Rolul conceptului de inteligență emoțională în managementul organizațional

Referat
5.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 31 în total
Mărime: 350.02KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Cuprins 
  2. Prefaţă 2 
  3. Cap 1. Introducere asupra conceptelor de inteligenţă şi inteligenţă emoţională 3
  4. 1.1 Definiţii ale inteligenţei 3
  5. 1.2 Tipologii ale inteligenţei 4
  6. 1.3 Scurt istoric al inteligenţei emoţionale 6
  7. 1.4 Conceptul de inteligenţă emoţională 7
  8. 1.5 IE versus IQ 12
  9. Cap 2. Metode de măsurare a inteligenţei emoţionale 13
  10. 2.1 Tipuri de metode 13
  11. 2.1.1 Metoda auto-evaluării 13
  12. 2.1.2 Teste de abilitate 13
  13. 2.1.3 Alte tipuri de teste 14
  14. 2.2 Cercetări de referinţă asupra inteligenţei emoţionale 15
  15. 2.2.1 Inteligenţa emoţională în dezvoltarea carierei 16
  16. Cap 3. Utilizarea în practică a inteligenţei emoţionale 17
  17. 3.1 Inteligenţa emoţională la locul de muncă 17
  18. 3.2 Aplicaţii specifice ale inteligenţei emoţionale la locul de muncă 18
  19. 3.2.1 Inteligenţa emoţională şi funcţiile organizaţiei 18
  20. 3.2.2 Indicii ale unui nivel înalt sau scăzut de inteligenţă emoţională 21
  21. Cap 4. Concluzii 23
  22. 4.1 Cum să înveţi să te comporţi inteligent emoţional 23
  23. 4.2. Concluzii şi recomandări 25
  24. BIBLIOGRAFIE 27

Extras din referat

PREFAŢĂ

“Inteligenţa singură nu creează lideri”.

Se pot preda competenţele personale? Se pot preda competenţele emoţionale? Cu siguranţă managerii, membrii unei echipe, liderii de echipe pot învăţa cum să se înţeleagă mai bine pe ei înşişi şi pe cei din jurul lor şi cum să identifice emoţiile. Mai pot învăţa cum să îşi folosească emoţiile şi să nu se lase conduşi de emoţii.

Liderii de succes au mai mult decât isteţime analitică. Ei au ceea ce se cheamă inteligenţa emoţională (IE).

IE este abilitatea de a încuraja oamenii, de a îi face să lucreze împreună şi de a îi motiva să dea tot ce au mai bun pentru realizarea unui anumit scop. De aceea mai multe studii au clasificat inteligenţa emoţională ca fiind cea mai importantă competenţă de bază care determină succesul unei companii.

Inteligenţa emoţională este un alt fel de isteţime. Este puterea de a acţiona sub presiune, încrederea de a construi relaţii fructuoase, curajul de a lua decizii şi viziunea de a crea viitorul. IE este în legătură cu leadership şi creativitate şi este o abilitate care poate fi învăţată. Constă în puterea de a conştientiza sentimentele şi de a identifica sursa lor.

Am ales această temă atrasă fiind de noutatea acestui subiect şi de faptul că inteligenţa emoţională este încă un concept extrem de mediatizat în occident, supus unor numeroase controverse între recunoscuţi specialişti din diverse domenii: management organizaţional, leadership, psihologie, sociologie.

Specialiştii din România sunt încă la stadiul de familiarizare cu acest concept, puţine fiind firmele de consultanţă în management sau recrutare care susţin programe de dezvoltare a inteligenţei emoţionale, precum şi mai puţine la număr fiind organizaţiile din ţara noastră care conştientizează impactul acestuia în conducerea unei organizaţii.

Îmi doresc ca această lucrare să aducă un plus de valoare informaţiilor până acum cunoscute, efortul depus constând în mare parte în îmbinarea şi aşezarea într-o formă cât mai cuprinzătoare şi mai pe înţelesul tuturor a părerilor şi cercetărilor unor specialişti recunoscuţi în domeniu.

