Biblioteca

Vointa

Referat / Psihologie
Informatii Referat:
Numar de pagini: 6
Marime arhiva: 14.12Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Domeniu: Psihologie
Nota pe site: 7 Vointa, 7 out of 10 based on 1 rating
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Vointa.doc

Extras din document:

I. DEFINIREA SI CARACTERIZAREA VOINTEI
M. Golu este de parere ca vointa apartine acelor fenomene psihice care nu si-au gasit un loc bine precizat în dinamica si complexitatea psihicului uman. De aici si varietatea punctelor de vedere exprimate în încercarea de a defini ce este vointa. Pe de o parte, vointa a fost interpretata ca o entitate distincta acordândui-se locul central în cadrul psihicului, iar pe de alta parte, la polul opus, vointa este desfiintata ca entitate distincta, fiind inclusa în cadrul proceselor biologice.
Primele opinii vizând vointa au fost emise dinspre domeniul filosofiei (pentru Nietzsche, Schopenhauer esenta fiintei umane nu sta în rationalitate ci în vointa). Si aici parerile au fost împartite: pe de o parte, vointa a fost considerata o forta divina care situeaza omul deasupra si în afara situatiilor externe concrete, iar pe de alta parte ca o tendinta interna de opunere la aceste influente, de contracarare a lor si de autodelimitare si autodeterminare. Astfel s-au impus doua perspective în interpretarea vietii în general: determinismul, fatalismul, destinul / libertatea, liberul arbitru. Determinismul postula subordonarea neconditionata a omului unor cauze independente de individ. Daca aceste cauze îsi gasesc locul în structura interna profunda a individului în forma destinului , se ajunge la fatalism: în tot ceea ce face si spre ce se îndreapta omul, el se supune fortei destinului. De pe cealalta pozitie, libertatea exprima posibilitatea omului sa actioneze independent de spatiul existential, potrivit dorintelor personale. În acest context, vointa apare ca o forta individuala care permite omului sa se manifeste liber. Absolutizarea acestei forte interne a dus la impunerea conceptului de liber arbitru comportamentul uman este determinat exclusiv de vointa si prin aceasta el devine independent de conditiile externe.
Vointa reprezinta capacitatea si procesul psihic de conducere a activitatii sub toate aspectele ei. C. G. Jung considera ca vointa presupune o organizare culturala si rationala a energiilor, fapt ce constituie o cucerire târzie a umanitatii si de care primitivii nu erau capabili. O mai clara expunere o întalnim la J. Piaget care spune: Noi spunem ca este vointa, în cazul în care se prezinta urmatoarele doua conditii: prima conditie conflict între doua tendinte; o singura tendinta nu genereaza un act voluntar, &a doua conditie când cele doua tendinte dispun de forte inegale, una cedând celeilalte, -rar prin actul de vointa are loc o inversare, ceea ce era mai slab devine mai puternic iar ceea ce era originar mai puternic este învins de ceea ce era mai slab. Tot pe aceasta linie, H. Peack arata ca un act este cu atât mai voluntar cu cât poate raspunde mai puternic la proprietatile slabe, discrete ale stimulului, lasând fara raspuns însutirile puternice, evidente.
DEFINITIE: proces psihic de reglare/ autoreglare a conduitei a carui rol principal consta în optimizarea comportamentelor orientate spre atingerea unui anumit obiectiv cu valoare adaptativa. În cadrul vointei ca mecanism reglatoriu putem delimita doua niveluri functionale calitativ diferite si anume:
Nivelul involuntar: se caracterizeaza prin lipsa intentionalitatii si declansarea automata a actiunii ca reactie de raspuns la actinuea stimulilor. Exemplu tipic al regarii involuntare îl constituie actele reflexe care stau la baza homeostaziei fiziologice a organismului (reflexele de orientare, reflexul clipirii, reflexele de aparare, etc). De asemenea, nivelul involuntar al activitatii poate fi delimitat în cadrul actelor automatizate, de genul priceperilor si deprinderilor, care au facut cândva obiectul controlului voluntar ( deprinderea scris cititului, deprinderea de a sofa, deprinderea de a înnota etc). Nivelul involuntar al conduitei umane este prezent si în cadrul diferitelor etape ale proceselor psihice particulare: în perceptie, imaginea stimulului se formeaza independent de vointa noastra (în perceptie stimulul ni se impune ca un dat obiectiv, existând indiferent de dorintele, nevoile noastre actuale); în reprezentare, caracterul fluctuant este determinat tocmai de nivelul involuntar ( reprezentarile apar în mintea noastra fara ca noi sa ne fi propus acest lucru); în memorie ni se fixeaza uneori informatii, idei, fenomene fara ca noi sa ne fi propus acest lucru (vezi memorarea involuntara!), etc.
Nivelul voluntar: se subordoneaza din punct de vedere structural functiei reglatoare a constiintei, iar din punct de vedere instrumental, se conecteaza la subsistemul motivational, favorizând si optimizând finalizarea motivului în scop. Elemetele esentiale ale nivelului voluntar sunt: intentionalitate (ne propunem o activitate urmarind un scop clar definit), analiza prealabila a conditiilor de activitate, a raportului dintre scop si mijloace, efortul implicat în atingerea scopului propus.


Previzualizare pagini: (6)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Problema Narcomaniei la Tineri
  Licenta contine 73 pagini in format doc cu o marime totala de 165.78 KB.
  Preview document similar
  Psihologie Generala
  Cursul contine 76 pagini in format doc cu o marime totala de 93.78 KB.
  Preview document similar
  Sistemul Psihocomportamental al Elevului in...
  Proiectul contine 17 pagini in format doc cu o marime totala de 25.13 KB.
  Preview document similar
  Psihologia Manageriala
  Cursul contine 10 pagini in format doc cu o marime totala de 29.38 KB.
  Preview document similar
  Fundamentele Psihologiei
  Cursul contine 141 pagini in format doc cu o marime totala de 290.17 KB.
  Preview document similar
  Psihologia Educatiei
  Cursul contine 100 pagini in format doc cu o marime totala de 151.88 KB.
  Carti recomandate:
  Roy F. Baumeister, John Tierney
  ,,Un ghid accesibil, puternic documentat stiintific despre vointa si cum este cel mai indicat sa depasesti tentatiile. Vointa nu duce lipsa de strategii utile pentru a compensa slabiciunea vointei." - Wall Street Journal ,,Vointa, puterea vointei si energia mentala au fost ocolite de psihologia moderna. Roy Baumeister, cel mai reputat... citeste tot
  Tom Butler-Bowdon
  50 de carti fundamentale de psihologie reprezinta un ghid autentic de popularizare a psihologiei. In cadrul unei calatorii ideatice care acopera 50 de titluri, sute de idei si peste un secol de existenta a psihologiei, autorul analizeaza scrieri contemporane semnificative, cum ar fi Fericirea autentica a lui Martin Seligman, dar si tezaurul de... citeste tot
  Irina Holdevici

  Lucrarea de fata abordeaza un subiect de un real interes pentru o categorie larga de cititori preocu-pati de aspectele psihologice ale perfor-mantei umane in general.
  Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca exista unele elemente comune care caracte-rizeaza per-sonalitatea omului care reuseste indiferent de domeniul de... citeste tot