii in activitatea alimentatiei publice. El cuprinde notiuni generale ale psihologiei si subiecte speciale ce se refera la activitatea alimentatiei publice.

Cuprins

  1. CAP. I. Introducere in psihologia activitatii de munca in alimentatia publica
  2. 1.1 Psihologia alimentatiei publice ca ramura a stiintei psihologice
  3. 1.2 Sarcinile psihologiei activităţii de muncă în alimentaţia publică
  4. 1.3 Metodele moderne de cercetare în psihologia activităţii de muncă în alimentaţia publică
  5. CAP.II Aspectele psihologice ale activităţii în alimentaţia publică
  6. 2.1 Noţiune de psihologie
  7. 2.2 fiziologice ale activităţii psihice
  8. 2.3 Psihicul şi conştiinţa
  9. CAP.III Procesele psihice. Influenţa lor asupra cererii şi ofertei
  10. 3.1 Noţiune de procese psihice
  11. 3.2 Atenţia ca o condiţie a activităţii conştiente
  12. 3.3 Senzaţiile
  13. 3.4 Percepţiile
  14. 3.5 Memoria
  15. 3.6 Gîndirea
  16. 3.7 Imaginaţia
  17. 3.8 Activitatea verbală
  18. 3.9 Psihologia manifestărilor emoţional-volitive
  19. CAP. IV Particularităţile individual-psihologice ale personalităţii
  20. 4.1 Temperamentul
  21. 4.2 Caracterul
  22. 4.3 Aptitudinile
  23. CAP.V Particularităţile social-psihologice ale personalităţii
  24. 5.1 Noţiune de personalitate în psihologie
  25. 5.2 Orientarea personalităţii
  26. 5.3 Interesele
  27. CAP.VI PSIHOLOGIA COMUNICĂRII
  28. CAP.VII Particul psihologic de comunicare in proces de lucru in AP
  29. 7.1 Unitatea comunicării si activităţii. Conţinutul si rolul comunicării in activitatea lucratorului AP.
  30. 7.2 Noţiune de rol social
  31. 7.3 Noţiunea de conflict. Situaţia de conflict si comportarea conflictuala.
  32. CAP.VIII Particularităţile de activitate în alimentaţia publică
  33. 8.1 Noţiune despre activitate şi felurile ei
  34. CAP.IX Psihologia colectivului de muncă a unităţilor alimentaţiei public
  35. 9.1 Noţiune de colectiv. Structura colectivului
  36. 9.2 Climat social-psihologic al colectivului de muncă.Adaptarea profesională.
  37. CAP.X Aspectele social-psihologice şi pedagogice ale conducătorului

Extras din referat

Tema I

Introducere în psihologia activităţii de muncă în alimentaţia publică

§1. Psihologia alimentaţiei publice ca ramură a ştiinţei psihologice

Sarcina concretă a psihologiei constă în studierea faptelor, stabilirea legităţilor şi explicarea mecanismelor vieţii psihice a omului. Acest obiectiv este subordonat scopul aplicării cunoştinţelor psihologice în diverse domenii de activitate practică a oamenilor.

In prezent este greu să găseşti un domeniu al activităţii umane, unde psihologia n-ar avea importanţă aplicativă (practică). Cunoaşterea legilor vieţii psihice este necesară fiecărui om modern. Fiind legată cu diferite domenii ale practicii umane, psihologia modernă are mai multe ramuri. Fiecare persoană, care studiază psihologia, trebuie sa recunoască clar sistemul în întregime al ştiinţei psihologice moderne şi locul în acest sistem al acelei ramuri, faţă de care ea manifestă un interes deosebit.

A.V. Petrovski a propus să se pună la baza clasificării diferitelor ramuri ale psihologiei principiul dezvoltării psihicului în activitate. în calitate de bază a clasificării se accentuiază aspectul psihologică a:

a) activităţii concrete;

b) dezvoltării;

c) raportului omului ca subiect al dezvoltării şi activităţii lui încontextul societaîii, în care se realizează aceasta şi unde se dezvoltă.

Conform acestei clasificări se evidenţiază:

a) psihologia muncii, psihologia pedagogică, medicală, juridică, militară, psihologia sportului, creaţiei ştiinţifice;

b) psihologia vîrstelor, psihologia comparativă;

c)psihologia socială şi diferenţiala (psihologia personalităţii).