Capitolul 1. INTRODUCERE ASUPRA CONCEPTELOR DE INTELIGENŢĂ ŞI INTELIGENŢĂ EMOŢIONALĂ

1.1 DEFINIŢII ALE INTELIGENŢEI

Termenul de INTELIGENŢĂ provine de la latinescul INTELLIGERE, care înseamnă a relaţiona, a organiza sau de la INTERLEGERE, care presupune stabilirea de relaţii între oameni.

Socrate şi Platon considerau că inteligenţa îi permite omului să înţeleaga ordinea lumii şi de a se conduce pe sine însuşi, iar Boudha milita pentru eliberarea omului de inteligenţă pentru a ajunge la cea mai înaltă formă de fericire. Pentru gândirea occidentală, inteligenţa apărea a fi atributul esenţial, fundamental al omului, care face din om ceea ce el este, pentru gândirea orientală, inteligenţa era redusă la minimum. Au fost foarte controversate şi funcţiile inteligenţei.

Kant o vede în uniune cu sensibilitatea, numai din această întrepătrundere totală şi absolută izvorând cunoaşterea. Leonardo Da Vinci legase inteligenţa de sensibil, înaintea lui Kant. Cadillac, senzualistul pentru care toate cunoştinţele vin prin simţuri, adăuga că inteligenţa apare ca un distilator, ca un mecanism ce permite rafinarea materialului brut furnizat de simţuri. Pascal, considera că inteligenţa este inhibată de afectivitatea debordantă. Şi Schopenhauer vede inteligenţa ca fiind subordonată voinţei, singurul element primar şi fundamental.

Descartes, se pare că a dat definiţia cea mai apropiată de înţelegerea modernă a inteligenţei. Filozoful francez definea inteligenţa: "mijlocul de a achiziţiona o ştiinţă perfectă privitoare la o infinitate de lucruri. În această definire, găsim intuirea celor două poziţii actuale ale noţiunii de inteligenţă: ca sistem complex de operaţii; ca aptitudine generală. Vorbind despre inteligenţă ca sistem complex de operaţii care condiţionează modul general de abordare şi soluţionare a celor mai diverse situaţii şi sarcini problematice, avem în vedere operaţii şi abilităţi cum ar fi: adaptarea la situaţii noi, deducţia şi generalizarea, corelarea şi integrarea într-un tot unitar a părţilor relativ disparate, consecinţele şi anticiparea deznodământului, compararea rapidă a variantelor acţionale şi reţinerea celei optime, rezolvarea corectă şi uşoară a unor probleme cu grade crescânde de dificultate. Toate aceste abilităţi şi operaţii relevă cel puţin trei caracteristici fundamentale ale inteligenţei:

- capacitatea de a soluţiona situaţiile noi;

- rapiditatea, mobilitatea, supleţea, flexibilitatea ei;

- adaptabilitatea adecvată şi eficientă la împrejurări.

Leibniz intuieşte cel mai bine acest aspect, referindu-se la inteligenţa ca expresie a efortului evolutiv al conştiinţei. În psihologie, Jean Piaget a descris magistral această caracteristică în epistemologia sa genetică.

Termenul de inteligenţă are o accepţiune dublă: pe de o parte de proces de asimilare şi prelucrare a informaţiilor variabile, în scopul unor adaptări optime, iar pe de alta parte, de aptitudine rezidând în structuri operaţionale dotate cu anumite calităţi (complexitate, fluiditate, flexibilitate, productivitate), prin care se asigură eficienţa conduitei. Aceste calităţi sunt caracteristice subiectului, reprezintă invariaţii ce pot fi evaluate statistic şi sunt situaţii la un anumit nivel sau rang de valoare funcţională. Inteligenţa apare astfel ca sistem de însuşiri stabile proprii subiectului individual şi care la om se manifestă în calitatea activităţii intelectuale centrată pe gândire.

J.Piaget, prin psihologia genetică promovată, confirmă punctul de vedere al inteligenţei ca aptitudine generală cu o anume bază nativă. Adaptarea constă din echilibrarea dintre asimilarea informaţională la schemele preexistente şi acomodarea sau restructurarea impusă de noile informaţii ce nu se potrivesc perfect cu vechile scheme. Astăzi, persistă în psihologie întrebarea dacă inteligenţa este capacitatea generală de achiziţie a cunoştinţelor, de raţiune şi rezolvare de probleme sau ea implică diferite tipuri de abilităţi. Cei mai mulţi optează pentru prima ipoteză.

