Biblioteca

Abandonul Scolar ca Problema Sociala

Referat / Sociologie
Informatii Referat:
Numar de pagini: 4
Marime arhiva: 8.39Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Domeniu: Sociologie
Nota pe site: 7 Abandonul Scolar ca Problema Sociala, 7 out of 10 based on 1 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
George Poede
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Abandonul Scolar ca Problema Sociala.doc

Extras din document:

1. Natura problemei
Abandonul şcolar reprezintă conduita de evaziune definitivă ce constă în încetarea frecventării şcolii, părăsirea sistemului educativ, indiferent de nivelul la care s-a ajuns, înaintea obţinerii unei calificări sau pregătire profesionale complete ori înaintea încheierii ciclului de studiu început.
Sociologii consideră că abandonarea şcolii este o problemă socială care generează un set de consecinţe cu bătaie lungă. Cercetările arată că cei care abandonează şcoala nu numai că nu au şanse să câştige pe piaţa muncii, dar nu au nici şanse să fie integraţi în câmpul muncii. Cei care şi-au întrerupt studiile sunt într-o mai mare măsură dependenţi de programele sociale de întreţinere şi ajutor decât restul populaţiei.
De multe ori abandonul se asociază cu delicvenţa juvenilă, cu recurgerea la droguri, cu viaţa de familie dezorganizată. Fenomenul se înregistrează în mediul rural şi în comunităţile de rromi, unde copiii sunt văzuţi ca indivizi cu responsabilităţi în gospodărie sau folosiţi ca sursă de venit (de exemplu ca cerşetori).
În prezent, în România, rata abandonului şcolar este foarte ridicată. În perioada 2001 – 2008, rata abandonului şcolar pentru clasele I – IV aproape că s-a triplat, iar în cazul claselor V – VIII, rata abandonului a crescut de patru ori.
România şi Bulgaria sunt în topul abandonului şcolar din Uniunea Europeană. Lideri la această categorie sunt Malta şi Portugalia, informează un raport european citat de Mediafax.
2. Cauzele problemei
Cauzele abandonului şcolar sunt numeroase şi se datorează în primul rând „inadaptării elevului la activitatea de învăţare realizată în mediul şcolar dar şi extraşcolar” şi în al doilea rând „inadaptării şcolii la factorii interni (biologici, psihologici) şi externi (socio-economici, socio-culturali)”.
În şcoala unde îmi desfăşor activitatea ca şi cadru didactic, abandonul şcolar se înregistrează cu precădere la clasele a IX-a şi a X-a (SAM). Sărăcia, lipsa unui viitor loc de muncă pentru absolvenţii clasei a X-a, lipsa motivaţiei chiar, importanţa minimă acordată şcolii ca şi instituţie duc la un procent de 20 – 30% rată de abandon şcolar la clasa a IX-a, ajungând până la 50% la clasa a X-a. Lipsa interesului pentru şcoală se explică prin presiunile de ordin economic, dar şi prin lipsa de cultură a comunităţii: băieţii rămân să dea o mână de ajutor în gospodăriile proprii sau muncesc cu ziua la oamenii înstăriţi din sat, iar fetele se căsătoresc în jurul vârstei de 17 – 18 ani.
Cercetările din domeniul educaţional au relevat faptul că mediul socio-cultural de provenienţă al elevilor este una din cele mai importante variabile în reuşita sau eşecul şcolar şi profesional al elevului. Este foarte importantă atitudinea familiei în raport cu şcoala.
Dezorganizarea vieţii de familie, consecinţă a divorţului, climatul familial conflictual şi imoral, excesiv de permisiv, divergenţa metodelor educative, şi lisa de autoritate a părinţilor, atitudinea rece, indiferentă sau dimpotrivă, tiranică a acestora conduc tot spre abandonul şcolar.
Factorii de natură socială şi economică cum ar fi criza economică actuală, politică, socială şi morală, prăbuşirea sistemului de protecţie socială conduc la dezorientarea elevilor, îndepărtarea lor de mediul educaţional şi în final abandon şcolar.
Insubordonarea faţă de normele şi regulile şcolare, chiulul, absenteismul, repetenţia, motivaţiile şi interesele slabe în raport cu şcoala, greşelile profesorilor sunt şi ele o cauză în apariţia acestui fenomen. Anturajul de proastă calitate, debusolează elevii cu un psihic labil, dorinţa de a scăpa de sub tutela părinţilor, dorinţa de a obţine bunuri (obiecte, haine, mâncare) prin căi ocolite pot fi alte cauze ale abandonului şcolar.


Previzualizare pagini: (4)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Asistenta Sociala in Romania
  Referatul contine 9 pagini in format doc cu o marime totala de 13.32 KB.
  Preview document similar
  Perceptia Sociala asupra Masurilor Comunitare de...
  Proiectul contine 20 pagini in format doc cu o marime totala de 28.19 KB.
  Preview document similar
  Abandonul Scolar
  Proiectul contine 52 pagini in format doc cu o marime totala de 88.2 KB.
  Preview document similar
  Reintegrarea Sociala a Copiilor Reintorsi din...
  Proiectul contine 50 pagini in format doc cu o marime totala de 109.79 KB.
  Preview document similar
  Protectia Sociala a Copiilor Orfani
  Proiectul contine 78 pagini in format doc cu o marime totala de 117.46 KB.
  Preview document similar
  Manifestari ale Comportamentului Violent in Scoala
  Proiectul contine 98 pagini in format doc cu o marime totala de 148.89 KB.
  Carti recomandate:
  Booker T. Washington, W. E. Burghardt DuBois