Manifestarea psihicului în raporturile comerciale are anumite particularităţi, care şi constituie obiectul de studiu al ramurii psihologice, numită psihologia activitaîiide munca in alimentaţie publica.

Psihologi activităţii de muncă în alimentaţia publică este strins legată cu psihologia muncii. Legităţile psihologice ale muncii se manifestă în psihologia activităţii de muncă în alimentaţia publică, care are drept obiect de studiu activitatea concretă-deservirea.

Ca ramură a ştiinţei psihologice psihologia activităţii de muncă în alimentaţia publică în acelaşi timp este subordonată psihologiei sociale. Psihologia socială studiază fenomenele psihice, care apar în procesul interacţiunii oamenilor în diferite grupuri sociale organizate şi neorganizate.

Obiect de studiu al psihologiei activităţii de muncă în alimentaţia publică sînt de asemenea raporturile şi acţiunile reciproce ale oamenilor în sistemul grupurilor organizate (diferite colective de lucrători ai sferei de deservire, colectivul unei asociaţii mari ai sferei de deservire, colectivul unui local, al unei secţii de producere, unei brigăzi aparte etc.) şi grupurilor neorganizate (consumatorii de la oraş şi de la sat, consumatorii unor anumite mărfuri, consumatorii -femei, -bărbaţi, -copii, -bătrîni, -studenţi, -elevi, -turişti etc).

Raporturile reciproce dintre chelner şi consumator, dintre barmen şi şeful localului, dintre doi consumatori - iată un şir lung de variante, un lanţ, fiecare verigă a căruia prezintă interes ştiinţific.

In sfera de deservire contactul are anumite particularităţi. Aici oamenii sînt legaţi de grijile fie despre realizarea producţiei, fie despre consumarea ei, adică contactul poartă caracterul relaţiilor de afaceri. Aici sînt strict repartizate rolurile sociale: unul este realizator, altul - consumator, şi contactele personale dintre ei în mare parte depind nu numai de particularităţile umane, dar şi de calitatea şi calităţile produselor. Particularităţile relaţiilor reciproce dintre oameni în situaţiile comerciale constituie obiectul de studiu al psihologiei activităţii de muncă în alimentaţia publică

Organizarea procesului de deservire este o noţiune generală. Ea include organizarea ofertei produselor (reclama mărfii, amenajarea mărfii la vitrină, asigurarea contactului vizual, tangibil (palpabil), olfactiv nemijlocit cu produsele, diferite feluri de consultaţii etc), caracterul deservirii comerciale (comparaţi, spre exemplu, un local cu autoservire şi un chioşc) şi, în cele din urmă, atitudinea faţă de consumator a lucrătorilor comerciali şi, în primul rînd, a chelnerilor Realizarea cu succes al procesului de deservire depinde nu numai de profesionalismul lucrătorului, dar şi de calităţile lui personale, omeneşti, de priceperea lui de a se apropia de client, de a influenţa asupra deciziei de consumare.

Psihologia activităţii de muncă în alimentaţia publică studiază diferitele acţiuni sociale ale personalităţilor, precum şi acţiunile oamenilor, care intră în componenţa grupului, întrunit de relaţiile comerciale.

Psihologia activităţii de muncă în alimentaţia publică ca ramură a ştiinţei psihologice se ocupă cu studierea, prognozarea şi formarea relaţiilor comerciale între persoane, cu reliefarea "gîndurilor şi sentimentelor" personalităţilor participante la contactul reciproc din sfera de deservire. Prin aceasta se exprimă legătura psihologiei activităţii de muncă în alimentaţia publică cu psihologia socială.

Psihologia activităţii de muncă în alimentaţia publică este chemată să studieze faptele, legităţile şi mecanismul activităţii psihice a personalităţii în condiţiile muncii profesionale a lucrătorului din sfera de deservire. Prin aceasta se exprimă legătura psihologiei activităţii de muncă în alimentaţia publică cu psihologia muncii.