Noile cercetări făcute din perspectiva psihologiei cognitive şi a neuropsihologiei, care leagă comportamentul inteligent de eficienţa neurologică, ar putea aduce precizări preţioase în acest sens.

1.2 TIPOLOGII ALE INTELIGENŢEI

Istoricul cercetărilor realizate asupra inteligenţei a condus specialiştii spre mai multe opinii, diferite la prima vedere însă, apropiate după o mai atentă observaţie.Astfel, în accepţiunea lui Stephen Covey, avem de-a face cu 4 tipologii ale inteligenţei prezentate mai jos:

Conceptia lui S. Covey despre tipurile de inteligenţă

Conținut arhivă zip

  • Rolul Conceptului de Inteligenta Emotionala in Managementul Organizational.ppt

Alții au mai descărcat și

Memorie, inteligență și performanță școlară - studiu asupra relațiilor dintre ele

INTRODUCERE Conceptul de inteligențǎ, natura, funcția ei și modurile de manifestare ale comportamentului inteligent determinǎ polemici și...

Consilierea psihologică - aspecte diferențiale

Coduri deontologice ale consilierii psihologice Termenul deontologie din limba elenă, e conjuncţie între obligaţie, datorie, ceea ce trebuie, ce...

Empatia

O mare varietate de definitii si metafore au fost oferite de literature de specialitate cu privire la empatie, incluzand: “Empatia este eul...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Tema 2 - analiza nevoilor de training

1. MEDIUL DE AFACERI ŞI CONCURENŢIAL Se stie ca dezvoltarea personalului si instruirea lui nu poate fi conceputa în afara cadrului organizational,...

Evaluarea inteligenței

CE ESTE INTELIGENŢA? Definiţii ale inteligenţei capacitatea de a rezolva probleme gândire abstractă utilizarea de resurse minime adaptare la...

Introducere în Psihodiagnostic

Diagnosticul psihic provizoriu Examenul psihologic poate fi privit ca o aplicatie de teste, ca studiu de cazuri, ca observatie scurta si...

Psihologia diferențelor individuale

1.1 Fundamentele ştiinţifice şi empirice ale psihologiei diferenţiale. Argumentele metodologice în investigarea diferenţelor individuale....

Te-ar putea interesa și

Evaluarea Eficienței Managementului Resurselor Umane în Întreprinderile Românești

Managementul resurselor umane reprezinta ansamblul activitatilor de ordin operational (planificarea, recrutarea, mentinerea personalului) si de...

Conceptul de inteligență emoțională în managementul organizațiilor

Termenul de INTELIGENTA provine de la latinescul INTELLIGERE, care înseamna a relationa, a organiza sau de la INTERLEGERE, care presupune...

Managementul Schimbării și Innoirii

CAPITOLUL I. MANAGEMENTUL MODERN 1.1. INTRODUCERE Managerul iniţiază acţiuni, fundamentează decizii, dă dispozitiuni/ordine , influenţănd în...

Managerul competent conducător al organizațiilor competitive

CAPITOLUL 1 MANAGEMENTUL MODERN 1.1 Acţiuni manageriale moderne O metodă utilă de înţelegere a managementului este determinarea acţiunilor pe...

Management organizațional și al resurselor umane - inteligența emoțională și rolul acesteia în comunicarea managerială

ARGUMENT Am ales aceasta tema deoarece am dorit sa aflu cat mai multe lucruri despre caracterul liderilor si managerilor, despre felul in care...

Înțelesurile Managementului

CAPITOLUL I – GENERALITĂŢI 1.1 ÎNŢELESURILE MANAGEMENTULUI În formele sale incipiente, empirice, managementul l-a însoţit pe om, am putea spune,...

Considerații cu Privire la Rolul Conceptului de Inteligență Emoțională în Managementul Organizațiilor

PREFATA Inteligenta singura nu creeaza lideri. Se pot preda competentele personale? Se pot preda competentele emotionale? Cu siguranta...

Comportamentul Managerial la SC Comserar SA

Introducere Managementul nu poate fi despărţit de organizaţie, legătura lor intimă asigurând succesul si – nu de puţine ori – chiar supravieţuirea...

Ai nevoie de altceva?