Enigma Otiliei - subiectul operei

Referat
7/10 (3 voturi)
Domeniu: Limba Română
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 3 în total
Cuvinte : 3364
Mărime: 13.95KB (arhivat)
Publicat de: Alexe Panait
Puncte necesare: 0

Extras din referat

Prezentarea lui Felix Sima, un tânar de 18 ani, care cutreierând strazile, încerca sa gaseasca casa unchiului sau în Bucuresti. Intrând pe strada Antim atmosfera întunecata si vântul nu par a-l stingheri în cautarea unei case cu cat superior.

Intrând pe o portita mica tânarul descoperi curtea interioara a acelei case putin deosebita de celelalte si batând la o usa gotica se vazu nevoit sa intre într-o anticamera cu scari si statui reprezentându-l pe Hermes.

Sunând la un clopotel, i se înfatisa un batrân care la început nu-l recunoscu si astfel tânarul se vazu nevoit sa mai analizeze înca o data din afara toate casele.

În cele din urma îndrazni sa revina în casa în care presupuse ca sta unchiul sau, domnul Costache Giurgiuveanu si fiica sa Otilia.

La a doua încercare Otilia îl recunoscu pe Felix si-l invita (în casa) într-o odaie înalta unde jucau carti la o masa rotunda matusa sa, Aglae Tulea, fiica sa Aurica si un domn mai în vârsta, chiar foarte elegant, domnul Pascalopol.

Rusinat, Felix, se retrase pe o canapea de plus rosu, unde descoperi alaturi un barbat brodând. Era sotul doamnei Aglae, Simion.

Otilia îi darui lui Felix doua prajituri drept cina si apoi se îndrepta spre domnul Pascalopol, analizându-l. În cele din urma descoperi pe degetele acestuia un inel foarte frumos pe care acesta il facu cadou.

Obosit de drum, Felix este condus în camera Otiliei de catre aceasta, pentru a se odihni.

II

Dimineata Felix se trezeste în acorduri de pian, dupa ce noaptea o petrecuse destul de tensionat amintindu-si de moartea mamei si apoi de tatal sau, doctorul Sima, care îl parasise si el curând lasându-i mostenirea în mâinile lui Costache, cumnatul sau.

Felix descopera la pian pe Otilia care îi cânta „Rapsodia ungara” de Liszt si „Chanson Rousse”, iar apoi îl invita pe tânar în gradina. Felul jucaus al Otiliei îl surprinde pe Felix. Gradina destul de mare adapostea un chiosc de fier unde Otilia se si opri invitându-l pe Felix sa stea si el.

Pentru câtva timp tânarul ramase prizonierul fetei, care-l plimba prin întreaga casa îndeletnicindu-se în special cu probarea garderobei.

Marina, o ruda îndepartata a lui mos Costache se ocupa de curatenia casei si de mâncare.

Spre seara Felix primi de la un factor postal o scrisoare adresata Otiliei Marculescu. Numele îl surprinse desi nu primi nici un raspuns la aceasta enigma. În curând se dovedi rolul domnului Pascalopol în aceasta casa. Leonida era un vechi prieten al lui mos Costache, care acum juca rolul unui tata adoptiv pentru Otilia, plimbând-o peste tot cu trasura si oferindu-i tot felul de cadouri inclusiv alimente pentru restul familiei care nu se rusina sa le accepte.

Dintre toti, singurii care pareau revoltati erau cei din familia Tulea, cu precadere matusa Otiliei si Aurica care nu încetau sa-si gaseasca un motiv pentru a o jigni.

III

Otilia îi povesteste lui Felix trecutul lui Simion, care uneori devenea foarte agitat din pricina unei tinereti în care avusese parte de multe scandaluri cu Aglae pentru multe femei cu care acesta îsi petrecea timpul.

Felix este invitat de Aurica la Familia Tulea. Spre deosebire de casa unchiului Costache, aici el descopera o curatenie izbitoare. Peretii casei sunt decorati cu tablouri în ulei, majoritatea copii pentru care Simon si Titi, fiul acestuia au o mare pasiune.

Felix, curios de enigma numelui Marculescu descopera soarta Otiliei care nu era cu mult diferita de a sa. Fata a ramas orfana de mica si a fost crescuta de tatal sau vitreg, mos Costache, caci mama o avea din prima casatorie. Pascalopol o cunoscuse si pe mama sa si de atunci îi ajutase foarte mult si de aceea Otilia îi purta o stima deosebita.

Felix este invitat de Aglae sa-l mediteze pe Titi care ramase corigent desi avea douazeci si doi de ani. Aurica gaseste aceasta ocazie nemaipomenita pentru a se atasa de Felix.

Titi se dovedi a fi un copil menajat de familie, ocrotit de Aglae si care facea parte dintre acei baieti mediocrii care nu stiau decât sa râda pe seama profesorilor. Aurica, desi trecuta de prima tinerete încerca sa-si ascunda vârsta prin aplicarea prea multor farduri. Îsi petrecea zilele plimbându-se pe calea Victoriei în încercarea de a-si gasi un baiat care sa o placa. Pentru moment Felix era victima sa, fiind nevoit s-o însoteasca în plimbari.

Preview document

Enigma Otiliei - subiectul operei - Pagina 1
Enigma Otiliei - subiectul operei - Pagina 2
Enigma Otiliei - subiectul operei - Pagina 3

Conținut arhivă zip

  • Enigma Otiliei - Subiectul Operei.doc

Alții au mai descărcat și

Romanul Românesc de la Începuturi până în Secolul XX

ARGUMENT Lucrarea de faţă îşi propune să prezinte tabloul complex al experienţelor moderne din romanul nostru interbelic. O prezentare a acestor...

Tipuri de Roman în Perioada Postbelică

1. Premisă 1. Destinul romanului românesc în perioada postbelică, al literaturii în întregul ei, a stat sub semnul seismelor ideologice, sociale...

Limbajul Poetic și Limbajul Filosofil al lui Lucian Blaga

INTRODUCERE Cu toți știm despre Lucian Blaga că este cea mai complexă perosnalitate poetică, din perioada interbelică. Ca orice mare scriitor se...

Circularitatea la Rebreanu în Ion, Pădurea spânzuraților și Ciuleandra

Introducere Această lucrare abordează tema ciclicităţii în trei din romanele lui Liviu Rebreanu, „Ion”, „Pădurea spânzuraţilor” şi „Ciuleandra”,...

Diversitate tematică, stilistică și de viziune în poezia interbelică

Argument Tema studiului nostru de caz se refera la Diversitate tematică, stilistică şi de viziune în poezia interbelică. Acesta l-am obţinut in...

Enigma Otiliei comentariu literar

La aparitia “Enigmei Otiliei”, în 1938 (în doua volume), romanul, ca specie a literaturii avusese o evolutie extrem de rapida, dominând literatura...

Poezie interbelică

Perioada interbelicã Anii interbelici se caracterizeazã în literatura românã printr-o remarcabilã dezvoltare a romanului care în scurt timp atinge...

Diversitate tematică, stilistică și de viziune în poezia interbelică

I. PREMISA Destinul literaturii in anii `20 - `30 a fost profund marcat de doua fenomene: manifestarea simbolismului, care precede poezia...

Te-ar putea interesa și

Enigma Otiliei

Subiectul e simplu. Adolescentul Felix Sima, proaspat absolvent al Liceului Internat din Iasi, orfan, vine în 1909 în Bucuresti, la unchiul sau,...

Ai nevoie de altceva?