Psihologia muncii este o ramura a psihologiei, care studiază psihicul omului în condiţiile de muncă. Psihologia muncii îşi pune drept scop ridicarea productivităţii muncii şi formarea calităţilor de importanţă profesională ale personalităţii. Psihologia activităţii de muncă în alimentaţia publică rezolvă aceste probleme în condiţiile concrete ale activităţii comerciale, de exemplu, determină particularităţile comerciale, în scopul raţionalizării proceselor de muncă în sfera deservirii, îmbunătăţirii alegerii şi pregătirii cadrelor profesionale.

Dezvoltarea psihologiei activităţii de muncă în alimentaţia publică este legată de realizările sferei date, de creşterea rapidă a circulaţiei produselor, perfecţionarea formelor şi metodelor de realizare a produselor, sporirea cerinţelor faţă de cultura deservirii populaţiei. Investigaţiile ştiinţifice în domeniul psihologiei activităţii de muncă în alimentaţia publică au drept scop îmbunătăţirea celui mai important indiciu al culturii consumării - deservirea consumator, bazată pe abilitatea lucrătorilor de a face procesul de deservire plăcut şi satisfăcător.

Preview document

Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 1
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 2
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 3
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 4
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 5
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 6
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 7
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 8
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 9
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 10
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 11
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 12
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 13
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 14
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 15
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 16
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 17
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 18
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 19
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 20
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 21
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 22
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 23
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 24
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 25
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 26
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 27
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 28
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 29
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 30
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 31
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 32
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 33
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 34
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 35
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 36
Psihologia muncii în activitatea alimentației publice - Pagina 37

Conținut arhivă zip

  • cuprins.doc
  • psihologia.doc

Alții au mai descărcat și

Psihoterapie - psihoterapia centrată pe client

Orientarea psihoterapeutica centrata pe persoana a fost fundamentata de Carl Ransom Rogers (1902-1987) sub numele de terapie non-directiva,...

Psihologia Muncii

Recrutare si selectie 1. Introducere: 1.1. Definitii: Conform „Dictionarului Explicativ al Limbii Române”, 1. Munca: reprezinta activitatea...

Psihologia muncii - ocupația de vânzător

Ocupatia de Vanzator Denumirea postului: Vanzator commercial Cod C.O.R.: 5220 Numele organizatiei: Sc InterBitt Con Srl Program de lucru:...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Comportamentul Social

Pentru o mai buna intelegere a subiectului propus vom face mai intai cateva precizari necesare pentru constructia interioara a lucrarii. In primul...

Te-ar putea interesa și

Corelații între Calitatea de Resursă Umană pentru Apărare și Calitatea de Funcționar Public

INTRODUCERE Verginia Vedinaş, în prima carte de specialitate care tratează numai problema statutului funcţionarului public, precizează că un loc...

Studiul Comportamentului Consumatorului de Produse Heidi pe Piața Locală

Capitolul I Studiul comportamentului consumatorului 1. Comportamentul consumatorului Comportamentul de cumpărare al consumatorului, ca domeniu...

Studiu privind Organizarea și Funcționarea unei Unități de Alimentație Publică cu Referire la Restaurantul Select

INTRODUCERE Comerţul de alimentaţie publică are ca obiect de activitate organizarea şi producerea de preparate culinare, a altor bunuri de consum...

Proiect pentru Lansarea unei Afaceri în Domeniul Alimentatiei Publice de Tip fast-food

PARTEA I Proiectul de cercetare 1. Identificarea problemei cercetarii. Actualmente piata alimentatiei publice de tip fast-food capătă un...

Alimentația publică - Restaurantul Parc

INTRODUCERE Dezvoltarea turismului în ultimele decenii, ampla lui extindere pe plan naţional şi internaţional, avântul continuu al mişcării...

Accidentul de muncă în legislația actuală

A R G U M E N T ”Am învățat că viața nu valorează nimic, dar nimic nu e mai de preț ca viața.!!” a spus un mare filozof André Malraux. Și multe...

Managementul prețurilor - strategii de preț la Agrigola Internațional

I. Descrierea companiei Prezentarea generală Ca formă de organizare, compania Agricola Internaţional este o societate comercială pe acţiuni,...

Dinamica Ofertei Instituțiilor de Învățământ Superior Economic

Introducere Interesul pentru oferta educaţională în domeniul învăţământului superior în general şi pentru învăţământul economic în special se...

Ai nevoie de altceva?